Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kıbrıs Türkünün Kıbrıs müzakerelerindeki çözüm arayışlarında her zaman ve sonuna kadar yanlarında olacaklarını söyledi.
Oktay, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamaları için geldiği Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) Başbakan Tufan Erhürman ile bir araya geldi. Görüşmede, AK Parti'nin Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş ve Erzurum Milletvekili Recep Akdağ ile Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay da hazır bulundu.
Oktay, burada yaptığı konuşmada, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı'nda Kıbrıs Türkü ile birlikte olmaktan duydukları mutluluğu ifade ederek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iyi niyet, saygı ve selamlarını getirdiklerini söyledi.
Her şartta ve koşulda Kıbrıs Türk halkı ile birlikte olduklarını ve olacaklarını ifade eden Oktay, bugün Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile görüştüklerini, görüşmede Kıbrıs konusu ve genel anlamda kapsamlı bir değerlendirme yaptıklarını aktardı.
Fuat Oktay, Kıbrıs Türkü'nün çözüm odaklı arayışlarında Türkiye'nin yanlarında olacağını dile getirerek, "Kıbrıs Türkünün çözüm arayışlarında da her zaman sonuna kadar yanlarında olacağız. Her zaman çözümün taraftarı olduk. Her zaman sonuna kadar gayret sarfettik. Türkiye-KKTC olarak üzerimize düşeni yaptık ama her seferinde ne yazık ki, Rum tarafının farklı engellemeleri ile çözüme bir türlü ulaşılamadı." dedi.
Kıbrıs Türk halkının günlük hayatını etkileyecek, ekonomik kalkınma hamlesinin önemine işaret eden Oktay, şunları kaydetti:
"Kıbrıs Türkünün yaşam standardının yükseltilmesi için Türkiye olarak bir çok projeye imza attık. Kıbrıs Türk halkının günlük hayatını etkileyecek, ekonomik kalkınma hamlesinde de sizlerle birlikte hareket ediyoruz. Bu konuda bir çok proje yaptık. 300'e yakın proje yürüttük ve yürütüyoruz. Her bir proje Kıbrıs Türkünün günlük hayatını iyileştirmesine vesile olan çalışmalardır. Ana projelere baktığımızda günlük hayata en çok yansıyan proje su projesi oldu. Suyun Türkiye'den getiriliyor olması, çok farklı bir yöntemle deniz aşırı getiriliyor olması ve sonrasında yerele kadar dağıtımının yapılıyor olması yüzde 90'ın üzerinde KKTC'de su sorununu çözen bir yaklaşımdı."
Fuat Oktay, Türkiye'den KKTC'ye Su Temini Projesi kapsamında gelen suyun tarımsal arazilerde de kullanılabilmesine imkan sağlayacak çalışmaların devam ettiğini belirterek, diğer bir proje olan elektrik projesinin de en kısa zamanda hayata geçirileceğini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konuda kesin talimatı olduğunu söyledi.
Her iki projenin de adadaki barış sürecine olumlu katkı sağlayacağına inancını belirten Oktay, Kıbrıs Türk halkına, hiç kimsenin 1974 öncesini bir daha yaşatamayacağını söyledi.
Başbakan Tufan Erhürman da Kıbrıs Türkünün hak ettiği uluslararası alanda temsil edilme olanaklarına sahip olması gerektiğini belirterek, sosyal ve ekonomik kalkınma hamlesi ile uluslararası alanda görünür olma çabasından asla vazgeçilmeyeceğini dile getirdi.
TARİHİ GÜNÜN ÜZERİNDEN 44 YIL GEÇTİ..
Bu arada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı nedeniyle yaptığı konuşmada, Kıbrıs’ın kaderini değiştiren tarihi gününün üzerinden 44 yıl geçtiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Rum işgalinden kurtulduğu gün olan 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı nedeniyle Lefkoşa Dr. Fazıl Küçük bulvarında düzenlenen törende konuştu. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, halkın bayramını kutlayarak, şehitleri rahmetle, gazileri saygıyla andıklarını belirtti.
Kıbrıs’ın kaderini değiştiren tarihi gününün üzerinden 44 yıl geçtiğini kaydeden Akıncı, o gün doğan çocukların bugün 44 yaşına bastığını söyledi. Devlet Planlama Örgütü verilerine işaret eden, 0-44 yaş kuşağının toplumun yüzde 62’sini oluşturduğunu belirten Akıncı, “O gün hayatta olmayanlara 20 Temmuz’un ne anlama geldiğini anlatmak, yaşı büyük olanlara da o günü anımsatmak görevimizdir” dedi.
Cumhurbaşkanı Akıncı ,“Bilinen ve aslında kanıtlanmış bir gerçektir ki bizim nabzımız her zaman barıştan, çözümden, iş birliğinden yana atmıştır. Biz her zaman halklar arasında barış içinde, dostane ilişkilerin savunucusu olduk" ifadelerini kullandı.
"Adamızda karşılıklı kabul edilebilir bir anlaşmayla kalıcı barış koşullarını oluşturmak için her türlü çabayı harcadık. Bizim çözüm hedefimiz taktiksel bir manevra değil, stratejik bir tercih anlamında olmuştur. Bu hedefe varılamamışsa bundan sorumlu olan biz değiliz" diyen Akıncı, "50 yıllık müzakere sürecinin bir daha aynı çerçevede, ucu açık, sonuçsuz, takvimsiz olarak devam edemeyeceğini, böyle bir sürecin parçası olmayacağımızı bir kez daha belirtmeyi görev biliyorum" dedi.
KIBRIS BARIŞ HAREKATI
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Kıbrıs'ı Yunanistan'a bağlamak isteyen Yunan askeri cuntasına karşı Zürih ve Londra antlaşmalarına dayanarak garantör devlet sıfatıyla 20 Temmuz 1974'te Kıbrıs Barış Harekatı'nı başlatmıştı. Türkiye, Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu'nun çağrısı üzerine 22 Temmuz saat 17.00'de harekata son vermiş, ABD ve İngiltere aracılığıyla Türkiye ile Yunanistan arasında ateşkes anlaşmasına varılmıştı. Harekatta 3 gün içinde 57 şehit verilmiş, 184 asker yaralanmıştı. Yunanistan'da kurulan sivil yönetimin ardından 25 Temmuz 1974'te Kıbrıs barış görüşmeleri Cenevre'de başlamıştı.
Rumların ateşkesi ihlal etmesi üzerine 14 Ağustos'ta ikinci harekat başlamış ve Türk askerleri Lefkoşa'ya girmişti. Harekatın başarıyla sonuçlanmasının ardından barış ve refaha kavuşan adada 13 Şubat 1975'te Kıbrıs Türk Federe Devleti kurulmuş, devlet başkanlığına Rauf Denktaş getirilmişti. 15 Kasım 1983'te Mecliste alınan kararla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kurulmuştu.
Lefkoşa, AA- iha