Ekonomik krizin etkisini artırdığı bu dönemde işsizlik önemli boyutlara ulaşırken, "teşvik" kapsamındaki Malatya'ya yeni tesis yapımı yerine, özellikle tekstil sektöründeki bazı tesisler "yurt dışı"nı tercih etmeye başladılar.
Malatya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Mustafa Bahadır Altaş, Ticaret ve Sanayi Odası başta olmak üzere ilgili kuruluşların "ilgisini" çekmeyen bu durumu, geçtiğimiz hafta sonunda yaptığı şu açıklamayla kamuoyuna duyurmuştu:
"..2007 Yılında reel sektörde yaşanmaya başlayan ekonomik kriz 2008 yılında artmış ve son finansal kriz ile birlikte tehlikeli boyutlara ulaşmıştır. Bu konu Malatya yerelinde şimdi açıklayacağım örnekle çok daha iyi anlaşılacaktır. 1. ve 2. Organize Sanayi bölgesinde faaliyette bulunan birçok tesis durma noktasına gelmiştir. Malatya Organize sanayi bölgelerinin ağırlıklı sektörü olan Tekstil sektöründe faaliyette bulunan önemli kuruluşların birinin Özbekistana taşındığı birinin Azerbaycan bir diğerinin Bangladeşe taşınmak için görüşmelerin devam ettiği Konfeksiyon ve dokuma üzerinde faaliyet gösteren iki kuruluşunda yeni yatırımlarını Mısıra kaydırdığı bilinmektedir. Bu tesislerde yaklaşık 4 bin'e yakın işçi istihdam edilmektedir. Bu kuruluşların yetkilileri ile yaptığımız görüşmelerde sorunun enerji fiyatının yüksekliği istihdam üzerindeki yüklerin fazlalığı ve hammadde fiyatlarındaki artıştan kaynaklandığı ifade edilmiş olmakla birlikte Ne yazık ki Gecen süreçte hiçbir yetkilinin kendilerini aramadığını ve sorunlarına çözüm bulmakta yardımcı olmadıklarını ifade etmişlerdir. Ayrıca krizin reel sektöre etkisi 2007-2008 elektrik tüketimi karşılaştırılmasında açıkça görülecektir. Bu konuda gelişmeleri çok iyi analiz etmemiz ve gerekli önemleri almamız gerekmektedir.."
KİMLER YOLCU?
Altaş'ın bahsettiği 5 kuruluştan; Mert İplik'in Özbekistan'a taşındığı, Kölük İplik'in Azerbaycan'a ve Besel Tekstil'in de Bengladeş'e taşınma hazırlıkları yaptığı belirtiliyor.
Malatya'da önemli sayıda insana istihdam sağlayan Taha Tekstil ve GAP Tekstil firmaları da, yeni yatırımlar için Malatya yerine Mısır'ı tercih ettiler.
KALMALARI VE YENİ TESİSLER İÇİN İSE..
Altaş, "Malatya'dan gidişin engellenmesi için" de şunları söyledi:
"29.02.2008 Tarihinde yayınlanan 5838 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 10 maddesi ile 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir Buna göre; Batıda faaliyette bulunan Tekstil firmalarının mevcut yatırımlarını Kalkınmada öncelikli ilere taşımaları halinde aşağıdaki uygulama sağlanacaktır.
GEÇİCİ MADDE 4 (1) Münhasıran tekstil, konfeksiyon ve hazır giyim, deri ve deri mamulleri sektörlerinde faaliyette bulunanlardan üretim tesislerini Bakanlar Kurulunca belirlenen illere 31/12/2010 tarihine kadar nakleden ve asgari 50 kişilik istihdam sağlayan mükelleflerin, bu illerdeki işletmelerinden sağladıkları kazançlar için nakil tarihini izleyen hesap döneminden itibaren beş yıl süreyle kurumlar vergisi oranını % 75'i geçmemek üzere indirimli uygulatmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir. Bu madde hükmünden gelir vergisi mükellefleri de yararlanır. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.
Malatyada bulunan tekstil firmalarının yatırımlarını yurtdışına taşımalarına engel olmak için Bakanlar kurulunca belirlenecek illerden birininde Malatya olması ve Malatyada bulunan tesislerede bu imkanların sağlanarak Malatyadaki mevcut tesislerin ilimizde kalması ve Malatyanın bir teksitil üssü olması sağlanabilir. Siyasilerin ve TSO nun bu konuda bir an önce gerekli çalışmaları yapması gerekmektedir."