Belediye Başkanı Cemal Akın, Şeker Fabrikası ve Meyvecilik Araştırma Enstitüsü arazilerinin belediyeye devri konusundaki gelişmeler hakkında bilgi verirken, ilginç dokundurmalarda bulundu. Belediye Başkanı Akın, Şeker ve Meyvecilik arazilerinin, belediye dışındaki kişi ya da gruplara satışının gündeme geldiğinde ses çıkarılmadığı, belediye talip olunca tepki verildiği gibi, bugüne kadar bilinmeyen- duyulmayan- yansımayan bir durum olduğu iddiasını dile getirdi. Belediye Başkanı Şeker ve Meyvecilik arazileri ile ilgili kendi düşüncelerini dile getirirken, Sümerbank arazisi konusunda farklı tavır içerisinde olduğu konuşuluyor.
BENİ ÇOK ÜZDÜ..
Meyvecilik Araştırma Enstitüsü gezisinde basın mensuplarının Şekerdeki durdurma kararı konusunda ne diyorsunuz? sorusuna Başkan Akın, şöyle yanıt verdi:
Basın mensupları arkadaşlarımızın soruları üzerine bir araştırma yaptırdım. Şeker Fabrikası konusu bildiğiniz gibi Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığıyla bir sendikamız arasında davacı-davalı olmak üzere devam ediyor. İlgili sendikanın tarafından Danıştay 13. Dairesinde devam ediyor 2006/ 4210 sayılı dosyasında açılan dava devam ediyor. Dava devam ederken ilgilinin talebi üzerine 22.11.2006 tarihinde mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermiş, daha sonra Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı söz konusu yürütmeyi durdurma kararına itiraz etmiş bu itiraz üzerine Danıştay İdari Dava Daireler Kurulu 2007/61 sayılı dosyasında ve 5/4/2007 tarihinde oy çokluğu ile verilen yürütmeyi durdurma kararının devamına karar vermiş.
Yani şu anda nihai bir karar yok. Ancak Başbakanlığın yürütmeyi durdurma kararını kaldırmasına yönelik talebi kabul etmemiş. Söz konusu kararda oy çokluğu ile alınmış yani ittifakla alınmış bir karar yok. Yalnız bu arada sizlerden beklentim yani gerek basından gerekse sivil toplum örgütlerinden muhtarlardan o bölgenin de birkaç kişinin yararına hizmet edebilecek konuma düşmemesi. O bölgenin de yani Şeker Fabrikası alanının da bütün Malatyaya hizmet üretebilecek bir konuma getirilmesi konusunda sizlerin yardımını talep ediyorum. Hatta ben üzüldüm de. Bu konu Cemal Akının davasıymış gibi sanki Cemal Akının mirasçılarına kalacakmış gibi işte açılan dava hakkında yürütmeyi durdurma kararı verilmiş dava reddedilmiş gibi dedikodular maalesef Malatyanın çıkarlarını tahmin edemeyen bir çok kişinin de sevinmesine sebebiyet vermiştir. Bu beni çok üzdü.
Yine aynen Meyvecilik Araştırma alanı nasıl yeşil alan olarak imara açılmadan Malatyaya hizmet verecekse Şeker Fabrikası da Malatya Belediyesine yargı kararından sonra verildikten sonra yine imara açılmayacak. Sosyal donatılarla sosyal tesislerle yeşil alanlarıyla Malatyanın bir gezinti dinlenme alanı haline getirilecektir. Bunun da altını özellikle çizerek söylüyorum.
Yine Şeker Fabrikasını alabilmek gayreti içerisinde çalışmalar devam ediyor. Basın mensuplarımız bunların kim olduğunu yakinen biliyor. Kimin kimle diyalog içerisinde olduğunu da yakinen biliyorsunuz bilmeyenler de basın mensuplarına sorabilirler.
ETEKLERİ TUTUŞTU..
Meyvecilik Araştırma Enstitüsünün özelleştirme kapsamında satışı söz konusu olduğunda Malatyada genel bir karşı duruş olmasına karşın, Belediye Başkanı Akın, bu konuda farklı iddialar ve imalarda bulundu. Belediye Başkanına göre, bu alanın haraç mezat satışı gündeme geldiğinde kimse sesini çıkarmamıştı!..
Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Türkiyenin önemli gen merkezi. Gen merkezinin taşınması yok olma anlamına gelmiyor mu? Türkiyede uygulanan tarım politikaları da tarımın yok olması yönünde. Siz bir çiftçi çocuğu olarak bunu nasıl yorumluyorsunuz? şeklindeki soruya Başkan Akın Şimdi biz, özellikle bu merkezin yaşamasını temin içinde gayret gösterdik. Burası haraç-mezat satılırken bir kısım kişiler hiç sesini çıkarmıyorken, burayı bütün Malatya halkının faydasına kullanmak üzere Malatya Belediyesi olarak alınca etekleri tutuştu. Burası gen merkezi demeye başladılar. Bura satılırken , özel şahıslara mal edilmeye çalışırken kimsenin sesi çıkmıyordu. Ancak Malatya Belediye başkanı müdahale etti Bura Malatya halkınındır dedi ama şartlı dedi. Buradaki bütün damızlık ağaçların tümü mevsimi içerisinde 3 yıl müddetle haraç-mezatta değil en güzel yere taşıyacağız ve orada yaşatacağız. Malatyanın merkezinde böyle bir gen merkezinin faydalı olması mümkün değil. Avuç içi kadar kalmış olan bir enstitü, şehrin içinde kalmış bir enstitü beklenen hizmeti vermesi mümkün değil, daha güzel yerlere taşınması lazım, bu bir . İki, bunu soran kişilere sesleniyorum Burası haraç-mezat satılırken neredeydiniz? Basın mensupları arkadaşlarımız, bu konuya hassasiyet gösterenler neredeydiniz? Bu konuda gayret gösteren basın mensuplarına, muhtarlarımıza, sivil toplum örgütlerine herkesin müteşşekir olması lazım diyorum diye yanıtladı.
HABERİ OLAN ÇIKMADI..
Bu arada, Belediye Başkanının her iki konuyla ilgili "diğer talipliler" konusundaki imaları ve bunu "basın mensuplarının bildiği" yolundaki sözlerine karşın, açıklamaları yaptığı yerde bulunan basın mensuplarından konuyu bilen çıkmadı. Hatta Belediye Başkanının isim vererek, bildiği imasında bulunduğu basın mensubu da başkanın bu sözlerine şaşırdığını söyledi ve Akın'ın, bu konularda daha detaylı açıklamalar yapması gerektiğini bildirdi.
SÜMERBANK ÖRNEĞİ İSE..
Meyvecilik ve Şeker arazileri ile ilgili iddialı açıklamalarda bulunan belediye başkanı Cemal Akın, kendisinden önceki belediye başkanı Mehmet Yaşar Çerçi'nin, "özelleştirme" adı altında bir gruba satılan Sümerbank Fabrikası alanı ile ilgili eski yönetimin "yeşil alan" kararı konusunda ısrarlı olmadığı gibi, grubun öngördüğü imara açılması projelerine yakın tavrıyla biliniyor. Sümerbank'ı alan grubun, bu tavır nedeniyle, adım adım "imara açma" projelerini sürdürdüğü, konunun Belediye Meclisi gündemine de geldiği, ancak Eylül toplantısına kaldığı ifade ediliyor. Meclisin son toplantısına Akın bir süre başkanlık edip ayrılmış, daha sonra aralarında Sümerbank alanı ile ilgili maddelerin de bulunduğu imar konuları gündeme gelmiş, ancak Eylül toplantısına bırakılmıştı.