Malatya'nın "Hadi Amcası" 57 yıllık muhtar Abdülhadi Çekirdek, eşinin ölümünden sonra başladığı cenaze defnetme hizmetinde bugüne kadar 27 bin 100 cenaze defnettiğini söyledi.
Kendisi de bugünlerde sağlık sorunları yaşayan Malatya merkez Hamidiye Mahallesi'nin muhtarı 80 yaşındaki Abdülhadi Çekirdek, 1954 yılında eşini kaybetmesinin verdiği üzüntüyle gönüllü olarak yaptığı cenaze defnetme hizmetinde bugüne kadar 27 bin 100 cenazeyi defnettiğini belirtti. Çekirdek'in bu durumunu göz önünde bulunduran Malatya Belediyesi 2004 yılında Şehir Mezarlığı'na giden yoldaki kavşağa Abdülhadi Çekirdek Kavşağı ismini verdi.
Çekirdek, "1946 yılında evlendim. 3 tane erkek çocuğumuz oldu. Halen biri hayatta. Eşim, 27 yaşındayken 1954 yılında vefat etti. Eşimin vefatından sonra kendimi cenazeye adadım. O zaman cenaze teşkilatı olmadığı için belediyeye gidenleri bana gönderirlerdi. Öyle gün olurdu ki sabah çıkar akşama kadar cenaze işiyle uğraşırdım. Ben şimdiye kadar 1954 ile 1990 yılları arasında 36 yılda 27 bin 100 cenaze defnettim. Bunların hepsini de yazarım. Öyleleri var ki, gelir bana annesinin babasının nereye defnedildiğini sorar" dedi.
Eşinin ölümünden sonra hiç evlenmeyi düşünmeyen Abdülhadi Çekirdek, çok üzüldüğü konunun ise kendisine "Azrail" denmesi olduğunu söyledi. Çekirdek, "Bana Azrail dedikleri için çok üzülüyorum. Yolda hızla yürüdüğümde 'Kim öldü' derlerdi. Birisinin kapısına vurduğumda, 'Azrail kim öldü' derlerdi. Onu için halkla istişarelerimi azalttım. Bu arada, Malatya'nın yerlisi de kalmadı. Bana 'Malatya'da kimseyi bırakmadın, hepsini gömdün' diyorlar" ifadelerini kaydetti.
Çok istediği halde hasta ziyaretlerine gidemediğini anlatan Çekirdek, "Hastalara ziyaretlerine fazla gidemiyorum. Gidemememin sebebi de, 'Bazıları derler ki, Azrail geldi. Yanıma gelme Azrail. Eğer cenazem olursa cenazeye gel.' Arkadaşım hastalanmıştı. Evine gittim, Kapıyı açan kız çocuğu, 'Baba Azrail geldi' dedi. Sonra bu arkadaşım 1 hafta sonra vefat etti" şeklinde konuştu.
2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün cenazesini Diyanet İşleri Başkanlığı'nın görevlendirdiği bir imamla birlikte yıkadıklarını belirten Abdülhadi Çekirdek, cenazeyi yıkadıkları esnada İsmet İnönü'nün eşi Mevhibe hanımın kendisini çağırarak bir bohça verdiğini anlatarak, "Mevhibe hanım beni çağırarak 'Çarşıda alınan kefeni kullanmayın. Şu bohçayı alacaksın, bunu içindekileri kullanacaksınız' dedi. Bohçayı aldım, getirdim hocanın yanında açtım. İçinde zemzemle yıkanmış bez vardı. 2 tanede havlu vardı. O iki
adet havlu halı gibiydi. cenaze yıkanırken, Erdal bey ile Ömer bey dışarıda bekliyordu. Çağırdım, 'Gelin babanızın ayağını yıkayın' diye. Gelip yıkadılar" diye konuştu.
Bundan sonra ancak vasiyet üzerine cenaze definlerine gidebileceğini söyleyen Abdülhadi Çekirdek, "2 defa bıraktım. Vatandaşlar beni yeniden seçtiler. Şimdi mahalle de büyüdü. Valilik ile belediyenin bulunduğu alanı da bizim mahalleye dahil etmişler. Benimki şimdi merkezi bir kent oldu" dedi.
HABER- FOTO: Burhan KARADUMAN