'Kılık-Kıyafet Özgürlüğü İçin 10 Milyon İmza Kampanyası'na destek için, Malatya’da da imza kampanyası başlatıldı.
İmza kampanyası başlatılması dolayısıyla, Memur-Sen Malatya İl Temsilciliği'nde basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasını okuyan Memur-Sen Malatya İl Temsilcisi Kerem Yıldırım, "Kılık-Kıyafet Özgürlüğü İçin 10 Milyon İmza Kampanyasını başlatmak üzere tertip ettiğimiz basın toplantısına hoş geldiniz. Memur-Sen olarak, kurulduğumuz günden beri temel hak ve özgürlükleri savunduk, haksızlığa uğrayanların yanında olduk. Temel hak ve özgürlüklerin tam anlamıyla sağlanması, din ve vicdan hürriyetinin en geniş şekilde yaşanabilmesi için birçok eylem ve etkinlik gerçekleştirdik. Savunduğumuz değer ve ilkelere yönelik dayatmaların her zaman karşısında durduk, bundan sonra da durmaya devam edeceğiz. Bu kararlılığımızın yansıması olarak genel merkezimiz tarafından 30 Kasım 2012’de TBMM önünde kamu görevlilerinin kılık kıyafet özgürlüğünü elde etmeleri kapsamında başörtüsüne özgürlük eylemi gerçekleştirildi. Bu sürecin içinde, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü'nde 81 ilde basın açıklamaları yaptık ve yeni yılın ilk mesai gününde (2 Ocak 2013) ülke genelinde 'serbest kıyafetle işe gitme' sivil itaatsizlik eylemiyle bu yöndeki taleplere dikkat çektik" ifadelerini kullandı.
"Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik darbeci zihniyetin bir kalıntısıdır. Çalışanların saç tarama şekline, ayakkabı modeline, etek boyuna, gömlek yakasına, bıyığına, favorisine ve süveterine karışan bu yönetmeliğin bir an önce kaldırılmasını istiyoruz. TBMM içtüzüğünün 56. maddesinde; 'Bayanlar tayyör giyerler' maddesi sebebiyle başörtülü milletvekiline izin verilmemektedir. Karşımızdaki tablo şudur; milletin seçtiği vekiller, kendi kıyafetini seçememektedir. Başbakanı, cumhurbaşkanını seçen kadınlarımız, çalışma hayatında kendi kıyafetini seçme hakkına sahip değildir. Başı açık çalışabilen kadınlar varken, başını örterek çalışma hakkını kullanamayan kadınlar gerçeği de gözardı edilmemelidir. Milyonların oyuyla milletvekili seçilen Merve Kavakçı'ya, darbe dönemi ürünü bir içtüzükle maalesef 'haddi' bildirilmiştir. Kamuda kadınlar kategorize edilmekte ve kadınlar arası ayrımcılık uygulanmaktadır. Ülkenin hür ve eşit bütün yurttaşları aynı hakları kullanamamakta, kadın kadın eşitsizliğine neden olunmakta, özellikle inancı gereği başörtüsü takan kamu çalışanlarına zorla başları açtırılmakta ve bu uygulamayla bizzat devlet tarafından kadına psikolojik şiddet uygulanmaktadır. Yapılan, cinsiyet ayrımcılığıdır. Demokratikleşme yolunda önemli adımlar atan Türkiye, bu ayıbından en kısa zamanda kurtulmalıdır" diyen Yıldırım, açıklamasını özetle şöyle tamamladı:
"Üniversitelerde öğrencilere başörtüsü özgürlüğü, rektörlerin inisiyatifine bırakılmış durumdadır. Temeli sağlam olmayan bu durumu kabul etmemiz mümkün değil. Başörtüsü özgürlüğünün artık yasal teminat altına alınmasını istiyoruz. Bunun yanında kışla mantığı uygulamalarının, kılık kıyafet zorunluluğu üzerinden devam ettirildiğini görüyoruz. Yönetmelikle siyer ve Kur'an derslerinde başörtüsü özgürlüğü getiriliyor ancak diğer derslerde bu tutumun gösterilmediğini görüyoruz. İHL’deki kız öğrenciye, ‘bu okulda olman sebebiyle istersen başını örtebilirsin’ diyen yönetmelik, o kız ticaret lisesine gittiğinde ise ‘burada örtemezsin’ diyor. ‘Siyer ve Kur’an dersinde örtebilirsin, ama matematik dersinde örtemezsin,’ diyor. Demokratik olanı İHL’deki isteyene başını örtmeme tercihi nasıl veriliyorsa, diğer okulda da isteyene örtünme özgürlüğü verilmesi gerekiyor. Bundan daha önemlisi ise öğrenciye kısmen de olsa serbestlik verilirken, onun öğretmeni kravata mahkum ediliyor. Başörtüsü yasağının kalkması taleplerini de içeren ve 30 günde toplayacağımız imzalar hayata geçirilmek üzere Genel Başkanımız tarafından Başbakanlık'a sunulacaktır."
ESNAF DESTEĞİ..
Kamuda kılık kıyafet özgürlüğü için başlatılan 10 milyon imza kampanyasına, esnaftan da destek geldi.
Malatya merkez Tecde Mahallesi Belediye İş Merkezi esnafı, iş merkezinin kapı girişinde açmış oldukları stantta imza toplayarak, kamuda kılık kıyafet özgürlüğü için başlatılan imza kampanyasına katkıda bulunacaklarını belirtti.
Esnaf adına bir açıklama yapan Ali Yiğit, şöyle konuştu: "Başörtülü oldukları için okuma hakları ellerinden alınan öğrenciler için yıllarca nasıl mücadele verdiysek, bugün de üniversiteyi bitirip kamuda görev alan ve başörtülü olarak görev yapamamanın ızdırabını çeken başörtülüler için de aynı hassasiyeti göstermeliyiz. Özellikle kamuda başörtü yasağının devam ediyor olması, demokratikleşme yönünde çaba sarf eden Türkiye için artık katlanılmaz bir ayıptır. İnsan hak ve özgürlükleri, inanç özgürlüğü gibi pek çok temel hak ve hürriyetlere aykırı olan bu yasağın kalkması için Memur Sen'in başlatmış olduğu; 'Kamuda Kılık Kıyafet Özgürlüğü için 10 milyon imza' kampanyasına, iş merkezi girişinde açmış olduğumuz stantta imza toplamaya başladık."