Yeni yaptırılan Devlet Hastanesi karşılığında TOKİ'yi devredilen hastanelerden Beydağı Devlet Hastanesi'nin (eski SSK) bulunduğu 5 dönümlük alanında yapılan ve cins değişikliği ile birlikte 2 kata yakın yoğunluk artışı öngörüldüğü için kamuoyu tarafından “TOKİ’ye kıyak” olarak da adlandırılan imar planı değişikliğine Mimarlar Odası'ndan da tepki geldi. Mimarlar Odası Malatya Şubesi “Hastane alanının sağlık alanından çıkarılarak ticaret + konut alanına dönüştürülerek rant kazandırılması çabaları halkımıza menfaat sağlamadığı gibi şehrimizin en kıymetli alanları da teker teker elimizden çıkmaktadır. ” ifadeleri ile yapılan değişikliğe tepki gösterildi.
Mimarlar Odası Malatya Şube Başkanı Ahmet Şahin imzası ile yapılan açıklamada “Eski S.S.K hastanesi olarak bilinen hastanenin 5 dönümlük alanın TOKİ ye devriyle birlikte yapılan imar planı değişikliği ile 5 dönümlük alanın sağlık tesisi alanından çıkarılarak ticaret + konut alanına dönüştürülmesi şeklinde olmuştur. Böylece hedeflenen, mevcut alanın rantının yükselmesi ve daha pahalı bir şekilde satışının yapılabilmesidir.
Hastane alanının sağlık alanından çıkarılarak ticaret + konut alanına dönüştürülerek rant kazandırılması çabaları halkımıza menfaat sağlamadığı gibi şehrimizin en kıymetli alanları da teker teker elimizden çıkmaktadır. Malumunuz son yıllarda şehrimize gelen büyük yatırımlarla birlikte trampa yöntemiyle lehte olduğunu duyduğumuz kamuya ait inşaat yatırımlarının yine kamuya ait alanlarla takas yapılarak elden çıkarılması vatandaşın vicdanını derinden yaralamaktadır.
Bizler şuan yapıldığı gibi bu cepten alıp öteki cebe (Devlete ait kurum ve kuruluşlar için;) konulması mantığıyla değil, eskiden olduğu gibi sosyal devlet anlayışıyla kamuya ait alanlarının kutsal birer mekân atfederek yine kamunun kullanımına azami ölçüde gayret gösterilmesi gerektiği düşüncesindeyiz.
Bildiğiniz üzere eski Şeker Fabrikası sahasına 800 yataklı son derece modern şehir hastanesi yapılmıştır. Zaten satışına konu olan alanlarında bu minvalde TOKİ ile takas yoluna gidilmiştir. Hafızalarımızı tazeleyecek olursak 1980'li yıllarda inşaatına başlanan Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgesinin incisi olan Turgut Özal Araştırma Hastanesi Malatya'ya ve bölgeye hizmet etmektedir. İnşaat yatırımı oldukça yüksek olan ve teçhizatı tam teşekküllü olarak teslim edilen hastanemiz için kentimizden 1 m2 alan satışa çıkarılmadı. Ve yine Malatya İnönü stadyumu o günün şartlarına göre oldukça yüksek maliyetlere yapılmasına rağmen şehrimizden alıp götürdüğü hiç bir şey yok. Örnekleri çoğaltacak olursak şehrimize bundan yarım asır önce yapılan Şeker fabrikası, Sümer fabrikası, Tekel fabrikası gibi devasal yatırımlar yapılırken yine şehrimizin kamuya ait değerli alanlarına göz dikilmemiştir. Bu bahsettiğimiz yatırımlar o dönem içindeki yönetimlerin fedakarlığıyla elbette açıklanamaz ancak sosyal devlet anlayışının çok iyi özümsendiğin göstergesidir.” ifadeleri yer aldı.
Açıklamanın son bölümünde ise "Mimarlar Odası Malatya şubesi olarak önerimiz, Sigorta Hastanesi alanının mevcut İstanbul Evlerinin arka kısmından kademeli olarak devam eden ve sürekliliği bulunan eğlen-dinlen (rekreasyon) alanına ilave edilmesi şeklindedir. Böylece çevre yolunun altında kalan şeker fabrikası alanında bulunan eğlen-dinlen (rekreasyon) alanıyla da ilişkisi kurulmuş olur yeşil dokunun devamlılığı sağlanır.” önerisi yer aldı.
HABER: Yaşar KARAASLAN, Malatya Söz Gazetesi- malatyahaber.com