23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının 87.Yıldönümü düzenlenen törenlerle kutlandı.
İLK TÖREN ANITTA..
İlimizdeki ilk tören Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirildi. Buradaki törene Vali Halil İbrahim Daşöz, CHP Malatya Milletvekili Muharrem Kılıç, 2.Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Alaeddin Örsal, Belediye Başkanı Cemal Akın, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Demirdağ, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Fatih Hilmioğlu, üst düzey askeri yetkililer, kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri ile öğrenciler katıldı.
Buradaki tören çelenklerin sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşının söylenmesinin ardından sona erdi.
Törene katılan resmi ve sivil kuruluşların çelenkleri anıta konurken, DSP İl Başkanlığı ile Eczacı Odası'nın çelenkleri, bu kuruluşlardan gelen görevli olmadığı için bir kenarda kaldı.
İNÖNÜ STADINDAKİ TÖREN
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının 87.Yıldönümü bir diğer kutlama töreni İnönü Stadıda yapıldı.
Buradaki tören Vali Halil İbrahim Daşöz, 2.Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Alaeddin Örsal ve Belediye Başkanı Cemal Akının törene katılanların bayramını kutlamalarıyla başladı.
Törene Daşöz, Tümgeneral Örsal ve Akının yanı sıra 7.Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Mehmet Çetin,2.Ordu Harekat Kurmay Yarbaşkanı Yaşar Bal, 2.Ordu İdari Kurmay Yarbaşkanı Kurmay Albay Lami Yılmaz, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Demirdağ, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Orhan Erdim, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Fatih Hilmioğlu ile askeri ve mülki erkanda katıldı.
Törende bir konuşma yapan Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut, "Bugün haklı bir gurur yaşıyoruz. Çünkü tarih sahnesine düştüğü günden beri esareti reddeden, hürriyete aşık bir millet, yeniden egemenliğini ele almıştır. dedi.
Kuruluşunun temelinde milli birlik ve beraberlik duygusu, kardeşlik, hoşgörü, bağımsızlık ve insanlara karşı sevgi yatmaktadır. diyen Bulut konuşmasında daha sonra şunları belirtti:
Cumhuriyetimizin ve TBMM'mizin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk, böylelikle bağımsız bir devlet olmanın onuru ve gururu ile milli irademizi ve varlığımızı yüceltme azim, karar ve heyecanını yüreğimizde duymamızı sağlamıştır. Sizlere emanet edilen Cumhuriyete TBMM'nin kuruluşuyla geçilebilmiştir. Bu güzel değerleri yaşatmak için çok çalışmalı, kendinizi yüzyılımızın gereklerine uygun olarak geliştirmeli ve yetiştirmelisiniz.
Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Atatürk sizlere, ilim ve aklı miras bırakmıştır. İlim ve aklın ışığında, çağdaş medeniyet seviyesinin üstüne çıkmak için, çok okumalısınız.
Sevgili öğrenciler, yüreğinizde kin ve düşmanlığa yer vermeyiniz. Kardeşler olunuz. Yüreğiniz sevgi ve muhabbetle dolup taşsın. Sizler birer çiçeksiniz, dünyanın bütün çiçekleri gibi. Bugün ülkemizin rengarenk çiçekleri olan sizler, bir gül bahçesine girmişçesine dünyanın bütün çiçekleri ile sarmaş dolaş olmaktasınız.
'Ulusların istikballeri, gelecek nesillerdedir' diyen Atatürk, çocukları çok sever, onlara değer verirdi. Gittiği her yerde onlarla diyalog kurar, onların yetişmesine ve iyi bir eğitim görmelerine çok önem verirdi. Gençliğe ve çocuklara sonsuz bir güveni vardı. Özellikle çocuklara verdiği değeri, 23 Nisan'ı sizlere armağan etmekle gösterdi. Bu güzel günlerin kıymetini bilmelisiniz"
Konuşmanın ardından sonra öğrenciler tarafından şiir okundu ve daha sonra 2.Ordu Bandosu eşliğinde geçiş töreni gerçekleştirildi. Tören öğrenci gruplarının gösterisiyle sona erdi.
Saha içi gösterilerinde; Alpaslan, A.Kadir Eriş, Cengiz Topel, Fatih, Feyzullah Taşkınsoy, Fırat, Kemal Özalper, I.Hasan Varol, Hayrettin Sönmezay, Sümer, Mehmet Emin Bitlis, Mustafa Kemal Atatürk, Rahmi Akıncı ve Cumhuriyet İlköğretim Okulu öğrencileri görev aldılar.
Maraton tribünündeki fon gösterilerinde ise; Anadolu, Fatih, Turgut Özal Liseleri ile Atatürk, 30 Ağustos, Vakıfbank, Barbaros, Türkiyem, Kazım Karabekir, Derme, Gazi ve Yahya Kemal Beyatlı İlköğretim Okulu öğrencilerinin görev aldığı bildirildi.
ÖDÜLLER..
İnönü Stadı'ndaki törenin son bölümünde, ilköğretim I. kademe öğrencileri arasında yapılan "Atatürk ve Ulusal Egemenlik" konulu Resim, II. kademe öğrencileri arasında yapılan şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.
RESİM Yarışmasında; Büşra Gedikoğlu (Beydağı İ.Ö.) birinci, Emre Süzgün (Atatürk İ.Ö.) ikinci, İlke Ağbaba (Hayrettin Sönmezay İ.Ö.) üçüncü,
ŞİİR Yarışmasında; Melih Tüfenkçi (Özel Battalgazi Bilim İ.Ö.) birinci, Rümeysa Osmanlıoğlu (Özel Turgut Özal İ.Ö.) ikinci, Ebru Cengil (Hidayet İ.Ö.) üçüncü,
KOMPOZİSYON Yarışmasında; Gözde Yalırgan (Hayrettin Sönmezay İ.Ö.) birinci, Didem Güneş (M.Topsakal İ.Ö.) ikinci, Fatma Butakın (Yavuz Selim İ.Ö.) üçüncü oldular.
Resim yarışmasında dereceye girenlere Vali Daşöz, Şiir Yarışmasında dereceye girenlere 2. Ordu Kurmay Başkanı Tümgeneral Örsal, Kompozisyon Yarışmasında dereceye girenlere de Belediye Başkanı Akın ödüllerini verdiler.
REKTÖRÜN MESAJI..
İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Fatih Hilmioğlu, bayram dolayısıyla şu mesajı yayınladı:
"Bugün, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının 87. yılını kutluyoruz. Bilindiği üzere, yetkisini ilahi bir güçten alan padişah yönetimi işgal edilmiş vatan topraklarında tüm yönetim iradesini ve idaresini işgalci güçlere bırakmıştı. 19 Mayıs 1919da başlayan Milli Mücadele, gücünü doğrudan Türk ulusundan almış ve bu mücadelenin önderi Yüce ATATÜRK, egemenliğin kayıtsız şartsız sadece Türk milletinde olduğunu, bunun dışında başka hiçbir egemen güç tanımadığını, Erzurum ve Sivas kongrelerinde bütün dünyaya ilan etmiştir. Bu düşüncenin doğal sonucu olarak, 23 Nisan 1920de kurulan TBMM, dış güçlerin ve bu dış güçlerin adeta emir kulu haline gelmiş olan padişah iradesini reddederek, milli iradenin tek temsilcisi olmuştur.
Ülkemizin işgal altında olması ve yaşanan savaşlardan sonra tamamen güçsüz kalmış, bir ulus ve bu ulusun başında tam bir ihanet içerisinde bulunan, dış güçlerin emirlerini yerine getirmekten öte hiçbir işlevi kalmamış olan, saltanat yöneticilerine rağmen milletin gücüne ve egemenliğine dayanarak verilen ve kazanılan Kurtuluş Savaşı dönemi ülkemizde son yıllarda yaşanmakta olan sorunların çözümüne de ışık tutmaktadır.
Son 20-25 yıldır sömürgeci dış güçlerin emir ve talimatlarıyla gerçekleştirilen siyasi ve ekonomik politikalar, ülkemizi büyük oranda dışarıya bağımlı hale getirmiştir. Uygulanan bu politikalar ülkemizin, ulusumuzun birliğini ve rejimini tehdit eder boyutlara ulaşmıştır. Ulusal çıkarlarımıza aykırı, milli iradeyi yansıtmayan bu politikalar 1919da tamamen yoksulluk içerisinde verilen ve bütün dünyaya örnek olarak gösterilen onurlu ulusal politikalardan çok uzaktır.
Cumhuriyetimiz kurulduğu tarihten bu yana en bunalımlı dönemini yaşamaktadır. Bu bunalımlı dönemden çıkışın tek yolu ulusal çıkarları esas alan milli politikaların oluşturulması ve uygulanmasıdır.
Bu düşünceler içerisinde ulusumuzun 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutlar, en derin saygılarımı sunarım."
ADD BAŞKANININ MESAJI..
Öte yandan Atatürkçü Düşünce Derneği Malatya Şube Başkanı Ali Ekber Tunçdemir, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla şu mesajı yayınladı:
"23NİSAN 1920 Tarihi,Ulu Önder Atatürkün emperyalizme boyuneğmiş,parçalanmaya ve paylaşılmaya çalışılan Türk yurdunu,silahlı işgalden kurtarmak için Türkiye Büyük Millet Meclisini kurduğu gündür.Bugün bu büyük bayramın 87.yıldönümünü kutluyoruz. Hepinize kutlu olsun.
Atatürk,Kurtuluş Savaşını yasal zeminde yürütmek ve yeni Türkiye Cumhuriyetini kurmak için Türkiye Büyük Millet Meclisini kurmuştur. O büyük insan,her şeyi halkla birlikte gerçekleştirmiş ve başarıyı Türk halkıyla,kadını ve erkeğiyle birlikte kazanmıştır.Egemenliğin kayıtsız şartsız ulusa ait olduğunu söyleyen Atatürk,yaptığı devrimlerle tam bağımsız, anti emperyalist ve çağdaş bir devlet oluşturmuştur.
Çağdaş ve tam bağımsız Türkiyenin temellerinin atıldığı bu kutlu günü,Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ilan eden Atatürk,dünyada bir ilki gerçekleştirmiştir.Yarının büyükleri olan çocuklara değer vererek,onlara bayram armağan eden dünyada tek ülke Atatürk Türkiyesidir.
Günümüz Türkiyesi,iç ve dış borç toplamı 400 milyar doları bulan, ABD ve ABye bağımlı kılınmaya çalışılan,Kıbrıs ve bölücü terör sorunlarıyla çökertilmeye çalışılan,sözde dostları tarafından hazırlanan bölünmüş ülke haritalarıyla sık, sık gündeme gelen,dinsel ve etnik bölücülüğün sarmalına sokulmaya çalışılan bir durumdadır.
Ülkemizin zenginlikleri,özelleştirme adıyla yağmalanmış,finans kurumları yabancılara satılmış,eğitim ve kültür alanlarında yozlaşma artmıştır.Laiklik ilkesi her taraftan kemirilmeye çalışılmaktadır.Ilımlı İslam adı altında ABD çıkarları ülkemize dayatılmaktadır.Borç ödeme amacıyla en çok özelleştirme yapıldığı halde borç toplamı 150 milyar dolar artış göstermiştir
Kuzey Iraktaki aşiret yöneticileri,bir zamanlar bizim yardımımızla canlarını kurtarırken,bizim pasaportlarımızla dolaşırken şimdi ABDnin himayesiyle bizi tehdit etmektedir.
Atatürkün Gençliğe Hitabede belirttiği gibi en olumsuz koşullarda bile,her yaştan genç düşünceli Türk insanı,Türk Cumhuriyetini sonsuza kadar koruma ve savunma görevini yapacaktır. Türk halkı,Atatürk ilke ve Devrimlerine yürekten bağlıdır. Türkiye ılımlı İslam ya da BOP adı altında emperyalist ABDnin, AB ve Gümrük Birliği adları altında, Avrupalı emperyalistlerin çıkarlarını düşünen oluşumlara izin vermeyecektir.Her zaman başı dik ve onurlu olarak,sonsuza dek tam bağımsız ve çağdaş bir devlet olarak varlığını sürdürecektir.
Özgür, bağımsız ve gönençli bir ulus olarak yaşamamızın vazgeçilmez ilkesi, ulusal egemenliktir. TBMMde yazılı Egemenlik kısıtsız ve koşulsuz ulusundur! ilkesinin güvencesi Cumhuriyet devrimlerini doğru anlayıp ve dürüst uygulanmasıyla mümkündür.
Unutmayalım ki bu bayramlar Ulu Önder Atatürkten ve Onun ışıklı düşüncelerinden güç aldığımız günlerdir.Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı hepinize kutlu olsun!"
HABER-FOTO: Selahattin GÖKATALAY