SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Koca Vaiz Türbesi'nde Restorasyon

0
Güncellendi - 2020-03-12 05:27:18
'Koca Vaiz Türbesi'nde Restorasyon
A- A+ PAYLAŞ

Battalgazi ilçesinin eski merkezi olan Eskimalatya'da bulunan ve vatandaşlar tarafından ‘Korku ocağı’ olarak ta bilinen ‘Koca Vaiz Baba Türbesi’ndeki restorasyon çalışmaları kaldığı yerden devam ediyor.

Malatya Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyonu ve çevre düzenlemesi için 2016 yılında ihaleye sunulan ve yaşanan aksaklıklar nedeniyle restorasyonu yarım kalan Koca Vaiz Baba Türbesi’deki restorasyon çalışmalarına yeniden başlandı.

Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, Koca Vaiz Baba Türbesi başta olmak üzere Eskimalatya’da ki tarihi mekanları Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder ile birlikte ziyaret ederek, incelemelerde bulunmuştu.

Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder’in girişimleri ile türbedeki çalışmaların belirtilen tarihten önce başladığını aktaran Meydanbaşı Mahalle Muhtarı Ramazan Şener, “3 yıl önce burası yıkıldığında 6 ay yada 1 yıl içinde yapılacağı söylenmişti. Ama bu zaman kadar yapılmadı. Bu türbenin yanında mescit vardı. Mescidi aslına uygun yapmak için mescidi kaldırdılar ve altında büyük odalar çıktı. Odalarda 4 metre derinliğe indiler ve odalarda tandırlar çıkmaya başladı. Çalışmalar devam ederken Vakıflar Bölge Müdürlüğü yapılan bu çalışmaları durdurdu. Biz daha sonra Vakıflar Bölge Müdürümüz ile görüştük. Yeniden bir çalışma olmadı. 24 Ocak’taki depremin ardından tarihi mekanları incelemek üzere Vakıflar Genel Müdürümüz ile Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder ile birlikte Eskimalatya’ya geldiler. Belediye Başkanımız Osman Güder’in girişimleri ile Vakıflar Genel Müdürümüze Vaiz Baba Türbesi’ni de gösterdik. Müdürümüzün vermiş olduğu talimatla Vaiz Baba türbesindeki çalışmalar başladı. Müdürümüze Vaiz Baba türbesinin yanında Ahmet Turan türbemizin olduğunu ve bu türbemizin de aslına uygun restore edilmesi gerektiğini söyledik. Bu türbemizde de çalışmalar başladı. 15 Nisan’da bu çalışmaların başlanacağı söylenmişti ama daha söylenen zaman gelmeden minarenin çalışmaları başlarken, en kısa süre içinde de türbenin tadilatına başlanacağını öğrendik. Burada emeği geçen Vakıflar Genel Müdürümüze, Vakıflar Malatya Bölge Müdürümüze ve Battalgazi Belediye Başkanım Osman Güder’e şahsım ve mahallem adına teşekkür ediyorum" diye konuştu.

KOCA VAİZ- VAİZ BABA

Halk arasında; Vaiz Baba Adile Cami olarakta bilinen bu eser 1301-1380 tarihleri arasında burada yaşamış olan Melik Sunullah ailesinin adıyla anılmaktadır. Üç kitabesinden biri olan minare kitabesinde;1394 tarihinde Memluklu Sultanı Melikü’z Zahir Berkuk zamanında Aleaddin Hüsnü oğlu Çerkez tarafından yaptırıldığı belirtilmiştir.

Sur içinde, Ulu Cami ile Sıptırız sur kapı arasında bir bölgede bulunmaktadır.Minare ayrı, bina ayrı tarzda inşa edilmiştir. Bu bize binanın sonradan minareye, tamir edilerek ilave edildiğini anlatmaktadır.

Türbe girişinde bulunan kitabede; m.1373 tarihinde Hüseyin B.Abdullah adına konmuş bir vakıfeyi anlatmaktadır. 1986'da, Malatya'da bulunan bir dernek tarafından mescit kısmı yeni baştan tamir edilmiştir.

Mescit içerisinde üç adet yatır bulunmaktadır. Bunlar Tevabil Gazi, Koca Vaiz Baba ve Battal Gazi’nin aile efradından birinin mezarlarıdır.

Uykuda korkan, korkulu rüyalar gören, albastı denilen kişilerin korkularını gidermek için götürüldükleri türbedir. Ayrıca uyku uyumakta zorluk çekenlerin, türbede bulunan suyu oradaki özel tas ile içerlerse uyuma zorluğunun yok olacağına inanılmaktadır. (battalgazi.bel.tr)

KOCA VAİZ EFSANESİ

Söylenceye göre Koca Vaiz, Anadolu Selçukluları döneminde Eskimalatya ve çevresinde uç beyidir. Yörede büyük bir din bilgini ve savaşçı olarak tanınır. Bizans üzerine sayısız akınlar yapıp savaşlara katıldığına, bu savaşların birinde bir kılıç vuruşuyla başı gövdesinden ayrıldığı ve  başını koltuğuna alarak Eskimalatya’ya döndüğüne, Eskimalatya yakınlarında bir kadının Koca Vaizi bu halde görünce korkuyla bağırdığına ve bu anda Koca Vaiz’in düşüp öldüğüne inanılmaktadır. Öldüğü yere türbesi yapılır. (kulturportalı.gov.tr)

iha- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
Bu haber yoruma kapalı