SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kokuyor, Taşınmalı" Gerekçesine Kimyasal Çözüm

0
Güncellendi - 2017-08-05 04:42:46
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Şeker Fabrikası’nda pancarların yıkandığı çamur havuzundan etrafa yayılan kötü kokunun önlenmesi için koku giderici alındığı öğrenildi.  Gıda ve insan sağlığına zararı olmayan koku gidericiyle pancar yıkanan havuzdan yayılan kokuların bundan böyle önleneceği kaydedildi.

Şeker İş Sendikası Nuri Murat Yeni Malatya Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, Türk Şeker’in son yıllarda yaptığı en büyük yatırımların çevre yatırımları olduğunu söyleyerek “Biz çevreye de zarar vermiyoruz. Çevreye her hangi bir atık, herhangi bir çöp bırakmıyoruz. Biyolojik arıtma tesisimiz, çamur havuzumuz var.  Doğalgaz dönüşümünü yapmışız. Biz çevreye önem veren bir kurumuz. Şeker Fabrikalarının olduğu yerlerde bariz orman görürsünüz” dedi.

Geçen sene yapılan ve pancarların yıkandığı çamur havuzunda, proje eksikliğinden kaynaklanan ve koku yayılmasına neden olan bir takım sıkıntıların yaşandığını ifade eden Şeker İş Sendikası Şube Başkanı Nuri Murat, “Şelale veya seki şeklinde bir yapının olması gerekiyordu ve suyun belirli sürelerde boşaltılması gerekiyordu ama projedeki o yapı eksikliği nedeniyle ciddi bir koku yaydı ve gerçekten rahatsız ediciydi. Bu konuda, uluslararası çalışmaları olan ve referansları olan bir firma ile yapılan istişare sonucunda koku giderici alındı ve bu sorun çözülmüş oldu. Bu sene bu konuyla ilgili ayrıca önlem alacağız. Çevreye koku yaymayacak” diye konuştu.

“Çiftçilik okulu gibi kurup memlekete büyük iyilik yapmışlar”

Murat, koku yaydığı ve şehir içinde kaldığı için taşınması gerektiği yönündeki tartışmaları da hatırlatan Murat, Türk Şeker’e ait 30 fabrikadan 15’inin kurulduğu tarih ve yıllar itibariyle şehrin içinde kaldığını da dikkat çekerek “Buna rağmen biz diyoruz ki bize 7 bin tonluk bir fabrika yapılıp teslim edilirse biz taşımaya hazırız. Türk Şeker’e ait 30 fabrikadan 15’i kurulduğu tarih ve yıllar itibariyle şehirlerin içerisinde kalmış. 1950’lı yıllarda kurulanlar var. Malatya, Ankara, Kayseri, Kütahya, Amasya, Adapazarı gibi.  Geldiğimiz noktada bizde 350 dönüm gibi bir alan kaldı ama bu dediğim fabrikalarda binlerce dönüm alan var. Mesele Kayseri  4 bin dönümlük bir alan üzerine kurulu.  Ankara bin 800 dönüm.  Keza Konya ve diğer fabrikaların çoğu öyle. Kurulduğu yıllarda çiftçi okulu gibi kurulmuş.  Onun için geniş sahalara kurulmuş. Bunların tavukçuluk besicilik yapılan entegre tesisleri de vardı. Kurbanlık için hayvan beslenirdi.  Tarım yapılırdı. Pancar, arpa ve buğday ekilirdi. Biz kendi sahamızda bile ekim yapardık. Şeker Fabrikaları kurulduğu yıllar itibariyle geniş alanlara kurulmuş. Buraları kuran, bu mirası bize bırakan emeği geçen, bu projeleri gerçekleştiren insanlara da ölmüşler ise Allah’tan rahmet, yaşıyorlarsa Allah selamet versin diyorum. Memlekete ve bize büyük iyilikler yapmışlar.  Malatya’da kent içinde yeşil alan olarak kalan tek yer Şeker Fabrikası” diye konuştu.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • Okan (7 yıl önce)
    Şu an hava lojmanlarindayim Pis kokudan yazın başından beri pencereleri acamiyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • cabbar (7 yıl önce)
    Ya kaç gündür özsan sanayi sitesinin orada oturuyoruz kokudan uyuyamıyoruz.Allah bilir hava lojmanlarındakiler ne yapıyordur.İğrenç mide bulandırıcı bir koku.Hala koku yokmuş gibi davranan yöneticiler solunum yapmıyormu?
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatansever (7 yıl önce)
    Kirlilik yeni kirleticierle giderilemez. Kullanılan kimyasalı açıklasınlar. Maliyetini de açıklasınlar. Kaldıki söz konusu atık su atık su arıtma tesisine gidiyor. Kimsenin kullanmadığı teknolojileri kullanmayalım artık lütfen. Biraz bilime GÜVENİN. Ozon varken bu kimyasala çuval ile para vermeyin. MALİYETİ açıklansın. Gerekirse söz konusu havuzların tüm kimyasını yazarım buraya mahçup olursunuz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (7 yıl önce)
    Organıze sanayi bolgesıne taşınması Laz'ım bu fabrıkanın... hava lojmanlarında 5 yıl oturdum kokudan durulmuyor les gıbı ınanın! Organıze sanayı bolgesınden verın 2 bın dönüm orda kalsın
    0
    0
    Yanıtla
  • yunus can (7 yıl önce)Mehmet isimli kullanıcı yorumuna
    mehmet bey eskidendi o fabrikamız koku giderici aldı bundan sonra ALLAH'ın izniyle öyle bir sıkıntı olmayacak..
    0
    0
    Yanıtla