Vali Ali Kaban, Yunus Emre Enstitüsü “Türkçe Yaz Okulu” öğrencileri ile bir araya geldi.
Programa Vali Ali Kaban, Cumhuriyet Başsavcısı Orhan Usta, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, İl Jandarma Komutanı J. Albay Şerafettin Yılmaz, İl Emniyet Müdürü Dr. Ömer Urhal, İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Nusret Akpolat, İnönü Üniversitesi Genel Sekreteri Prof.Dr. Hakan Erkuş ve İnönü Üniversitesi (TÖMER) Öğretim Görevlisi Doç. Dr. İlhan Erdem ve öğrenciler katıldı.
Vali Kaban tüm öğrenciler ile tek tek tanışarak sohbet edip duygu ve düşüncelerini dinledi. Tanışma sonunda Vali Kaban yaptığı konuşmada, “Öğrencilerimizin Türkçeyi öğrenmek istemeleri isabetli olmuş. Bir yazarımız da öyle diyordu bir yazısında ‘Türkçe şekerdir, şerbettir’ yazının içeriği de şekerli, şerbetli güzel bir yazıydı. Salah Birsel'in bir yazısı yıllar önce okumuştum. Tabii saydım 19 ülkemizde var burada hakikaten duygulandım. Çünkü biz dünya insanları olarak aslında aynı atadan gelen insanlar olarak ancak böyle tanışarak birbirlerimizle o dilleri öğrenerek temasa geçebiliyoruz. Gelerek, görerek, gezerek ve burada Malatya ile ilgili duygularınızı ifade ettiğiniz bir kısmınız teşekkür ediyoruz gerçekten. Bende bir sene önce ilk kez geldim Malatya'ya. Türkiye'de olmak Malatya'yı tanımak anlamına gelmiyor. Bu da bizim şanssızlığımız keşke daha önce görebilmiş olsaydık. Tabii her şehir her dönemde kendi güzelliklerini barındırır. Mutlaka 10 yıl önce Malatya başka bir güzeldi, 20 yıl önce başka bir güzeldi, şimdi başka bir güzel tarihi ile kültürü ile bütün birikimiyle. Malatya hakikatten görmeye gezmeye ve buradan bir kısım güzellikleri yaşayarak alıp ülkelerinize götürmeye değecek bir şehir. Burası bir şehir, burası bir kent değil bir şehir yani binlerce yıldır büyük bir birikimin üzerinde oturuyoruz. Anadolu topraklarının üzerinde en fazla bir şekilde hareketin olduğu iki noktadan birisinde bulunuyorsunuz. Tarih buralarda yaşandı, yapıldı ve yazıldı. O anlamda daha çok zengin o tarihin getirdiği çok zengin kültürü olan mesela muhteşem bir gastronomisi var. Gideceksiniz Aslantepe gibi 5000 yıllık bir geçmişimiz var. Daha da kazdıkça geriye giriyoruz daha da eskilere dayanan bir kültürü var. Tabii 1000 yıldır bu topraklarda olan İslam’ın ve Türklerin bu topraklara kattığı çok büyük değerler var. Bunları gördükçe eminim beğeneceksiniz ve buradan bu mutlu insanlar şehri Malatya'dan mutlu bir şekilde ayrılmamızı temenni ediyorum, diliyorum. Tekrar hepiniz hoş geldiniz ülkenizde güzellik getirdiniz İnşallah bizden de güzellik götürün” dedi.
Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Yunus Emre Enstitüsü tarafından bu yıl dokuzuncusu düzenlenen “Türkçe Yaz Okulu” kapsamında 113 ülkeden 850 öğrenci misafir ediliyor.
15 Temmuz ile 12 Ağustos arasında gerçekleştirilecek olan programa İnönü Üniversitesi de ev sahipliği yapıyor. İnönü Üniversitesi Türkçe Eğitim Müdürü (Tömer) Öğretim Görevlisi Doç. Dr. İlhan Erdem’in Malatya koordinatörlüğünü yürüttüğü programda 24 öğrenci hafta içi öğleden önce İnönü Üniversitesinde Türkçe eğitimi alıp öğleden sonra ilin tarihi turistik bölgelerini tanıma fırsatı bulacaklar. Aynı zamanda hafta sonları çevre illere de bir takım tarihi turistik geziler gerçekleştirilecek.
5 Ağustos tarihinde Malatya’dan Türkiye turu için yola çıkacak olan yabancı öğrenciler İstanbul gezisinden sonra 12 Ağustos tarihinde ülkelerine gönüllü Türkiye elçisi olarak dönecekler.
Program sonunda Vali Kaban öğrencilere Malatya’ya özgü hediyeler takdim etti.
Bülten- malatyahaber.com