SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Konutlar Uzağa, Sanayi Yakına.. Bu Kafa Yeni Malatya'yı Planlayacak!.

Konutlar Uzağa, Sanayi Yakına..  Bu Kafa Yeni Malatya'yı Planlayacak!.
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da geçtiğimiz yıllarda Küçük Sanayi Sitesi için planlanan Altay Kışlası'ndaki alana, büyük yıkıma ve on binlerce kişinin evsiz kalmasına yol açan depreme rağmen bu kesintisiz uygulama süreci geçtiğimiz günlerde yapılan ihale ile devam ederken, depremzede vatandaşa konut için buranın yerine çok daha uzaktaki İkizce Köyü civarındaki bir alanın seçilmesi ve burada acele bir kararla 2 bin 636 konutun inşaatına başlanması (üstteki fotoğrafta), bu konuda karar vericilerin yaşanan olaylar ve mevcut duruma göre doğru karar verebilme yeteneğini tartışmaya açtı.

 İl merkezinin batısında İkizce Köyü sınırlarında, MASKİ Genel Müdürlüğü binasının arkasında deprem konutlarının inşaatı başlarken, kente daha yakın bir yerin ise sanayi sitesi inşası için gündeme gelmesi ve ihalesinin yapılması, karar vericilerin Malatya kent merkezinin yeniden kurulmasıyla ilgili kararlarının ne denli isabetle verileceğine ilişkin endişeleri gündeme taşıdı. 

Depremden sonra sağlam zeminli ve kent merkezinden kopuk olmayan alanlarda vatandaşa konut yapılması ihtiyacı ön planda olmasına, bunun için en uygun alanın da Altay Kışlası'nın arazisi olmasına rağmen Küçük Sanayi Sitesi projesi için bu alandan vazgeçilmemesi ilginç ve şaşırtıcı olarak değerlendiriliyor.

İl merkezinin, zemini uygun olmayan birçok bölgesinde yapılan yüksek katlı binaların bazılarının depremde yıkılması, on binlerce binanın da çeşitli derecelerde hasar görmesinin ardından, kent merkezine yakın bölgelerde yeni konut ve yaşam alanları oluşturulması için, değerlendirmelerin yapıldığı, batıda İkizce Köyü civarının, doğuda Fırıncı Köyü civarının yanı sıra Beylerderesi mevkiindeki Altay Kışlası arazisinin zemininin de uygun olduğu, bu alternatiflerin konut alanları için düşünüldüğü belirtilmişti.

Çarşı merkezi de büyük hasar gören kentin yeniden ayağa kaldırılması için, kent merkezine yakın yerlerde yerleşim merkezleri oluşturulmasının önemine dikkat çekilirken, alternatif yerler içerisinde merkeze en yakın yer olan Altay Kışlası'ndan daha sonra hiç bahsedilmemesi ve geçtiğimiz günlerde de deprem öncesi projelendirilen Küçük Sanayi Sitesi'nin inşaat ihalesinin yapılması 'Malatya'nın yeniden planlanmasına yönelik özenli bir çalışma olmadığı'nı ortaya koyuyor.

Daha önceki planlamalar ne olursa olsun, deprem sonrasında yeni konut ve yaşam alanlarının oluşturulması zorunluluğundan sonra tüm toplu inşaat projelerinin bu değişen duruma göre yapılması, ilk etapta Altay Kışlası arazisinin bir bölümünün konut alanı olarak belirlenmesi gerektiği, Küçük Sanayi Sitesi'nin ise Organize Sanayi Bölgesi ile Kızılay'ın afet barınma sistemi inşası için kurduğu eski Vagon Onarım Fabrikası arasındaki bir bölgede ya da İkizce civarında olmasının daha uygun olacağı ifade ediliyor.

Bu arada, MASKİ arkasındaki alanda 3 ayrı grupta 1100, 800 ve 736 konut için yapılan ihalenin ardından buralarda müteahhit firmaların çalışmaya başladığı, resmi temel atma töreninin ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 13 Nisan Perşembe günü Malatya'ya yapacağı ziyaret sırasında olacağı öğrenildi.

malatyahaber.com

FOTO: TOKİ tarafından İkizce Köyü sınırlarında MASKİ Genel Müdürlüğü civarındaki alanda yapılacak deprem konutlarının temel ve inşaat çalışmaları..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

78 yorum yapılmış

  • Hakan (11 ay önce)
    Bence varya İngiltere ve Hollanda gibi olmalı evler 3er katlı veya 2ser katlı olacak birazda sosyal alanı olacak insalar oturacak yan beydagina kadar cikila bilir ben samsundayim dağ taş ev dolu oda
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakan (11 ay önce)
    İnsanlar neden hayvan gibi taaaaaaaa öteye itiliyor ya tamam bana evi orda verdiler diyelim benim işyerim ben hasanbeyde işyerim nasıl edecem yaaa hergun biletmi al ben evime yakın diye işyerimi orda aldım evim yıkıldı n yapacam
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Serkan MALATYA (1 yıl önce)
    İkizce malatya merkeze araba ile 10-15 dk. nasıl uzak mesafede diyorsunuz. Uydurmayın. İşinize geldiği gibi yazmayın. Zemini en sağlam yer. Daha önce buraya yapılmalıydı ama nafile. O bölge ikizce, böylesine bir depremden bile camları kırılmamış evler bıraktı.
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Allah allah
    0
    0
    Yanıtla
  • Canbek (1 yıl önce)
    Herkes kendi köyüne yapilmasini istiyor. Malatya da yapilan zeminetüdü sonuclarinda, en saglam zemin ikizce köyünde cikmistir. Deprem zamani herkes can derdindeydi. gönül isterdiki hic bir kisinin bile burnu kanamasin, varsin carsi 30dk uzaklikta olsun. Bu vesileyle ikizce cok iyi bir secim.
    %77
    %23
    Yanıtla
  • Muhammed Ali Karagüllü (1 yıl önce)Canbek isimli kullanıcı yorumuna
    İkizce'den fay hatıı geçiyor.
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Hoca (1 yıl önce)
    Peki sen kimsin? Eğitimin ne? Bu kafayla.... ne demek ? Nasıl bir yorum bu ?
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Muhammed Ali Karagüllü (1 yıl önce)Hoca isimli kullanıcı yorumuna
    İkizce'nin altından 7.4 büyüklüğünde deprem üretebilecek bir fay hattı geçiyor. Oraya bina yapılmamalı.
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Serkan (1 yıl önce)
    Ya yaptıkları iş bu kadar olur ...... Kardeşim yapın 2 şer katlı binalar insanların uzakta ne işi var
    %42
    %58
    Yanıtla
  • Macid44 (1 yıl önce)
    Çevresi faylarla çevrili bu şehirde yatay mimari ve çelik konstrüksiyon konutlar düşünülmelidir ki sıradaki depremde şehir bir daha örselenmesin.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ekrem (1 yıl önce)
    şimdi ben şunu anlamıyorum, evet büyük bir deprem yaşadık hepimize geçmiş olsun, büyük bir mağdur kesim var, bizler dahil, anlıyorum devlet evleri yapmak için çaba sarf ediyor, fakat şehir dışına çıkan imkanı olan insanlar da var, devlet neden alt yapısını hazırladığı yerleri tamamen hibe olacak şekilde ve müstakil evler inşa edilecek şekilde hazırlayıp imkanı olanların hizmetine sunmuyor, vatandaş artık çok katlı yerlerde oturmak istemiyor, korkuyoruz, en azından ben korkuryorum büyük binalara girmeye, yapsın altyapısını yer göstersin git evini yap desin, imkanı olan gitsin yapsın. hem devletin yükü azalır, hem de kendisi bir şeyler yapmak isteyen insanlarımıza kolaylık sağlanmış olur. yoksa devleti beklersek çok bekleyeceğiz, yarın bir gün işimizin başına dönmek zorunda kalacağız, gideceğiz, o zaman çok daha büyük bir kaos yaşanacak, ne kalacak yer var ne de çoluğunu çocuğunu koyabileceğin güvenli bir alan. şimdi kim gider de iki büyük deprem geçirmiş sözde hafif hasarlı çok katlı binada kalır, kalabilir?
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Karakavak (1 yıl önce)
    İnşallah öyle değildir. Bakan ve vekiller buraya da yapılacaklarını söylediler. Bu nasıl iş anlamadım. Yine bir düzen kurulamadı. Şehri berbat etmek için ellerinden geleni yapıyorlar.
    %77
    %23
    Yanıtla
  • Hakan (1 yıl önce)
    Benim evim temellide acil yıkıldı işyerim sitmapinarinda idi ben seçimden önce açıklama yapılsın insanların evleri yıkılan yere yapılma kolaylığı getirilsin taaaaaaaaaaaaaa uzaklara gidemeyizzz
    %67
    %33
    Yanıtla
  • nurat kurt (1 yıl önce)
    kim bu saçnalığa dur diyecek 14 mayısta cevaplarını en iyi şekilde alacaklar
    %74
    %26
    Yanıtla
  • Tedavi ol
    %24
    %76
    Yanıtla
  • ihsan şahin (1 yıl önce)
    Helel şükür biri bunu dile getirdi . şehri 10 parçaya bölüyorlar pişkin pişkin yer belirlerken yerel halkin istekleriini dikkate aliyoruz diyorlar.bana öyle geliyirki ikizcede arazisi olan birilerini isteğine göre isler yürüyor .Vatandas kimsenin umueunda değil
    %81
    %19
    Yanıtla
  • İsmail (1 yıl önce)
    Abi siz vallaha haber yapmayın. Bunların salladıkları yok. Malatya halkı zihniyet olarak zaten ekseriyetle yağcı bir yapıya sahip. Gider yine bunlara oy verirler. Biz de oturduğumuz yerden sinir küpü oluruz.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Vatan Daş (1 yıl önce)
    Şehrin hasar durumu dün yayınlandı, özellikle Bostanbaşı, Fahri Kayahan, Tecde gibi semtlerde on binlerce konut ağır hasarlı, az hasarlı olanlara bile insanlar sağlam gözü ile bakmıyor, olası 7 üzeri bir depremde yıkılacak korkusunu taşıyor. 100 binin üzerinde mağdur var bunca insana bunca konutu yapmak 1 yılda mümkün değil. Bırakın 1 yılı 5 yılda bitmez. İlk biten konutlarda çadırda konteynerda oturanlardan da (65 yaş üstü olanlara, özürlü olanlara, 0-5 yaş çocuğu olanlara, depremde 1. derece yakınını kaybedenlere, gazilere, kronik hastalığı olanlara vb.) kriterler dikkate alınarak tahsis yapılır. Türkiye de depremden önce ilk evim, ilk konutum, ilk atsam gibi yapılacağı belirtilen konutlar da var, ayrıca depremden etkilenen Malatya haricinde 10 ayrı yerde var, Malatya'da tüm hak sahiplerine bu vaadi yerine getirmek belki mümkün bile olmayacak. Yeniden küllerden doğacakmış Malatya, gülerim bu lafa, 2 aydır çeşmelerden çamurlu su akması sorununu bile Allah a bırakmış bir belediye başkanından çok şey beklemeyin. Adama bir soru soruyor vatandaş, örnek: Bostanbaşında bu kadar yıkım oldu, bu bölgede ağır hasarlı binlerce konut var, bizim evlerimiz Bostanbaşı bölgesinde 4-5 katlı TOKİ ler gibi altyapısı hazır olan aynı yerde TOKİ tarafından yapılsın diyor, başkan iki lafı bir araya getirip net bir cevap verilemiyor. 2 ayı geçti yıkılacak binlerce ağır hasarlı konut mevcut, akşam kimseyi yanına almadan normal bir araçla dolaşsın tüm şehri, hayalet olmuş tüm şehir, yüzbinlerce insan göç etmiş, oturacak doğru dürüst sağlam ev yok, bu kafayla 10 yılda bile düzelmez bu şehir.
    %87
    %13
    Yanıtla
  • E.E. (1 yıl önce)
    Prosedüre uyulduğunda her yere bina yapılabilir, o zaman 3 halka şeklinde planlanmalı şehir; 1. Halkada Yeni Cami merkeze alınarak çarşı gerekli altyapı ile, 2. Halka da yerleşim birimleri, 3. Halkada da sanayi ve üretim tesisleri olacak şekilde kurulmalı. Estetik bir mimari ile kurulmalı, taşralı zevki ile değil.
    %62
    %38
    Yanıtla
  • Murat (1 yıl önce)
    Malatya'nın depremden sonra en gözde yeri haline gelen Hoca Ahmet Yesevi Mahallesi için sesini etmeyenler projeyi hayata gecirmeyenler insanları sürekli mağdur hale getirmek için elinden geleni yapıyorlar. Şehrin ortasi Yeşilyurtun en büyük mahallesi resmen peşkes çekiyorlar. Koskoca Alan kendileri için Askeri hastane bölgesi çakmak kışlası bölgesi hizmetinizi o bölgeye doğru yonlendirirseniz görürsünüz nasıl bi yer olduğunu.HOCA AHMET YESEVİ MAHALLESİ HİZMET İSTİYOR İYİ GÜNLER DİLERİM HERKESE
    %30
    %70
    Yanıtla
  • Misafir (1 yıl önce)Murat isimli kullanıcı yorumuna
    Gelinciktepe tamam sağlam tek bir çatlak bile yok ama merkeze uzaklığı ne kadar bi araştırmada yada bi devlet hastanesinde en basiti bi organize sanayi de çalışan bi vatandaş kaç araba değiştirecek ve kaç dakika yol gidecekki işine merkeze ulaşsın hastalık var sağlık var bir iş yapıldığında da herşeyiyle düşünülmeli yapılmış olmak için yapılmamalı vatandaş artık çok yoruldu usandı ve şehri terketmeye başladı. Sayın uzmanlar sayın şehir planlama uzmanları luften bunları da göz önüne alın sadece konut olarak düşünmeyin.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Cumali Erkus (8 ay önce)Misafir isimli kullanıcı yorumuna
    Kardeşim uzaklik diye bir şey yok merkezi rahatlatmak icin diş mahallelere açilmak lazim . Kreş ,okul doktor sağlik kuruluşlari aliş-veriş merkezleri ile hizmet götürülmeli. Insanlar daha sakin ortamlarda stressen uzak yasamali. Avrupada böyle yaşam alanlari inşaa ediyorlar. Rabbim sizlere bir daha deprem yaşatmasin amin
    0
    0
    Yanıtla
  • Samet (1 yıl önce)
    Ya Allah aşkına boş boş yorumlar yapmayın zamanda gelinciktepe herkes karşı çıktı tek bir çatlak yok laf üretmeyin icraat yapın
    %47
    %53
    Yanıtla
  • Yorumsuz (1 yıl önce)Samet isimli kullanıcı yorumuna
    Çatlak Sivas caddesinde yapılan TOKİ konutunda da yok. Sen nerede oturmak istersin. Kimsenin burada TOKİ konutunun sağlamlığına laf ettiği yok. Yapılan yerlerden bahsediyorlar. Ama anlayana.
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Hakan (1 yıl önce)
    Yeniden inşa edeceksiniz bari raylı sistem için yer bırakın.Si.diden raylı sistemin geçebileceği güzergahta yer tahsis edin.Otopark sorunu vardı zaten otopark alanlarında bolca ve geniş şekilde yer ayırın sehiride çarşı kısmı için sitmapinarinda eski stada emeksizden Kubilay lisesine kadar yayın ve yatay şekilde mimarinizi yapın bir daha yapamazsiniz
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)
    O alan köy merasiydi az bi kismida Altay kislasina ayit konut için ideal bir yer ama işin içinde rant var konuta hiç verirler mi siyasetcilrimiz
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Reel (1 yıl önce)
    Bize mustehak diycem lakin ucu hepimize dokunuyor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Küçük Şehir (1 yıl önce)
    Büyükşehir belediye başkanı seçildiği günden beri personelin maaşını kafayı takandan.... Malatya'nın geleceği misyonu ve vizyonu için hizmet beklemek çok garip değil mi Sürekli kendinden bir kahraman edasıyla bahsettirmek mı vizyon. Her defasında yaptığı en ufak bir hizmeti Türkiye'nin en iyisi gibi göstermek acizlikten başka bir şey değildir Günlerdir tartışılan Altay kışlası sanayii sitesi haberlerine bir açıklamaya yapamayacak kadar vizyonsuz bir yönetimden hizmet beklemek ....... Yazmaya değmez Kral çırılçıplak artık
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Beydağı da Beydağı (1 yıl önce)
    Bu binaların yapılması gereken yer Beydağı etekleridir. İkizce'nin zemini sağlam ama fay hattı geçiyor yani 7.4 deprem üretebilecek olan o fay hattından. Yani öyle bir depremde orasının kaderi Bostanbaşı gibi olur ayrıca oradaki bir sürü kayısı bahçesi de harap edilmiş olur. O yüzden sırf batıya genişlemek için öyle bir hata yapılmamalı kesinlikle. Binalar Beydağı eteklerine yapılmalı. Zemini kayalık, ne fay hattı geçiyor ne adam akıllı bahçe var, 7.4'lük Malatya merkezli bir depremden de diğer binalara göre daha az etkilenirler.
    %59
    %41
    Yanıtla
  • Muhammed Ali Karagüllü (1 yıl önce)
    Ya hadi şehir merkezine yakın sanayi yapmalarını geçtim İkizce'de o kadar konutun yapımına başlıyorlar. Ya İkizce'den fay hattı geçiyor ya fay hattı geçiyor. Sırf şehri batıya doğru genişletmek için Maraş depreminden sağ kurtulanları başka bir depremle mi öldüreceksiniz ya? Deprem konutlarının Beydağı'nın eteklerine yapılmalı ya o kadar boş yer var ya. Bazı deprem konutları ihalelerini iptal etmişler. Onları edeceklerine bunları etsinler. Deprem konutları Beydağı eteklerine yapılmalı. Hem zemin kayalık hem de fay hattı yok. Üstelik 7.4'lük Malatya merkez üslü bir depremden daha az etkilenirler. İlla Batıya yapacağım diyorsanız da hem batıya hem Beydağı eteklerine yapın bari. Bir
    %58
    %42
    Yanıtla
  • Berrak (1 yıl önce)
    Bostanbasi Tecde yesilyurt u bitirdiniz...Sıra topsogutte mi geldi....5 seneye Topsogut te yer gok beton olur...Sahnahan a bir otoban yapmışlar....Ne kadar gereksiz bir yol....
    %76
    %24
    Yanıtla
  • ölümmeleği (1 yıl önce)
    Bu Malatya bunları hakedecek ne yaptı çok merak ediyorum lut yada semut kavmi gibi Allah bu ili iyi cezalandırdı biz millet olarak seçtiğimiz yerel yöneticiler ortada biz neysek onlar o bizi yansıtıyor kızmayın onlara kızacaksa insanlar ilk önce kendilerine baksın burda yaşayan millet çokmu dürüst herkez bi muhasabesini yapsın bi zahmet dua et fazla uzaga yapmıyolar ben olsam konutları yama dağına yapardım bu millete çok bile
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Hasan Yılmaz (1 yıl önce)
    Şehri batıya doğru götürdünüz diyelim Malatya merkezde kalanlar köy olarakmı kalacak Turgut Özal hastanesi şehrin bir ucunda ,üniversiteler bir ucunda yok be keyfinize göre şehir yaratın bir samsunludan dinlemiştim Sakarya'da ki depremden sonra yerleşim yerini başka bir yere taşımaya kalkmışlar da hesap tutmamış bu hesap tutmaz çünkü ışık veren bir şehirleşme olgusu yok
    %64
    %36
    Yanıtla
  • memati (1 yıl önce)
    30 sene sonra sehrin merkezinde kaldığında yıkıp yenisini yapmak için ..yine bağırırlar esnafa cıkın buraları boşaltın yenisini yine parayla satacaz size ..uyanık olun onlarda biliyo yoksa sanayi yakına evler uzaga yapılmaz ..tilki kurnazlığı
    %82
    %18
    Yanıtla
  • ahmet (1 yıl önce)
    ikizceye yapılan evlerdeki insanlar organizedeki fabrikaların bacasından çıkan kirli gazı soluyacaklar..geçmiş olsun
    %73
    %27
    Yanıtla
  • Bostanbaşı Mağduru (1 yıl önce)
    Yeni yapılacak evlerin hepsinin şehir merkezine yakın olması mümkün değil. Bu yüzden beylerderesinin batısında yeni bir şehir merkezi kurulması daha mantıklı değil mi? 60.000 den fazla konut yapılacağı söyleniyor. Yatay mimariyle yeni bir cazibe merkezi en mantıklısı.
    %49
    %51
    Yanıtla
  • Selin (1 yıl önce)
    Helal olsun emeği geçen herkese minnettarım bu akılla çok yaşamayız :)
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Ali (1 yıl önce)
    Şehir plancıları, mimar, mühendis ve diğer odaların neden sesi çıkmıyor! ESOB'un haricinde kimse konuşmuyor. Bunlar MALATYA'yı terk mi ettiler?İktidar bugüne kadar bunların sesini duymadı ama duymasa da herkes görevini yerine getirmesi gerekir. Fikirlerini, projelerini ortaya koymak zorundalar aksi halde vebalda kalırlar. Malatya bunları affetmez. Hepimiz bu halkın ekmeği ile birşeyler olduk. Bugün kenarda durma zamanı değil. Borç ödeme zamanı.
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Doğan (1 yıl önce)
    Bildiğim kadarıyla Beydağı etekleri hariç ovadaki en sağlam zemin Yakınkent, İkizce ve Altay kışlasının olduğu alanlar. Şehir daha yatay yayılıma geçip, yeşil alanlar arttırılacaksa bu üç alanın konut ağırlıklı değerlendirilmesi (sismik izolatör, daha derin temel vb. gibi şartlar altında belki daha yüksek kat ya da apartman altına dükkan izinleri buralara verilebilir) bir kaç açıdan rasyonel bir karar olabilir. Turgut Özal Üniversitesinin Beylerderesi kampüsünün içine Tıp fakültesi getirtilerek şehrin Doğu ve Batı yakasına birer araştırma hastanesi konumlandırılmış olur. Eğer yeni araştırma hastanesi buraya yapılır ve bu üç alan konut alanı olarak değerlendirilirse, şehir merkezinin yerleşimi diğer şehirlerden farklı olarak dikdörtgen bir yapıda olmuş olur. Böylelikle iki yaka arasında toplu ulaşım, tek hat üzerinden sağlanabilir (ki bu vesile ile metroda gündeme gelebilir). Vatandaş olarak şehrimizin daha yaşanılabilir hale getirilmesi talebimizdir. Buna binaen belediyemiz, planlamada akademi ve uzmanlardan (şehir planlamacıları, mimarlar, ilgili mühendisler) oluşan dış kaynaklardan da görüş almalıdır.
    %81
    %19
    Yanıtla
  • ooo agabeyim ayıp ettin şimdi..en iyi bilen belediyedeki agalar..şimdi onların sözü üstüne söz olurmu..bilim adamları akademisyenler kim bu ego sahipleri agaların yanında ..tövbe de ..:)
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Serdar (1 yıl önce)
    Bizim hatamız verdik oyu yıllardır al işte sonucu bu.
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Doğrusu bu zaten (1 yıl önce)
    Bir şehir plancısına lütfen sorun. Avrupa’ya Amerika’ya bakın. Doğrusu bu zaten konutlar şehrin içinde olmaz. Şehrin merkezinde ev mev olmaz. Ticaret olur, vb olur. Millet akşam evine geçer dinlenir. Bizde şuana kadar olan yanlıştı zaten. Ama nerde bunu görecek anlayış
    %49
    %51
    Yanıtla
  • hay aklınla bin yaşa..bak şimdi gel yıkılan çarşının yerine üretim merkezleri kuralım hatta organize sanayiyi buraya kurup evleri elazıg a yakın kale diger tarafta sürgü dogansehir ,akcadağ a dogru gidelim ne işimiz var oto sanayinin kuruldugu yerde ..şaka gibisin kardeşim
    %25
    %75
    Yanıtla
  • Berrak (1 yıl önce)
    Cok yazık oldu....Hangi kafa Altay kislasina sanayi yapmaya karar verdi....Hemen karşıda kayisi bahcelerimiz var yazık değil mi...
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Vahap (1 yıl önce)
    Yeni yerleşim, zemin bakımından sağlam olan Beydağı eteklerinde olmalıdır. Konak, bir merkez olarak mutlaka düşünülmelidir. Bir yandan Gündüzbey sınırına diğer yandan da Karagöz köyüne doğru uzanan planlama, şehrin geleceği için en doğru ve güvenli tercihlerden biri olacaktır. Bu şekilde Malatya'nın eski merkezinden de kopmamış oluruz. Konak'ta tarım ve hayvancılık yok denecek kadar az. Sulama sorunu mevcut. Eski kerpiç evler de yıkıldı. Dokusunun korunması da söz konusu değil..
    %20
    %80
    Yanıtla
  • Ya Sabır (1 yıl önce)Vahap isimli kullanıcı yorumuna
    Allah'ım ya taktınız Konak Gündüzbeye, yahu buralar kendi kültür olan yerler, buralar Malatya'nın son yeşil yerleri. Bizim bu bölgeleri korumamız lazım şu beton hevesinizden uzak durun. Bu bölgeler hep şahıs arazisi toki giremez. Çöşnük tarafı da sağlam yimpaştan sonra yapsinlar
    %84
    %16
    Yanıtla
  • TOKİ'nin girmesine gerek yok. Doğru düzgün imar verilsin buralara. Zaten insanlar evlerini -apartmanlarını imarlı-imarsız bakmadan yapmaya başladılar. Sağlam zemine ev yapıyor insanlar haklı olarak. Nostaljik-romantik yaklaşmanın anlamı yok. Buralarda yeşillik sadece Horata çayının etrafında var. Dere etrafı korunsun yeterli. Geri kalan her yer taşlık ve bayır. Buralara doğru düzgün bir şehir planı yapılmazsa yakında çevre yolu altındaki çarpık mahalleler gibi olacak.
    %40
    %60
    Yanıtla
  • İmar verilsin de bostanbasi gibi olsun değil mi. Konakta sadece tecde tepesi ile yukarda karagöz tarafına yapabilirsin. Başka da olmaz
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Bostanbaşı gibi olmaz. Zemin çok sağlam. Bağ bahçe de çok az. Konak'ta her bölgeye imar verilsin. Verilmese biz yapacağız zaten evimizi apartmanımızı. Bunun önüne kimse geçemez valla.
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Anlatamıyoruz galiba yada anlamak istemiyorsun, biz zemini kötü demedik ama sen bir yerlerinden element uydurma: bağ bahçe az ne demek, ben konaklıyım benden iyi mi bileceksin. Malın arazin değerlensin diye yırtınma boşuna. Horatada su da var, bağların yolları bile asfatlandı, çapa araba herşey var tarım eskisinden daha rahat, herkesin bir üzüm bağı var uğraşıyor. Bu bölge korunmalı betona teslim edilmemeli. Bencilliğiniz imar kabusunuz sizin olsun. Kıtlık yok malatyada dünya kadar hazine malı var, başka yerler olsun.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Yazık olur çok yazık olur, hiç olmazsa haftasonu gelip kafa dinliyorduk, her yer apartman olursa ne anladım bu işten
    %62
    %38
    Yanıtla
  • Ahmet demirel (1 yıl önce)
    Konutların olacağı yerde zeminin sert olması lazım, sanayi dediğiniz yere 3-4 katlı konut yapılmayacak, konut için en uygun zemin taşlık olan İkizce ve sonrasıdır
    %56
    %44
    Yanıtla
  • Cengiz (1 yıl önce)
    Sanayinin Altay kıslasina taşıyacağı zaten iki yıldır haber yapılıyordu.Hatta buyuksehir belediyesi MSB den aldığı yer karşılığı aynı DSİ de olduğu gibi bazı binalarini da yaptı. Bu konu bir yana benim şöyle bir endişem var: Şimdiye kadar Toki ler ben dahil kimsenin beğenmediği,tercih etmediği yerlere yapıldı.Ama gördük ki sağlam zeminlere yapılmış, üç beş milyonluk evlerde oturan bizler sağda solda barınacak yer derdindeyken Tokilerde oturanlar güvenle oturuyorlar. Demem o ki Toki evlerini devletimiz kendi kurumları aracılığıyla uygun gördükleri alanlara yapsınlar.Altyapiyi,Zemin durumunu,gelecek planlamasını en iyi onlar yapacaktır eğer rglhat birakilirlarsa.
    %53
    %47
    Yanıtla
  • Carbon (1 yıl önce)
    Ee biz Altay kışlası diye umut bağlamıştık iyice Malatyanin canına okuyun aman ha eliniz dert görmesin Allah akıl fikir versin yazıklar olsun
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)
    Malatyada hiç bir şey değişmez yapılacak konutların şehir merkezine en yakın uygun yerlere yapılması gerekmektedir beylerderesinin şehir tarafında uygun yerler varken ikizce yöresine konut yapılması doğru değildir Malatyanın tamamı istese bu karar değişirmi bugünkü şartlarda hiç za nnetmiyorum, malatyayı terk etmeyeceğine inandığım bir arkadaşım işte ben malatyayı halkı dinlemeyen bir kaç insanın ben yaptım oldu zihniyeti yüzünden terk etmek zorunda kaldım dediğini unutamıyorum.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Adam akıllı malatyalı ve malatyada yaşayan adına arazisi olmayan? Şehir planlayıcısı mimarlar lazım malatyama yoksa bu işler yürümez.sahipsiz malatyam.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)
    Evet, haberlestirilen konu çok mantıklı olmasına rağmen bu fırsatın göz göre göre kaçırılıyor olması Malatya adına çok üzücü bir durum. Yerel idarecilerin yetersizliğini burada da görmüş olduk.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Neden hatalı bir planlama olsun ki? Önce sanayiyi yerleşim yerlerine yakın bir yere yaparsın . Sonra şehir git gide büyür. Ardından sanayi şehrin içinde kaldı dersin. Bir kahraman Başkan çıkar, sanayiyi şehrin içinden başka yere götüreceğiz der. Bu sayede hem bizim hem çocuklarımızın hem torunlarımızın sanayiyi taşıyacaklarmış diye kahvede çarşı pazarda konuşacak muhabbetimiz olur. Ne yani bayramda akraba ziyaretlerinde şehrimizin çok iyi tasarlandığını uzman görüşü alınarak planlandığını tecrübeli mühendis mimar ve şehir bölge planlamacılarının zemin etüdlerine göre yaptığı işleri mi konuşalım? Lütfen, tartışılacak eleştirilecek kızılacak üzülecek konular olmazsa biz nasıl yaşarız nasıl sohbet ederiz. Ben Başkan olsam diye başlayan cümleler kurulmadan vakit mi geçer. Her şey standart IQ seviyesindeki insanların işlerini düzgün yapması ile birlikte yolunda ve doğru ve düzgün olursa nice olur halimiz. Bize dram lazım. Sağolsun varolsun yöneticilerimizden bize yeterince dram sağlıyorlar. Size de teşekkür etmek lazım, başka isimler hakkında haber yaparken defalarca isim ve görevini tekrar ederken sanayiyi oraya taşıyan ve yapımına başlayan kurumu ve başkanını yazmıyorsunuz. Ben de yoruma yazmayayım ki yayınlayın, sizin haber tarzınıza uygun yorum yapmış olayım. Bir konuya daha değineyim veyahut size hatırlatayım. İnancınız olsun ki siz bu şehirin seçilen veya atanan tüm koltuk sahiplerinin yanlışları ya da hataları veyahut egoları hakkında yeteri kadar haber yapsanız kahraman siz olursunuz. Ne dedem korkuta ne robinhooda gerek kalmaz. Belki Superman ama yakıt pahalı taa bilmem nereden uçarak destanlar şehri malatyaya nasıl gelsin. Başkanımızın gizli hava savunma sistemleri hemen olaya müdahale eder. Keşkemiz olmaz. Lütfen medyanın gücünü tüm Malatya için kullanınız. Bir çok yanlışa imza atan koltuk makam sahibi insanların yanlışlarını bilgi olarak duyurunuz. İnanın yanlışa yanlış demek karşılığını buluyor. Bilmem kaç km yol yaptık diye övünen kişilerin basın toplantısına çukurlu yolların fotoğrafı ile muhabir gönderseniz veyahut biz gönüllü olarak size Malatya’yı gezip foto göndersek güzel bir adım olur olur. Bu kadar yazdım artık editör bile yapmayı düşünebilirsiniz. Herkesi fırçalayalar kendini anlatırken ulusal medyada cevap alınca ilk kez kral çıplak oldu. Bakalım bir yıl sonra sabık Başkan diye manşet atacak mısınız. Şehriniz adına sizlere güveniyoruz. Yanlışa yanlış doğruya doğru diyen siz medya gücü her zaman var olsun. İşiniz rastgelsin.
    %83
    %17
    Yanıtla
  • Efsane Malatyasporlu 1966 (1 yıl önce)
    Şehri yönetenlerden, seçilmişler ve atanmışlardan isteğimiz, artık dar sokak, cadde ve yol istemiyoruz, daha geniş, bugünü değil de en az 50 sene sonrayı düşünerek, ona göre bir plan, proje, program dahilinde yapılmalı, sanayi ayrı düşünülmeli, üretim yerleri biraz daha dışarıda olmalı, şehri tek merkezli olmaktan kurtarmalıyız, banka, ticaret merkezleri, alışveriş merkezleri şehrin farklı bölgelerinde de olmalı, vatandaş almak istediği hizmeti araç kullanmadan, trafiği daha fazla içinden çıkılmaz bir duruma sokmadan, yürüyerek ulaşmalı, hem daha ekonomik, hem de spor yapmış olduğu için daha sağlıklı olur. Karakavak, Çilesiz ( Fahri Kayahan ), Bostanbaşı bölgesi alt yapısı bakımından çok güzel olduğundan, oralar için çok büyük bir bölümü yıkılacağından, vatandaşın hak kaybı olmasın diye, oralara 4, 5 olmadı en fazla 6 kat olacak şekilde mülk sahiplerine yerinde dönüşüm yapılmalı. Geniş bulvarlar yapılmalı, demiryolu daha kuzeye götürülmeli, o bölgedeki sanayi zaten çıkacak, o zaman oralar da çok güzel yaşam alanları olur. Ayrıca İkizce bölgesinden Yakınca tarafına yeni bir viyadükle, doğuya doğru güney tarafından yeni bir çevre yolu açılmalı, İkizce de artık yerleşim yeri olmalı, bunu istesek de istemesek de zaten yapacakları için, şimdiden daha ilerisi düşünülerek , ona göre alt yapısı yapılmalı.Keşke yeni stad yapılırken de oraya stad yapılmasının da yanlış olduğunu, gidiş ve gelişlerin futbolseverler için, Malatya ve Malatyaspor için olumsuz olacağını söylediğimizde biz yanılsaydık.
    %66
    %34
    Yanıtla
  • MUSTAFA (1 yıl önce)
    Liyakatsizlik, iş bilmezlik Malatya tam gaz gitmeye devam ediliyor. Malatya yönetilemiyor. Malatya planlanamıyor. Malatya gittikçe batıyor. Malatya gittikçe bitiyor. Malatyanın sonu hiç iyi değil.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Bunlar her şeyi biliyor. Geçmişte tarım alanlarını çok katlı yapılaşmaya açıp yüzbinlerce insanı evsiz bırakmadı mı! Liyakatsiz insanlardan ne beklenir.
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Hakan (1 yıl önce)
    Hep diyorum. Malatya siyasilerinin çıkarı yoksa kıllarını kipirtatmazlar. Emin olun böyle liyakatsiz vekil ve siyasiler başka memlekette yok.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Bülent Yaşar (1 yıl önce)
    Yangından mal kaçırma sanki. Depremler dursun hayat biraz normale dönsün ne bu acele. Deprem uzmanlarından akıllı bir yönetim var Malatya'da
    %79
    %21
    Yanıtla
  • ertugrul (1 yıl önce)
    bu haberin ilgili bakanlık,cb başkanlığı,bb belediyesi vs ilgili kırımların başındakilere iletilmesi uygun olur kanaatimdeyim. belki bundan sonraki planmalarında daha dikkatli olma ihtimali olabilir
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Kimsesiz Vatandaş (1 yıl önce)
    Neden şaşırıyoruz ki, bahsi geçen İkizce köyünde bir siyasinin dünya kadar arazisi var. Onlar atıl mı kalsın? Değerlenmesin mi? Tabi ki İkizceye yapılacak konutlar. Aşk olsun yahu :))
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Ö. C. (1 yıl önce)
    Bu kafa ki ne kafa. Kapasiteleri olsa zaten memleket bu halde olmazdı. Tapuya bakın kimbilir, ikizce ile Beylerderesi arasında hangi kodamanın arazisi vardır. Yazık. Altay kışlası sağlam zemin ve merkeze yakınken. Yazlıklar olsun.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Abdullah (1 yıl önce)Ö. C. isimli kullanıcı yorumuna
    Kimin arazisi var bilmem ama İkizce nin zemini de kayalık, sağlam bir zemin. Şehirleşmeye uygun yaklaşık 6 bin dönüm düz bir alan var.
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Tam olarak nerede yapılıyor tokiler bilgisi olan yazabilir mi göz baba tepesi var oraya yakın mi tesekkurler
    0
    0
    Yanıtla
  • Yapılan TOKİ arkadaşlar göz baba tepesi var oraya yakın mı tam olarak nerede yapılıyor bilgisi olan var mi
    0
    0
    Yanıtla
  • muhittin (1 yıl önce)
    enkazlar hala ortadayken, altindan hala inanlarin cesetleri cikarken ihale verip sacma sapan planlamalar yapmak... ve gelin görün malatya yine bunlari sececek. Kavimler layik olduklari idarecileri secmeye mahkumdurlar
    %67
    %33
    Yanıtla
  • hkb (1 yıl önce)
    Editore; gercekten bu konu cok onemli arastirilinca konut yapilacak bolgeler birbirlerine cok uzak Malatya nin gelecegine buyuk darbe olur . bu konudaki haber ve yazilarinizin devamini bekliyorum Malatyanin gelecegindeki keskelerin olmamasi icin sizin, gazete ve gazetecilerin yardimlari cok onemli
    %79
    %21
    Yanıtla
  • hkb (1 yıl önce)
    ihtiyac olan konut 100 binler civariyken baslanan konut 2636 ve yerleri gercekten uzak. Altay kislasi bence bir sehir olmaya uygun iyi planlandiginda yuzbinlerce insana yasam alani olabilecek biryer, hastaneleri , saglik ocaklari , okullari, parklari, dinlenme alanlari ,ticaret alanlarini kisacasi yasam icin herseyin olabilecegi arazi sorununun olmayacagi ayrica eski sehire ( yani simdiki tabirle merkez carsiya) uzak olmayan bir alan. soylenen alanlar gercekten uzak hele birbirlerine cok daha uzak daginik birbirinden kopuk, insanlarin trafik cileksligini yasayacak ,ise gitmek icin buyuk sehirledeki sorunlarla karsilasacaklar. ayrica giderler artacak; yol gerekecek, ulasim araclari giderleri artacak, zaman kaybi artacak , yakit giderleri artacak. Insan iliskileri kopacak. haritadan bakiniz firinci koyu ile ikizce koyu arasi mesafe 35 km civari ozel aracla 45 dakika filan bu toplu tasimayla 1-1.5 saat yani eskiden elaziga gittigimiz surede insanlar birbirlerine vs ise gidecekler. ikizce altay kislasi cok uzak degil zaman varken bu sorunlar goz onune alinip Malatyanin gelecegi oyle kurulmali cok gec olmadan....
    %77
    %23
    Yanıtla
  • Malatyali (1 yıl önce)
    Bu nasil bir kafadirki şehr-i uzağa sanayiyi de merkeze taşımak saglam ve yatay evler yapin depreme dayanıklı olsun sanayi şehrin içinde olmaz olmamali..
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Vatan Millet Malatya (1 yıl önce)
    Yerleşim alanını suyun yakınına yapmak istediler herhal. Maski ye yakın olması da cabası
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Şehrin ortasından çıkarın şu sanayileri
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Yesilyurtlu (1 yıl önce)
    Deprem gibi bir uyarıyı gördük ..ama akillanmadik ..kefenin Çebi yok..ves selam
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Adem (1 yıl önce)
    İkizcenin altından fay hattı geçiyor, nasıl bir mantık anlayamadım. Merkezdeki Şehitfevzi mahallesine geçen yıl yapımına başlanan tokiler zemini sıkıntı diye daha yeni iptal edildi riskli alan ilan edildi. Geçen yıl bu risk neden hesap edilmedi i. Toki ye güveniyorduk, sağlam yere sağlam ev yapıyor diye, şimdide altından fay hattı geçen ikizce. Acele verilen kararlar ilerde sıkıntı yaratabilir. Üstelik merkez ile ikizceyi bağlayan her an çökme tehlikesi olan tek bir köprü var, organize sanayi trafiği ve birde ikizcedeki 2500 e yakın konutun trafiğini o beylerderesi köprüsündeki trafiği düşünemiyorum bile. Tekrar değerlendirilmesi lazım diye düşünüyorum.
    %71
    %29
    Yanıtla
  • Murat (1 yıl önce)
    Yine herzaman ki gibi şehirler batıya ilerler adlı yahudi zihniyetiyle karşı karşıyayız bunun Türkçe adı ise rantcılara fırsat yaratma önceden burda yer alan siyasilere rant kapılarını tepside sunmak üniv doğru yapsanıza kardeşim ne beyinler şaşırıyoruz
    %64
    %36
    Yanıtla