SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Korona Aşısı TÖTM'de Gönüllü Personelde Denenecek

0
Güncellendi - 2020-09-19 19:07:29
Korona Aşısı TÖTM'de Gönüllü Personelde Denenecek
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Ali Beytur, Covid-19 hastalığına karşı Çin menşeli Sinovac Biotech firması tarafından geliştirilen aşının seri üretiminden önceki son aşaması olan gönüllü insanlar üzerinde denenmesi, yani Faz -3 çalışmasının dünya genelinde başladığını, bu kapsamda, Türkiye’de 9 ilde yapılacak bu alandaki çalışmanın bir ayağının da İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi’nde yapılacağını açıkladı.

Prof. Dr. Ali Beytur, geliştirilen, ‘inaktif virüs (ölü virüs) aşısı’ ve ilk iki faz çalışmalarının başarıile tamamlandığını, bu bağlamda, aşının Faz-3 çalışması için, sağlık çalışanı gönüllüler üzerinde çift kor, randomize, kontrollü çalışma şeklinde deneneceğini söyledi.

Aşının Malatya Koordinatörlüğünü Prof. Dr. Yaşar Bayındır yürütüyor

Aşı çalışmalarının etik kurul izinleri ve Sağlık Bakanlığı onayının alındığını belirten Prof. Dr. Ali Beytur, aşının Malatya ayağındaki çalışmanın koordinatörlüğünü İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hasatlıkları ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Bayındır’ın yürüttüğünü kaydederek, “Hastane olarak tüm hazırlıklarımız tamamlandı ve kısa süre içerisinde sağlık çalışanı gönüllüler üzerinde çift kör, randomize, kontrollü çalışma şeklinde denenecek. Tamamen gönüllülük esasına dayalı olarak isteyenlerden çalışma şartlarına uygun olanlara öncesinde gerekli tetkikler (PCR, antikor vs) yapıldıktan sonra aşı uygulanacak ve bir yıl süre ile takip edilecek” dedi.

İki farklı aşı için daha çalışma yürütülüyor

Çin menşeli Sinovac Biotech firması tarafından geliştirilen aşının dışında iki farklı aşı için de yine İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi’nin seçildiğini ifade eden Prof. Dr. Ali Beytur, söz konu iki aşı çalışması için de çalışmalara kısa sürede başlanacağını bildirdi.

Güçlü bir laboratuvar ve klinik alt yapısı olan Turgut Özal Tıp Merkezi'nin böyle bir prestijli çalışmaya dahil edilmesinin bir tesadüf olmadığını vurgulayan İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Ali Beytur, “33 yıllık Tıp Fakültemizin akademik gücü ve hocalarımızın gayreti ile bu güven oluşmuştur. Kurumumuzun bu günlere gelmesinde kurulduğu günden bugüne tüm yönetimlerin katkısı olmuştur” dedi.

Akademik ve idari personele teşekkür etti

Prof. Dr. Ali Beytur, Covid-19 salgını sürecinde ve aşı çalışmaları kapsamında özveriyle hizmet eden İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi’nin tüm akademik ve idari personeline de teşekkür ettiğini söyledi.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi (www.yenimalatya.com.tr)- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • Okan (4 yıl önce)
    Başhekim önce kendisine enjekte etsin sonra bizde yaparız..
    0
    0
    Yanıtla
  • Özgür (4 yıl önce)
    Bilen biri varsa yorum yaparsa sevinirim neden gönüllü sağlık personeline yapılıyor bu aşı neden gönüllü sağlık personeli dışı insanlara yapılmıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Neden sadece sağlık personeli olduğu konusunda bir şey diyemem fakat olumlu sonuçlarla ilerlerse, 10000 kişiden oluşan sağlık personeli, yaşlı, kronik rahatsızlığı bulunan kişilere de yapılacağı söylenmişti.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sağlık personeli hastalanırsa vatandaşı kim tedavi edecek. Yaşlılar, kronik hastalar ilk sıralarda olur
    0
    0
    Yanıtla
  • Bazen düşük ihtimal de olsa olumsuz sonuç verebilir.....ya da aşı tam koruma sağlamayabilir.. bundan dolayı bir can kaybı bile aşının sonunu getirir
    0
    0
    Yanıtla
  • Yeni Malatyasporlu (4 yıl önce)
    bu Çinlilere güven olmaz aman dikkat
    0
    0
    Yanıtla