SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kova Yaşar' Malatyaspor Günlerini Anlattı

0
Güncellendi - 2017-01-04 01:47:14
'Kova Yaşar' Malatyaspor Günlerini Anlattı
A- A+ PAYLAŞ

Bir dönem efsane oyuncularla birlikte Malatyaspor’un formasını giyen, Türk Milli takımının kalesini koruduğu maçta İngiltere'den 8 gol yiyen ve bu nedenle lakabı 'Kova Yaşar'a çıkan milli takım eski kalecilerinden, Teknik Direktör Yaşar Duran, TFF tarafından çıkarılan TamSaha dergisinin 146’ncı sayısında Rasim Artagan’a konuştu.

Fenerbahçe, Malatyaspor ve Sarıyer formalarıyla 1980'lerle 1990'ların ilk yarısına damgasını vuran Yaşar Duran, “O dönem Malatyaspor'un yönetimi çok güçlüydü. Türkiye'nin önemli oyuncularını transfer ettiler. Ünal Karaman vardı, Metin Yıldız vardı Galatasaray'dan… Feyzullah, Oktay, Levent, Eren iyi futbolculardı. İlk sezonda ligi beşinci sırada bitirdik. İkinci sezonda üçüncü olduk ve Balkan Kupası'na katıldık. Ertesi sezon Malatyaspor'dan ayrılıp Sarıyer'e geldim. Malatya'da iki yıl kaldım. Çok mutlu günlerim geçti. Hala efsane kadro diye anılıyor o kadro… Ama ertesi sezon Brezilya'dan üç oyuncu geldi. Kaleci Carlos ve Eder Brezilya Millî Takımı'nın banko oyuncularıydı. Ama küme düştüler. Sadece şöhretli futbolcu aldılar. İyi futbolcu demeyeyim; şöhret aldılar; küme düştüler. Sarıyer'e geldim. Sarıyer'de de aynı şekilde iyi bir kadromuz vardı. Rahmetli Selçuk Yula, Beşiktaşlı Fikret Demirel, Cem Pamiroğlu, ben, Erdal Keser, Mustafa Yücedağ, Sercan Görgülü, Cengiz Güzeltepe, Osman Yıldırım… Kadromuz müthişti. Erdi ile daha sonra Fenerbahçe'de buluşmuştuk. Sarıyer'de bir beşinci, bir üçüncü bitirdik ligi. Yine aynı başarıyı tekrarlamış oldum. Bir sezonda 12 penaltının, 8'ini kurtardım. Arşivlerde vardır bu… Ben Türkiye'de en çok penaltı atan, en çok kurtaran kaleciyim… Şu anda Bursaspor'un kalecisi 5 penaltı üst üste kurtardı ama rekorum daha geçilemedi” dedi.

1986 Dünya Kupası elemelerinde İngiltere ile oynanan ve 8-0 biten maçla ilgili de konuşan Duran, “Bu bende bir yara… Çok üzgünüm bu konuda… TV kanallarında, gazetelerde, röportajlarda benimle ilgili, "Ne kadar kendisiyle barışık" ifadelerini kullanıyorlar. Sağ olsunlar. Zaten öyle birisiyim. 23 yıllık futbol kariyerimde 5 şampiyonluğum var. Cumhurbaşkanlığı Kupaları var, Türkiye Kupaları var, en az gol yiyen kaleci unvanım var. En çok penaltı atmış, en çok penaltı kurtarmış, ilk Dünya Karması'na çağrılmış oyuncuyum… Askerdim gidemedim. İsa gitmişti… 2. Lig'den Millî Takım'a seçilmişim. Bunlar benim kariyerim. Bunların hepsi evimde kupalarım ve albümlerimde sabit. Ama duvarda. İnsanların zihniyetinde kalan tek şey İngiltere maçı… Ben o İngiltere maçında çok kişiyi kurtardım. Başta federasyonu… Başta antrenörü… Başta futbolcu arkadaşlarımı… Hepsini ben kurtardım. Fatura olduğu gibi bana çıkartıldı. Her şey bana yıkıldı. Tabii sağ olsun gazeteci arkadaşlar da bana hemen "kova" damgasını vurdular. Esasında kova bana değil, kalecilere ait genel bir tâbirdir. Beklere de "Koridor oldu" derler. Benim lâkabım kaleci… Herkes telefonuna "Kaleci Yaşar" diye yazar. Şimdi Ahmet, Mehmet deniyor kalecilere… Volkan, Muslera olarak geçiyor. Ama ben Kaleci Yaşar'dım… Ama bu kova damgasını yiyeli 32 sene geçti. 1984 yılıydı. Şimdi adam kendisi 30 yaşında, 7-8 yaşındaki oğluna diyor ki; "Bu amcanı tanıdın mı?… Fenerbahçe'de oynadı, Millî Takım'da oynadı ama 8 gol yedi" Böyle bir tanıştırma şekli… Bu telefonda da böyle. Telefonun diğer ucunda insanlar benimle konuşurken, "Kova Yaşar" diyor… Bunlar üzücü şeyler… Bunlar bende yara… 23 sene top oynamışım. Hayatım topla geçti. 23 sene oyunculuk… Antrenörlüğü de koyarsanız 50 yıldır bu işin içindeyim. Bu işten emekli oldum. Hâlâ sürdürüyorum bu işi… Seviyorum… Hayatımız futbol… Futbolun içinde bir hayat oldu. Ben bundan itibar gördüm. Ben bundan evlendim. Ben bundan paralar kazandım, çocuklarımı okuttum. Bir meslek; güzel bir meslek… Günde 2,5 saatini ayıracaksın. Ama şimdi mesailer 8-10 saat… Eskiden meslek değildi. Kız vermezlerdi bize… Şimdi meslek. Herkes ya topçu, ya popçu olmak istiyor. Sağlıklı bir yaşam içindesin. Para kazanıyorsun. Kendine ayıracağın çok zaman var” ifadelerini kullandı.

Rasim ARTAGAN, TamSaha- tff.org- Ferdi DURDU

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • Ender (7 yıl önce)
    İyi hatırlarım..Antremanda üzerine kale direği devrilmişti.O günden sonra uzun bir süre çok gol yedi.??.Yaşar abimize uzun ve sağlıklı bir ömür dilerim.
    0
    0
    Yanıtla
  • İhsan (7 yıl önce)
    Editör kardeş sana zahmet adam diyo kova yaşar denilince zoruma gidiyor ama sen başlığı kova yaşar yazmışın bı zahmet sil yada değişikliği yap.
    0
    0
    Yanıtla
  • Burak EVLIYAGIL (7 yıl önce)
    Röportajın icerigini okusaydın bu baslığı atmazdın sevgili editör arkadasım. Adam acikca belirtmis bu ifade beni üzüyor diye. Her sey reyting icin diyeceksin tabi sen de haklısın...
    0
    0
    Yanıtla
  • ÖzMalatyasporlu (7 yıl önce)
    Kaleci Yaşar bize o günleri hatırlattığın için teşekkür ederiz bundan sonraki hayatında başarılar dilerim
    0
    0
    Yanıtla
  • recep solmaz (7 yıl önce)
    müthiş bir kaleci dünya iyisi bir karakter tanımaktan çalışmaktan beraberliğinden inanılmaz keyif aldiğım mutlu olduğum bir abi....kaleci yaşar...yaşamın boyunca sağlıklı ve mutlu olman dileğim......
    0
    0
    Yanıtla
  • Mert (7 yıl önce)
    Malatyaspor a hizmetleri olan birine kova demek buyuk saygisizlik
    0
    0
    Yanıtla
  • mus (7 yıl önce)
    Yasar,duran,seni,hic,bir,zaman,unutmadu,malatya Lar,hizmetlerin,icin,tekrar,tesekkur,ederiz
    0
    0
    Yanıtla