CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Çok zor şartlarda yaşam mücadelesi veren köylülere konteyner ve hayvan çadırı verilmeden yıkımların gerçekleşmesi doğru değil” dedi.
Hekimhan İlçesi’nde evleri ve ahırları ağır hasar gören depremzedeler kendilerine konteyner ve hayvan çadırları verilmeden yıkım yapılmasına tepki gösteriyor. Geçtiğimiz haftalarda muhtarlar ve siyasi parti ilçe başkanlarının yetkililere mağduriyeti iletmelerine rağmen bir çözüm bulunmaması ve yıkımların devam etmesi bu kez de kendileri, eşyaları ve hayvanları dışarıda kalan insanlar için daha büyük sorunları beraberinde getirmeye başladı.
6 Şubat depremleri Hekimhan İlçesi’nde 60 mahallenin 20’sinde deprem büyük hasara yol açmış, bazı mahallelerde yüzde 90 yıkıma sebep olmuştu. Depremin üzerinden 11 ay geçtikten sonra ilçede ağır hasarlı evlerin yıkımına başlandı.
Malatya’nın dört bir yanında yıkımların devam ettiğini kaydeden CHP Milletvekili Veli Ağbaba, “Yıkımların bitmesini, enkazların kaldırılmasını, depremzedelere kalıcı konutlarının bir an önce yapılarak teslim edilmesini bekliyoruz. 11 ayın sonunda halen çok ciddi sorunlarımız devam ediyor. Esnafımızın kalıcı işyeri talepleri, zor şartlar altında konteynerlerde evine ekmek götürme çilesi, yapımı devam eden evlerin yetersizliği, evlerin alt yapı sorunları devam ediyor. Bu sorunlara ilave olarak şimdi de köylerdeki yıkımların yaratacağı sorunlar başladı. Köylüler yıkıma itiraz etmediklerini ancak soğuk kış günlerinde kendilerine barınacak sağlıklı konteyner verilmesini istediklerini belirtiyor. Ancak kar ve tipinin eksik olmadığı, 80’li yıllardan kalma şebeke ile can çekişen elektrik sistemi ile sürekli elektriklerin kesildiği bölgeye ‘Çin konteyneri’ denilen açılıp kapanan konteyner gönderiliyor. Üstelik bu konteynerler de herkese gönderilmiş değil”dedi.
Malatya’nın pek çok mahallesinde deprem sonrası yaşanan hayvan çadırı sorununun 11 ay geçtikten sonra halen devam ettiğini belirten Ağbaba, “depremin ilk günlerinde hayvanlarını güç bela ahırlardan çıkaran vatandaşların döne döne hayvan çadırı aradıklarını, o dönem hayvan çadırı konusunda büyük problem yaşanırken zamanla bu problemin bitmesini beklerken, Hekimhan’da başlayan yıkımlar tekrar hayvan çadırı sorununu gündeme getirdi. Vatandaşlar hayvanların dışarıda soğukta kalamayacağını, kendilerine verilen çadır sözünün yerine getirilmesini beklediklerini söylüyorlar. 70-80 yaşındaki depremzedelerin yaşadıkları mağduriyet dikkate alınmalı, sorunların çözümü için adım atılmalıdır” dedi.
Bülten