Malatya Valiliği tarafından düzenlenen "Sağlıklı Gelecek" kampanyası kapsamında, kısaca KÜ-RE olarak adlandırılan "Kültür Rehberleri Yetiştirme Eğitim Projesi" eğitimi başladı.
Malatya Valiliği ile Kültür ve Yaşam Derneği'nin ortaklaşa organize ettiği Kültür Rehberleri Projesi kapsamında, eğitim çalışmaları Ticaret ve Sanayi Odası'nın salonunda başladı. Toplantıya Vali Halil İbrahim Daşöz, Vali Yardımcısı İnci Sezer Becel, Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü İbrahim Halil Kılıç, Kültür ve Yaşam Derneği Başkanı Yaşar Karaaslan ile birlikte öğrenciler ve velileri ile davetliler katıldı.
Kültür ve Yaşam Derneği Başkanı Yaşar Karaaslan toplantının açılışındaki konuşmasında, "İnsanların yaşadığı coğrafyanın oluşturduğu değerleri anlamlandırması, kendini tanıması ve açıklaması için kültürel kimliği, kültürel sürekliliğe,bunun aralıksız tartışıldığı ortamlarla mümkündür. Bu proje ile geleceğimiz olan gençlerimizi kültür ordusunun bireyleri olarak hazırlamak, kültür ordusunun ilimizin ve ülkemizin bilimsel ve düşünsel gelişmesine de katkıda bulunmasının yanı sıra özgür düşünebilen, insan haklarını korumayı temel amaç edinen bireyler olarak çevrelerine ışık saçacaklarına inanıyoruz. Çünkü eğitim ülkenin kimlikli bireyler yetiştirmesinin en temel yoludur." dedi.
Karaaslan, teorik eğitimin 3 hafta sonunda devam edeceğini, 4. hafta sonunda geziler düzenleneceğini, 5. haftada ise sertifika töreninin yapılacağını bildirdi.
Vali Yardımcısı İnci Sezer Becel ise, Sağlıklı Gelecek kampanyasının Malatya'da devam ettirildiğini belirterek, bu kapsamda Kültür Rehberleri Yetiştirme Eğitim Projesi'nin başlatılmasının çok önemli olduğunu söyledi.
Vali Halil İbrahim Daşöz de, "Eğitim ve kültür birbirlerini destekleyen ve güçlendiren unsurlardır. Kültür bir milletin tarihi boyunca oluşturduğu tüm değerlerdir. Kültür aynı zamanda birliğin ve beraberliğinde teminatıdır. Kültür bir ulusu ayakta tutan en önemli güçtür. Bugün bir çok ülke ayakta kalabilmişse, bunda en önemli şey kültürlerini muhafaza etmiş olmalarıdır. Ulusal kültürün korunması kadar yerel kültüründe korunması önemlidir. Çocuklarınızı iyi yetiştirmeden, kültürünüze sahip çıkmadan, onu zenginleştirmeden, onu daha görkemli hale getirmeden bir şehrin marka şehir olması hayalden ibarettir" dedi.
Malatya'nın Arslantepe gibi önemli bir kültür varlığına sahip olduğunu ve buradan çıkan eserlerin dünyadaki tarihi gelişmelerin bazı noktalarda yeniden kaleme alınmasına neden olduğunu belirten Vali Daşöz, Arslantepe'nin açık hava müzesi olması için çalışmaların bu yıl sonu itibariyle bitirilmesinin hedeflendiğini ve açılışını Türkiye ve İtalyan Kültür Bakanlarının ortaklaşa yapacağını kaydetti.
Vali Daşöz, Beşkonaklardaki 2 konağın Etnoğrafya Müzesi olması için çalışmaların sürüdüğünü ve çalışmaların 2 ay içinde sonuçlanmasını beklediklerini söyleyerek, Atatürk Müzesi'nin de çok kısa süre içinde açılarak hizmete gireceğini ifade etti. Karakaş Konağı'nın Vakıf Müzesi yapılması için girişimlerin sürdüğünü ve bu konağında Vakıf Müzesi olarak hizmet vereceğini anlattı.
Projeden 25 ilköğretim okulu öğrencisi yararlanıyor.