SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

'Kültürel Değer İhmale Gelmez'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da, "Türk Dünyasında Nevruz" konulu konferans düzenlendi.

İnönü Üniversitesi Süreyya Aybar Konferans Salonu'nda Elazığ Fırat Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Beşir Aşan'ın konuşmacı olarak katıldığı "Türk Dünyasında Nevruz" konulu konferans ilgi gördü.

Prof. Dr. Beşir Aşan, Nevruz'un kelime anlamı olan 'Yeni Gün' sözcüğünün insanlar için ne ifade ettiğini anlatarak sözlerine başladı. Nevruz'un, Yeni Gün'ün, yenilik ve değişim gibi olumlu etkilerinin yüzlerce yıldır insanları sardığını ve manen beslediğini belirten Prof. Dr. Aşan, 12 Hayvanlı Türk takviminde de Nevruz gününün, yeni yılın başlangıcı olarak kabul edildiğini ve Türk geleneğinde yüzlerce yıl bu geleneğin yaşadığını ifade etti.

Yüzlerce yıldır birbirinden farklı etkinliklerle kutlanan Nevruz'un günümüzün değerleriyle birleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Aşan, kültürel değerlerin ihmale gelmediğini belirtti.

Nevruz konusunu fotoğraflarla hazırlanmış bir sunu eşliğinde konferansını anlatan Prof. Dr. Aşan, Türk dünyasının kuzeyinde güneyinde, doğusunda batısında yaşayan tüm topluluklar tarafından coşkuyla kutlanan bir bahar bayramı olan Nevruz'un, birliğin, ümidin, kardeşliğin ve sevginin bayramı olduğunu belirtti.

Nevruz'un tarihi kaynaklarına değinen Prof. Dr. Aşan, eski Çin kayıtlarından Hun geleneklerine Kutadgu Bilig'den, Siyasetname'ye birçok yazılı kaynaktan bilgiler sundu, Nevruz'un yüzlerce senedir yaşanış ve algılanış şekillerine temas etti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız