SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kuru Kayısıdan Malatya'ya 435 Milyon Dolar Gelir

Kuru Kayısıdan Malatya'ya 435 Milyon Dolar Gelir
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da, 2022-2023 ihracat sezonunda 80 bin 606 ton kuru kayısı dış satımı yapılarak, ülke ekonomisine 435 milyon 546 bin dolar girdi sağlandı.

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, borsa binasında gazetecilere yaptığı açıklamada, 1 Ağustos 2022'de başlayan kuru kayısı ihracat sezonunun 31 Temmuz 2023'te sona erdiğini söyledi.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerin kenti olumsuz etkilediğini, aradan geçen 6 aylık süre zarfında normale dönüş için mücadele verildiğini dile getiren Özcan, "AB tescilli kayısının, bir tarım ürününün şehir, bölge ve ülke için ne kadar önemli olduğunu deprem sürecinde görmüş olduk. Şubat ayından bu yana bütün olumsuzluklara rağmen vermiş olduğumuz göçten kaynaklı sıkıntıların yarattığı olumsuzluklara rağmen işletmeler, fabrikalar küçük tadilat ve onarımlarla düşük kapasiteyle çalışmaya başladı. İşletme ve fabrikaların bugün yine normale dönmüş olması sevindirici. Olumsuzluklara rağmen kuru kayısı ihracatımız devam etti." diye konuştu.

Temmuz ayında 3 bin 276 ton kuru kayısı ihracatı yapılarak 20 milyon 416 milyon dolar gelir elde edildiğini belirten Özcan, şunları kaydetti:

"12 aylık süre içinde 80 bin 606 ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirerek, ülke, bölge ve Malatya ekonomisine 435 milyon 546 bin dolar gelir elde ettik. Önceki yıllara paralel olarak ihracat miktarını korumuş olmanın ve ihracat gelirini artırmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. '100 bin ton ihracat, 500 milyon dolar gelir' hedefimizi yakalamak için gayret ortaya koyduk. Burada miktar ve gelirde kısmi sapmalar normal, dünyada kuru meyve gruplarındaki gelişmelere, ekonomik dengelere paralel olarak kısmı gerilemelerden dolayı farklılıklar gözetebiliriz. Genel anlamda geçen yılki ihracat rakamlarımıza baktığımızda kuru kayısı ihracatında 60 milyon dolar daha fazla ekonomik gelir elde etmişiz."

Kuru kayısı ihracatında hedefi büyüttüklerini söyleyen Özcan, "2023-2024 ihracat sezonu için 750 milyon dolar hedef belirledik. Hep birlikte bu hedefi yakalamak için mücadele edeceğiz." dedi.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • kayisici (8 ay önce)
    komple yalan bir haber kim kaybetmis de biz bulacagiz 100 bin ton kayisiyi ?????? bu sene bin ton kayisi yoktur
    %40
    %60
    Yanıtla
  • Ahmet Yalvaç (8 ay önce)
    MaşaAllah Allah Cellecelaluhu Bereket Versin
    %80
    %20
    Yanıtla