Radyo Kampüs'te yayınlanan ve İnanç Kara Ölmeztoprak'ın hazırlayıp sunduğu Panorama programının bu haftaki konukları Malatya İl Genel Meclisi Başkanı Naci Şavata ve İl Encümeni Battal Tuncal oldu.
"495 Köye Hizmet Götürülüyor"
İl Genel Meclislerinin ülkemizde yüz yıllık geçmişi olduğunu söyleyen Naci Şavata; "Etkin bir şekilde çalışıyoruz ve seçenin seçilenden hizmet beklediğini biliyoruz. Kırsalın belediyesi olarak tabir edilen İl Genel Meclislerinin maddi kaynakları çok fazla değil. 495 adet köye hizmet götürülüyor. İl Genel Meclislerinin sıkıntıları, Ankara’ya taşındı ve çözüm önerisi olarak, bu meclislerin kırsalın belediye başkanlığı yapılması ya da kapatılıp tek elden yönetimle devam ettirilmesi fikirleri gündeme geldi. Dikkate alınan öneri ikinci şıktaki kapatılsın ana temasını içeren yaklaşım oldu. 29 büyükşehir için, gelecekte model olabilecek bu yöntem, kanaatimce diğer şehirler için de uygulanabilinir." ifadelerini kullandı.
"Bütün Seçmenleri Temsil Ediyor"
İl Genel Meclisi'nde Malatya'nın bütün seçmenlerinin temsil edildiğini söyleyen Şavata, "Halktan gelen takdir de tenkitn de direkt seçilen üyelere gidiyor. 126 Bin 425 nüfuslu 495 köy’e Aralık 2012 itibariyle 6521,1km yol yapıldı. Bunun 121,5 kilometresi ham yol, 1540 kilometresi tesviye, 2597 kilometresi stabilize, 2057 kilometresi asfalt yoldur. Köy sayısı 495, mezra sayısının 1105'dir. Hizmet götürülen alanlarla ilgili komisyon raporları mecliste okunuyor ve oylamaya sunulup, evet oyları ile kabul gördüğünde artık ilgili bölüme gidiyor. Bunun bir meclis kararı haline gelmesi nedeniyle, ilgililerin yatırım yönündeki kararları ile devamı esas oluyor. " dedi.
"Büyük Gayret Sarfedildi"
Malatya İl Genel Meclisi’nin sekiz komisyondan oluştuğudu söyleyen, İl Genel Meclisine Akçadağ Temsilcisi olarak seçilen Battal Tuncal ise, "Bunlar Ar-Ge, Bütçe, İmar, Çevre, Tarım, Eğitim, Denetleme ve Kadın Hakları Komisyonları'dır. Çalışmalar adaletle yapılıyor ve hiçbir şekilde oy veren vermeyen ayrımı gözetilmiyor. Öncelik aciliyet sıralamasına göre belirleniyor. 169 mezra ve 69 köye içme suyu taşındı. Akçadağ’da önceki su depolar yenilendi, klorlandı ve sağlıklı bir içme suyu haline ggetirildi. Yağmurlu ve Gölpınar Köylerinde güneş enerjisi panelleri ile bila bedel içme suyu sağlama gayreti içerisinde olundu. Eğitim öğretim yönünde 3 tane 8 derslikli okul ve bakım onarım projeleri hayata geçirildi. 2013 yılında 300 kişi kapasiteli bir öğrenci yurdu yapımına başlanacak bildirdi. Ayrıca Tarım Teknokent’i yapılması yönünde çabalar var. Kapalı sulama sisteminin geliştirilmesi yönünde de büyük gayret sarfedildi." diye konştu. Tuncal konuşmasının devamında; "Malatya, Dünya’ya tanıtılması gereken bir ildir. Bu noktada yerel, genel idaresi, akil adamları, esnaf ve ticaret dünyası ile el ele vermiştir. Bu birliktelik, genişleyerek devam etmeli, daha fazla katılımın sağlandığı, çok daha geniş içeriklerle desteklenmiş programlar çerçevesinde, daha detaylı bir biçimde, takdim edilmelidir." dedi.
2014 Mart ayında yapılacak olan seçimler noktasında, 2013 ‘de İl Genel Meclisi tarafından yapılan hizmetlerin bir anlamda büyükşehrin de işine yarayacağını ve meclis çalıştıkça hizmetlerin hızlandığını, su, taşıma, yol ve kanalizasyonun büyükşehre geçeceğini belirten Başkan Şavata, köylerin yolları veya mezarlık yapımları ise ilçe belediyelerine geçecek dedi.