SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Malatya Çantada Keklik Görülmenin Sonuçlarını Yaşıyor!'

'Malatya Çantada Keklik Görülmenin Sonuçlarını Yaşıyor!'
A- A+ PAYLAŞ

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Malatya İl Başkanı Sinan Akıncı, Gelecek Partisi Malatya İl Başkanı Semih Aksoy ve Saadet Partisi Malatya İl Başkanı Mustafa Canbay, yaptıkları ortak açıklamada, Malatya'da depremler sonrası yaşanan belirsizliğe ve kayısıda yaşanan yabancı menşeili kayısı sorununa dikkat çekilirken, "Şehrimizdeki yerel yönetimlerin bir bütün olarak Malatya’yı yönetemez hale geldiğini ve artık Malatya’da bir değişime ihtiyaç olduğunu göstermektedir. Malatya, bir an önce, hak ettiği hizmeti alabilmek için bilbord belediyeciliğinden hizmet belediyeciliğine geçmelidir." denildi.

Başkanların ortak açıklaması şöyle:

"6 Şubat tarihli depremlerin ardından 8 ay geçti. Buna rağmen Malatya’da belediyelerin ve Çevre Şehircilik Bakanlığının, Malatya merkez ile ilgili nasıl bir adım atacağı hala belirsizliğini korumaktadır. Bu durum, enkaz çalışmalarını çok gerilerden takip eden Malatya’nın inşa faaliyetlerinde de geride kalacağı anlamına gelmektedir. Bu konu bir an önce açıklığa kavuşturulmalıdır.  

Malatya kamuoyunun ana beklentisi bir an önce şehir merkezinin tekrar eski canlılığına kavuşturulmasıdır. Bu çalışmalara hız verilmelidir. Çünkü çarşıyı canlandırmadan, Malatya’yı canlandırmak mümkün değildir. Bu çerçevede kapsamda yaklaşık 3 ay önce atılan ve vatandaşlarımız tarafından sevinçle karşılanan ilk temel atma işlemi maalesef olduğu gibi durmaktadır, bu konuda somut bir adım atılmamıştır hatta atılan inşaat temeli su baskını altında kalmıştır. Oysa Hatay’da atılan benzer bir temel üzerine 6 ayda koca bir hastane inşa edilmiştir. Görünen o ki Malatya, maalesef çantada keklik olarak görülmenin sonuçlarını yaşamaya devam etmektedir.

Yine şehrimizde inşaat yapımında kaç kata kadar izin verileceğiyle hususu belirsizliğini korumaktadır. Dört gözle yerinde dönüşüm yönetmeliğini bekleyen hemşerilerimizin kafasındaki bu soru işaretlerinin bir an önce giderilmesi önem arz etmektedir.  

Yaklaşık 14.000 civarında orta hasarlı bina bulunmakta olup bunların güçlendirilmesiyle ilgili ruhsat izinleri hala verilmemiştir. Kışın yaklaşmakta olduğu ve bu binaların güçlendirilmesinin uzun zaman alacağı dikkate alındığında bu durum çok sayıdaki hemşerimizin mağdur olmasına yol açacaktır. Bu yüzden ruhsatlandırma işlemleri hızlandırılmalıdır. Bu yapılmadan Malatya’dan göç edenleri tekrar döndürmekte, fahiş kira artışlarının önüne geçmekte mümkün olmayacaktır.

Malatya’da yapılan yıkımların belli bir program dahilinde gitmemesi hem yıkım ekiplerini hem de hemşerilerimizi mağdur etmekte, toz bulutlarının her yanı kaplamasına sebep olmakta ve trafik karmaşasına yol açmaktadır. Bu konuda daha sistematik bir çalışma programı uygulanmalıdır.

Diğer taraftan yapılmış hasar tespit durumuna itiraz ederek binasının uzmanlarca yeniden değerlendirilmesini isteyen vatandaşlarımızın bu başvuruları sonuçlanmadan binalarının yıkılması vatandaşlarımızı mağdur etmektedir. Hala 30 bine yakın yıkılması gereken bina varken önceliğin 650 kadar mahkemelik binaya verilmesini anlamak mümkün değildir. Oysa devlet vatandaşın sorunlarına bir sorun daha eklemek için değil çözmek için vardır.  

Yine Malatya tarım ve hayvancılıkta hızla geriye gitmektedir. Bundan 20 yıl önce tarımda 81 il arasında 30’ncu sırada olan Malatya bugün 42’nci sıraya gerilemiştir. Hayvancılık alanındaki gerileme çok daha kaygı vericidir. 20 yıl önce 22’ci sırada olan hayvancılık sektörümüz bugün 49’nculuğa gerilemiştir, hem de deprem öncesi haliyle… Büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayımız hızla düşmeye devam etmektedir. Bu durum et fiyatlarının hızla yükselmesine ve hem üreticilerimizin hem de tüketicilerimizin mağdur olmasına yol açmaktadır. Yapılan bir araştırma et, tavuk veya balığa her gün ulaşabilenlerin oranının %12’lere kadar düştüğünü göstermektedir. Diğer taraftan vatandaşlarımızın en yoksul %20-30’luk kesiminin günlerce hatta haftalarca et ürünlerine ulaşamadıkları bilinmektedir.  

Yine son haftalarda yurt dışı menşeli kaysıların ilimize getirilip Malatya kayısısı diye piyasaya sürülmesi ve buna engel olunamaması kayısı üreticilerimizi çok zor durumda bırakmaktadır. Böyle bir durum karşısında bazı vatandaşlarımız “madem böyle olacaktı, o zaman kayısımıza coğrafi işaret belgesini neden aldık” diye sormadan kendilerini alamamaktadırlar.  Buna sessiz kalan yetkililer bunun vebalini veremezler. Bu konu behemehal gündeme alınmalıdır.

Bu yıl ülkemizin buğday üretim miktarının %20 oranında artmış olması sevindiricidir. Bununla birlikte Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) alımlar konusunda yetersiz kalmakta ve bu da fiyatların düşmesine ve buğday üreticimizin zor durumda kalmasına yol açmaktadır. Bu durumun devam etmesi, artan mazot, gübre, ilaç fiyatlarına rağmen bunca başarıya imza atan üreticimize büyük bir darbe vuracak ve gelecek yılın rekoltesini azaltacaktır.

Gündeme taşımak istediğimiz diğer bir konu ise güvenlik sorunudur. Huzur ve barışa ekmek kadar su kadar ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde şehrimizin neredeyse her gün silahlı çatışma, bıçaklı saldırı, hırsızlık ve uyuşturucu haberleriyle anılır olması üzücüdür. Ayrıca son günlerde yaygınlaşan trafik kazası haberleri ve kaybettiğimiz canlar da vatandaşlarımızı kaygılandırmaktadır.

Bütün bunlar şehrimizdeki yerel yönetimlerin bir bütün olarak Malatya’yı yönetemez hale geldiğini ve artık Malatya’da bir değişime ihtiyaç olduğunu göstermektedir. Malatya, bir an önce, hak ettiği hizmeti alabilmek için bilbord belediyeciliğinden hizmet belediyeciliğine geçmelidir.

Bizler değişim isteyen üç siyasi parti olarak beraberce şehrimizi yeniden ayağa kaldırmaya kararlıyız. Malatya’nın sorunlarını biliyor ve çözüm üretmek için gece gündüz çalışıyoruz. Bu kapsamda biz de hemşerilerimizi bu konuda daha çok duyarlı olmaya ve Malatya’nın çantada keklik olmadığını ve gerektiğinde hesap sormayı da bildiğini herkese göstermeye davet ediyoruz."

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

19 yorum yapılmış

  • Yarın seçim olsun (7 ay önce)
    Hükümet alacağı oy minimum yüzde 60 dır. Hiç öyle kendinizi falan yormayın.Belediye başkanlığına yoldan geçen ilk insanı aday gösterse açıkara yine kazanır. Bu yorumumu okuyanların istisnasız hepsi bana içinden katılır. Lakin bazıları yine beğenmez. Ama onlar da haklı olduğumu bilirler.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Abdo (7 ay önce)
    Ben bunlara hayat da oy vermem bu sözleri çok doğru
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Abdlvahap (7 ay önce)
    Malatya'ya şimdiye kadar çevre illerin tamamına yapılan çevre yolu geçişleri , şimdiye kadar yapılmayan istasyon kavşağı alt geçişi...Tabiki Malatya çantada keklik olur.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Dağ (7 ay önce)
    Belediyeler mütaitlere rant sağlayıp.sözde imar şuurlandırma adı altında Halkın arazilerine çöktüler Sonuç ortada
    %100
    %0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (7 ay önce)
    Çok doğru tespit. O kadar ki, Malatya ya yapılması gereken şehir hastanesini Elazığa yaptılar. Bizim eski bakan vekil de mevcut devlet hastanesinin ismini şehir hastanesi yaparak Malatyalıları kandırma derdinde. İşte Malatyalıların düştüğü durum bu maalesef. İşte eski bakan yeni milletvekili Malatyalıları bu kadar küçümsüyor, Malatyalılar ile dalgasını geçiyor. Utanmadan Malatya ya şehir hastanesi yaptık diyecekler bir de. Bari bunu yapmayın. Tamam Malatya nın hakkını Elazığa verdiniz bari dalganızı geçmeyin Malatyalılar ile. Ancak Malatya bunu çok haketti. Bunlara hakettikleri değerden çok fazlasını verdi. Yine de vermeye devam eder.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Kerem (7 ay önce)
    Malatya halkı boşa konuşmasın. Akp ve yanındakiler yıllardır bu şehri yönetiyor, adam akıllı ne hizmet gördünüz anlatın. Ne Hızlı Tren yapıldı, ne şehir hastanesi yapıldı, kaç yıldır çevreyolu muhabbeti var daha yeni yeni bitiyor. Yeni havalimanı dediler eskisini büyütüp duruyorlar. Zamanında tramvay dediler o kadar gidip trambüs alıp halk'a sus payı verdiler. Deprem oldu daha doğru düzgün bina bile yıkamıyorlar. Şehrin havası ortada. Yani hemşehrilerim kusura bakmasın da Malatyamız "ÇANTADA KEKLİK" bunu bilin. O yüzden belli müddet daha hizmet almamaya devam ederiz
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Hacı (7 ay önce)
    Yine etliye sütlüye karışmamışlar. Bu kadar olumsuzluk varsa onuna sebep olan bir yönetici muhakkak vardır. İsim zikretmekten neden çekiniyorsunuz....
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Serkan (7 ay önce)
    Ak parti alır siz yüzde 5 de kalırsınız
    %32
    %68
    Yanıtla
  • Dediğin gibi olursa koşa koşa oy verirler sonrada sızlanmadan sürünmeye devam ederler bu kadar basit..
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Malatyalı (7 ay önce)
    Malatya her zaman çantada keklikdir
    %83
    %17
    Yanıtla
  • Eczacı (7 ay önce)
    Malatya malatya bulunmaz senin gibi saf bir şehir!!
    %80
    %20
    Yanıtla
  • kadir (7 ay önce)
    Ak Partinin onca olumsuz politikasına rağmen halen sıfır virgül sıfır sıfır bilmem kaç sorsan da millet şöyle millet böyle tamam da gardaş milletin olmadığı seçimi nereden bulak size
    %71
    %29
    Yanıtla
  • said (7 ay önce)
    Ortak Aday çıkarılmalı İbrahim GEZER başkan adayı olmalı.
    %20
    %80
    Yanıtla
  • Çıksın (7 ay önce)said isimli kullanıcı yorumuna
    Mutlaka çıksın. Deva yı kurarken il başkanı diye yola çıktığı, eski il başkanı dahil kaç kişi oy verir acaba. Küsurat ı o zaman tam görürüz. Herkes herkesi biliyi.
    %74
    %26
    Yanıtla
  • Belediye başkanı için doğru dürüst hizmet yapacak adaya oy vermek gerekiyor. İbrâhim Gezer de bu adaylardan biridir. Parti gözlüğü ile bakarsam evimin imarini veren partim ev yıkılınca beton sorunlu çıktı beton firması... velhasıl parti için oy kullanacak olursam yinee kaybedeceğim.
    %40
    %60
    Yanıtla
  • Burak (7 ay önce)
    İnşallah 3’ünüzden biri kazandırsa belki biraz değerimiz bilinir.
    %34
    %66
    Yanıtla
  • 3ünüz (7 ay önce)
    Siz 3 ünuz çantada keklik malatya değil. Hala ortağınız chp nin dediği gibi niye küsurat partisi olduğunuzu anlamamışsınız. Niye malatya bize oy vermiyor diyeceğinize malatyalıyı suçluyorsunuz. Size ortağınız chp nin seçinden sonra dediği gibi demek lazım. Malatyanin alternatifi var. Ak parti iyi birilerini aday etmezse Refah partisi var.
    %43
    %57
    Yanıtla
  • Akp : Allah din vatan millet Malatya : Hadi oy verelim yrp: daha fazla allah din vatan millet Malatya : Bu daha iyiymiş Millet İttifakı : Ekonomi kötü halk aç deprem oldu düzelticez Malatya: Yallah
    %53
    %47
    Yanıtla
  • İcardi (7 ay önce)
    Muhalefetteyken herkes halkçı, herkes mantıklı ve doğru konuşur ama idare yi ele geçirince aynı şekil davranacağınızin garantisini halk nerden bilecekki oy versin.....ülkemizde parti ismi ve sembolinden ziyade akıllı ,vicdanlı, kendini halkina adamış, dürüst, empati gücü yüksek yöneticilere ihtiyaç var....içi boş siyaset halka fayda sağlamaz ...
    %75
    %25
    Yanıtla