Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Bugüne kadar Malatya’da 7 milyar liralık sabit sermaye yatırımını teşvik edip, 24 bin vatandaşımızın istihdam edilmesini sağladık. Girişimcilik, AR-Ge ve finansman gibi alanlarda 6 bine yakın KOBİ, KOSGEB’ten faydalanıyor" dedi.
Bakan Varank, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası'nda gerçekleştirilen "Milli Teknoloji, Güçlü Sanayi" istişare ve değerlendirme toplantısında, kentteki sanayici ve iş adamlarıyla bir araya geldi.
Üretimi, yatırımı ve istihdamı teşvik etmek adına tüm imkanları seferber ettiklerini dile getiren Varank, "Bakanlık olarak sanayinin nabzını tutmak, karşılaştığınız risk ve fırsatları sizlerle bire bir sizlerle değerlendirmek ve yapıcı çözüm önerileri getirmek, bizim her zaman en temel önceliğimiz oldu. Bundan sonra da olmaya devam edecek. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle birlikte reel sektörü ve imalat sektörünü ilgilendiren hususlar bakanlığımızın şemsiyesi altına toplandı. Fikirden ürüne varıncaya dek her aşamayla ilgili desteklerimiz var. Üretimi, yatırımı ve istihdamı teşvik etmek adına imkanlarımızı seferber etmiş durumdayız" diye konuştu.
Varank, 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisini açıkladıklarını hatırlatarak, şunları kaydetti: "İddialı ama bir o kadar da gerçekçi hedefler koyduk. Türkiye, küresel ekonomide daha üst basamakları çıkmayı elbette hak ediyor. Bunu başarabilecek sanayi altyapısına, girişimcilik ruhuna ve insan gücüne sahibiz. Daha güçlü bir Türkiye için; katma değerli üretim ve teknoloji liderliğinde bir rotayı beraber takip edeceğiz.Bu yolda 'Milli Teknoloji Hamlesi' yönümüzü belirleyecek. Yüksek teknoloji ve inovasyon, dijital dönüşüm, girişimcilik, beşeri sermaye ve altyapı alanlarında atacağımız somut adımlarla hedeflerimize inşallah teker teker ulaşacağız. Ülkemizi kritik teknolojilerde ve yüksek katma değerli ürünlerde vazgeçilmez bir küresel oyuncu yapmanın derdindeyiz. Sürecin başarısında, sizlerin de desteği ve işbirliği bizim için çok önemli. Yatırıma, üretime ve istihdama çok daha güçlü bir şekilde asılmanız gerekiyor. Ekonomik bağımsızlığımızın yolu da buradan geçiyor."
Reel sektörü üretime teşvik etmek için daha önce uygulanmamış benzersiz politikaları geliştirdiklerine dikkat çeken Varank, "Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı bunlardan bir tanesi. Programla birlikte yüksek katma değerli ürünlerin, yerli imkan ve kabiliyetlerle üretilmesini amaçlıyoruz. Bunun için odak sektörleri, bu sektörlerdeki öncelikli ürünleri şimdiden belirledik. Program dahilinde hem alıcıyı hem de üreticiyi aynı anda teşvik ederek, tüm desteklerimizi bütüncül bir anlayışla yöneteceğiz. Stratejik ya da proje bazlı teşviklerimiz bu program kapsamında girişimcilerin hizmetinde olacak. Pilot uygulama olarak makine sektörüyle başladık. Başvuruları 22 Kasım’a kadar alamaya devam edeceğiz. Sonraki aşamada diğer öncelikli sektörler ve ürün grupları içinde çağrılara çıkacağız. Oldukça heyecan verici bu programı biz çok önemsiyoruz. Sizlerinde çok önemsemesini rica ediyoruz. Gelin sizlerde bu programın bir parçası olun ve başvurularınızı yapın istiyoruz. Sizlerin ülke ekonomisine ve kendi potansiyelinize daha güçlü bir şekilde güvenmesi gerekiyor. Makroekonomik verilere baktığımızda; faizler ve enflasyonun düştüğünü görüyoruz. Kurda istikrarı yakaladığımızı görüyoruz. İmalat sanayinde kapasite kullanım oranları artıyor. Bankalar reel sektöre kredi verme konusunda biraz daha hazırlıklı durumdalar. İçerdeki bu ortam, yurtdışına da yansımış durumda. Uluslararası kuruluşlar ülkemiz hakkındaki büyüme tahminlerini tek tek yukarı yönlü revize ediyorlar. Dünya Bankasının İş Yapma Kolaylığı endeksinde üst üste 2 senedir üst sıralara doğru tırmanıyoruz. Ekonomimiz günden güne inşallah sizlerin de yatırım iştahının armasıyla daha da güçlenecek. Bu noktada Malatya’dan da beklentilerimiz çok büyük" dedi.
Bakan Varank, Malatya'nın Doğu Anadolu Bölgesi’nde sanayinin parlayan yıldızı olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Gıda, tekstil, makine, yapı ürünleri ve mobilya imalatında güçlü bir birikimine sahip. Yılın ilk 10 ayında, Malatya'nın ihracatı geçen seneye göre yüzde 13'lük bir artış göstermiş durumda. Bu şehirde neredeyse her sektörde ihracat yapabilen bir sanayi altyapısı var.
Tabi bu altyapının gelişmesinde sunduğumuz desteklerin de büyük bir katkısı olduğunu unutmamamız gerekiyor. Bugüne kadar Malatya’da 7 milyar liralık sabit sermaye yatırımını teşvik edip, 24 bin vatandaşımızın istihdam edilmesini sağladık. Girişimcilik, AR-Ge ve finansman gibi alanlarda 6 bine yakın KOBİ, KOSGEB’ten faydalanıyor. KOSGEB’in girişimcilik destek programlarından yararlanan ya da yararlanmak isteyen girişimcilerimiz için, 50 bin lira üst limitli yeni bir kredi programını da yakın zamanda başlattık. Buna göre, 50 bin liraya kadar aldığınız kredinin 10 puanlık finansman maliyetini KOSGEB olarak biz karşılıyoruz. Böylelikle, işletme sermayenize ek bir katkı sunmuş olacağız. Bu programa başvurular sürekli açık durumda, Malatyalı girişimcilerimizin bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmelerini temenni ediyorum."
Malatya'nın inovasyon alanında da önemli adımlar attığına dikkat çeken Varank, "Bakanlığımızca desteklenen teknoparkın doluluk oranı yüzde 95'ler seviyesinde. Yine şehrimiz, tekstil ve makine alanında inovatif çözümlere odaklanmış AR-Ge merkezlerine ev sahipliği yapıyor. Biliyorsunuz çok hızlı bir teknolojik dönüşüm çağından geçiyoruz. Özellikle imalat sanayinde faaliyet gösteren işletmelerimizin de buna hazırlıklı olması gerekiyor. Farkındalığı artırmak için Ankara ve Bursa’da model fabrikalar açtık. Sanayicilerimiz burada düzenli olarak, yalın üretim tekniklerinde eğitimler ve dijital yetkinlik alanında danışmanlık hizmeti alıyorlar. Bu merkezlerin kapıları elbette ki Malatya'daki sanayicilerimize de açık. Çalışanlarınızı buralardaki eğitimlere katılmaya teşvik etmelisiniz. Hem teorik hem de pratik alanlardaki eğitimlerden faydalansınlar ve fabrikalarınızdaki dönüşümün mimarları olsunlar. Biz, bu programı da Türkiye'nin inşallah her tarafına yaymak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Burada kurulu organize sanayi bölgelerimizde 27 binin üzerinde vatandaşımız istihdam ediliyor. Cazibe Merkezleri Destekleme Programı kapsamında Malatya 1.Organize Sanayi Bölgemizdeki Atıksu Arıtma Tesisinin kapasitesini 24 bin metreküpten 40 bin metreküpe çıkaracağız. Bu konuda hiçbir sıkıntı yok. Yine kayısının el değmeden işlenip paketlendiği, kükürtlemeden kurutmaya tüm süreçlerinin bir arada yapılabileceği Model Kayısı Fabrikası Projesini de inşallah biz hayata geçireceğiz. Bu konuda da desteğimizi vereceğiz. Fizibilite çalışmaları tamamlandıktan sonra, bu projelerle ilgili ilimize yaklaşık 10 milyon liralık kaynak aktarmayı planlıyoruz" şeklinde konuştu.
Bakan Varank, Türkiye ciddi bir potansiyele sahip olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: "Bizi diğer ülkelerden ayıran pek çok artılarımız var. Genç ve eğitimli nüfusumuz, değişime ayak uydurabilen sanayimiz ve eşsiz coğrafyamız bunlardan sadece birkaç tanesi. Sizlerin tüm bu artıları en iyi şekilde değerlendireceğine olan inancım tam. Hükümetimizin inancı tam. Memleketimizi inşallah aydınlık bir gelecek bekliyor. İnşallah hep birlikte Türkiye’yi daha ileriye, hak ettiği yerlere hep birlikte taşıyacağız."
Sanayici ve işadamlarına çağrıda da bulunan Varank, "Sanayi sicil sistemine kayıt olun ve işletme cetvellerinizi her yıl bakanlığımıza eksiksiz bir şekilde iletin. Bakınız bu sizlere ciddi avantajlar getiren bir uygulama. Sisteme girmenizle birlikte; KDV tecil-terkin işlemlerinden faydalanıyorsunuz. Elektrikte TRT payı ödemiyorsunuz. Yerli malı belgesi almak için de sanayi sicil sistemine kayıt olmak mecburiyeti var. Biliyorsunuz, yerli malı belgeniz olduğunda kamu ihalelerinde yerli lehine yüzde 15 fiyat avantajından faydalanmak mümkün oluyor. Dolayısıyla eğer aranızda sisteme girmemiş olanlar ya da güncelleme yapmamış olanlar varsa, lütfen ellerini çabuk tutsunlar diyorum. Ve tabi ikinci duyurumda 11 Kasım ile ilgili olacak. Sayın Cumhurbaşkanımız 11 Kasımı milli ağaçlandırma günü olarak ilan etti. Tarım Orman Bakanlığımızın çok güzel bir kampanya başlattı. Tüm Türkiye'den herkes bu kampanyaya dahil olmak için gayret gösteriyor. Bizde Organize Sanayi Bölgeleri ve sanayi siteleri olarak bu kampanyaya destek veriyoruz. Malatya'nın buna daha güçlü bir şekilde sahip çıkması lazım" dedi.
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ZİYARETİ
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ı makamında ziyaret ederek bir süre görüştü.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın Belediye ziyaretine, Malatya Valisi Aydın Baruş, AKP Malatya Milletvekilleri Bülent Tüfenkci, Öznur Çalık, Hakan Kahtalı, Battalgazi ve Yeşilyurt Belediye Başkanları Osman Güder ve Mehmet Çınar, AK Parti İl Başkanı İhsan Koca, İlçe Belediye Başkanları ile kalabalık bir heyet katıldı.
Gürkan: Bu tesisimiz kendi elektriğini kendisi üretecek
Sanayi ve Teknoloji Bakanı’nı Malatya’da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “Malatya’mız insanlık medeniyetinin başladığı yer olarak ifade edilir. Anadolu’nun fetih süreci 1071 yılından 400 yıl önce Malatya sancağından gerçekleştirilmiştir. Onun içindir ki Battalgazi ve Danişmentgazi destanları Malatya’da yazılmış ve kuşaktan kuşağa aktarılmaktadır.
Sayın Cumhurbaşkanımız 1994 yılında Yerel Yönetimlerde başlatmış olduğu hamle ışığında göstermiş olduğu hedefler doğrultusunda hem yerelde hizmetleri üretme ve insanlarımıza sunma noktasında, hem de modern ve çağdaş şehirler oluşturma noktasında gayret ve çabalarımız devam ediyor. Malatya’mız doğunun-batısı, kuzeyin-güneyi olma noktasında kavşak bir noktada bulunmakta. Sizlerin Malatya’ya gelmesi bizleri onurlandırmıştır. Bizler özellikle Sanayi ve Teknoloji bakanlığımızı ilgilendiren ve şu anda devam eden çok sayıda projemiz var. İnşallah ileride paydaş olarak daha güzel işler yapma noktasında birlikte olacağımıza da inanıyorum. Bugün Malatya Kuru Kayısı Lisanslı Depoculuk ve Borsası Projesi’nin temelini atacağız. Bu tesisimiz kendi enerjisini üretmesi noktasında 1 MW Güneş Enerji Sistemini de kuracağız” dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ayrıca Malatya için önemi arz eden bazı proje ve yatırımlarla ilgili olarak Bakan Mustafa Varank’a dosyalar sundu.
Bakan Varank: Şehirlere yapılacak yatırımlara katkı sunmak Bakanlığımızın görevi
Malatya’da olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ilk olarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının çalışmaları ve sorumlulukları hakkında bilgiler aktardı. Bakan Varank, “Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile birlikte, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı aynı zamanda bölgesel kalkınmadan da sorumlu bir bakanlık haline geldi. Kalkınma Ajansları ve Bölge Kalkınma İdareleri Bakanlığımızın bağlı ilgili kuruluşları haline geldi. Dolayısıyla şehirleri sahip oldukları potansiyelleri en iyi şekilde ön plana çıkarabilecek yatırımları ve katkıyı sağlamak bizim bakanlığımız görevidir” dedi.
Malatya’mızın gelişmesini ve bir cazibe merkezi haline gelmesini arzu ediyoruz.
Bakan Varank,“Malatya bizim için göz bebeği şehirlerimizden biri. Malatya, gerçekten Doğu Anadolu’da sanayi, tarım, ihracat ve hatta turizm anlamında çok önemli bir şehir ve biz Malatya’mızın daha da gelişmesini ve bir cazibe merkezi haline gelmesini arzu ediyoruz. Bu manada da hem Belediye Başkanımızla hem Valimizle hem siyasi arkadaşlarımızla beraber bu şehre neler yapabiliriz? Hangi sorunlar varsa onları çözebiliriz ve önünü açacak hangi projeleri destekleyebiliriz, bu görüşmeleri zaten yapıyorduk. Bugün de geldik, inşallah yerinde bütün projeleri göreceğiz. Tabi ki organize sanayi bölgeleri önemli, organize sanayi bölgelerinin genişlemesi ile ilgili alt yapı, desteğe ihtiyaçlarının farkındayız. Arıtma tesisi ihtiyaçlarının farkındayız. Bir kısmı zaten başlayan projeler. Bunları da bir an önce bitirmek istiyoruz. Küçük sanayi siteleri bizim desteklediğimiz daha sağlıklı sanayi siteleri oluşturmak için verdiğimiz desteklerle öncelediğimiz bir konu, bu manada da bütçe imkânları çerçevesinde bütün bu sanayi sitelerini taşınması ile ilgili daha sağlıklı hale getirilmesi ile ilgili elimizden gelen desteği vereceğiz” ifadelerine yer verdi.
Malatya’mız kazanacak ki Türkiye kazansın
Bugün önemli bir yatırımın temel atma törenini gerçekleştireceklerini belirten Varank, “Yaklaşık 14 milyon Euro bedeli olan İPA kapsamında burada lisanslı depoculuğu içeren, kendi enerjisini üreten oldukça modern bir tesisin temel atmasını gerçekleştireceğiz. İnşallah bu da bölgeye de örnek olabilecek bir tesis olacak, konuları çözmek için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Malatya’mız kazanacak ki Türkiye kazanacak. Bunun için biz gerçekten umutluyuz. Bütün paydaşlar ile beraber buradaki meselelerin üstünde gelmeye çalışacağız. Misafirperverliğinizden dolayı teşekkür ederim” şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan günün anısına, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a Kayısı ve Tablo hediye etti.
Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com- Bülten