SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Bakan, 'Sivas- Çetinkaya- Malatya Hızlı Tren Projesi'ni Konuştu..

Bakan, 'Sivas- Çetinkaya- Malatya Hızlı Tren Projesi'ni Konuştu..
A- A+ PAYLAŞ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TBMM Genel Kurulunda, Bakanlığının 2025 yılı bütçesine ilişkin sunum yaptı.

Ulaştırma ve haberleşme alanında son 22 yılda önemli projelere imza attıklarını belirten Uraloğlu, "Ülkemize çağ atlattı. Ülke sathında kara, demir, hava ve deniz yolu ile haberleşme projelerimizle ulaşım ve iletişim ağını her geçen gün geliştiriyoruz. Türkiye Yüzyılı'nda, faaliyetlerimizi 'insan ve çevre odaklı, akıllı ve güvenli entegre ulaştırma sistemleri ve hızlı iletişim ağlarıyla, dünyada öncü olmak' vizyonuyla yürütüyoruz." ifadelerini kullandı.

Uraloğlu, ulaştırmada küresel değişimleri de dikkate alarak gerçekleştirdikleri projelerle vatandaşların yaşam kalitesini yükselttiklerini, ülkenin kalkınmasına katkılar sağladıklarını söyledi.

Afete dirençli, net sıfır emisyon hedeflerini gözeten, dijitalleşmeye önem veren ulaştırma politikalarıyla projeler planladıklarını bildiren Uraloğlu, şöyle konuştu:

"Yürüttüğü faaliyetlerin karbon emisyonunu hesaplayan ilk Bakanlık olarak iklim değişikliğinin etkilerini önemsiyor, projelerimizin çevreye duyarlı ve ekolojik dengeyi korumasına önem gösteriyoruz. Üç kıtayı birbirine bağlayan jeopolitik konumu ve önemli ticaret yollarının üzerinde bulunması, ülkemizi lojistik ve ulaşım açısından bir merkez haline getirmiştir. Konumumuzun getirdiği bu avantajlardan hareketle ulaşım ve iletişim stratejilerimizi küresel ve bölgesel şartları dikkate alarak oluşturuyoruz ve geliştiriyoruz. Çin, Doğu Asya ve Hindistan'dan gelen yükleri Avrupa'ya taşıyacak Kalkınma Yolu Projesiyle, uluslararası işbirliği çalışmalarımızı yürütüyoruz. Zengezur Koridoru'nun da hayata geçirilmesiyle Azerbaycan'a, Orta Asya'ya ve Uzak Doğu'ya erişimi doğrudan sağlamış olacağız."

Uraloğlu, AK Parti hükümetleri döneminde, uluslararası emtia fiyatlarının dikkate alındığında, bakanlık yatırımlarının toplamının 281 milyar dolar olduğunu vurguladı.

"2028'e kadar lojistik merkez sayımızı 25'e çıkarmayı hedefliyoruz"

Aralıksız çalışarak, ülke ve vatandaşlara yeni projeler sunarak hizmet yarışı verdiklerinin altını çizen Uraloğlu, "2024'te 4 sektörde 28 ilde, 118 milyar liralık 51 projeyi bitirerek hizmete açtık. Demir yollarında mevcut hatlarımızın büyük bölümünü elektrikli ve sinyalli hale getirdik. 2028'e kadar 12 olan lojistik merkez sayısını da 25'e çıkaracağız. 2025'te Kayseri, Niğde ve Sivas lojistik merkezleri, Çerkezköy-Kapıkule hızlı tren hattı, Gelemen Tekkeköy demir yolu iltisak hattı, Torbalı-Ödemiş-Çatal-Tire ve Malatya-Elazığ sinyalizasyon projelerini tamamlayarak hizmete alacağız." diye konuştu.

Uraloğlu, İstanbul Kuzey Demiryolu Geçişi hattını hayata geçirerek Asya ve Avrupa'yı tekrar birbirine bağlayacaklarını, Ovaköy, Kırıkkale-Çorum hızlı tren projelerinin ve Dörtyol-Hassa projelerinin yapım çalışmalarına başlayacaklarını dile getirdi.

Sivas-Çetinkaya-Malatya, Gaziantep-Şanlıurfa, Şanlıurfa-Mardin, Siirt-Kurtalan hızlı tren projelerinin Yatırım Programı'na öncelikle alınmasına gayret edeceklerini anlatan Uraloğlu, şu bilgileri verdi:

"Samsun-Sarp Hızlı Tren Projesi'nin etüt proje çalışmalarına başladık. 2028'e kadar mevcutta devam eden 3 bin 92 kilometre uzunluğundaki, Ankara-İzmir, Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep, Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli, Halkalı-Kapıkule, Yerköy-Kayseri ve Karaman-Ulukışla hızlı tren hatlarımızı tamamlamayı planlıyoruz. Yüksek hızlı tren projelerimizi, ülkemizin dört bir tarafına ulaşacak şekilde yaygınlaştırıyoruz. Bizim hayallerimiz raflarda çürümüyor, raylarda hayat buluyor. 48 saatte rüya gibi bir yolculukla bütün Türkiye'yi trenle gezeceğiz. Ülkemiz genelindeki 1015 kilometrelik kent içi raylı sistem hattının 434 kilometresi Bakanlığımızca yapıldı. 91 kilometrelik hattın yapımına devam ediyoruz, 384 kilometrelik yeni hattın yapılmasını da planladık."

Uraloğlu, raylardaki demir yolu araçlarının yerli ve milli olarak üretilmesi çalışmalarına devam ettiklerinin altını çizerek, ulaştırma ve altyapı yatırımlarıyla kara yollarında otoyol ağını 3 bin 796 kilometreye, bölünmüş yolu 29 bin 701 kilometreye, bitümlü sıcak karışımlı yolu 31 bin 669 kilometreye, tünel uzunluğunu 789 kilometreye, köprü ve viyadük uzunluğunu ise 794 kilometreye çıkardıklarını ifade etti.

Bu yıl kara yolunda hizmete açtıkları projelere ilişkin bilgi veren Uraloğlu, "Ayrıca yıl bitmeden Hakkari Yüksekova T1 Tüneli'ni, Konya Çevre Yolu 2. Kesimi'ni, Malatya Kuzey Çevreyolu 2. Kesimi'ni, bitirerek hizmete alacağız. Yatırımlarımızla vatandaşlarımızın ulaşım taleplerini karşılıyor, başta can ve mal güvenliği olmak üzere birçok alanda insanımızın yaşam kalitesini artırıyoruz. Akıllı ulaşım sistemlerini tesis etmek için Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri mimarisini oluşturduk. Pilot projeye Hasdal-İstanbul Havalimanı arasında başladık." değerlendirmesinde bulundu.

Uraloğlu, deprem konutlarındaki 300 kilometrelik yolu bitirdiklerini ve hizmete açtıklarını bildirdi.

2025'te de çalışmalara devam edeceklerini belirten Uraloğlu, "Kınalı-Malkara Otoyolu, Adıyaman-Çelikhan Yolu Yalova Güney Çevre Yolu, Antalya Sanayi, Uncalı, Duraliler ve Kepezüstü Kavşakları, Elazığ-Baskil Yolu ve Muş-Bulanık Yolu'nun yapım çalışmalarına başlıyoruz." diye konuştu.

Uraloğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Yol Medeniyettir' vizyonuyla, büyük kara yolu projeleriyle Türkiye'yi yarınlara taşıdıklarını ifade etti.

Ankara-Kırıkkale-Delice ve Antalya-Alanya otoyolu yapım çalışmalarına başladıklarını anlatan Uraloğlu, "Ankara'dan-Akyazı'ya gidecek olan yeni bir otoyolu da programımıza aldık." dedi.

Uraloğlu, hava yollarında yaptıkları çalışmalara değinerek, 26 olan havalimanı sayısını 58'e, 55 milyon olan hava yolu terminal kapasitesini 347 milyona, 81 olan hava ulaştırma anlaşması bulunan ülke sayısını 179'a, 60 olan yurt dışı uçuş noktasını 348'e, 150 olan uçak sayısını 702'ye çıkardıklarını hatırlattı.

Ayrıca, yıl içinde, Çukurova Uluslararası Havalimanı'nı, Kayseri Havalimanı Terminal Binası'nı ve Sabiha Gökçen Havalimanı'nın 2. pistini bitirerek hizmete açtıklarını anımsatan Uraloğlu, şunları söyledi:

"Ülkemiz geçtiğimiz yıl Avrupa ve Dünya Havalimanları toplam yolcu trafiği sıralamasında, Avrupa ülkeleri arasında 3. sırada, dünyada ise 7. sırada yer aldı. Hava yolu yolcu sayısını 2023'te 213 milyondu, bu sene 231 milyon olacak. Yolcu ve çevre dostu 52 havalimanımız, Uluslararası Havalimanları Konseyi'nin Havalimanı Karbon Akreditasyonu Programı'nda sertifika almaya hak kazanarak önemli bir başarıya imza atmıştır. Esenboğa Havalimanın 3'üncü pistini ve kulesini 2025'in içinde, Gümüşhane-Bayburt ve Yozgat havalimanlarımızı 2026'da hizmete alacağız."

Uraloğlu, denizcilikte yaptıkları çalışmalara da dikkati çekerek, 2025'te Aydıncık Yatlimanı, Gazipaşa Yat Limanı ve Demre Yat Limanı üst yapı projesini tamamlayıp hizmete alacaklarını belirtti.

Haberleşmede mobil abone sayısını yaklaşık 93 milyona, geniş bant abone sayısını 93 milyona fiber hat uzunluğunu yaklaşık 580 bin kilometreye çıkarttıklarını vurgulayan Uraloğlu, "Ülkemiz e-devlet uygulamalarında, 37 ülke arasında 83 puanla 10. olarak Avrupa Birliği ortalamasının üzerinde yer aldı. Uluslararası Telekomünikasyon Birliğinin Global Siber Güvenlik Endeksi'nde tam puan alarak 'Rol Model Ülke' kategorisinde yer aldı." dedi.

"Uzayda söz sahibi olanın, dünyada gücü olur" prensibiyle TÜRKSAT 6A'yı uzaya gönderdiklerini anımsatan Uraloğlu, "2025'te Türkiye Kart'ı 18 ilde hayata geçireceğiz." açıklamasını yaptı.

Uraloğlu, son günlerde sosyal medya platformlarında, dezenformasyon, siber korsanlık, nefret söylemi, telif hakları ihlalleri, çocukların istismar edilmesi ve akran zorbalığı gibi olumsuzlukların ön plana çıktığına dikkati çekerek, sosyal medya ve internet dünyasının her şeyiyle kutsanacak bir özgürlük alanı olmadığını vurguladı.

Aksine düşünce özgürlüğünü ve insanların hakikatle bağını yok eden boyutları olduğunun altını çizen Uraloğlu, şunları kaydetti:

"İnsanların bilgiye erişimi, bunları ihtiyaçlarına yönelik kullanımı, zamanın ruhunu yakalamak açısından kıymetlidir. Ancak dijital dünya, özellikle çocuklarımızı 'popülerlik, 'beğeni' ve 'izlenme-görüntülenme sayısı' faktörleriyle her geçen gün daha fazla çevrim içi kalmalarını sağlamaya yönlendirmektedir. Karşımızda kelimenin tam manasıyla 'sosyal bir tehdit' bulunmaktadır. Yeni bir sosyal medya okur yazarlığı bilincine ve bakış açısına ihtiyacımız var. Bu noktada, 16 yaş altındaki çocuklarımızı sosyal medya ve online oyunların zararlarından korumak ve bu tür içeriklerin yayılmasını engellemek için yasal düzenlemeler yapma ihtiyacı zorunlu hale gelmiştir. Düzenlemenin temelinde internet servis sağlayıcılarının, sosyal ağ platformlarının sorumluluklarını ve denetimini arttırmak olacak. Kurum ve kuruluşlarla çalışmalarımızı yapıyoruz. Yüce Meclisimizden yasal düzenlemeleri yapmasını bekliyoruz. Birlikte hareket ederek, bu tehlikeyle başa çıkabilir, çocuklarımıza ve gençlerimize güvenli bir gelecek sunabiliriz."

Uraloğlu, ulaşım ve iletişimin bir ülkenin ekonomik kalkınmasının, sosyal gelişiminin temel taşlarından olduğuna işaret ederek, daha güçlü bir Türkiye için yorulmadan çalışmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Ankara, AA- iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

18 yorum yapılmış

  • Mehmet... (1 ay önce)
    Malatyaya yapılan alt geçitler 2 yılda tamamlandı. Onlarca kişi o alt geçit çalışmaları yüzünden kaza yaptı. Aynı alt geçitleri Melih Gökçek Ankaraya 33 günde yapıyordu. Bizim insanımızda sorgulama, araştırma ve matematik bilgisi olmadığı için hep avutuluyorlar. 20 sene önce malatyayla aynı seviyede olan illere gidin bir bakın, ne kadar geliştiler. En basiti Elazığ. Acaba neden?
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Mirro (1 ay önce)
    Daha 22 yıl önceki çevreyolu projesi hiç degistirilmeden bitirilemedi iki gidiş iki geliş akıllı kavşaklar puhaaa başkan nediyi hele bakın hele
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Tuğra 44 (1 ay önce)
    Ya arkadaş adam hızlı tren gelecek demiyor proje çalışmasına getirmeye gayret edeceğim diyor buraya birşey yok anlayacağınız Türkiye'nin her yerine lüks hizmet yaparlar malatyalı da Allah'ına kurban der alkışlar şehrin anlayış seviyesi bu malesef
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (1 ay önce)
    Konuşma başla.. 1 saniye dahi bekleme.. 24 yıl geçti..
    %48
    %52
    Yanıtla
  • Mehmet Özçelik (1 ay önce)
    Arkadaşlardan biri yazmış son valiler hep Karadenizli diye çok uzaklasmamak lazım Malatya'ya da sanki Malatyalı kimse yokmuş gibi çoğu bürokratların çoğu Adıyamanlı
    %100
    %0
    Yanıtla
  • hekinhanlı (1 ay önce)
    Bakan boş sallıyor gidin karadenize hizmet görün özellikle Trabzon 24 yıldır çevre yolumuz yapılamadı. Hangi hizmetten bahsediliyor birde anlam veremedeğim neden hep gelen bakanlar karadenizli bir onların beyinleri çalışıyor bir onlarmı akıllı diğerleri geri zekalı mı son 3 dönem malatya ya gelen valiler hepsi karadenizli anlam verilecek gibi değil. artı Malatya % 70 oy alan bir parti Malatya ya hizmet yok nasıl olsa oy garinti diye görüyorlar. Zigana tüneli 6 yılda bitti bizim çevre yolu 24 yılda bitmedi bir 10 yıl daha sürer galiba 2001 de projesi Elazığ çevre yolu ile beraber çizilen ve Elazığ 10 yıldan fazladır çevre yollarını kullanıyor. ahhh sahipsiz Malatya birtane iş yapacak bürokratımız yok maalesef bir Elazığ olamadık sadece çevre yoluda değil Pertek Elazığ Yoluna bakın hangisini söylesem bilmiyorum ki
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Bülent Yaşar (1 ay önce)
    iki tane kar düşse TV yayınları kesiliyor adam uzaydan bahsediyor. Hızlı treni Sivas üzerinden Malatya'ya getirmek hiçbir şey kazandırmaz. Yeni bir guzergyyapilmali Malatya Kayseri üzerinden sıfır yol yapilirsa hizmet güzel olur ama onu yapacak düşünecek beyinler olmalı. Maalesef bütün TCDD üst düzey görevlileri İstanbul büyükşehirden geldikleri için bunları bilmezler
    %83
    %17
    Yanıtla
  • Cok dogru tespit.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Çok doğru Elazığ Malatya doğrudan kayseri üzerinden hızlı tren planlaması yapılmalıdır, Sivas hızlı tren güzergahı neden kayseriden geçmedi.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Çünkü zamanın ulaştırma bakanı Binali Yıldırım Erzincan lı, bakanlık müsteşarı Cevdet Yılmaz Sivas lı idi. Bu nedenle hızlı tren Erzincan Sivas üzerinden geçirildi. Malatya öyle bakakaldı. Olması gereken Kayseri üzerinden Malatya ve Elazığ a bir yüksek hızlı tren hattı geçirilmelidir.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Efsane Malatyasporlu 1966 (1 ay önce)Malatya isimli kullanıcı yorumuna
    Amaç Sivas üzerinden Erzincan, Erzurum, Kars. Malatya hiç hesapta olmadı, sadece bizim siyasiler her seçim döneminde iyi bir malzeme olarak kullanıp durdular, bizde bunları hep destekledik.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Taylor (1 ay önce)
    Hadi hayırlı olsun temenniler ..
    %20
    %80
    Yanıtla
  • Nahit sazoglu (1 ay önce)
    Ülkemizde ekonomik gelişmeler ancak demiryollarıyla olacaktır petrol şirketleri otomotiv şirketleri otobüs şirketleri lastik şirketleri cumhuriyet kurulduğundan bugüne kadar demiryollarini engellemişlerdir her ilimize hızli tren yapmaliyiz raylı sistemler geliştirmeliyiz yük ve yolcu taşımacılığında acilen demiryollarına geçmeliyiz
    %89
    %11
    Yanıtla
  • ubeyd (1 ay önce)
    Allah razı olsun. Allah yardımcınız olsun. Allah devlete zeval vermesin. sayın bakanım. başkanımıza da çok teşekkür ederim.
    %15
    %85
    Yanıtla
  • Kardeş kusura bakma da dünyanın vergisini veriyorsun Somali gibi hayat yaşıyoruz. Bir zahmet yapsınlar. Ne kadar kutsallaştırdın. Yapılan bir şey de yok ortada. Daha 1 cevre yolu yapamamışlar. Ha bu arada hızlı tren 14-15 saatten aşağı gitmez İstanbula otobüs kaç saatte gidiyor? Sadece ismi hızlı tren biraz araştırın yahu dünyada ne var size söylenene kanmayın
    %67
    %33
    Yanıtla
  • SAF MALATYALI (1 ay önce)
    Sayın Bakanımız daha Malatya için hızlı Tren projeye alacaklarını söylüyor, halbuki 15 yıldır akp nin bir vekili Malatya ya hızlı tren getirmek için çalışmalar yaptığını projeye aldığını söyleyip bizleri 15 yıl oyaladı şimdi bir 15 yıl daha mı bekleyeceğiz gelmesi için, 15 yıldır kuzey çevre yolumuz bir türlü bitmek bilmiyor zaten, bizleri oyalamayın lütfen gelecekse gelsin gelmeyecekse hayallerimizle oynanmasın
    %95
    %5
    Yanıtla
  • MUSTAFA (1 ay önce)
    Sivas-Çetinkaya-Malatya hızlı tren projesinin programa alınmasına gayret edecekmiş sayın bakan. Unutun bu projeyi. 10 Yılda gerçekleşmez.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Hızsız tren (1 ay önce)
    Ankara İstanbul hızlı tren 4-5 saatte gidiyor otobüs, araba da aynı saatte gidiyor. Şimdi soruyorum bu nasol "HIZLI" tren??? 25 senede bir tane adı hızlı olan tren bağlantısı yapıp yine silme süpürme oy alacaklar malatyadan. O yüzden malatyalılara az bile yapıyorlar
    %79
    %21
    Yanıtla