Yeniden düzenlenen İnönü Kapalı Çarşısı üstündeki meydanda, Malatyanın Cumhuriyet döneminin ilk yıllarından itibaren ki görüntülerini yansıtan Nostalji köşesindeki fotoğraflar, vatandaşların büyük ilgisini topladı.
İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Göknur Akçadağın arşivinde yer alan ve yaptığı çalışmalarla bu şekliyle görsel sunuma hazırlanan, panolara yerleştirilen fotoğraflardan özellikle 1930 ve 1940lı yıllarla ilgili olanlarının ilk kez halkın ilgisine sunulduğu ifade ediliyor. Işıklandırılması tamamlandığında geceleri de fotoğraf ve seramiklerle bütünleşen alanın bu sanatsal düzenleme ile kimlik kazanacağı belirtiliyor.
İnönü Kapalı Çarşısının üzerindeki meydanın belediyece düzenlenmesinin ardından, doğu ve kuzey bölümlerindeki duvarlarına da, İnönü Üniversitesi öğretim görevlilerinden Fazıl Ercanın yaptığı, Malatyanın 8 bin yıllık tarihini yansıtan figür ve desenlerin yer aldığı rölyefler yerleştirilmişti. Rölyeflerin yanına konulan pirinç levhada ise. Yrd.Doç.Dr.Göknur Akçadağın yazığı bir Malatya Tarihi yer aldı.
Bu yazıda Malatya Malatya bulunmaz eşin, gönülleri doldurur ayla güneşin sözüyle başlayıp, Niyazi Mısrinin Aspuzu adlı şiirindeki dizelere de yer vererek, hikayevi bir anlatımla Malatyayı 8000 yıllık tarihiyle ele aldığını ifade etti.
Göknur Akçadağ, Ortak kültüre katkı sunma çabası doğrultusunda İnönü Kapalı Çarşısının üstünde, çarşının havalandırma alanının etrafına yerleştirilen panolarda, Hükümet ve Belediye meydanı, Yeni Camii civarı ve buraya açılan caddeler esas alınarak resimleri seçtiğini ifade etti.
Yrd.Doç.Dr. Göknur Akçadağın uzun süredir Malatyanın eski fotoğraflarını toplayan ve bilgileriyle değerlendiren kişi olarak biliniyor, daha önce Fotoğraflarla Geçmişte Malatya adlıyla bir kitabı da bulunuyor. Akçadağ aynı zamanda halihazırda bu tür bir yeni fotoğraf külliyatı ile oluşturduğu kitap çalışmasının da yayına hazır olduğunu vurguladı.
Geçtiğimiz günlerde, bir oldu-bitti ile yıkılan Malatya Belediye Binasının kent tarihi dokusu içerisindeki yerini en iyi şekilde yansıtan fotoğraflar da bu panolarda yer bulurken, hiçbir özelliği yoktu denilerek yıktırılan binanın yıkımının ne denli yanlış olduğu bir kez daha ortaya çıktı.
Akçadağ, nostaljik fotoğraflar köşesi ile ilgili olarak şunları söyledi:
Arşivimdeki, daha önce yayınlanmamış ve fazlaca bilinmeyen Malatyanın eski fotoğraflarından seçtiklerimiz ile ışıklandırma alanı oluşturuluyor. Hükümet meydanının eski görünümü ve binanın inşası, Kapalıçarşının yapımı, Atatürk heykelinin yerleştirilmesi, İnönü heykelinin yerleştirilmesi, Belediye binası, Yeni Camii ve meydanı, Atatürk (Kışla) caddesi, Atatürk bulvarı, Halkevi-Atatürk Evi, genel manzara çeşitliliğinde çoğunluğu daha önce kullanılmamış fotoğraflara yer bu panolarda yer alıyor. Bu fotoğraf düzenlemesi, İstanbulda Çırağan caddesinde yol boyunca Atatürk resimleri dizimi ile bu fikri bana vermişti. Kapalıçarşı sanatsal düzenlemesi ile başlayarak Malatyadaki mekanlar, parklar, caddeler için farklı projelerle oluşturulması mümkün olacak.
Yaptığımız bu sanatsal kalıcı sergi ile Kapalıçarşının geçiş ve yürüyüş alanı olmasına nostaljik bir katkı sağlamayı, Malatya hatırlatmalarını bu mekanda kalıcı kılmayı hedefledik. Mevsimin uygun olduğu aylarda Kapalıçarşı üstü fuar zamanı ve farklı günlerde sergi, bazı etkinlikler amaçlı kullanılabilir. Sanatsal kentsel düzenleme projelerimiz kentin başka alanlarında da devam edecek. Malatyalılar için bilgi ve hatıra tazeleme alanları oluşturulacak, fiziksel açıdan da taş ve betona estetik kazandırma sağlanmış olacaktır."
Akçadağ, bu sanatsal düzenleme ile ilgili Fotoğrafların anlatımlı bir kataloğunu hazırlayacağını da belirtti.
Panolardaki fotoğrafların başka amaçlarla kullanılmaması için yayın haklarının Yrd.Doç.Dr. Göknur Akçadağa ait olduğu, izinsiz olarak alınması ve çeşitli amaçlarla kullanılması halinde yasal işlemler yapılacağı belirtildi.