SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya 'Hükümet Konağı' da Yıkılıyor

Malatya 'Hükümet Konağı' da Yıkılıyor
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın Cumhuriyet dönemi ilk betonarme yapılarından biri ve tescilli kültür varlığı olan, 6 Şubat tarihli depremlerde ağır hasar gören 82 yıllık Hükümet Konağı, aslına uygun olarak yenisi inşa edilmek üzere yıkılıyor.

Malatya kent merkezinin oluşturulmasının en önemli projelerinden biri olarak inşa edilen ve 1 Eylül 1941 yılında düzenlenen törenle açılışı yapılan, kent halkının 'Hükümet Konağı' olarak adlandırdığı Valilik binası, 6 Şubat 2023 günü 04.17'de meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki ilk depremde orta hasar almış, aynı gün 13.24'te meydana gelen, Vali Hulusi Şahin ile bazı milletvekilleri ile diğer yerel yöneticilerin toplantı halinde iken yakalandığı ikinci depremde ise ağır hasarlı duruma gelmişti. Bina, yapılan teknik incelemelerin ardından 'ağır hasarlı- oturulamaz' raporu üzerine boşaltılmış, Valilik ile bazı birimler İstasyon Virajı'ndaki İMKB Kız Meslek Lisesi ve Büyükşehir Belediyesi karşısındaki belediyeye ait binaya taşınmışlardı.

Kent hafızasının en önemli yapılarından biri olan Hükümet Konağı'nın yıkılarak, aslına uygun şekilde yeniden inşa edilmesi işlemini Kültür ve Turizm Bakanlığı üstlendi. Bakanlıkta yapılan yıkım ve yeniden inşa ihalesini, 174 milyon TL teklif veren ve İstanbul'da en son Rami Kütüphanesi restorasyonunu da yapan ABMA İnşaat Restorasyon Firması kazandı.

Geçtiğimiz günlerde İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Ali Cengiz ile Erzurum Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü yöneticileri tarafından mevcut hasarlı bina, yıkımı ve yeni inşaat için ABMA firmasına teslim edildi. Valilik önündeki alana şantiyesini kurmaya başlayan şirketin, yıkımın ardından binayı eski projesine uygun olarak 18 ayda yaparak teslim edeceği bildirildi.

Malatya Hükümet Konağı için, Vali Ulvi Saran'ın görev yaptığı 2011 yılında büyük çaplı bir 'Tadilat-Restorasyon' ihalesine çıkılmış, o dönem yaklaşık 3,5 milyon muhammen bedelli ihaleyi, 2 milyon 733 bin TL teklif veren Uğur Özbodur firması kazanmış, 8 ayda bitirilmesi öngörülen iş, 1 yılı aşkın bir sürede ve 5 milyon TL'nin üzerinde bir harcamayla ancak tamamlanabilmişti. Bu restorasyon sırasında, binanın özellikle makam katı olan 1. katında yapılan mermer döşeme ve imalatların binanın taşıma kapasitesine büyük yük getirdiği, bu nedenle tarihi binanın 6 Şubat depremlerinde büyük hasar gördüğü ifade ediliyor. Nitekim, binanın tüm koridor ve duvarlarının önemli bir bölümüne mermer döşenen ve Valilik makamının da bulunduğu 1. katının altındaki zemin kat ile bodrum depremden büyük hasar görürken, üst katlar daha az hasar almıştı.

Yıkılan Malatya Hükümet Konağı'nda; hizmete girdikten sonra Adliye,  İl Emniyet Müdürlüğü ve bağlı bazı şubeler, İl Jandarma Komutanlığı, Defterdarlık, Sağlık Müdürlüğü, Bayındırlık Müdürlüğü, Nüfus Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, İmar ve İskan Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Tapu Müdürlüğü, İcra Daireleri de yer alıyordu. Binanın kadrosu artan bu kurumlara yetersiz kalması üzerine, bu kurumlar 1980'li yıllardan itibaren kentin başka bölgelerindeki yeni hizmet binalarına taşınmışlardı.

malatyahaber.com

FOTOĞRAFLAR: Burhan KARADUMAN

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

13 yorum yapılmış

  • Mehmet (1 yıl önce)
    Eğri otur dogru soyle derler bende eksi alacam ama doğruyu soyleyecem.. malatya valilik binası tıpkı belediye binası gibi taşınmalı.. yeni bina süperpark içine belediye binasının tam karsisina altı kocaman otopark olacak şeklinde yeşillikler içine yapılmalıdır.. ayrıca şekli hiç güzel değildi mesela elazig valilik binası güzel mimariye sahip onun benzeri yapılabilir.. yorumum bitti.. şimdi eksiciler toplansin gelin hele gelin.. dogruyu yazdım bazin eksi butonuna hayde :)
    %25
    %75
    Yanıtla
  • ESKİMALATYALI (1 yıl önce)
    malatyalı! için en iyisini' düşünen! bugüne kadar en iyisini!! yapanları olduğu ! dolayısı ile halay çekip büyüklerini onore edenler böylesi basit işlerle urğaşıp itibarı düşürmez.ve yeni trend ben gibi malatyalılar "bilip bilmeden gonuşuyu"ne diyelim Allahınıza gurban malatyalılar değirmen gitmiş şakşağını arayanlara ne nasihat ne musibet
    %38
    %62
    Yanıtla
  • ali (1 yıl önce)
    elma değil armut değil koskoca gemi ..belediye gaymaklı projeler peşinde anlaşılan ..yapman gereken işi yap işi
    %34
    %66
    Yanıtla
  • cafer canbay (1 yıl önce)
    Malatyada yıkılmayacak yermi kaldı Malatyanın toparlanması için en az 20 yıl lazım allah malatyalılara yardımcı olsun.Malatyada rantcılar işbaşındalar.
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Neden aynı yer (1 yıl önce)
    Bu zihniyet depremde de değişmezse ne zaman değişecek
    %64
    %36
    Yanıtla
  • AHMET (1 yıl önce)
    zaten plansız.çarpık bir kentleşme vardı allah aşkına gidin şehrin sakin bir yerine yapın hiç mi vatandaşın hakkı yok gidin batı illerini inceleyin bu ne ilkel bir zıhniyet
    %49
    %51
    Yanıtla
  • abdulvahap (1 yıl önce)
    çokmu güzel miarisi varmışki aslına uygun olarak yapılıyo ayrıca neden aynı yerine yapılıyo trafik zaten keşmekeş merkezde valilik bir kat daha arttırıyo daha geniş bir alana daha güzel bir mimariyle geniş alan bulunamıyomu bizim hiç birşeyimz düzgün işlemiycekmi Allahaşkına ne bahtsız bir memleketliyiz
    %39
    %61
    Yanıtla
  • Sen iyisi mi Kanada'ya iltica et orada yaşa. Modern bina sevdalısıysan da HonKong'a git. King Kong'un tırmandığı gökdelenlere bakarak şaşa kal. Senin gibilere Şehirlerin kültür mirasını ve şehrin tarihi yüzünü yansıtan varlıklardan bahsetmeye ne hacet...
    %58
    %42
    Yanıtla
  • Fazilet-ül cehalet (1 yıl önce)El Vahhab isimli kullanıcı yorumuna
    Abdulvahap kardeşim çok doğru demiş,gökdelen isteyen yok.Şehrin merkezi iç içe girmiş,birkmiş kalabalıkların oluştuğu kent merkezi, trafik karmaşası , tıkanmış yollarla Malatya şehir merkezi tam bir kaos değilmiydi?Malatyamız büyük şehir olmuş ama aslında büyük bir köydü,Düzenli büyük şehir diyince kanadaya ,Hong konga gitmeye gerek yok.Yakında Kayseri,Eskişehir gibi çok güzel şehirlere gidilip bir şehir hemde deprem yaşamadan nasıl dizayn edilirmiş görülebilinir. Şimdi soruyorum ;her bina,her yol yerinde yapılacaksa aynı sorunları tekrar yaşayacağımızı bilmek için çok akıllı olmaya gerek varmı? Şu anda da 500 yılda bir ele geçen bu fırsatı değerlendirmenin neyini anlamadınız?Amaç devamlı göç alan Malatyamızı O sıkışıklıktan kurtararak şehri, daha geniş alana yayıp nefes almasını sağlamak,büyümeye açık olan bir şehir haline getirmek değilmidir?
    %36
    %64
    Yanıtla
  • Ali (1 yıl önce)
    Kentin en önemli hafızası. Güçlendirme için uygun.Güçlendirilsin kütüphane olarak kullanılsın. Hükumet binası çevre yolunun altına, çevre yoluna cepheli ancak önünde meydanı olan bir yere. Ya da teze cami ile çevre yolu arasındaki çarşı alanının kullanılması ve bu meydanda teze cami, caminin kuzeyinde Hükumet binası, güneyinde de kütüphaneye dönüştürülmüş eski hükumet binası olarak değerlendirile bilinir.
    %42
    %58
    Yanıtla
  • Yunus (1 yıl önce)
    Umarım aynı yere yapılmaz. Çarşı zaten yine kalabalık olacak. Bari burayı taşıyın da nefes alsın çarşı. Bankalar da yapılmasın. Büyük bir meydan olur. Güzel olur. Fuzuli de iki araç eni genisletilirse iyi olur.
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Malatya Sever (1 yıl önce)
    18 ay çok uzun 1 süre neden şehirinin yönetiminin olduğu bir bina bu kadar uzun sürede yapılır hatayda defne hastanesi 45 günde yapıldı malatya'da 3 katlı valilik binası 18 ayda yapılıyor?
    %57
    %43
    Yanıtla
  • Bir valilik binasının aciliyeti ile hastanenin aciliyeti sizce aynımı?
    %100
    %0
    Yanıtla