SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya İçin Bir Gürkan Tarihi!. '17- 18 Eylül 1101 Malatya'nın Fethi'

Malatya İçin Bir Gürkan Tarihi!. '17- 18 Eylül 1101 Malatya'nın Fethi'
A- A+ PAYLAŞ

İl Tanıtım ve Geliştirme Kurulu toplantısı geniş bir katılım ile 2022 yılı ilk toplantısını Büyükşehir Belediyesi Nikah Sarayında gerçekleştirdi. 

Malatya Valisi Hulusi Şahin’in il dışında olmasından dolayı Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, Vali Yardımcısı Hakan Ezgi’nin yanısıra Kaymakamlar, İlçe Belediye Başkanları, il müdürleri, STK Başkanları, Kamu Kurum ve Kuruluşu Temsilcileri katıldı. 

Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Çetin Şişman, “Gerçekleştireceğimiz istişare toplantımızda 2022 Malatya Tanıtım Günleri ile Büyükşehir Belediye Başkanımız Selahattin Gürkan’ın başlatmış olduğu Melita’dan Malatya’ya Arslantepe Buluşmaları etkinliklerimizi bugün burada değerlendireceğiz. Malatya Tanıtım Günleri bu yıl 22- 25 Eylül 2022 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilecek. Daha güçlü bir tanıtım için bütün paydaşlarımızla birlikte hareket ederek Malatya’mızın tanıtımını en iyi şekilde gerçekleştireceğiz” dedi. 

İl Kültür ve Turizm Müdürü Çetin Şişman’ın konuşmasının ardından Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi Başkanı Dr. Murat Kılınç ise Melita’dan Malatya’ya Arslantepe Buluşmaları ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Kılınç, “Bu yıl ikincisini gerçekleştireceğimiz Arslantepe Buluşmaları 17-20 Eylül 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Arslantepe Buluşmalarına katkı sunacak paydaş kurumlarımız bulunmakta. Arslantepe Buluşmalarında dört ana başlık belirledik. Bunlar Foto Akademi, Posta Sanatı Yarışması, Karma Sergi ve Basma Resim Sergisi. Gerçekleştirilecek olan etkinliklerin tamamında Üniversitelerimizde kendi alanında uzman akademisyenler tarafından değerlendirilecek. Arslantepe Buluşmaları kapsamında farklı birçok etkinliğimiz daha olacak. Bu etkinliklerimiz arasında defile, el emeği göz nuru sergisi, Workshop çalışmaları, Gastronomi ve Konserler yer almaktadır” dedi. 

Toplantının hayırlara vesile olması temennisinde bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ise yaptığı konuşmada, “Toplantımızla ilgili olarak arkadaşlarımız tarafından gerekli sunumlar yapıldı. Malatya’nın tanıtımı ile alakalı iki tane çalışma bulunmakta. Bunlardan birincisi İstanbul’da gerçekleştirilen Malatya Tanıtım Günleri. Bir şehrin tanıtılması önemli bir hadisedir. Malatya bir UNESCO süreci yaşadı. Bu süreç 2004 yılında başladı. Malatya’daki tarihi eserleri ayağa kaldırdık. Bu hizmetlerin yanında Türkiye’deki ilk Kültür Envanterini hazırladık. Başarı elde etmek istiyorsak gayretli, çabalı olmalı ve gece gündüz demeden ter akıtmamız lazım. 

Bir şehrin kendi içerisinde tanıtılmasının yanında başka şehirlerde, başka ülkelerde tanıtılması önemlidir. İstanbul gibi metropol bir şehirde Malatya’nın tanıtılıyor olması çok önemlidir. Malatyalıların en fazla yaşadığı il İstanbul’dur. Malatyalı iki sivil toplum kuruluşunun bütün Malatyalı derneklerin Malatya paydasında bir araya getirilmesi çok önemli. Halkla bütünleşmeyen bir faaliyetin başarılı olması da mümkün değildir. İstanbul’da düzenlenecek Malatya Tanıtım Günlerinde özellikle her kesim ve kesitin yoğun bir çalışma içerisinde olması gerekir. Önemli olan Malatya’nın tanıtımı noktasında bir standardı yakalamaktır” dedi. 

Başkan Gürkan toplantının ikinci gündeminin ise Melita’dan Malatya’ya Kültür Sanat Tarih Arkeoloji Günleri Arslantepe Buluşması olduğunu belirterek konuşmasının devamında, “Malatya 1101 yılında 17-18 Eylül itibariyle bir daha düşman eline geçmemek üzere memleketimiz olmuştur. Malatya’nın kurtuluş günü olmaz 1101 Malatya’nın Fetih günü diyoruz. Malatya’nın 921. Fetih yıl dönümünü kutluyoruz biz.  Arslantepe Buluşması ile ilgili olarak da arkadaşlarımız gerekli sunumu yaptılar. Malatya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve diğer paydaşlarımızla birlikte yoğun bir katılımla Malatya’nın 921. Fetih Yılı’nı hep birlikte icra edeceğiz. Bu çalışmaları gerçekleştirirken birlik ve beraberliğimize çok dikkat etmemiz gerekiyor. Önemli olan birlik ve beraberliktir. Bunlar şehrimizin ortak değerleridir Malatya bütününde bütünü bozacak tutum ve davranışlardan kaçınmamız lazım. Gerek Malatya Tanıtım Günleri noktasında gerek Melita’dan Malatya’ya Kültür Sanat Tarih Arkeoloji Günleri Arslantepe Buluşması icrası noktasında güzel çalışmalar yaparsak Malatya’yı daha güzel noktalara taşımış oluruz” şeklinde koşuştu.

Gerçekleştirilen sunumlar ve konuşmaların ardından toplantıya katılan katılımcılar da Malatya’nın tanıtımı noktasında gerçekleştirilecek olan her iki etkinlik ile ilgili fikirlerini dile getirdiler.   

Bülten   

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

25 yorum yapılmış

  • Murathan (1 yıl önce)
    Pırasamıdır maydanozmudur tam çıkaramadım, ben kimsenin avukatı değilim efendi, selahattin gürkanla da ne bir yakınlığım nede müteahitim, fakat malatyanın fetih tarihi bi tabiiki var, bilmediğin belli, sadece buralarda yorum yaparak bilgelik olmaz.. Aç bir kitap oku, malatya tarihi nedir ne değildir. Bu aşşağılık kompleksi ile batarsınız boğulursunuz.. Anadolu feth olmadan malatya tarihi neydi ne değildi okuyun. Battal gazi cüneyt arkının oynadığı beyaz perde uydurması değil. Battalgazinin yaşadığı tarih ve 1071 malazgirt savaşı bu iki gerçeği kıyaslayın ona göre yorum yapın maydanoz pardon pırasa ...
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Süleyman (1 yıl önce)Murathan isimli kullanıcı yorumuna
    He He tamam
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Tarih Bölümü mezunuyum. Başkanın dediği tarih ay ve gün olarak hiçbir ana kaynakta yok. :)
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Adam 1101 yılı demiş sen 1071 öncesine bak diyorsun. Battalgazininde varlığı veya kahramanlığı hakkında hiçbir kaynak yok. Aç kitabı sen oku.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (1 yıl önce)
    Kapsayıcı bir yaklaşımdan uzak açıklama. Belirtilen tarihin fetih kavramıyla ilgisi yok; Fetih ve Fetih süresi savaş yerine barış ile gönüllerin fethedilmesini amaçladığını; Savaşı öne alan düşüncenin ise emevi zihniyetinin iktidar ve saltanat geleneğinin ürünü/uygulaması olduğunu değerlendiriyorum.
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Murathan (1 yıl önce)
    Bu haberi yapan kardeşim, sözüm ona bu başlığı atarak tarih bilgini ve bilgeliğini ön plana çıkarıp selahattin başkanı gömmüşşsün, belliki klavye haberleri yapıyorsun, yada birileri sana bu başlığı at dikkat çekersin demiş. Aç bir kitap oku malatya tarihi ile ilgili neymiş ne değilmiş öğren, GAZETECİ bey...
    %28
    %72
    Yanıtla
  • Burada anlatılan 920 yıldır kutlanmayanve bihaber olunan fetih niye seçime yakın halkın en hassas duyguları üzerinden piyasaya çıkıyor. Ayrıca bir ara Kernek baba hikayesi vardı başkanın. Kernek Camii önüne türbe yapacaktı. Tepki alınca geri kaldı. Haberin varmı ?
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Haci (1 yıl önce)
    Buda yeni icad edildi.Seçim sen nelere kadirsin.
    %81
    %19
    Yanıtla
  • Ahmet (1 yıl önce)
    Canım șehri bu kadar yașanmaz hale sokacaksın ondan sonra yok destan șehir, yok efsane șehir diye diye güzel bir kamuflaj olușturacaksin. Önce Ankara ve İstanbul u geçen belediye hizmetlerindeki verimsizlik ve pahalliliğa bir çözüm bulun bence.
    %83
    %17
    Yanıtla
  • Ahmet (1 yıl önce)
    Canım șehri bu kadar yașanmaz hale sokacaksın ondan sonra yok destan șehir, yok efsane șehir diye diye güzel bir kamuflaj olușturacaksin. Önce Ankara ve İstanbul u geçen belediye hizmetlerindeki verimsizlik ve pahalliliğa bir çözüm bulun bence.
    %77
    %23
    Yanıtla
  • Süleyman gökçe (1 yıl önce)
    Arsa alırız belediye ortak olur. Ev yaparız başkasını ortak eder belediye. İ çtigimiz suyla sürekli oynayı zam zam 10 aileyede 15 metre küp, 2 kişi yaşlı birisinde 15 metre küp su adaletin bu yoksa cebinden paramı çekmek. Elektirik doğalgaz bir yılda kaç zam aldı ALLAH KORKUSU OLMAYANLAR. MAHŞER GÜNÜ ALLAHIN AZABINA TAKILIRSINIZ İNŞALLAH. Bu kadar milletin ahını almak. Bir esenlik market var BÜYÜK ŞEHİR HİMAYESİNNDE Malatya ın en pahalı marketi. İnsanları perişan edenler,tabiki insanların ahinide alıyor. ALLAH HAK SAHİBİ KİMSEDE KİMSENİN HAKKINI KOYMAZ İNŞALLAH....!
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Ölümüne Selahattin başkan.
    %27
    %73
    Yanıtla
  • Pırasa (1 yıl önce)
    13 Eylül 1101 de Berkyaruk 5000 kişilik bir kuvvetle Bağdata girerken 10 gün sonra Muhammed Yapar ve Melik Sencer ardından Bağdata gitmişler. 27 Aralığa kadar çarpışmışlar. Malatya nere Bağdat nere başkan.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Malatyanın fethini 920 yıldır kutlamayanları kınıyorum. Bunlara yıllardır battalgazi ve büyükşehir belediye başkanlığı yapan selahattin gürkan da dahil Nasıl bir cehalet belediye başkanı olduğu beldenin fethini yıllar sonra ancak öğrenebilmiş
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)
    Bakalım ne kadar borç ile devir edeceksiniz belediyeyi
    %83
    %17
    Yanıtla
  • HAK ile Batılı Ayıran (1 yıl önce)
    Yıllardır berbat olan çevreyolunu görmeyip, boş işlerle milleti oyalasınlar.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Kiremit (1 yıl önce)
    https://www.altayli.net/1101-yilinda-turk-hacli-mucadelelerinin-anadolu-tarihindeki-onemi.html Bu linke bakarsanız neden 17-18 Eylül'ün olduğunu anlarsınız. Araştırmadan yorum yapıp haber yapmaya benzemez bu işler.
    %22
    %78
    Yanıtla
  • Hak (1 yıl önce)
    Hepsini topla bir basit belde belediye başkanı olacak çap yok ama allah bunları Malatya'nın başından eksik etmesin.. müstahak sevgili şehrime .
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Kiremit (1 yıl önce)Hak isimli kullanıcı yorumuna
    Sende çap olduğu için ancak herhangi bir rumuzla yorum yapıyorsun. Hiç kimse kendine bakmadan başkasını eleştirmeyecek.
    %10
    %90
    Yanıtla
  • Uyduruk İlkler (1 yıl önce)
    He yav he. Sen dediysen doğrudur. Hangi düşmanlardan kim kurtrarmış Malatya'yı o uydurduğun tarihte? Tarih öğretmeni desem 4 yıl okuyup belki Malatya yı da ayrıca araştırmışsın diyecem deyemiyom. Başgan selonun ifadesine göre Selçuklu atalarımız Malazgirt ten Malatya ya bayağı günde birkaç adım yürüyerek anca 30 yılda gelmişler. Yollar mayınlıydı zahar. Malum uçak yok, otobüs lok, kaymon heç yok o vakitler. At mı? Onları da kesip yemişler. Sonrada fazla et yemekten yerde yuvalanarak anca 30 yılda gelmişler. Ankeolog ve uzman tarihçi başganın ifadesinden ben bu sonucu çıkardım. Ne edem aklım gıt accuh. Bu milletin kutsal değerleri ile oynamaya kalkma belediye işine bak sen. Haddini bilmen gerektiğini kimse söylemiyor anlaşılan. İnönü Üniversitesi tarih bölümü yetkilileri neden üç maymunu oynuyor o da merak konusu!
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Önce yazı nasıl yazılır.hitap nasıl olur onu öğren.sonra araştır ve biliyorsan konuş
    %20
    %80
    Yanıtla
  • Uyduruk İlkler (1 yıl önce)Rasim isimli kullanıcı yorumuna
    Zoruna mı gitti yandaş tetikçi? Yazıdaki alaycı tavrı bile anlayamayacak kadar hem cahil hem de bilgilisin! B. Manço'nun dediği gibi; "Oku bakiim"... Oku, etrafında 360 derece dön bir daha oku. Yine anlamadıysan Cin Ali serisi, ardından Kemalettin Tuğcu, ardından Türk klasikleri, sonra Batı, sonra Doğu, sonra eski Türk klasikleri,sonra Rus klasikleri, sonra da ön Türkler tarihi, sonra bir 360 derece kendi etrafında dön Anadolu, Yunan ve Mezopotamya tarihinin ardından, Türkler'in Anadolu'ya 1071'den önce 600'ürcü yıllardan itibaren bulunup bulunmadığını da bu araştır. Ayrıca Danışmendli Beyliğini. Konevi vs. Koruşmak için senin gibilerden de izin almam. Karşı fikrin var ise onu yaz edebinle. Hitap mış! Bu milletin aklını zaten bin yıldır ağzı laf yapan hatipler amıp sonra da köle gibi sömürüyorlar. Açın artık gözünüzü.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Başkan boş konuşmamış. Malatya’ya sahip çıkan tek kişi Selahattin başkandır. Sen adıyamanlısın galiba. Malatyalı olmadığın belli. Tarihide bilmezsin Malatyayıda bilmezsin.
    %22
    %78
    Yanıtla
  • Uyduruk İlkler (1 yıl önce)Şakşakçı isimli kullanıcı yorumuna
    Şakşakçı olduğunu ilan etmişsin rumuzunla. Güldürükçü seni. Has be has Malatyalıyım. Olmasam ne yazar. Sizin gibi şakşakçı, haketmeden bir yerlerde iş tutan, çalışmadan maaş alıp gününü gün edenleri muhatap almak yanlış aslında Konu memleket olunca insan duramıyor ve cahillerle de muhatap olmak zorunda hissediyor. Başkan haklı mı haksız mı değerlendirmesi bile geri kalmışlığın bir göstergesi! Başkan kim? Vekil kim? Müdür kim? Senin gibi insanlar. Bunların önünde yaptığınız yalakalıkları Allah karşısında göstermiyorsunuz. Çocuklarına manasını bile bilmedikleri Cengiz, Kenan adlarını adlarını veren bir toplumuz. Malatya kaç kez fethedildi Türkler tarafından bundan bile bi habersiniz. Mekke'yi dahi fethettin de ne oldu! Kafkas cephesinde eser düşen onbinlerce vatan evladına ne oldu, Balkanlarda, Yemen de, Kuzey Afrika'da vs. Üzerine çizgi çekildi? O canlar hayatını niye verdi? Ülkesinde ailesi sürünsün, vatan haini kaçaklar ülkeyi soysun diye mi? Bugün bile aynı. Gariban aslanlar ölüyor, hırsızlar ülkenin en değerli hazine arazilerini, ormanlarını yağmalıyor. Asıl düşman içeride. Müslüman müslümanı öldürüyor şehit! Fetih ise fetih. 1000 küsür yıl öncesinin şartlarını bugüne taşımayın. Aksine unutturun. Mekke'nin ele geçirilmesi başka şey bir kentin ele geçirilmesi başka, kafan basarsa. Fetih aslında işgaldir. Kim yaparsa yapsın. Balkanlardaki fetihleri mesela neden kimse konuşmaz anmaz? Çünkü kaybedilmiştir. Anzeklar kaybettikler savaşı her yıl büyük törenlerle anarken onbinlerce km den gelip, sizler Osmanlı'nın yitirdiği canları neden anmazsınız. Mevlid dani okumazsınız. Hatta bilmezsiniz. Ama fetö için kutlu doğum haftası icad idersiniz. İşte sizin gerçeğiniz!
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Konuyu nerelere getirmişsin ya sen Ortaçağda yaşasaydın taşlanırdın kesin. Çok kıvraksın. Ölümüne Selahattin başkan.
    %23
    %77
    Yanıtla