- Doğu Kollektör Hattı 1. Etap projesinin başlaması nedeniyle MASKİ'de düzenlenen törende Başkan Çakır, proje hakkında açıklamalarda bulundu.
Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MASKİ), Malatya’nın doğu bölgesinde yıllardır beklenen dev kanalizasyon projesini hayata geçiriyor. İnönü Üniversitesi civarının yanı sıra 7 mahallenin kanalizasyon alt yapısını içeren 17.4 milyon TL tutarındaki Doğu Kollektör Hattı 1. Etap Projesi için imzalar atıldı ve ilk kazma vuruldu. 39 km’lik 1. Etap kısmı yaklaşık 2.5 yılda (850 iş günü) tamamlanacak.
Başkan Çakır: Malatya için çok önemli bir yatırım gerçekleştiriyoruz
Doğu Kollektör Hattı 1. Etap projesinin başlaması nedeniyle MASKİ hizmet binasında basın toplantısı düzenlendi. Kanalizasyon alt yapısının kurulacağı mahallelerin muhtarları ile MASKİ Genel Müdürü Dr. Özgür Özdemir’in de katıldığı toplantıda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, bir yandan Malatya’yı modern bir alt yapıya kavuşturmak için kent merkezi ile tüm ilçe ve bağlı mahallelerde alt yapı çalışmaları sürürken merkeze yakın onlarca mahallenin yıllardır beklediği önemli bir alt yapı projesini de başlattıklarını söyledi. 39 km uzunluğunda 17.4 milyon TL tutarında, devasa borular kullanılarak yapılacak olan Doğu Kollektör Hattı 1. Etap çalışmasının ihalesinin yapıldığını ve çalışmalara başlandığını söyledi.
Söz konusu projeyle Üniversite bölgesinin yanı sıra, Çamurlu, Fırıncı, Villakent, Bulgurlu, Hacıyusuflar, Bağtepe mahallesi ve Orduzu Mahallesi’nin bir kısmının kanalizasyon sorununun çözüleceğini ve 33 km uzunluğundaki hatla Atıksu Arıtma Tesisine bağlanacağını belirtti.
Yerleşimin ve nüfusun hızla arttığı bu bölgelerde kollektör hattının yapılmasının büyük önem taşıdığını kaydeden Çakır, projeyle ilgili bilgiler de vererek “16 Haziran 2017 tarihinde sözleşmesi imzalanan projenin ihale bedeli 17 milyon 393 bin TL tutarındadır. Birinci etabın iş bitirme süresi 850 takvim günüdür” dedi. Çakır, projenin ikinci etabında ise 95 km’lik hat yapılacağını da belirtti.
“Vatandaşlarımızın sabrı için teşekkür ediyoruz”
Bütüncül ve uzun vadeli projelerle Malatya’nın geleceğine yatırım yaptıklarına dikkat çeken Büyükşehir Belediye Başkanı Çakır, alt yapı yatırımlarının yer altında yürütülen, uzun zaman alan maliyeti yüksek yatırımlar olduğunu belirterek şunları söyledi:
“2071 hedeflerini yakalamak için 65 yıllık bir su planlamasını Malatya merkez başta olmak üzere bir ana plan üzerinde ortaya koyduk. İlçelerimizin hem içmesuyu, kanalizasyon ve yağmur suyu drenaj hattından oluşan alt yapılarını hem de ilçelerde kurulacak arıtma tesislerinin projelerinin hazırlanması ve yerlerinin tespit edilmesi gibi çalışmaları da tamamlandı. MASKİ olarak planladığımız 350 milyonluk yatırımın büyük çoğunluğu tamamlandı, bazıları yakın zamanda tamamlanacak, bir kısmında da çalışmalar devam ediyor. Ama bunlar devam ederken yeni projeleri devreye sokmuş oluyoruz.
“Tamamlandığında 50 yıllık alt yapı sorunu çözülmüş olacak”
Bu bölgelerimizde çalışmalar esnasında hem ulaşım hem çalımalar esnasında mutlaka rahatsızlık veriyoruz. Çünkü alt yapı çok zor bir yatırım ve yapmış olduğunuz çalışmaların hem maliyeti yüksek hem yer altına yapılan çalışmalar. Ama bütün ekiplerimizle daha hızlı nasıl işi bitirebiliriz diye bir gayret içinde olacağız. Zaman zaman vereceğimiz rahatsızlıktan dolayı şimdiden özür diliyoruz ve sabır gösteren vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz.
Malatya’nın tüm sokaklarında hemen hemen çalışma var ama emin olun bu çalışmalar bir bütün proje kapsamında yapılan çalışmalardır. Bu çalışmalarımız bittikten sonra Malatya’nın en az 50 yıllık alt yapı sorunu çözülmüş olacak.”
Dr. Özdemir: Gelişmiş ülkelerdeki standartları yakalayacağız
MASKİ Genel Müdürü Dr. Özgür Özdemir de, projenin tamamlanmasıyla birlikte yıllık ortalama arıtılan 120 bin metre küp suyun 150 bin metre küpe çıkacağını kaydederek “Şu anda Malatya merkezde kanalizasyona bağlanma oranı yüzde 94. Bu proje yapıldığı zaman yaklaşık 30 bin metre küp atık suyu da arıtma tesisine götürmüş olacağız. Şu anda tesisimizde yıllık bazda ortalama 120 bin metre küp atık su arıtıyoruz. 30 bin metre küp geldiğinde 150 bin metre küp suyu arıtacağız ve Malatya merkez için kanalizasyona bağlılık oranı yüzde 97’leri bulmuş olacak. Bu da zaten gelişmiş ülkelerde ulaşılması gereken standartlardan birisi” diye konuştu.
Kuraklık Kaptaj’ı da vurdu
Öte yandan iklimsel kuraklığa bağlı olarak Kaptaj’ın suyunda bir eksilme olup olmadığı yönünde bir soruyu cevaplandıran Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, suda geçen yılın aynı ayına oranla 600 Litre/sn bir azalma yaşandığını ifade etti. Buna rağmen içme suyunda herhangi bir sorun yaşanmadığını, bunun da MASKİ’nin mahallelerde yürüttüğü DMA çalışmalarıyla (Ölçülebilir Alt Bölge) kayıp suları sisteme kazandırmasından kaynaklı olduğunu söyleyen Başkan Çakır, “Su debimiz geçen yıldan düşük. Alt yapı (DMA) çalışmalarımız esnasında kaçak sularımızı kontrol altına alıyoruz ve sisteme dahil etmiş oluyoruz. Gereksiz yere kanalizasyona giden sularımızın bir kısmını sisteme dahil ettiğimiz için geçen yıla göre suyumuz 600 litre/sn daha az olmasına rağmen bu yıl içme suyunda sorun yaşamadık. Bunun temelinde MASKİ’nin çok planlı, bilinçli doğru seçimle yapmış olduğu alt yapı çalışmaları var. Mahallerimizde devam eden çalışmaların tamamlanmasıyla suyu daha da kontrol altına almış olacağız” ifadelerini kaydetti.
Doğu Kollektör Hattı 1. Etap projesi için önümüzdeki günlerde temel atma töreni gerçekleştirilecek.
Burhan KARADUMAN, Güler HAZAR- Yeni Malatya Gazetesi, malatyahaber.com