Hükümetin başlattığı çözüm süreci kapsamında PKK’nın faaliyetlerini yakından izlemek amacıyla Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı Hakan Fidan’ın önerisiyle kurum bünyesinde yeni bir yapılanmaya gidilerek Müşterek İstihbarat Koordinasyon Merkezi (MİKM) kurulduğu, merkezin 7 ana bölgede örgütlendiği, Malatya’nın da bu bölgelerin içinde yer aldığı öğrenildi.
Malatya’daki Müşterek İl İstihbarat Koordinasyon Merkezi ilk aşamada valilik bünyesinde faaliyet gösterecek ve haftada bir durum değerlendirmesi yaparak MİKM Ankara’ya istihbarat servisi yapacak.
Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı Başarısız Olunca…
Malatya Eski Valisi Ulvi Saran’ın müsteşarlığını yaptığı Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı’nın yönetmesi öngörülen istihbaratın koordinasyonu işleminin, bu kurumdaki siviller ile MİT arasındaki doku uyuşmazlığı nedeniyle başarısızlığa uğramasından sonra, MİT Müsteşarı Hakan Fidan sorunun kurum bünyesinde Müşterek İstihbarat Koordinasyon Merkezi kurulması ile aşılması için yeni bir çalışma başlattı.
Milliyet Gazetesi’nden Tolga Şardan’ın yazısına göre, bu çalışma kapsamında çözüm sürecinin başlatıldığı dönemde PKK’nın faaliyetlerini yakın plan izlemek üzere tek faaliyeti istihbaratla ilgili kurumların elde ettikleri bilgileri koordine etmek ve işlevsel hale getirmek olan Müşterek İstihbarat Koordinasyon Merkezi kuruldu.
Merkez İstanbul, Diyarbakır, Hatay, Van, Şanlıurfa, Gaziantep ve diğer iller MİİKM’leri olarak yedi ana bölgeden oluşuyor.
Bu altı kentteki MİİKM’ler çalışmalarını her gün düzenli toplantılardan sonra hazırlayacakları raporları günlük olarak Ankara’ya gönderecek.
“Diğer İller MİİKM” kategorisinde yer alan Malatya’da ise haftada bir toplantı yapılacak ve değerlendirme raporu Ankara’ya iletilecek.
Düzenlemeye göre, Müşterek İl İstihbarat Koordinasyon Merkezi öncelikle valilik bünyesinde kurulacak. Ancak, şartların uygun olmaması halinde ildeki istihbarat çalışmaları yapan kurumlardan birisinin binasında oluşturulacak.
MİİKM’lerin görev tanımı ise şöyle belirlendi: Terörle mücadele istihbaratı kapsamında, 1. İldeki istihbarat üreten kurumlar tarafından toplanan bilgileri birleştirmek. 2. Toplanan ve birleştirilen bilgileri analiz ederek raporlar hazırlamak. 3. MİİKM’de müştereken hazırlanan raporları il ölçeğinde ilgili istihbarat üreten kurumlar ve MİKM ile paylaşmak. 4. MİKM’in ihtiyaç duyduğu ve talep ettiği bilgi ve istihbaratı il ölçeğinde ve imkanları dahilinde karşılamak.
Tolga Şardan’ın Milliyet Gazetesi’ndeki ‘İstihbaratta Yeni Model’ başlıklı yazısının tamamını aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.
http://gundem.milliyet.com.tr/istihbaratta-yeni-model/gundem/ydetay/1786613/default.htm