SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'da 3 Bin 200 Esnaf Konteynerde Faaliyet Gösteriyor

Malatya'da 3 Bin 200 Esnaf Konteynerde Faaliyet Gösteriyor
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin, AA muhabirine, depremler nedeniyle kentte 20 bine yakın esnafın iş yerinin yıkıldığını söyledi.

Akpınar çarşı dedikleri bölgenin Malatya esnafının kalbi olduğunu, buranın yıkılmasıyla esnaf kültürünü de kaybettiklerini ifade eden Keskin, kentin bir an önce toparlanmasını diledi.

Birlik beraberlik içerisinde Malatya'yı ayağa kaldırmak için mücadele ettiklerini aktaran Şevket Keskin, "Ticaret olmayan yerde hayat olmaz. Bugün Malatya'nın çarşısı Malatya'nın beyniydi. Bir an önce ticareti ayağa kaldırmak durumundayız. Özellikle Sayın Cumhurbaşkanı'mızdan, yetkililerden ve yerel yönetimlerden isteğimiz, bir an önce ticaretin ayağa kaldırılmasıdır." dedi.

Esnafa hizmet etmek, dertlerini dinleyip yukarıya taşımak, Ahilik kültürünü yaşatarak gelecek kuşaklara aktarmak için çalıştıklarını belirten Keskin, şöyle devam etti:

"3 bin 200 esnafımız konteynerde veya geçici iş yerlerinde hizmet ediyor. Emlak Konut'un yeni belediye hizmet binası yanında yaptığı 340 iş yerimiz var. Eski Rus Pazarı dediğimiz alanda Ankara Çarşı'mız var, orada da 154 iş yerimiz var. Eski Öğretmen Evi alanında 70'e yakın iş yerimiz var. Tören alanı dediğimiz alanda esnafımıza geçici olarak konteynerler yaptık. Buranın altında, otopark dediğimiz yere de kuyumcu arkadaşlarımızı aldık. Yine Malatya'nın çeşitli yerlerinde konteynerlerde ekmek parasını kazanmak, vergisini ödemek için mücadele veren arkadaşlarımız, esnafımız var."

Keskin, esnafa bir an önce kalıcı iş yerleri yapılmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

Ankara Çarşısı'nda yapılan iş yerlerinde hizmet veren esnaf Mehmet Gönültaş da çarşının yapılmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

27 yorum yapılmış

  • Cero (2 ay önce)
    Malatya da esnaf demek artık her fırsatı kara çeviren uyanıklar anlamına geliyor. Yapmayanı tenzih ederim ama yalanın her türlüsü onlarda, 1 e aldığını 5 e satmak, sattığı bozuk malları kendisi satmamış gibi her türlü fırıldak çevirmek, yanlışını müşteriye yüklemek, tamir ettiğini söylediği aracı daha fazla zarara sokmak, yaptığı üç kuruşluk iş için kafadan raiç bedeli uydurmak, müşterilerini kafese düşmüş kuş gibi görmek, her şeyi hala taş taveri misalı sözlü sözleşmelerle yürütmek, asgari ücrete çalıştırdığı insanların kanını emmek, daha neler neler. Malatya da esnaf demek müşterisini iyi dolandıran kişi demek. Malatya da esnaf yok kardeşim. Hiç boşuna kendizi savunmayın, ne olduğunuzu Malaya'lılar iyi biliyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • abdullah (2 ay önce)
    Maalesef malatya'da esnaf kalmamış üzülerek diyorum çünki 1 atıp 5 almanın niyetinde bir çok kişi var maalesef esnaflık bu olmasa gerek. bu yerlerde halk birbirine yardımcı olması gerekirken bizde bir tekme de ben vurayım diye bekleyen çok esnaf var....Herkes mağdur durumda ama bu kadar açık açık insanları kandırmanın cebindeki parayı almanın kimseye faydası yoktur.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • ismail (2 ay önce)
    yorumlara bakacak olursak malatya da sanki esnaf diye birşey yok üçkağıtçı fırsatcı var kendim şahsen bütün yorumlara katılıyorum hiçbirine zerre acımıyorum boşuna deprem olmadı ama kendimizi düzeltmek varmı yok
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Hakan (2 ay önce)
    Malatyada maalesef gerçekten esnaf denilecek esnafların sayısı oldukça az. Günübirlik düşünen, müşteri memnuniyetinden çok alacağı paraya bakan esnaf sayısı çok fazla. Depremden önce de fazlaydı depremden sonra da fazla. Yazın depremde Tecdedeki dairemizin duvarlarımız hasar gördü. Boya badana işi ve çatlakların tamiri için Malatyada bir çok kişiden fiyat aldık. 35-40 bin dediler. Elazığ'dan markalı boya dahil 17 bin TL'ye yaptırdık. Adamlar geldi tıkır tıkır fileli tertemiz teslim ettiler. Malatya'da sebze hali esnafında önceden müşteriye saygısız çok davranışla karşılaştım. Özellikle de salatalık, soğan gibi ürünleri seçtirmemeleri garip gelirdi. Müşteriyi korkutma, mecbur bırakma üzerine kurulu bir sistem.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Esnaf mı (2 ay önce)
    Malatya'da esnaf diyebileceğimiz kişilerin sayısı toplasan 150-200 çıkmaz.. En basit bir olay anlatayım. Aracımın çiziğini boyatayım dedim. İki kapı uzunluğu kadardı. Malatya'da sadece çizik bölgesine lokal boyaya 5000 istediler. İki kapıyı komple boyatsam diye sordum 20.000 tl dediler. Niğde de çizikleri, ön kaputu ve bağajın üst kısmını toplamda 5.000 TL'ye boyattım. Orantılarsak büyük ihtimalle Malatya'da aynı işleme 65-70 bin diyecekleri kesindi.Ağustos ayındaydı. Malzeme satanları, ustaları saysam her halde ömrüm yetmez ahlaksızlığı anlatmaya. O yüzden esnaf lafını ağzınıza alırken birkaç bin kere daha düşünün derim.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Ramazan (2 ay önce)
    Her fırsatta söylüyorum bizim Malatyalılar ile adam karalamada lafta kimse yarışamaz. Şevket Başkan Olmasa Şu an Naylon çadırlarda tezgah açıyordunuz. Utanmadan he fırsatta Yok Adıyamanlı ne yaptı diyorsunuz. Belediye yanını rus pazarını kayısı araştırmayı Evlendirme dairesini kim yaptı. Bunları bir vekil ortada yok iken adam gece gündüz çalıştı. Odaya 1 kuruşu aidatı çok gör sonrada de ki ne yaptı. 1 Aylık sigara paran 1.800-TL yapıyor ama bağlı olduğu odaya aidat ödemeye gelince yok. Herkes bedava hizmet etsin. Madem bu kadar her şeyi biliyorsunuz aday olun görelim. Herkesin depremzede olduğunu unutmayın.
    %30
    %70
    Yanıtla
  • Peki kardeşim güzel söylüyonda ben esnaflar odasınada 25 yıllık kaydım var 2023 hariç bir lira borcum yok o oda bana bir senedir sahip çıkmadı oraya buraya gönderdi bizim elimizde bişey yok dedi postaladı çünkü dayım yok şimdi gitsem benden 2023 aidatını isterler çünkü hep alma peşindeler hiç verme peşinde değiller sadece reklam
    %100
    %0
    Yanıtla
  • malatyalı (2 ay önce)
    Şimdiye kadar çeşmenin başını tutan dünün el arabacısı bugünün sözde esnaf manavları üzülmeyerek söylüyorum bir daha öyle yer elinize geçmeyecek.Neyse sattıklarınıza sayarsınız artık
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Cevdet ozdemir (2 ay önce)
    35 yıllik esnafim her yerde de kaydım var 1 kuruş da vergi borcum yok esnaflar derneğine de kaydım mevcut bundan 3,4 ay önce esnaflar derneğinde konteynire yazıldım ne arayan ne soran oldu herkes orada kendi adamına dostuna verdi biz açıkta kaldık ilgilileri duyarlı olmaları için rica ediyorum ,esnaflar derneğinin bu tutumu bir suçtur, depremde dolayı biz esnaflar neler çektik hala kalan malimizi satacak bir konteynırimiz yok.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Cevdet Bey, Araştırdık soruşturduk. Sen bize oy vermemişsin yandaş olmamışsın. onun için sana konteyner falan yok, boşuna bekleme. Biz varsak konteyner var. Biz yoksak konteyner yok azizim. Biz yoksak doğal gaz da yok. hava da su da yok anladın mı...
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Hacı AYVAZ (2 ay önce)
    Kasap pazarı ne olacak? Merkezde hamamlar vardı ne olacak? Sebze meyve hali ne olacak? oteller vardı ne olacak? müzikholler ne olacak? spor salonu olacak yerler var mı? Tiyatro binası yapılacak mı merkeze ?sinema olacak büyüklükte ve yapıda bina var mı? Dernek binaları olacak mı? Siyası partilerin binası nerede olacak? İnönü üniversitesi tıp merkezinin şehir merkezinde bir polikliniği olacak mı, yoksa millet sürüne sürüne üniversiteye mi gidecek. Hani merkezde bir poliklinik olursa işleri kısa sürede çözülür sürünmez perişan olmazlar. Sürünsünler daha mı iyi. Hükümet hep kuyumculara mı çalışacak. Bakırcı pazarı hayat memat meselesi mi? 3 harfli marketlere uygun kaç tane dükkan yapılacak? Uluslar arası otomobil firmalarının bayileri için uygun dükkan olacak mı? PTT için uygun yerler var mı? Telefon bayileri için nasıl yerler düşünülüyor.? Lokantalar nasıl serpiştirilecek şehire ? bunları düşünen hesaplayan var mı merak ediyorum. Yolların altına alt yapı sistemleri için tüneller yapılacak mı, yoksa her altı ayda bir yollar deşilecek, kaldırımlar sürekli yenilenecek yollar 2 sene sonra çukurlarla mı dolacak. bunu da merak ediyorum. İnternet fiber optik kablolar nereden geçecek. Elk hattı su borusu nerden geçecek. yeni bir sitem çıkarsa yollar tekrar tekrar oyulacak mı?
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Mehmet (2 ay önce)
    Böyle belirli noktalara konteyner kalıcı çarşı yapılsa ve belediye mülkü olarak kiraya verilse gelir kapısı olur belediyeye. Belirli noktalarda da her şeye erişilebilecek lokal çarşılar kurulmuş olur. Bunun örnekleri yurt dışında var. Şehir dışına kurulan büyük konteyner çarşılar, Hatta başka ülkeye sınır şehirlerde daha da büyükleri var. Ülkeden ülkeye geçip ticaret yapıp hemen dönmek için. Denenebilir neden olmasın.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Malatya Esnafı (2 ay önce)
    Malatya esnafı diye bir kavram yok. Gerçek Malatya esnafı yapılan haksızlıklara, mala çökmelere, dolandırılmalara dayanamayıp, neyi varsa satıp savıp memleketi terk etti, başka diyarlara gitti. Tezgahını oralarda kurdu. Malatya da bu sonradan gelme el arabacılardan, seyyarlardan ve sonradan gelen devşirme çakma esnaflara kaldı. Sorun bakalım kaç tanesinin tezgahı 2 nesil öncesinden dededen kalma tezgah. 3 -5 kişiyi geçmez. Bir dönüp Gaziantep'e bakın ders alın. Nerede Gaziantep nerede Malatya. Malatya geri vitese, hem de gerinin olmayan 5. vitesine takmış hızla gidiyor.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Malatya (2 ay önce)
    Kayisicilar şimdi nerdeyse tamamı konteyner(tenekede) iş yapmaya çalışıyorlar. Nerden nereye. Siz anladınız...
    %80
    %20
    Yanıtla
  • On yedili (2 ay önce)
    Vergi levhası kaydı olmayana konteyner verilmiş bir iş yerine yan yana 3 konteyner vermişler paşama bak aynı işletme hemen karşıda geçiçi iş yerindede ayrı bir noktadan daha almış bazı firmalar nerde geçiçi iş yerleri var ordan da almışlar zaten adamı olan bu memleketin 24 ayar insan üstü abileri bilen biliyor geriye kalan esnaflara da yanaktan bi kıt
    %100
    %0
    Yanıtla
  • On yedili (2 ay önce)
    Bir esnafa Yanyana 3 konteyner dükkanı yıkılmamış esnaflara konteynerler adamı olana konteyner vergi levhası kaydı Olmayana bile verilmiş vallahi biz bu memlekete boşa hizmet etmişiz bide iyi bir yönetici GB çıkmışlar poz veriyorlar
    %100
    %0
    Yanıtla
  • demir (2 ay önce)
    Ha bu arada Eski Hal pazarındaki esnaftan bahsetmeden geçemeyeceğim. Tıkış tıkış bir pazar düşünün. Esnaf ürün seçtirmiyor. İyisinden istesen de alta çürük basıyor. Hediyelik kayısı alıyorsun üste 5 tane iyi kayısı koymuş eve geldim altı çilli kayısı dolu. Hepsini tenzih ederim ama çoğunluğu ya müşteriye bağırıyor ya azarlıyor. Kim kimin veli nimeti belli değil. Gözümün önünde iki yıl önce yaşlı fakir bir kadını fasulye alırken itiraz ettiği için çocuk gibi azarladı. Allah ıslah etsin diyecem de hiç içimden gelmiyor .
    %100
    %0
    Yanıtla
  • 7-8 yıl kadar önce Hal pazarından kuru soğan alacaktım, tezgaha elimi attım, kendine esnaf diyen şahıs "seçtirmiyoruz," dedi.soğanın neyinin seçileceğini anlamadım. Bir daha da o hal pazarına uğramadım. Bunlar kim ahilik kültürü kim.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hacı AYVAZ (2 ay önce)demir isimli kullanıcı yorumuna
    Siz onları halen esnaf olarak mı anıyorsunuz. Onlar esnaf gibi yapanlar. Bak hepsi toz oldu.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hacı AYVAZ (2 ay önce)
    Esnaflara ödediği vergi kadar yardım yapılsın. Ödediği vergiye göre dükkan verilsin. Merak ediyorum kaç kişi çıkacak acaba. Kesin devlet karlı çıkar.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hacı AYVAZ (2 ay önce)
    Bunların bir çoğu eskiden zaten seyyar el arabası ile satış yapan esnaf adayları idi. Dükkan kiralayıp esnaf oldular. Köklü bir geçmişleri yok. Kapkaç mantığı ile çalışır, günlük düşünür ve günlük kazanırlar. Çoğu demek az olur, neredeyse tamamı dükkan kiralarını dahi doğru dürüst ödemezler. Mal aldıkları esnafı malı sattığına bin pişman ederler. Alan da mağdurudur zaten. Böyledir işte Akpınar esnafı. Böyledir canım Malatyam. Deprem sildi herşeyi inşallah akıllanıp eski defteri yırtar, yeni bir sayfa açarlar ve dürüst bir hayat sürerler. Ama her dua kabul olmuyor işte. Bizimkisi de bir umut. Dünya umut Dünyası değil mi zaten.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Emin olun hiç değişmemiş esnaflar herşey ateş pahası fırsatçılık deprem hiçbirşeyi değiştirmedi dahada azdılar...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hacı AYVAZ (2 ay önce)
    Esnaf el arabacılardan beter oldu.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hakkı (2 ay önce)
    Kasap pazarında ki simsiyah poşete çürük çarık mal doldurup küt diye tartıya basıp çeken esnaf mı şimdi ahilik kültüründen geliyor acaba?
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Ercan (2 ay önce)
    Malatyada depremden önce Akpınarda, özellikle de kapalı çarşıda esnaf kültürü mü vardı? Vardıysa biz niye göremedik? Özellikle sebze hali esnafı dillere destandır. Çok şey değişmesi lazım ama maalesef sadece bina değişir. Harici bir şey değişmez.
    %95
    %5
    Yanıtla
  • demir (2 ay önce)
    internetten aliyorum . depremden once de cogu esnaf kazik fiyata satiyordu kimse malin gelişi , maaliyeti vergi kira vs diye hikaye okumasin sukur okuma yazma biliyorum piyasa arastirmasi yapiyorum.depremden sonra da bu hayasizca akin artarak devam etti . internetten parakende kargo dahil 120 tl ye getirttigim bir urune neden kendi esnafim diye 850 tl vereyim ki. benim esnafim degil bu. hatta bizi aldatan bizden degildir dusturunu dusunursen is tehlikeli noktalara da varir. Ankara esnafina bi telefon aciyorum .adamin yuzunu ismini bile bilmem. sanayiden birinci kalite yedek parcayi ayni gun yolluyor bir de ariyor telefonla oldu mu abi olmadiysa ucretsiz iade kodu atayim degiselim . inanin artik aracimin sigortasini bile yuzunu gormedigim ama internetten yorumlara bakarak aradigim herhangi bir sehirdeki isletmeden yapiyorum. hepsinden de memnunum yillardir. birakalim artik bu yerel milliyetcilik edebiyati yapan ve bizi aldatan sahte esnafi. memleketimin eski esnafi cok az kaldi onlara hurmetim ayni onlar da zaten babadan gorme eli opulesi esnaf. gerisi bence esnaf degil
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 ay önce)
    Ne ahilik kültüründen bahsediyorsun sen? Alayı fırsatçı olmuş depremi bahane edip fahiş fiyat çekiyorlar. Arkadaşlar belki üç beş gün sürer ama inanın herşeyi internetten satın almak çok daha karlı tavsiye ederim.
    %79
    %21
    Yanıtla