SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'da 6 Bölge Sit Alanı Olarak İlan Edildi

Malatya'da 6 Bölge Sit Alanı Olarak İlan Edildi
A- A+ PAYLAŞ

Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından Malatya’da 6 yer, tarihi eser niteliği taşıyan bölge olarak yapılaşmaya ve değişime izin verilmeden, olduğu gibi korunması için sit alanı  ilan edildi.

Akçadağ’da 3, Kuluncak’ta 1  ve Darende’de ise 2 bölgesi tarihi bölge kültür varlığı özelliği gösterdiğinden sit alanı olarak kararlaştırıldı.

Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğü giren Malatya ile ilgili 6 kurul kararı şu şekilde:

-Akçadağ İlçesi, Karanlıkdere Mahallesinde tespit edilen Sultansuyu Arkeolojik Yerleşimi 1. derece arkeolojik sit olarak tescil edilmesine ve sit fişinin onaylanması kararlaştırıldı.

-Akçadağ İlçesi, Kırıkhan Mahallesive Yeşilyurt İlçesi, Karahan Mahallesi sınırlarında kalan  Örentepesi Höyük'ün I. derece arkeolojik sit olarak tescil edilmesine, sit fişinin onaylanmasına karar veridi.

-Akçadağ İlçesi, Resuluşağı Mahallesinde Ören Kaya Mezarı’nın 1. derece arkeolojik sit olarak tescil edilmesine ve sit fişinin onaylanmasına karar verildi.

-Kuluncak İlçesi, Kızılmağara Mahallesinde tespit edilen Yıldızkale Yerleşimi’nin 1. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmesi ve sit fişinin onaylanması kararlaştırıldı.

-Darende İlçesi, Yeniköy Mahallesinde tespit edilen Dumdumu Kaya 1. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edildi ve sit fişi onaylandı.

-Darende İlçesi, Yeniköy Mahallesinde  tespit edilen Dumdumu Kaya Mezarı 1.derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmesine ve  sit fişinin onaylanmasına karar verildi.

Kurul kararlarında şu hususlar belirtildi:

“1-Korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak sit alanlarıdır. 
2-Kesinlikle hiçbir yapılaşmaya izin verilmez, imar planlarında aynen korunacak sit alanı olarak belirlenir, bilimsel amaçlı kazıların dışında hiçbir kazı yapılamaz. 
3-Resmi ve özel kuruluşlarca zoruniu durumlarda yapılacak alt yapı uygulamaları; müze müdürlüğünün ve varsa kazı başkanının görüşüyle kurulumuzda değerlendirilir. 
4-Yeni tarımsal alanlar açılmaz, yalnızca sınırlı mevsimlik tarımsal faaliyetler yapılabilir ve kurulumuzca uygun görülmesi halinde seracılığa devam edilebilir. 
5-Ağaçlandırmaya gidilemez, yalnızca mevcut ağaçlardan ürün alınabilir, ağaçların rutin bakımları yapılabilir. 
6-Taş, toprak, kum vo. alınamaz, kireç, taş, tuğla, mermer, kum, maden vb. ocaklar açılamaz, toprak, curuf, çöp, sanayi atığı ve benzeri malzeme dökülmesine izin verilemez. 
7-Bu alanlar içerisinde yer alan ören yerlerinde gezi yolu düzenlemesi, meydan tanzimi, açık otopark, WC, bilet gişesi, bekçi kulübesi gibi üniteler Kurulumuzda izin alınarak yapılabilir. 
8-Parsellerde kültür varlığının mahiyetine tesir etmeyecek şekilde Kurulumuzdan izin almak koşuluyla birleştirme (tevhit) ve ayırma (ifraz) yapılabilir.”

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız