SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'da da Sigara Yasağı Kapsamı Genişletildi

0
Güncellendi - 2020-11-13 19:44:11
Malatya'da da Sigara Yasağı Kapsamı Genişletildi
A- A+ PAYLAŞ

Malatya İl Hıfzıssıhha Kurulu, koronavirüs salgını önlemleri kapsamında daha önce getirilmiş olan sigara yasağını genişleterek, 12 Kasım Perşembe gününden itibaren İnönü ve Atatürk Caddeleri başta olmak üzere birçok ana cadde ile duraklara da yasak getirdi.

Vali Aydın Baruş başkanlığında toplanan kurulun kararı şöyle:

"İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu 11.11.2020 Salı günü 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 23. 27. ve 72. maddeleri uyarınca Vali Aydın Baruş başkanlığında Valilik Toplantı Salonunda toplanmış ve aşağıdaki konuyu görüşerek karara bağlamıştır.

Koranavirüs salgınının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, fiziki mesafeyi koruma ve hastalığın yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulunun önerileri, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda birçok tedbir kararı alınarak uygulamaya geçirilmiştir.

2020 yılı içerisinde tüm Dünya’yı etkisi altına alan Koronavirüs salgınının yayılımında son dönemlerde tüm ülkelerde artış yaşandığı görülmektedir. Özellikle Avrupa kıtasında bulunan ülkelerde salgının seyrinde çok ciddi yükseliş olduğu ve salgınla mücadele kapsamında birçok yeni tedbir kararları alınarak uygulamaya geçildiği izlenmektedir.

Ülkemizde de içerisinde bulunduğumuz kontrollü sosyal hayat döneminin temel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra salgının seyri ve olası riskler göz önünde bulundurularak hayatın her alanına yönelik uyulması gereken kurallar ve önlemler belirlenmektedir.

Bu kapsamda;

İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunun 08.09.2020 tarih ve 2020/123 nolu kararı ile meskenler hariç olmak üzere tüm alanlarda (kamuya açık alanlar, cadde, sokak, park, bahçe, piknik alanı, sahiller, toplu ulaşım araçları, işyerleri, fabrikalar vb.) herhangi istisna olmaksızın maske takma zorunluluğu getirilmişti.

Ancak özellikle vatandaşlarımızın kalabalık şekilde bulunduğu/bulunabileceği cadde, sokak, park ve bahçeler gibi yerlerde sigara içtiğinden bahisle/bahanesiyle bazı kişilerin maskelerini çıkardıkları, aşağıya indirdikleri, doğru şekilde kullanmadıkları görülmektedir.

Solunum yoluyla kolayca bulaşabilen Koronavirüs salgınının yayılımının önlenmesi için maske kullanımında sürekliliğin sağlanması son derece önem taşımaktadır.

Bu nedenle maskenin doğru ve sürekli şekilde kullanımını temin etmek amacıyla 12.11.2020 tarihinden itibaren İlimiz genelinde toplu taşıma/minibüs durakları ile araç trafiğine kapalı cadde ve sokaklarda, İlimiz merkezinde (Atatürk) Kışla Caddesi, İnönü Caddesi, Fuzuli Caddesi, Kanalboyu Caddesi ve bu caddelerle bağlantılı sokaklar ile Akpınar Meydanı, Soykan Parkı ve Kernek Meydanı‘nda, İlçelerde ise İlçe Hıfzıssıhha Kurullarınca gerekli görülen diğer alanlarda sigara içme yasağı getirilmesine,

Yukarıda belirtilen karara uymayanlar hakkında 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’nci maddesi uyarınca idari para cezası verilmesi başta olmak üzere aykırılığın durumuna göre Kanun’un ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 195’inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına, toplantıya katılanların oy birliği ile karar verilmiştir."

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

12 yorum yapılmış

  • Yusuf (3 yıl önce)
    Bari ishanlarinin içindeki çay ocaklarini ekleseydiniz. Millet asagida sigara içip çayını yudumlarken dumanın tamamı hanın içinde dolanıyor.zaten kapalı alan neden musade edilirdi..
    0
    0
    Yanıtla
  • Emre (3 yıl önce)
    Güzel bir karar ama bir işi yapacaksanız tam yapın lütfen ... Okullarda iş yerlerinde sokaklarda sosyal mesafe 0 . Sadece maskeyle olmuyor maalesef ...
    0
    0
    Yanıtla
  • Kadir baba (3 yıl önce)
    Mart ayından beri şunu anladık Corona siyasilerin olduğu açılışlardan bulaşmaz Corona gece 22:00 a kadar bulaşmaz Salgının hızı kontrol altına alınır ertesi gün kontrolden çıkar Kanalboyunda caddde de içilen sigaradan bulaşır ama cafende içersen bulaşmaz Gariban maske takar siyasi takmaz mesafe tanımaz Miting günleri corona istirahat eder hiç gelmez rahat olun Esnek çalışana bulaşır hatta daha ağır geçirir çünkü esnek çalışanın vücûdu ham olur
    0
    0
    Yanıtla
  • Meral (3 yıl önce)
    Kanalboyundaki gizli nargile içilen yerleride denetleyin lütfen hani nargile salonları kapalıydı gözümle gördum sıkı tutun denetlemeyi
    0
    0
    Yanıtla
  • Eyüp (3 yıl önce)
    Kanunlar Güzel ve Çok Ama Uygulama Yok! Bakalım İnşAllah uygulanır Güzel bi karar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Öğretmen (3 yıl önce)
    bu yasak devlet dairelerine ve okullarada derhal gelmeli .Okullarda sigara bahanesiyele onlarca kişi duvar kenarlarında bir araya geliyor.sayın valim bunuda ekleyiniz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Bir dur ve hocam ortalık zaten karışık
    0
    0
    Yanıtla
  • zormu (3 yıl önce)
    yasak olan caddelerin giriş- çıkış her noktasına dubaların üzerine yazılı yasak levhaları dikin çok para tutmaz ...cezayıda altına yazın ...vatandaş ben görmedim demez cezaya razı olur tantanada çıkmaz...çay ocakları , kafe , kraathane ,lokanta vb gibi yerde tek kişilik sigara içme alanı oluşturun ...uyarı levhaları asılmasını sağlayın ...uymayana cezasını kesin ...
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (3 yıl önce)
    Sigara kökten yasaklanmalıdır. Kimse kimsenin ağzından çıkan dumanı içine çekmek zorunda değil. Sokaklara caddelere bakın ilk kirleten sigara izmaritleridir. Sigara içenlerin hangileri izmaritini çöpe atıyor. Fırlatıyor yolun ortasına. Hem insanları zehirliyor, hem çevreyi kirletiyor, maliyeti de ayrı konu. Devlet bence bir an önce tamamen yasaklamalıdır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan (3 yıl önce)
    Yahu daha geçen şurada miting yapıldı şimdi işe yasaklar
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (3 yıl önce)
    O gün 200 milimlik yani bir bardak kakaolu sütun icerigini okudum 11 kesme şekere eşit şeker özür dilerim büyük ihtimal nişasta bazlı şeker olduğunu gördüm işte bu şekerli gıdalar,kepeği alınmış undan yapılan ekmek ve yiyecekler,sigara denilen zehir insanlarımızın en büyük düşmanıdır onun için aşırı şekerden,unlu gıdalardan uzak durmalı s.....rayı hayatimizdan çıkarmalıyız.
    0
    0
    Yanıtla
  • KEREM (3 yıl önce)
    Korona tedbirleri kapsamında Tecde yürüyüş yolunda maske denetimi yapılırken aynı güzergâhtaki kafe ve çay ocaklarında hem de kapalı alanda dip dibe masalarda oturan ve maske takmayan insanlar denetime tabi tutulmuyorlar. Kanalboyundaki kafeler yine aynı şekilde. Kafeye girerken maske zorunluluğu(!) var. Ama saatlerce orada maskesiz oturmakta bir beis yok. Valiliğin bu paradoksa bir çözüm üretmesini istiyoruz.
    0
    0
    Yanıtla