SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya'da En Büyük Deprem 2600 Yıl Önce Oluştu"

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde "Depreme Dirençli Kentsel Dönüşüm" konferansı düzenlendi.

Doğanşehir Belediyesi ve Doğanşehir Oba Köyleri Kültür ve Dayanışma Derneğinin işbirliğiyle belediye düğün salonunda gerçekleştirilen konferansta konuşan Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, Malatya'nın Doğu Anadolu fayı ve Malatya fayının içinden geçtiği bir şehir olduğunu söyledi.

Doğu Anadolu fayının tarihsel dönemlerde geçmişte çok büyük deprem gördüğü için bilindiğini aktaran Yılmaz, "Malatya fayının geçmişte ne büyüklükte deprem ürettiği çok iyi bilinmemesine rağmen son yıllarda yapılan çalışmalarla en büyük depremi 2600 yıl önce oluştuğu söylenmektedir. Böyle baktığımız zaman Malatya depremsellik açısından dikkate alınmasını gereken ve sürekli hazırlık çalışması yapılması gereken bir ilimizdir." diye konuştu.

Doğanşehir'de bu iki faya ek olarak Sürgü fayının da geçtiğini bildiren Yılmaz, "Sürgü fayı 1986 yılında deprem üretmiştir. Yine 6 Şubat 2023 de Ekinözü’nde meydana gelen depremin devamı da Sürgü fayı ile ilişkilidir. Bundan dolayı Doğanşehir belki Malatya’dan daha fazla depreme hazırlık yapması gereken bir ilçemizdir." ifadelerini kullandı.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Yer Fiziği Bölümünden Prof. Dr. Özcan Bektaş ise '"Depreme Dirençli Kentsel Dönüşüm" konusunda konuşma yaptı.

Doğanşehir Oba Köyleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Hasan Deyirmenci ise geçen yıl 6 Şubat depremiyle bir felaket yaşadıklarını ve ilçede çok büyük bir yıkım meydana geldiğini belirtti.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • Başefendi (3 hafta önce)
    Deprem tahminleri hususunda konuşanların tamamına yakını profesör ve hepsi ayrı birşey söylüyor. Allahtan deprem oldu da bunlara gün doğdu. Teknolojinin geldiği bu nokta da uzman denilen kişilerin ortak bir noktada buluşamaması da ilginç doğrusu. Gün geçmiyor ki birileri çıkıp şurada şu deprem olacak şurada stres birikti, şurada sismik hareketlilik var. İnsanlara korku salmaktan başka faydaları yok maalesef. Allah sonumuzu hayreylesin.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • mehmet (3 hafta önce)
    Malatya da bu gibi çalışmalara önem verilmesi gerekir.Lütfen doğru bilgi içeren seminer konferansları arttıralım..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • fatih (3 hafta önce)
    2600 yıl önce kaç şiddetinde yolmuş bi tahmin aralığı varmı 7 9 qrası gibi 8 10 arası gibi veya 9 11 arası gibi. sadece olmuş deyince onu bile onuda tahmin etsin. bigbang de oldu ona bakarsan tahmini bırak hayal edemiyor insan. bide nasıl öğrenildiği tvlerde belgessl gibi anlatılsın. güzel bir izlenme alır. hangi sistemlerle neler nasıl analiz ve tahmin ediliyor dahası uygulama gösterilsin çok güEl üç bölüm 5 beölüm çekiler farklı doğ riskli alanlarda. depremlerin 2000 yıl önce olduguna nasıl kanaat gstiriliyor. madenlerde kömür ocakları nasıl tespit ediliyor jeofizik manyetik analiz kaya katman türleri vs bölüm böilüm
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Dedem Korku (3 hafta önce)
    O dediğiniz zaman Gılgamış destanının yazıldığı zaman. O zaman Anadolunun tümü ormandı. Malatya göl alanıydı. Sadece yüksek bir tepe olan Aslantepede ilkel bir kabile yaşıyordu. Teze cami ve söğütlü cami o zaman yoktu. Ama malatyada meşhur bir bilim adamı vardı o zaman. Adı da Selehattin idi.
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Ali (3 hafta önce)
    Dayılara anlatacağınıza yetkililere anlataydınız.
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Akçadağlı (3 hafta önce)
    Artık gına geldi her gün biri ortaya çıkıyor deprem olabilir, ardından diğer profesörler deprem olmayacak. Şu milleti bi salın ortaya laf atıp çekiliyorsunuz olurda bir gün birşey olursa bende demiştim demek için insanları korkutuyorsunuz. Bu haberin ardından 50 tane profesör öyle birşey yok diyor hepiniz birbirinizi yalanlıyorsunuz olan halka oluyor millet zaten korkuyor ne gerek var böyle heyecan yaratmaya. Bilim adamı olarak araştırma yapıyorsanız bunu makale haline getirin alanınızdaki insanlar incelesin gerçeklik payı varsa uyarılar yapılsın. İki günde bir aynı muhabbet sıktı artık
    %74
    %26
    Yanıtla
  • Fikret (3 hafta önce)
    E anladık 2600 yıl önce oldu bundan sonra ne olacak fayların durumu nedir ne dediklerini kimse anlamıyor hep bi gizemli hava oluşturarak ünlü olmak istiyorlar gibi
    %81
    %19
    Yanıtla