- Malatya ile birlikte 19 ilde kenevir ekimine yeniden izin verildi. Ekmek isteyenin uyuşturucu sabıkası olmayacak
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yayımlanan Kenevir Yetiştiriciliği ve Kontrolü Hakkında Yönetmelik ile Malatya ile birlikte 19 ilde kenevir üretimine izin verildi.
İZNİ AL, KENEVİRİ EK
Alınan bilgilere göre; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından alınan karara göre Malatya ile birlikte 19 il ve bağlı ilçelerinde izin alınması şartıyla kenevir üretimine izin verildi. Söz konusu Malatya ile birlikte 19 ilde kenevir üretimine izin veren Kenevir Yetiştiriciliği ve Kontrolü Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre; izinli kenevir yetiştiriciliği; Malatya ile birlikte Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak illerinde ve bağlı ilçelerinde yapılabilecek.
UYUŞTURUCU SUÇU İŞLEMEMİŞ OLAN EKEBİLECEK
Yönetmenliğe göre; Lif, tohum, sap ve benzeri amaçlara yönelik izinli kenevir yetiştiriciliği yapmak isteyen çiftçilerin, 1 Ocak-1 Nisan tarihleri arasında Valiliğe başvuruda bulunmaları gerekiyor. İstenilen belgeleri ve formları doldurarak başvuracak olan çiftçilerin daha önce izinsiz kenevir ekme, uyuşturucu imal etme, dağıtma, ticaretini yapma veya kullanma suçu işlemediği şartı aranırken, kenevir ekimi sonrasında yine bu suçlara karışmayacağına ilişkinde taahhütname vermesi gerekiyor.
Kenevir üretimi yapmak isteyen çiftçilerin Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Belgesinin olması aranan şartlar arasında yer alırken, ekim yapılacak alana ilişkin ÇKS’ ye uygun keşif raporu da istenen belgeler arasında bulunacak.
YETİŞTİRİCİLİK BELGESİ 3 YIL GEÇERLİ OLACAK
Kenevir yetiştiriciliği izni için müracaat edenlerin ekim yapacakları alanların, kontrol ekiplerince daha rahat kontrol edebilecekleri bir alanda olması şartı da isteniyor.
Yapılacak olan araştırma ve kontroller sonucunda Valilik makamınca kenevir yetiştiricilik izin belgesi verilecek. Verilecek izin belgeleri en fazla 3 yıl geçerli olacak.
Yetiştiricilik izni verilen çiftçilerle ilgili bilgiler ve belgeler aynı zamanda kenevirin yetiştirileceği bölgeye en yakın güvenlik birimine de gönderilecek. Kurallara ve yasal sorumluluklara uymayanların yetiştiricilik belgesi iptal edilecek.
ESRAR ELDE ETMEK KESİNLİKLE YASAK
Yönetmenlikteki “Yetiştiricilikte dikkat edilecek hususlar” ile ilgili olarak ise, kenevir yetiştiriciliği yapan çiftçiler izin belgesinde belirtilen amaca uygun yetiştiricilik yapmak ve yetiştiricilik amacına aykırı iş ve işlemlerin yapılmasını engelleyecek tedbirleri almakla, Kamu görevlilerinin yetiştiricilik alanında yapacağı kontrollere yardımcı olmakla, Hasat sonrasında esrar elde edilmesini önlemek için kenevir bitkisinin yan dal, yaprak ve çiçek gibi artıkları derhal imha etmekle yükümlü kılındı. İzinsiz olarak yapılacak kenevir ekimi ile ilgili olarak yasal mevzuata göre işlem uygulanacak.
EKİP SÜREKLİ KONTROL EDECEK
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerin de kenevir ekiminin kontrol edilmesi ve takip edilmesi için teknik ekip oluşturulacak. Kenevir yetiştiriciliği için izin verilen yerler, il veya ilçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerindeki teknik personel tarafından kolluk kuvvetleri ile birlikte ekimden hasada kadar devamlı kontrol altında tutulacak ve bu yerlerde amaca yönelik yetiştiricilik yapılıp yapılmadığı sürekli izlenecek. Oluşturulacak ekipler; hasat sonrasında esrar elde edilmesini önlemek için kenevir bitkisinin yan dal, yaprak ve çiçek gibi artıkları ilgili mevzuata uygun olarak derhal imha ettirilmesini de sağlamakla yükümlü olacaklar.
ASLINDA 26 YILDIR YASAL İZİN VARMIŞ
Bu arada, kenevir ekim izni verilen 19 il arasında yer alan Malatya’nın 21 Ekim 1990 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmenlikle de yine o tarihte izin verilen 20 il arasında yer aldığı görüldü. 29 Eylül 2016 tarihinde yayınlanan yönetmenlikle, 1990 tarihli yönetmenlik yürürlükte kaldırıldı. Ancak, Malatya’nın 26 yıldan beri kenevir ekimi izni olan iller arasında yer almasına karşın, Malatya’daki kamu kurum ve kuruluşlarının bu yönde çiftçileri bilgilendirici çalışma yapmadığı da ortaya çıktı.
Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com