SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya'da Kuvvetli Deprem Bekleniyor"

0
Güncellendi - 2019-04-11 21:12:17
A- A+ PAYLAŞ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba; Türkiye’nin yüzde  92’sinin deprem tehlikesi altında olduğunu hatırlatarak, “Deprem gerçeği ile yüzleşmedikçe canımız yanmaya devam edecek” dedi. Ağbaba uzmanların Malatya depremleri konusunda uyarılarını da gündeme getirdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Malatya’da son haftalarda arka arkaya meydana gelen depremlerin kaygı yarattığını belirterek, “24. Dönem İstanbul Milletvekilimiz ve İstanbul Teknik Üniversitesi, Jeofizik Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Eyidoğan’ın hazırladığı rapora göre Malatya-Ovacık Fayı’nın gelecekte hasar yapıcı kuvvetli depremler yaratabileceği ortaya konulmuştur” dedi.

PROF. EYİDOĞAN; “MALATYA-OVACIK FAYI’NDA BÜYÜK DEPREM OLABİLİR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Prof. Dr. Eyidoğan’ın raporunda ‘Malatya-Ovacık Fayı’nın Arguvan İlçesi’nin yakınında 21 Mart 2019 tarihinde oldukça sığ derinliklerde bir deprem etkinliği başladığını, ardından yüzlerce küçük deprem olduğunu dile getirdiğini belirterek; “Raporda Kuzey Anadolu Fayı ve Doğu Anadolu Fayı gibi iki ana diri fay kuşağına ek olarak çok sayıda ve çeşitli boyutlarda diri fay vardır. Yeni Türkiye Deprem Tehlike Haritası’nda, tehlike hesabına katılan diri fay sayısı komşu ülkelerdeki faylarla birlikte 553’dür. Malatya, Arguvan’da oluşan depremler Malatya-Ovacık Fayı’nın sismolojik incelemelerinin yoğunlaştırılmasını gerektirmektedir. Çok genç ve diri fay olduğu kanıtlanan Malatya-Ovacık Fayı’nın büyük deprem yaratma olasılığına yönelik çok yönlü yerbilim yöntemleriyle araştırmalar yapılması önerilir.”ifadelerine yer verildiğini kaydetti.

AFET RİSKİNİN YÜKSEK OLDUĞU YERLER TESPİT EDİLMELİ

Veli Ağbaba, yakın tarihimizde yaşadığımız Gölcük, Düzce ve Van depremlerinde çok sayıda can kaybı yaşandığını kaydederek, “Türkiye yüzölçümünün yüzde 92’sinin, nüfusunun ise yüzde 95’inin deprem tehlikesi altında olduğu gerçeğine karşın, gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle en küçük sarsıntılarda bile can kayıpları yaşanmakta, oluşan hasarlarla maddi ve manevi mağduriyetler yaşanmaktadır. Birinci derece deprem kuşağında bulunan Malatya fay hatlarındaki hareketliliğin ölçülmesi, afet riskinin yüksek olduğu alanların tespit edilmesi ve bu tespitlere göre gerekli uygulamaların yapılması gerekmektedir. Ülkemizde deprem tehdidine karşı zarar azaltıcı en önemli unsurlardan biri olan yapı üretim ve denetim sistemi, her yönüyle bütünlüklü ve güvenli denetim süreçlerini de kapsayacak şekilde uygulanmalıdır.

DEPREM DEĞİL ALINMAYAN ÖNLEMLER CAN ALIYOR

“Türkiye deprem gerçeği ile yüzleşmedikçe canımız yanmaya devam edecek” diyen Ağbaba,  Depremler değil, alınmayan önlemler can ve mal kaybına yol açmaktadır. Her büyük depremin arkasından alınması gereken önlemler masaya yatırılmakta, yetkililer tarafından deprem konusunda ciddi önlemler alınacağı ifade edilmektedir. Sonuçta ise önlemlerin yetersiz olduğu ortaya çıkmaktadır.  Bizim gibi deprem kuşağında yer alan ülkeler deprem büyük ilerleme kaydetmiş ve önlemler konusunda uzmanlaşmışlardır. Bu ülkeler, çok yüksek büyüklüklere sahip depremlerde bile can ve mal kaybı yaşamadan üstesinden gelmektedirler. Bu konu  bize alınacak önlemlerin sonucunda ülkemizde de can ve mal kaybını en aza indirmenin mümkün olacağını göstermektedir.”dedi.

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • Mühendis (5 yıl önce)
    1. Dereceden deprem bölgesinde 10 katlı 15 katlı bina intihardır ..amerikada ki japonyada ki yüksek katlı binalar yüksek teknoloji kullanarak yapılıyor bina salını mı absorve eden sistem..amerikada ki birçok bölge de depre riski yok..bizimkilerin salınımını inşaallah görmeyiz..
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (5 yıl önce)
    Keşke paramız olsada şöyle bahçeli depreme dayanıklı sığınaklı evimiz falan olsa ülkenin şu durumunda 300 binliralık tabut bile hayal ??
    0
    0
    Yanıtla
  • malatya sever (5 yıl önce)
    AFAD Malatya ve Çevre Şehirclilik Bir Zahmet İşini Yapsın,Apartman Apartman Dolaşıp Depreme Dayanıklı Olmayan Yerleri Tespit Etsinler
    0
    0
    Yanıtla
  • Kenan çatkın (5 yıl önce)
    Evet arkadaşlar tam yerinde bir tespit ağaç kesme yüksek binalar iklim değişikliği küresel ısınma bu değişimler tabiki insanlar trafından yapılmaktadır ancak dünya hayatında geçmiş nesiller şu an yaşayan canlı varlıklar ve daha sonra devam edecek hayatlar kimse kendi hayatını uzatamaz ve müdahele edemez doğum ile ölüm zamanını ancak Allah bilir bu gün ölmeyecek gibi dünyaya yarın ölecekmiş gibi ahirete olması lazım iken deprem afet sel tusunami fırtına v.s gibi doğal yani Allah ın emri ile olmaktadır yüz tane mühendis bir araya getirselerde bu olaylara çare bulamazlar ancak konuşurlar çünkü ölüm korkusu var ama Allah a inanç yok putlaşmışlar körelmişler nerde akşam orda sabah ye iç haram yaşa faiz batağında sürün
    0
    0
    Yanıtla
  • Prof.dr (5 yıl önce)
    Ağacı kes bahçeyi yok et dik evi sonra deprem gelecek diyorlar deprem için önlem alınmamış deprem için daire halinde tabut hazırlanmış resmen( site tabutları ) 13 katlı veya 10 katlı 300 bin liraya tabut ??
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (5 yıl önce)
    Uyarılarınız için sizi kutluyorum. Tedbir almak gerekli. Malatya Ovacık fayında olağan üstü bir hareketlilik var.
    0
    0
    Yanıtla