SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'da Suriyeli Bağlama Ustası

Malatya'da Suriyeli Bağlama Ustası
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da yaşayan bağlama ustası Osman Mustafa, 25 yıldır hem bağlama üretiyor hem de çalıyor.

Suriye’de 11 yıl önce başlayan iç savaşın ardından ailesiyle birlikte Türkiye’ye gelerek Malatya’ya yerleşen 43 yaşındaki bağlama ustası Osman Mustafa, 2,5 yıl önce Battalgazi ilçesine Bağlı Dabakhane Mahallesi’nde bir arkadaşıyla birlikte açtığı atölyede hem bağlama üretiyor hem de çalıyor.

25 yıldır hem üretiyor hem çalıyor
Bağlama yapmayı ve çalmayı babasından öğrendiğini aktaran Mustafa Usta, ”Suriye Afrinliyim. 25 senedir saz işi yapıyordum savaş oldu biz de kaçtık. 8 yıldır Malatya’dayım. Kısa sap, uzun sap, bağlama yapıyoruz burada. Bağlama yapımını Suriye’de rahmetli babamdan öğrendim. Savaş oldu buraya geldik 2,5 senedir burada saz yapıyoruz" dedi

Ürettiği bağlamaları yurt dışına ihraç ediyor
Atölyede üç farklı türden üretilen bağlamaları yurtdışına da ihraç ettiklerini kaydeden Osman usta “Burada kısa sap, uzun sap, cura yapıyoruz. Bu sazları dışarı satıyoruz. Öğrenciler için yaptığımız var onlar biraz ucuzdur ve çok satıyoruz. Kısa sap bağlama ağacı ayrıdır. Dut, kelebek, maun çeşit çeşit bağlama yapıyoruz" ifadelerini kullandı

Taleplere yetişemiyorlar
İki buçuk yıldır Osman usta birlikte atölyede bağlama üretimi yapan 48 yaşındaki Abdullah Orak ise “15 yıldır bu sektörün içindeyim. Usta ile 2,5 yıl oldu yolumuz kesişti. Burada her bütçeye uygun sazları yapıyoruz. Polyester, cura özel siparişlerimiz var. İşlerimiz iyi. Talebimiz çok yetişmeye çalışıyoruz. Genelde il dışına ve yurt dışına satıyoruz. Almanya, Hollanda, Fransa, Suriye’ye sattık. Türkiye’de siparişimiz daha çok. İç piyasaya yetişmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız