SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya'da Yaklaşık 6,8 Milyar Ödeme Yaptık"

A- A+ PAYLAŞ

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Genel Müdürü Selva Eren, "asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlere ilişkin şu ana kadar 29,5 milyar lira ödeme yaptıklarını söyledi.

Eren, Malatya Ticaret ve Sanayi Odasında (MTSO) düzenlenen DASK'ın işleyişi ve hasar süreçlerinin ele alındığı programa katıldı.

6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle 19 ilde hasar ihbarı aldıklarını ve bu süre içinde ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalıştıklarını belirten Eren, şöyle konuştu:

"Yaklaşık 600 bin dosyadan ve hasar ihbarından bahsediyoruz. Bu görülmüş bir şey değil. Olabildiğince çok hızlı aksiyon almaya çalıştık. Sadece bu işi eksperle çözemeyeceğimizi bildiğimiz için aslında parametrik bir ödeme yöntemiyle ilerleyerek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının raporlarını da baz alarak bir ödeme sistemiyle ilerledik. Bu da bize ciddi bir hız kazandırdı. Ama her şeyden daha önemlisi bu 600 bin dosyanın nerdeyse 450 binine yakını, hatta daha fazlası az hasarlı. Az hasarlılarda bir rakam belirledik. Biz bu eksper talepleri olmadan daha hızlı hareket edip bu şekilde ödeme yapmak istediğimizde de elimizdeki eksper sayısı da kısıtlıydı. Burada belirli aşamalarda ve belirli süreçlerde beklemeler oldu. Elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalıştık."

Malatya'dan yaklaşık 80 bin ihbar aldıklarını belirten Eren, "Bugüne kadar 66 bin dosyayı sonuçlandırdık. Bunun dışında da itirazlar oluyor, eksperlerimizi gönderiyoruz ve Malatya'da yaklaşık 6,8 milyar gibi bir ödeme yaptık. Tüm Türkiye genelinde de 578 bin dosya ve burada da devam eden 20 bin dosyamız var. Ödenen 29,5 milyar gibi bir paradan bahsediyoruz. Bu çok ciddi bir rakam. Tüm iyi niyetimizle sahada olmaya çalıştık." dedi.

Toplantıya, MTSO Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenlenme ve Denetleme Kurumu Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Sigortacılık Müdürü Mevlüt Söylemez ve sigorta acenteleri katıldı.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • Mehmet (9 ay önce)
    İşyerleri,ofisler v.b yerleri Dask yapıyorsunuz,hatta Belediye su aboneliği,Doğalgaz ve elektirik aboneliği Tapuda işlem yapmak için DASK istiyorsunuz,vatandaşa zorunlu yaptırıyorsunuz yıllarca prim alıyorsunuz,Tazminat ödemeye gelince sınai ve ticari alanlar dask kapsamında değil diyorsunuz.Neden yapıyorsunuz vatandaşın parasını yıllarca alıyorsunuz? Neden Elektirik,Doğalgaz ,Tapu ve Belediyeler işlem yapmak için dask istiyor ? Vatandaşları çok mağdur ettiniz,Vatandaşın alacağı üç kuruş tazminatı yüksek enflasyonda pul edip vereceksiniz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • malatyalı (9 ay önce)
    dask dava edildi,kasım öncesi,1500tl üzeri bir sigorta yaptıran kahraman maraşlı bir depremzede davayı kazandı 3000tl den alacak dosya yargıtayda sonuç olumlu sanırım.yakında bunu herkes öğrenecek ve emsal karar olacak.sigortacıya bu soruldu mu merak ediyorum.youtup da avukatın açıklaması var izleyin.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (9 ay önce)
    On binlerce kişiyle mahkemelik olacaksınız, On binlerce insanı mağdur ettiniz.Doğal Afet Sigortası 1999 da çıktı o günden bu güne teminat artışlarında zeyil yaptırdınız mı ? Teminat arttığında o gün yaşayan poliçelere uygulanırdı ,zeyil meyil yoktu 26.Kasımda yok efendim zeyil yapacaklarmış,tebligat mı yaptınız ? yeni teminat için Trafik sigortası da zorunlu sigortadadır her yıl başında teminatları artırıyor onlar neden zeyil demiyorlar, hatta 2000 den önce istiyorlardı o günden beri istemiyorlar Bizim gibi yüksek enflasyonlu Ülkelerde olay anındaki teminat neyse o geçerlidir işte kaskoda araca teminat vermiyor kaza anındaki değeri diyor.Sizin yaptığınız insanları mağdur etmek Mahkemelerde süründürmekten başka bir şey değildir. Depremde iyi bir sınav veremediniz.Halen onbinlerce insan size ulaşmak için uğraşıyor.Verilen dilekçelere 120 gündür yanıt vermiyorsunuz.
    %100
    %0
    Yanıtla