haber7.com'un "UZAKLARDAN MEKTUPLAR" bölümünde yazan
K.Emre Ulucan, "Malatyalı Alonto" başlığıyla Filipinler'den yazdığı yazısında, günümüzde pek bilinmeyen gurbetçi bir "Malatyalı" grubundan bahsetti.
Sultan Abdulhamid döneminde Türkiye'den Filipinler'e giden ailelerden birinin mensubu olan Filipinlerin en büyük ikinci devlet üniversitesi Mindanao Devlet Üniversitesinin kurucu rektörü Prof. Ahmed Alonto ile yaptığı görüşmede elde ettiği bilgileri aktaran K.Emre Ulucan'ın yazısı şöyle:
"Türkiye son günlerde hararetli bir gündemin etkisinde ve tüm dünya Türkiyeyi çok yakından takip ediyor. Özellikle dünyanın değişik noktalarındaki azınlık Müslümanlar da Türkiyeyi dikkatle izliyor.
Bizler de buradan ister istemez ilgiyle takip ediyoruz. Ama biz mi iyi takip ediyoruz, yoksa yerli Müslümanlar mı, inanın bazen hayretler içinde kalıyoruz.
İki gün evvel, Filipinlerin en büyük ikinci devlet üniversitesi olan Mindanao Devlet Üniversitesinin kurucu rektörü Prof. Ahmed Alonto ile beraberdik. Söz dönüp dolaşıp Türkiyeye gelince hararetle Türkiyedeki gündemden bahsetmeye başladı. Tabi Onun gündemden böyle ayrıntılı bahsetmesi bizi de hayretler içinde bıraktı. Biz buradaki Türkler bile Türkiyenin gündemini bu kadar yakından takip edemezken Alonto Hoca neden Türkiyeyi bu kadar yakından takip ediyordu?
Cevabı hem kısa, hem çok manidar: Alonto Hoca için Türkiye birinci vatanı Şöyle izah edeyim:
1800lü yılların son çeyreğinde Sultan Abdülhamid Han tarafından Filipin Müslümanlarının eğitimi ve kalkınması için yatırımlar yapıldığını, Türkiyeden ve özellikle de Malatya bölgesinden buraya aileler getirtildiğini biliyoruz. Arşivlerde de buna dair notlar var. Alonto ailesi işte bu ailelerden biri
Bugün, Harbiye Nazırı Sadrazam Mahmut Şevket Paşanın günlüklerinde Filipinli Müslümanlara yapılan ve yapılması planlanan kayıtlardan sadece iki örnek vermek istiyorum:
26 Mart Salı 1913
Harbiye Nezaretinden Bab-ı Ali'ye geldim. Hüseyin Cahit Bey'i kabul ettim. Bir müddet konuştuk. Sonra Hariciye nazırı Prens Sait Halim Paşa geldi. Sulh işlerini bir an evvel ele almamız icap ettiğini söyledi. Hükümet toplantısına girdim. Filipin Adaları Müslümanlarının geçenlerde Halifeleri sıfatıyla Zatı Şahaneye gönderdikleri heyet hakkında konuştuk. Amerika Birleşik Devletleri Filipin Müslümanlarının ayaklanmalarından şikâyetçiydi. Filipinlere bazı din adamları ve din kitapları göndermeye, Amerikalılarla iyi geçinmek nasihatinde bulunmaya karar verdik. Buna karşılık Amerika'dan da bazı meselelerde bizi desteklemesini isteyecektik. Bu hususta Amerikan Sefiri ile görüşmek üzere sadaret müsteşarı Adil Bey'i vazifelendirdim...
1 Mayıs 1913
Saat beşte hükümet toplantısı başladı. Nahiyeler kanununu, 36. Maddesine kadar müzakere ettik. Filipin Adalarına dört din adamımızı göndermeye karar verdik. Eski Hakan Sultan Abdülhamit zamanında Filipinlere din adamları göndermiş, iyi neticeler almıştık...
Bu notlar Osmanlı arşivlerimizden numune olarak sadece iki kayıt idi. Şimdi ise Filipin Müslümanları, Osmanlının o yıllarda kendilerini yalnız bırakmadığı gerçeğini çok iyi biliyor ve nesilden nesile de bunu aktarmaktan geri durmuyorlar.
Alonto Hocanın babası Ahmad Alonto, Filipinlerin ilk ve tek Müslüman senatörüydü. 20. Yüzyıla yön veren kişilikleri ele alan pek çok kitap, baba Alontoyu Pasifik ülkeleri kategorisinde ön sırada tutar. Şu an yürürlükte olan Filipinler anayasasının hazırlayıcılarından biri olan baba Alonto, Filipinli Müslümanlar için hala bir iftihar tablosudur.
Şu an yetmişi aşkın yaşıyla Prof. Alonto Jr. tarihten konuşmaya başladığında asırlık bir çınarla muhatap olduğunuzu hissediyorsunuz. Şöyle anlatıyor:
Büyük dedemin adı İsa Özal imiş. Osmanlı, buradaki Müslümanların eğitimi, kalkınması ve İslam dünyası ile bütünlüklerini korumak için onları buraya göndermiş. Biz her zaman kendimizi Osmanlı bildik. Aradan bir buçuk asır geçse de biz bu kimliğimizi hiç kaybetmedik.
Bu yüzden Alonto Hoca, asli vatanı olan Türkiyeyi çok yakından takip ediyor. Türkiyeyi üç kez ziyaret etmiş. Tabi Alonto Hoca buradaki Türkiye âşıkları için sadece bir örnek. Onun gibi binlerce Anadolu aşığı bulabilirsiniz Filipinlerin Mindanao adasında.
Peki bugün Türkiyenin gündemindeki meselelere ve maalesef sıkıştırıldığımız fasit daireye bir bakın. Ve de yakın tarihe gidin, Sultan Abdülhamid ile Mahmut Şevket Paşanın o telaşeli gündemlerinde zaman ayırabildikleri böylesi detay konulara bir bakın.
Ümit ediyoruz ki, en kısa zamanda Türkiye bu silkinişini tamamlar ve o ihtişamlı günlerdeki gibi tekrar insanlığa manevi pederlik yapmaya başlar.
Analiz ve kıyası okuyucuların ince anlayışlarına havale ediyorum."