10 binlerce Malatyalı'nın, eğitim ve öğretim yeri olarak unutulmaz anılarına sahne olan Hasan Varol İlk ve Ortaokulu binaları da, çok tartışmalı 'depreme dayanıksız' raporu doğrultusunda yıkılarak yok edilirken, Malatya kent hafızasından bir eser daha yok ediliyor. Geçtiğimiz ders yılı sonunda boşaltılan okulun binasının, enkaz değeri karşılığı yıkılmasıyla ilgili ihale yapıldı, yıkım kısa sürede gerçekleştirilecek.
ON BİNLERİN ORTAK HAFIZASINDA YERİ OLAN MEKANLARI ANILARDAN SİLİNİYOR..
Malatya'da birçok okul binasının, 24 Ocak 2020'deki 6,8'lik Elazığ Malatya depremi sonrası 'depreme karşı dayanıksız' oldukları gerekçesiyle, bir çoğu çok tartışmalı hasar raporlarıyla yıkımına karar verilirken, kent insanlarının ortak hafızalarının mekanı olan birçok okul bu kapsamda yıkıldı, iddialara göre bazıları sadece yeni inşaat ihaleleri çıkarmaya ve bazı çevrelere para kazandırmaya yönelik ihaleler kapsamında yenileri projelendirildi, bir kısmı da yapıldı.
Okul ihtiyacının nüfusla birlikte arttığı Malatya'da, birçok uygun arazi yeni okullar için planlama yerine, değişik gerekçelerle elden çıkarılırken mevcut okul alanları, kent hafızasındaki, kültüründeki ve tarihindeki yerleri, kent insanının onlarca yıllık ortak anı mekanı olmaları göz ardı edilerek, yeni inşaat projeleri için feda edildi.
Malatya'da bu konuda karar verici yerel birimlerin başlarında Malatyalı olan isimlerin bulunmaması nedeniyle, birçok okul binasıyla ilgili yıkım kararları alındı. Yaklaşık 90 yıllık geçmişi bulunan İnönü Caddesi'ndeki Kız Meslek Lisesi binası, yine bu kapsamda yıkımı planlanırken, tepkiler üzerine, sadece ek binası yıktırılarak muhafaza edilebildi.
Yine Malatya Lisesi'nin binasının 1930'larda yanmasının ardından, ortaokul ve lise olarak yapılan, bir süre Malatya Lisesi, uzun yıllar da Atatürk Ortaokulu olarak hizmet veren, halen de İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak kullanılan 80 yıllık, 'depreme dayanıklı' bina da, depreme dayanıksız ve eski olduğu gerekçesiyle, yine benzer değerlendirmelerin tehdidi altında bulunuyor.
HASAN VAROL BİNALARI ÖNCE BOŞALTILIP, MEZBELELİK HALİNE GETİRİLDİ..
Malatya'nın İzzetiye Mahallesi'nde bulunan, ilkokul kısmı 1959'da, ortaokul kısmı da 1962 ve ek binası 1970'lerde bir Cumhuriyet Aydını olan Malatyalı iş adamı Hasan Varol tarafından yaptırılan okul binaları da, 24 Ocak 2020'deki depremin ardından iki yıl ‘güvenli (!)’ eğitim ve öğretim yapıldıktan sonra, geçtiğimiz eğitim- öğretim yılının sonunda, depreme dayanıksız oldukları gerekçesiyle, 'yıkım' gündemine alındı.
70 yıla yaklaşan tarihi boyunca 10 binlerce kişiye eğitim ve öğretim verilen Hasan Varol'un ilkokul kısmındaki öğrenciler yakındaki Hayrettin Sönmezay İlkokulu'na, ortaokul kısmındaki öğrenciler ise Derme Ortaokulu'na geçici olarak nakledildiler.
Boşaltılan bina, bir süre sonra bölge için ciddi bir asayiş sorunu oldu. Camlar- çerçeveler kırılıp, çevresi çöplüğe dönüşen okul geceleri 'bimekan takımı' denilen mekansızların, kanunsuzların mekanı oldu.
Okulun boşaltılarak 'asayiş sorunu' haline getirilmesiyle birlikte, okulun kent hafızası kapsamında muhafaza edilmesine yönelik tepkiler yerini bir an önce bu mezbeleliğin ve yarattığı sorunun halli yoluna gidilmesi isteklerine bıraktı ve muhalefet de böylece engellendi.
Çevre sakinleri, "Okul yıkılıp yenisi yapılacak diye Haziran ayında okulu boşalttılar. Aradan 7 aya yakın bir zaman geçti. Bırakın yapılmasını yıkamadılar bile. Akşam karanlığı çökünce, hapçısı-esrarcısı-berduşu bimekanı burayı mesken tuttu. Bağırışlar-çağırışlar, naralar gırla gidiyor. Değil çocuklarımız biz bile dışarı çıkmaktan çekiniyoruz. Muhtarımıza şikâyetlerimizi defalarca iletmemize rağmen sorunumuz devam ediyor.” diye tepkilerini dile getiriyorlar.
Okulun bulunduğu İzzetiye Mahallesi'nin muhtarı Alaaddin Aktaş da, “Yaklaşık 7 ay önce yenisini yapacağız diye boşalttılar. Ondan sonra da unuttular. Sahipsiz bırakılan okul alanını karanlık tipli insanlar işgal etmiş durumdaydı. Mahalleli her gün şikâyete geliyor. Milli Eğitim Müdürlüğünü defalarca aramamıza rağmen muhatap bulamadık. Görüşebildiğimiz yetkili olmayan görevlilerde bizleri kırmamak için ‘Ha bugün, ha yarın yıkılacak’ diyorlar. Bizlere sağlıklı bilgi verecek yetkili bulamıyoruz” diye yakındı.
Çocukluk ve ergenlik dönemlerinin en güzel anılarını geçirdikleri, yaşam boyu sürecek arkadaşlar edinerek dostluklar kurdukları okul binasının yıkılacağını öğrenen okul mezunları ise “Aldığımız eğitimle bizleri hayata hazırlayan, ufkumuzu açan, çocukluk ve ergenlik dönemimizin tatlı anılarıyla dolu olması nedeniyle bizlere yuva olan okulumuzu bu hale düşürenlerde hiç mi vicdan yok?” derken, okulun 'yıkım sürecine getirilmesi'ne tepkilerini ifade ettiler.
TEK BİNA YAPILACAK, İSİM KORUNACAK..
Milli Eğitim yetkilileri ise “Milli Eğitim Bakanlığı ve Fırat Üniversitesi arasında yapılan protokolle okulların dayanıklılık testleri yapılmakta, hasarlı olup olmamaları denetlenmektedir. Deprem sonrası okul binasının hasarlı olduğu anlaşıldı. Bu hasarlı durumdan ötürü yıkım kararı alındı yıkım ihalesi süreci başlatıldı. Yeni yılın ilk haftalarında yıkım işlemine başlanacak. Yıkılacak 2 okul binası yerine tek bir okul binası YİKOB tarafından yapılacak. Geri kalan alan da okul bahçesi olarak değerlendirilecek. Okulun Hasan Varol ismi korunarak muhafaza edilecek ve her hangi bir isim değişikliği olmayacak."dediler.
ESKİ ADLARINI DA SİLİYORLARDI..
Malatya'da depreme dayanıksız oldukları gerekçesiyle yıktırılan bazı okulların yerine yaptırılan binaların başka isimlerle açılması da tepki topluyor. Malatya'nın en önemli eğitim kurumlarından Sümer İlk ve Ortaokulu binalar da aynı gerekçeyle yıkıldıktan bir süre sonra, okul binasını yeniden yaptıran işadamı Ahmet Çalık'ın annesi 'Diniye Çalık'ın adı verilerek açılmıştı. Sümer okullarının mezunları, okullarında 'Sümer' adını tekrar görmek istediklerini belirtmelerine karşın, Valilik ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, konuya bugüne kadar duyarsız kaldılar ve özelleştirme gerekçesiyle kapatılarak yıktırılan yerine de AVM yapılan Sümerbank Fabrikası'nn kampüsunda bulunan, çevredeki binlerce çocuğa uzun yıllar eğitim hizmeti veren okullardaki 'Sümer' adının da yok edilmesine sessiz kaldılar.
Hasan Varol okullarında bunun olmamasının, okul arsası ve binasının, hayırsever iş adamı tarafından ‘şartlı’ bağışlanmasından kaynaklandığı belirtiliyor.
malatyahaber.com- malatyayorum.com