SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatyalı'nın Ortak Hafızasına Bir Silgi Daha.!

Malatyalı'nın Ortak Hafızasına Bir Silgi Daha.!
A- A+ PAYLAŞ

10 binlerce Malatyalı'nın, eğitim ve öğretim yeri olarak unutulmaz anılarına sahne olan Hasan Varol İlk ve Ortaokulu binaları da, çok tartışmalı 'depreme dayanıksız' raporu doğrultusunda yıkılarak yok edilirken, Malatya kent hafızasından bir eser daha yok ediliyor. Geçtiğimiz ders yılı sonunda boşaltılan okulun binasının, enkaz değeri karşılığı yıkılmasıyla ilgili ihale yapıldı, yıkım kısa sürede gerçekleştirilecek.

ON BİNLERİN ORTAK HAFIZASINDA YERİ OLAN MEKANLARI ANILARDAN SİLİNİYOR..
Malatya'da birçok okul binasının, 24 Ocak 2020'deki 6,8'lik Elazığ Malatya depremi sonrası 'depreme karşı dayanıksız' oldukları gerekçesiyle, bir çoğu çok tartışmalı hasar raporlarıyla yıkımına karar verilirken, kent insanlarının ortak hafızalarının mekanı olan birçok okul bu kapsamda yıkıldı, iddialara göre bazıları sadece yeni inşaat ihaleleri çıkarmaya ve bazı çevrelere para kazandırmaya yönelik ihaleler kapsamında yenileri projelendirildi, bir kısmı da yapıldı.

Okul ihtiyacının nüfusla birlikte arttığı Malatya'da, birçok uygun arazi yeni okullar için planlama yerine, değişik gerekçelerle elden çıkarılırken mevcut okul alanları, kent hafızasındaki, kültüründeki ve tarihindeki yerleri, kent insanının onlarca yıllık ortak anı mekanı olmaları göz ardı edilerek, yeni inşaat projeleri için feda edildi.

Malatya'da bu konuda karar verici yerel birimlerin başlarında Malatyalı olan isimlerin bulunmaması nedeniyle, birçok okul binasıyla ilgili yıkım kararları alındı. Yaklaşık 90 yıllık geçmişi bulunan İnönü Caddesi'ndeki Kız Meslek Lisesi binası, yine bu kapsamda yıkımı planlanırken, tepkiler üzerine, sadece ek binası yıktırılarak muhafaza edilebildi.

Yine Malatya Lisesi'nin binasının 1930'larda yanmasının ardından, ortaokul ve lise olarak yapılan, bir süre Malatya Lisesi, uzun yıllar da Atatürk Ortaokulu olarak hizmet veren, halen de İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak kullanılan 80 yıllık, 'depreme dayanıklı' bina da, depreme dayanıksız ve eski olduğu gerekçesiyle, yine benzer değerlendirmelerin tehdidi altında bulunuyor.

HASAN VAROL BİNALARI ÖNCE BOŞALTILIP, MEZBELELİK HALİNE GETİRİLDİ..
Malatya'nın İzzetiye Mahallesi'nde bulunan, ilkokul kısmı 1959'da, ortaokul kısmı da 1962 ve ek binası 1970'lerde bir Cumhuriyet Aydını olan Malatyalı iş adamı Hasan Varol tarafından yaptırılan okul binaları da, 24 Ocak 2020'deki depremin ardından iki yıl ‘güvenli (!)’ eğitim ve öğretim yapıldıktan sonra, geçtiğimiz eğitim- öğretim yılının sonunda, depreme dayanıksız oldukları gerekçesiyle, 'yıkım' gündemine alındı.

70 yıla yaklaşan tarihi boyunca 10 binlerce kişiye eğitim ve öğretim verilen Hasan Varol'un ilkokul kısmındaki öğrenciler yakındaki Hayrettin Sönmezay İlkokulu'na, ortaokul kısmındaki öğrenciler ise Derme Ortaokulu'na geçici olarak nakledildiler.

Boşaltılan bina, bir süre sonra bölge için ciddi bir asayiş sorunu oldu. Camlar- çerçeveler kırılıp, çevresi çöplüğe dönüşen okul geceleri 'bimekan takımı' denilen mekansızların, kanunsuzların mekanı oldu.

Okulun boşaltılarak 'asayiş sorunu' haline getirilmesiyle birlikte, okulun kent hafızası kapsamında muhafaza edilmesine yönelik tepkiler yerini bir an önce bu mezbeleliğin ve yarattığı sorunun halli yoluna gidilmesi isteklerine bıraktı ve muhalefet de böylece engellendi.

Çevre sakinleri, "Okul yıkılıp yenisi yapılacak diye Haziran ayında okulu boşalttılar. Aradan 7 aya yakın bir zaman geçti. Bırakın yapılmasını yıkamadılar bile. Akşam karanlığı çökünce, hapçısı-esrarcısı-berduşu bimekanı burayı mesken tuttu. Bağırışlar-çağırışlar, naralar gırla gidiyor. Değil çocuklarımız biz bile dışarı çıkmaktan çekiniyoruz. Muhtarımıza şikâyetlerimizi defalarca iletmemize rağmen sorunumuz devam ediyor.” diye tepkilerini dile getiriyorlar.

Okulun bulunduğu İzzetiye Mahallesi'nin muhtarı Alaaddin Aktaş da, “Yaklaşık 7 ay önce yenisini yapacağız diye boşalttılar. Ondan sonra da unuttular. Sahipsiz bırakılan okul alanını karanlık tipli insanlar işgal etmiş durumdaydı.  Mahalleli her gün şikâyete geliyor.  Milli Eğitim Müdürlüğünü defalarca aramamıza rağmen muhatap bulamadık. Görüşebildiğimiz yetkili olmayan görevlilerde bizleri kırmamak için ‘Ha bugün, ha yarın yıkılacak’ diyorlar.  Bizlere sağlıklı bilgi verecek yetkili bulamıyoruz” diye yakındı.

Çocukluk ve ergenlik dönemlerinin en güzel anılarını geçirdikleri, yaşam boyu sürecek arkadaşlar edinerek dostluklar kurdukları okul binasının yıkılacağını öğrenen okul mezunları ise “Aldığımız eğitimle bizleri hayata hazırlayan, ufkumuzu açan, çocukluk ve ergenlik dönemimizin tatlı anılarıyla dolu olması nedeniyle bizlere yuva olan okulumuzu bu hale düşürenlerde hiç mi vicdan yok?” derken, okulun 'yıkım sürecine getirilmesi'ne tepkilerini ifade ettiler.

TEK BİNA YAPILACAK, İSİM KORUNACAK..
Milli Eğitim yetkilileri ise “Milli Eğitim Bakanlığı ve Fırat Üniversitesi arasında yapılan protokolle okulların dayanıklılık testleri yapılmakta, hasarlı olup olmamaları denetlenmektedir. Deprem sonrası okul binasının  hasarlı olduğu anlaşıldı. Bu hasarlı durumdan ötürü yıkım kararı alındı yıkım ihalesi süreci başlatıldı. Yeni yılın ilk haftalarında yıkım işlemine başlanacak. Yıkılacak 2 okul binası yerine tek bir okul binası YİKOB tarafından yapılacak. Geri kalan alan da okul bahçesi olarak değerlendirilecek. Okulun Hasan Varol ismi korunarak muhafaza edilecek ve her hangi bir isim değişikliği olmayacak."dediler.  

ESKİ ADLARINI DA SİLİYORLARDI..
Malatya'da depreme dayanıksız oldukları gerekçesiyle yıktırılan bazı okulların yerine yaptırılan binaların başka isimlerle açılması da tepki topluyor. Malatya'nın en önemli eğitim kurumlarından Sümer İlk ve Ortaokulu binalar da aynı gerekçeyle yıkıldıktan bir süre sonra, okul binasını yeniden yaptıran işadamı Ahmet Çalık'ın annesi 'Diniye Çalık'ın adı verilerek açılmıştı. Sümer okullarının mezunları, okullarında 'Sümer' adını tekrar görmek istediklerini belirtmelerine karşın, Valilik ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, konuya bugüne kadar duyarsız kaldılar ve özelleştirme gerekçesiyle kapatılarak yıktırılan yerine de AVM yapılan Sümerbank Fabrikası'nn kampüsunda bulunan, çevredeki binlerce çocuğa uzun yıllar eğitim hizmeti veren okullardaki 'Sümer' adının da yok edilmesine sessiz kaldılar.

Hasan Varol okullarında bunun olmamasının, okul arsası ve binasının, hayırsever iş adamı tarafından ‘şartlı’ bağışlanmasından kaynaklandığı belirtiliyor.

malatyahaber.com- malatyayorum.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

29 yorum yapılmış

  • Mustafa (1 yıl önce)
    Türkiyeyi 80 yıl geri bırakan zihniyet burdada karşımıza çıkıyor.dünya 21,yüzyılı yaşarken bunlar halen 19,,yüzyıl başlarındalar.yaparsın niye yaptın ya da yapmazsın niye yapmadın.Alaah hepimize akıl fikir versin.Hasan varol 2,ilkokulu 1980 yılı 5/B mezunuyum.tabiki insan görünce hüzünleniyor ama yeni nesillerin ihtiyacına cevap vermiyordu.yenilenmesi gerekiyordu.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • erol (1 yıl önce)
    Dayanıksız ve yetersiz ise yerine yenisinin yapılması ve aynı isimle Eğitim- Öğretime devam ettirilmesi gerekir. Yoksa okulun arsasını bedelsiz veren yada yaptıran kişilerin hatıralarına saygısızlık olur.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Levent (1 yıl önce)
    Emeği geçen tüm hocalarımın ellerinden öpüyorum,rahmetli olan hocalarıma da rahmet diliyorum. Vedat Sayın,Mehmet Çavuşoğlu, Celil Koşar,Gürbüz Gürhan,Ali Kara,Canan Aksoy,Meliha Kırıcı,Bayram Aycan,Cemil Emir,Ramazan Bozdemir,Halil Akıllı...Müzik hocası Necdet Kazancı,Beden eğt.Nihat Gülşen.. Aklımda kalan hocalarım 1967-1975 yılları
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Carbon (1 yıl önce)
    Daha dün gibi hatırlıyorum o bahçede ne maçlar oynanirdi ne heyecanlıydı nasil bir huzur mutluluk vardı eğitim de güzeldi hocalar çok disiplinliydi çoğu rahmetli olmuş keşke yıkılmasaydı 2 yıl önce ziyaret etmiştim sınıfım da bile oturdum halâ deli gibi özlüyorum o günleri
    %67
    %33
    Yanıtla
  • ufuk (1 yıl önce)
    Tepeden inme, tamamen siyasi referanslara dayalı , öyle bir Milli Eğitim Müdürü atadınız ki , yakında kaliteli bir eğitimi de hafızalarımızdan silmiş olacağız....Yazık ettiniz Malatya'ya....
    %64
    %36
    Yanıtla
  • Cengiz (1 yıl önce)
    Tarihi hicbir önemi yok artı depreme dayaniksizmis...
    %65
    %35
    Yanıtla
  • Sami44 (1 yıl önce)
    Malatya'da hiç bir eski binayi yikamazsin. Nasil oluyorsa hepsi sehrin hafizasi oluyor. Eskimişse, ihtiyaca cevap vermiyorsa, yikip, yenisini daha modernini yapacaksin. Cemal Akin bey ne guzel yapti. Eski belediye binasini yikti. Yoksa o da tarihi bina adi altinda, Malatya nin basina bela olacakti. Belediyenin sehrin hafizasina dusmanligi yoktur. Gidiniz, kent muzesini geziniz.
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Evren (1 yıl önce)
    Yıkılan okulların yerine yenisini yapsalar bari .Merkezde okul kalmadı kalanlarda tıklım tıklım malesef .Çocuklar 40-50kişilik sınıflarda birşeyler öğrenmeye çalışıyor .Yazık gerçekten merkezdeki okullar yıkılıp yerine park yapılıyor. Çoğu çocuk bu yüzden servisle uzaktaki okullara gitmek zorunda kalıyor .Lütfen birileri bu kaosu çözsün artık .Memleketimizi seviyoruz .
    %75
    %25
    Yanıtla
  • mustafa44 (1 yıl önce)
    Binanın tarihi ve mimari bir değeri yok. Eskimiş eğitim için artık yetersiz ve elverişli değil. Birileri o köhne binada okumuş diye yıkılıp yerine yenisi yapılmasın mı? Haberinizin akla ve izana uyan bir tarafı yok yapmayın lütfen.
    %81
    %19
    Yanıtla
  • Atilla (1 yıl önce)
    Birilerine yalakalık olsun diye geçmişimizi siliyorlar
    %28
    %72
    Yanıtla
  • Erkan (1 yıl önce)
    Her binanın hafızası var o zaman eski, depreme dayanıksız hiçbir binayı yıkmayalım 40-50yıllık binalarda oturmaya , eğitime devam edelim.Allah korusun olumsuz bir durumdada niye yıkılmadı diye haber yaparsınız.Malatya Haberi hergün takip ediyorum bu kadar yanlı muhalefet yapmak için haber yapılmaz.Biraz objektif haber yapın.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Öğretmen (1 yıl önce)
    Bizim il müdürümüz bayan öğretmenlerle oturup dedikodu yapıyor sadece
    %48
    %52
    Yanıtla
  • Muhammet Seyfettin Eren 8/A Hasan Varol ORT. (1 yıl önce)
    Devlet baba yine yaptı yapacağını 7 ay boyunca 2 katlı küçük bir bina yapmaktan kastım yıkmak ne kadar zor olabilir ki bu kadar ilgili bu kadar eğitime önem veren T.C. bizi yine gururlandırdı ya herkes için önemli olan tüm çocuklar dahil olarak eğitime çok önem veriyorsunuz aynen buradan anlaşılıyor keşke biraz eğitime ilgili olsaydınız da 800 öğrencinin hakkını yemeseydiniz
    %59
    %41
    Yanıtla
  • itiraz44 (1 yıl önce)
    Deprem olup bir öğrenci ölse (allah korusun) o zaman nasıl haber yapardınız? Miadı dolmuş hiçbir mimari değeri olmayan binalar. Yaptığınız habere yazık. Habercilik objektif bakmaktır. Bu yorumu yayınlar mısınız bilmem.
    %76
    %24
    Yanıtla
  • haydar (1 yıl önce)
    zaman nasıl geçmiş resimdeki merdivenlerde ilkokul öğretmenimle resmim var sene 1993. betonarme yapılar sonsuza kadar dayanamazlar bunu kabullenmek lazım. inşallah yerine daha güzeli yapılır.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Ali (1 yıl önce)
    Kentin eski okul binalarının tarihi bir özelliği varsa yıkılmasını kimse istemez.Bu binaların tarihi bir özelliği yok.Ama deprem geçirmiş hasarlı bir bina var elimizde.Kentin hafızası silinmesin diye bu hasarlı binalarda eğitim,öğretime devam edilemez.Binayı yıkmayalım diyenler,olası bir depremde yıkılabilecek ve altında kalabilecek çocoklarımızın hesabını verecekler mi acaba.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Abdulkadir (1 yıl önce)
    Ne yani,depreme dayanıksız okullar hatırası var diye yıkılıp yeni ve modern okulllar yapılmasın mı? Allah korusun,bir depremde ölecek ve yaralanacak insanların vebalini yüklenecek misiniz?Malatya hafızası yok ediliyor bahanesiyle modern ve daha sağlam binaların yapılmasına karşı çıkmayın lütfen.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Haci (1 yıl önce)
    Malatyada yer alan kurumların çoğunda çalışanlar başka şehirli olunca böyle oluyor.Böyle yazdığımız da bize faşist diyenler,ne hikmetse kendi memleketlerinde bir yabancı yönetici olduğunda feryat figan edip şehri ayağa kaldırıyorlar!
    %50
    %50
    Yanıtla
  • ali (1 yıl önce)
    Mübarek adamlar sıradan, herhangi bir tarihi özelliği olmayan, Malatya da bunun gibi yüzlerce okul binası olan bu bina nasıl malatya nın hafızası oluyor. Sırf muhalefet yapacağız diye ne yapacağınızı şaşırdınız.Allah size akıl fikir versin, Allah sizleri ıslah etsin.
    %76
    %24
    Yanıtla
  • Mübarek Sultansuyu harasının binaları da eski diye mi yıkıldı?1939 daki deprem sonrası dayanıklı olsun diye yapılan taş binalar eski diye mi yıkıldı?
    %67
    %33
    Yanıtla
  • mümtaz (1 yıl önce)
    Ahhh. çocukluğum, anılarım..:(( Malatya bitti, bize de artık bırakıp gitmek düşer.. Yeni sahiplerine hayırlı olsun Malatyam...
    %37
    %63
    Yanıtla
  • hasan (1 yıl önce)
    Ne yani deprem raporu verilmiş bir yerde eğitime devamı edilmesi mi gerekiyordu.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • paşa44 (1 yıl önce)
    Bu şehir haber başlığındaki zihniyetle yönetilemez. Yıkılması gereken her yer yıkılmalıdır, yerlerine yeşil alanı bol ve çağdaş yapı, bina ve meydanlar yapılmalıdır. Aksi halde 1 arpa boyu ileri gidemeyiz. Yok o okulda okudum, yok o kahvede çay içtim hatırası var, yıkılmasın istemezük gibi absürt gerekçelerle bu şehir geri kalır. Sizin zihniyetinize kalsa: Ne Sanat Sokağı ne Sümer Park ne Millet Bahçesi ne Millet Kütüphanesi ne de Cumhuriyet Meydanı ve kapalı oto parklar yapılabilirdı. Bir şey yapmıyorsunuz bırakın bari yetkililer tıkanmış bir şehrin damarlarını ve önünü açsınlar. Bence Emeksizdeki Kız Meslek Lisesi de yıkılıp üstü yeşil alanlı meydan altı da kapalı oto park yapılmalıdır.
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Brave4 (1 yıl önce)
    Arkadaş her şeye muhalefet olmak zorundamısınız? Yapılan hizmetlere azıcık saygınız olsun. 1959 yılında açılan bir okul 63senedir faaliyette en son en zaman gidip içini gezdiniz gördünüz. Kapasite yetersiz bina bu civardaki öğrenci sayısını kaldıramayacak durumda. 1959 yılı için yeterli görülen alanlar aradan geçen 60 yılda nüfus yoğunluğu ve artışıyla elverişsiz hale gelmiş durumda. Binanın tarihi değeri olsa Kültür Varlıklarını Koruma Kanunu na göre işlem yapılırdı. Yapılan hizmetlere azıcık minnet duygusu ile takdir etmeyide öğrenelim artık.
    %68
    %32
    Yanıtla
  • erkan (1 yıl önce)
    BİNA ESKİMİŞ ÖMRÜNÜ TAMAMLAMIŞ, YIKILIR, DAHA MODERN SAĞLAM BİNA YAPILIR BUNUN NESİNİ ELEŞTİRİYOSUNUZ. YAPILMASADA BAŞKA ŞEHİRLERDE ESKİ BİNALAR YENİLENİYOR. BİZDE NEDEN YENİLENMİYOR DENİLİYOR. BİRÇOK ESKİ BİNADA ANILARIMIZ VAR(STAD, HASTANE, HAVAALANI....) , YIKILMASIN, YENİSİNİ YAPMASINLARMI DİYECEĞİZ, MEMLEKTTE ELEŞTİRİLECEK BİR SÜRÜ KONU VAR. ONLARI ELEŞTİRİN.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Battalgazi mahallesindeki gaziosmanpaşa ilkokulunu da depremde dayanıksız diye 2 yıl önce 2020 yılının kasım ayında boşalttılar. 2 yıl sonunda 2022 yılının ekim ayında sadece temel attılar öylece bıraktılar allah şu gariban malatya ma aklı selim bilinçli ve hakkı hukuku bilen yöneticiler tayin olmasını nasip eder inşallah yıktıklarını yapmadan yıkmaya devam doymamış bir azgın canavar gibi yıkıyorlar
    %60
    %40
    Yanıtla
  • 44malatya (1 yıl önce)
    Deprem bahane amaclari isimleri silmek yeni isimleri okullara vermek cunku bunlari gecmise tarihe saygilari yok ornek staduyumu yiktilar inonu ismini vermediler
    %39
    %61
    Yanıtla
  • Yeni yapılan okulların çoğunun ismi vatan için canını feda eden şehitlerimizin ismi burda art niyet nerde
    %66
    %34
    Yanıtla
  • Has Malatyalı (1 yıl önce)
    Hasan Varol ilkokulunun karşısındaki kiralık dairemizde otururken okul dışı zamanlarımda okulun bahçesine gider oynardım. Kendim Derme'ye giderdim ama oyunumuz Hasan Varol'da olurdu. Hâlen yerinde duran o eğimli betondan karnımız üstünde kayar eğlenirdik. Küçücük dünyamızda o basit beton korkuluk bize kocaman görünürdü. Haber bana bunları hatırlattı. Öte yandan, ne yazık ki betonarme binaların kaderi bir noktadan sonra yıkılmak oluyor, bunu mühendisler daha iyi bilirler fakat betonun ömrü var, hele eskiden yapılan binalarda bu ömür daha da kısa. Ne diyelim...
    %97
    %3
    Yanıtla