SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

'Malatya'nın İçme Suyu Geçen Yılın Aynı Dönemine Göre Daha Çok'

'Malatya'nın İçme Suyu Geçen Yılın Aynı Dönemine Göre Daha Çok'
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürü Mehmet Mert, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle bir dönem kesilen, ardından da bulanık akmaya başlayan Malatya'nın içme suyunun bahar yağışları nedeniyle geçen yılın aynı dönemine göre daha yüksek seviyede olduğunu söyledi.

Mert, AA muhabirine, Gündüzbey Kaptaj Tesisi'ndeki Malatya'nın içme suyunun 6 Şubat depremleriyle tamamen yok olduğunu, kuruduğunu, üçüncü gün sonra yeniden ancak bulanık akmaya başladığını hatırlattı.

Akçadağ ilçesinde "Çapo içme suyu" diye bilinen ve 12 mahallenin içme suyunu sağlayan kaynağın da aynı şekilde depremde kuruduğunu ve geri gelmediğini anlatan Mert, şunları kaydetti:

"Malatya'mızın içme suyu da kaybolabilirdi. Çapo'da olduğu gibi gelmeyebilirdi. O nedenle Gündüzbey Kaptaj'daki suyumuzun kesilmesi nedeniyle çok ciddi bir endişe ve korku yaşadık. İkinci gün hafif hafif akmaya başladı. Sonra biraz çamur akmaya başladı ama aksın da çamur aksın, hiç önemli değildi, akması önemliydi. İkinci günden sonra ciddi anlamda çamur şeklinde su gelmeye başladı. Üçüncü günden sonra da artık tam kapasite olarak gelmeye başladı. O süreçte artçı depremlerin şiddeti de yüksekti. 5,5-6 şiddetlerinde artçılarla birlikte sürekli sallanan, sürekli tahrip bir olan bir altyapı vardı. Ardından çamur seyreldi, düzeldi, su içilebilir hale geldi. Şu anda geldiğimiz nokta itibarıyla hem suyumuz artık artçı depremlere dayanıklı hale geldi. Fay hatları artık o toprakları temizledi, karışacak bir şey yok. Hafiften bulanıklaşıyor ve 3-5 saatte de su normal hale geliyor. İnşallah başka deprem görmeyiz, böyle bir felaket de yaşamayız."

Depremden sonra mart ayında kentin çok iyi yağış aldığını ve bu nedenle geçen yıla göre içme suyunun arttığını belirten Mert, "Depremden sonra yağışın bol olması nedeniyle suyumuz saniyede 4 metreküpe çıktı. Bu sene depremden sonraki yağışın bol olması nedeniyle bir miktar suyumuzda farklılık var, yağışın getirdiği farklılık. Biraz daha iyiyiz bu dönem. Şu an 3,2 metreküp suyumuz, geçen yıl aynı dönemde 3 metreküptü." dedi.

Artık Malatya genelinde suyun çok kıymetli olduğunu ifade eden Mert, "Malatya kırsalında şu anda yeraltı suyu bulamadığımız yerler var. Gündüzbey Kaptaj açısından bakarsak, nüfus çok artmıyor. Belki 100 sene daha Malatya'nın su problemi olmaz. Bu su dünya standartlarına göre 2,5-3 milyona yetecek bir su. Ama bizim israf ettiğimiz sular, bahçe sulamamız, aşırı su kullanmamız... Bu alışkanlıklardan zaten mecburen vazgeçeceğiz. Biz vazgeçmezsek bizden sonraki nesil vazgeçecek. Rica ediyoruz, biz yeraltı sularını kullanmak istemiyoruz. Yeraltı suları bizden sonraki neslin bir emaneti, bu emaneti biz tüketmeyelim ki bizim çocuklarımız, onların torunları bu ülkede ihtiyaç duyduğu zaman kullansın." diye konuştu.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • Ahmet derinpınar (1 yıl önce)
    Şehir boşalmış belediye yetkilileri suyumuz yeterli diye seviniyorlar
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet (1 yıl önce)
    Deprem sonrası üçte bire düşmüş nüfus tabiki su yeter dalgamı geçiyorsunuz!
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mlx (1 yıl önce)
    Geçen yıla göre hem suyun miktarı artmış hemde faturaların miktarı.Sloganımız ney Malatya mazisine layık istikbale koşuyor...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hasan (1 yıl önce)
    İçmek için ay da 500tl su satın alıyorum su faturası 540tl geldi el vicdan Allaha havale ediyorum surumluları. Millete neyin faturasını kesiyorsunuz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Şogon (1 yıl önce)
    Sular içilmiyor. Fatura gönderiliyor. Kaçak su kullanılıyor eş dost hatırına göz yumuluyor. Tabiki gelecek nesillere su yetmez. Kuru fasulye var yenmi perşembeye.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Dünyanın en pahalı suyu (1 yıl önce)
    Açıkara dünyanın en pahalı suyunu kullanıyoruz Malatya'da. Üstelik içme suyu olarak da kullanılmıyor çoğu yerde. Aylık 500-600 arası para ödüyor vatandaş. İçme suyu olarak hazır suya verdikleri para hariç. Aynı kullanım ile depremden önce maksimum 65-70 tl olan fatura nasıl olur da 500 e çıkar. Elinizi vicdanınıza koyun ey MASKİ. Üstelik insanların ciddi bir gelir kaybı var. Kimisinin işi kimisinin sağlığı bozuldu. Şehir ülkedeki ekonomik krizi üç dört kat daha ağır yaşıyor. Bari siz vicdanlı olun diyeceğim de neyse
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Mağdurlar (1 yıl önce)
    Malatya zorban bölgesinde depremden evi yıkılan insanlar yaşıyor yaklaşık 300-400 hane ve 1500 kişi ama Maski ne diyor depo bulamıyoruz ama 1500 kişi imza topladı su için bu sefer ne dedi vermek zorundamıyız mecburmuyuz ? Maski neye hizmet kime hizmet ediyor o zaman insanlar taşıma suyu ile elde çamaşır yıkıyor
    %100
    %0
    Yanıtla