Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Malatya'da geçtiğimiz yıl Nisan ayında meydana gelen ve büyük çapta kayısıyı etkileyen don zararı ile ilgili soru önergesini yanıtladı.. Bakan, toplam zararın 28 milyon 820 bin YTL, kanuni ödeme bedelinin ise 14 milyon 168 olduğunu, bunun 12 milyon 958 bin YTL'lik bölümünün ödenmek üzere Valiliğe gönderildiğini bildirdi.
CHP Milletvekili Muharrem Kılıç'ın, meydana gelen zararla ilgili soru önergesindeki sorular ve bakanın yazılı yanıtı şöyle:
"25/26 Nisan 2006 tarihinde meydana gelen don felaketi nedeniyle Malatya genelinde ve ağırlıklı olarak Hekimhan, Kuluncak, Darende, Akçadağ ve Doğanşehir ilçelerinde kayısı ve diğer meyveler büyük ölçüde zarar görmüştür.
Devlet yetkilileri tarafından mahallinde yapılan tespitlerde meydana gelen zararın otuz beş trilyon lira olduğu açıklanmıştır.
12 Temmuz 2006 tarihinde Malatya geziniz sırasında halka hitaben yaptığınız konuşmada Afet Kanunundan sos etmeden Malatyalı çiftçilerin 35 Trilyon tutan zararlarının yansını bir hafta İçinde, diğer yarışım ise 2007 yılının ilk üç ayında ödeyeceğinizi açıkladınız.Bu açıklamanız Malatya'da müjde olarak nitelendi ve çiftçiler sevindiler.
Malatyalı çiftçiler sizin söz verdiğiniz 35 Trilyonun yansının ödenmesini beklerken. Tarım Bakanlığı yetkilileri bu ödemelerin 2090 sayılı Afet Kanunu kapsamında yapılabileceğini,yapılacak tespitlerde çiftçilerin tüm mal varlıklarının % 40' ının kaybedilmiş olması halinde buna göre ödeme yapılacağım açıkladılar.
Yapılan tespitlerde, çiftçilerin ineği,danası, ahırı,traktörü, emekli maaşları ve sair tüm gelirleri ve mal varlıkları birlikte değerlendirildiğinden Başbakan olarak vermiş olduğunuz sözün bir anlamı kalmadı.
Bu tespitlere göre saptanan afet bedelleri köylerde komşular arasında, çiftçilerle muhtar arasında ve devlet yetkilileri arasında şikayetlere.sürtüşmelere ve kavgalara neden olmaktadır.Bahçesindeki meyve ağaçlarının tamamı zarar gören ve hiç ürün alamayan çiftçiler bu uygulamayı anlayabilmiş değiller.
Başbakanın yaptığı açıklamada Afet Kanunundan söz etmediği halde daha sonra bu kanun kapsamında değerlendirilmeleri nedeniyle kendilerini aldatılmış hissetmektedirler.
Bu bağlamda:
SORU 1) Malatya'da 12 Temmuzda yaptığınız açıklamada Afet Kanunundan söz etmeden çiftçilerin zararı olan 35 Trilyon lirayı ödeyeceğinizi açıkladığınız halde bu sözünüzü yerine getirmeyerek zararların Afet Kanunu kapsamında değerlendirilmesinin sebebini açıklar mısınız?
SORU 2) Açıklamanızın gereğim yerine getirmeyerek farklı bir uygulamayla vatandaşı adeta kandırmış olmayı Başbakan olarak nasıl değerlendiriyorsunuz?
SORU 3) Malatyalı çiftçiler, Türkiye Cumhuriyetinin Başbakanının verdiği sözde mutlaka durması gerektiği inancıyla zararların karşılanmasını bekliyorlar, Çiftçilerin bu beklentisini karşılamayı düşünüyor musunuz, yoksa verdiğiniz söz sadece o günü kurtarmak için söylenen bir söz mü idi?
SORU 4) Afet Kanunu kapsamında değerlendirilen çiftçiler için yaklaşık 13 Trilyon Lira bir para gönderildi. Verdiğiniz söze göre çiftçilerin kalan zarar miktarı olarak 22 Trilyon daha. ödenmesi gerekmektedir. Bu 22 Trilyonu ne zaman göndermeyi ve ödemeyi düşünüyorsunuz?
SORU 5) Malatyalı çiftçiler 2007 dönemi için ağaçlarına ilaç ve gübre atacak, bahçelerinin dibini sürecek imkandan yoksun kaldılar.Genel ve yerel seçimlerde Malatyalılar önemli ölçüde sizi ve partinizi destekledi. Ben verdiğim sözde durmasam bile Malatyalılar bunu unutarak sizi destekleyeceklerini mi sanıyorsunuz?
CEVAP 1-2-3-4-5) Malatya İlinde 24-27 / 04 / 2006 tarihleri arasında meydana gelen don afeti ile ilgili olarak Merkez, Hekimhan, Kuluncak, Darende, Arapgir, Doğanyol, Akçadağ, Yeşilyurt Doğanşehir ve Yazıhan İlçelerinde, % 40'ın üzerinde zarar gören 5803 çiftçinin toplam zarar bedeli 28.820.191,53 YTL ve kanuni ödeme bedelinin ise 14.168.010,53 YTL olduğu Bakanlığımıza intikal eden İl Hasar Tespit Komisyon Kararlarından anlaşılmıştır.
Ülke genelinde 2090 sayılı Kanun kapsamında yapılan hasar tespit çalışmaları sonucunda tabii afetlerden % 40 ve üzerinde zarar gören ve bu zararlarım diğer gelirleri ile karşılayamayacak ve kredi kuruluşlarından kredi alamayacak durumda olduğu İl Hasar Tespit Komisyonu Kararları ile belirlenen çiftçilere yardım yapılabilmektedir. Bakanlık bütçe imkânları çerçevesinde, yardıma hak kazanan çiftçilerin açtırmış oldukları hesap numaralarına kanuni ödeme bedelleri aktarılabilmektedir.
Bütçe imkânları çerçevesinde Malatya ilinde söz konusu afetten dolayı 5146 çiftçiye kanuni Ödeme bedeli olan 12.958.538,52 YTL ödenek 16.10.2006 tarihinde ilgili Valilik emrine tahsis edilmiştir. Kalan 657 çiftçiye 1.209.472,01 YTL' lik ödenek kısmı ise 2007 yılı afet tertiplerine aktarılacak olan ödenekten tahsis edilecektir."