SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'nın Yeni 'Cumhuriyet Meydanı' ve Tasarım Özellikleri..

Malatya'nın Yeni 'Cumhuriyet Meydanı' ve Tasarım Özellikleri..
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da Cumhuriyetin ilk yıllarında da tören alanı olarak kullanılan, 1946 yılında Atatürk Anıtı'nın yapılmasıyla kullanılmamaya başlayan, daha sonra da Ticaret Lisesi'nin inşa edildiği alanda, Ticaret Lisesi ve eklentilerinin yıkılmasının ardından 'Cumhuriyet Meydanı' olarak yeniden düzenlenen ve ilk törenin Cumhuriyetin ilanının 99'uncu yıldönümü dolayısıyla yapıldığı alan, bundan sonra Malatya'daki resmi törenlerin yeni adresi olacak. Yeni tören alanına yerleştirilen Atatürk Anıtı'nın kompozisyonu, Ulu Önder'in 1937'deki Malatya ziyareti sırasında çekilen bir fotoğraftan esinlenerek yapıldı. Anıtın arka planındaki rölyeflerde, Malatyalı iki Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ve Turgut Özal'ın yanı sıra, Türk tarihinden esinlenen figürlerden oluşuyor.

ESKİ TÖREN ALANI YENİ CUMHURİYET MEYDANI OLDU..
Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından Malatya Milli Eğitim Müdürlüğü ile yapılan protokol neticesinde, 24 Derslikli Rıdvan Mertöz Ortaokulu karşılığında eski Ticaret Lisesi alanı olarak bilinen Milli Eğitime ait bölgede yapılan düzenlemeyle, ilk etapta 'Kent Meydanı' olarak düşünülen alanın adı Cumhuriyetin ilk yıllarında adlandırıldığı gibi 'Cumhuriyet Meydanı'na dönüştürüldü.

Atatürk Evi yanındaki alanın 1945'lerdeki görünümü

Cumhuriyetin ilanından sonra Malatya'daki resmi törenlerin ve bayram gösterilerinin yapıldığı yer olan, 1946 yılında Orduevi önündeki Atatürk Anıtı inşa edilinceye kadar bu işlevi devam eden, tören yerinin değişmesiyle Ticaret Lisesi'nin inşa edildiği alanda 1,5 yıl önce başlayan çalışmalarla bugünkü konumuna getirilen alanın resmi açılışı, 22 Ekim günü Malatya'yı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından toplu açılışlar kapsamında yapılmıştı.

Ticaret Lisesi yapılmadan önce tören alanı olan yerde 1942 yılındaki bir bayram töreni

Yeni alandaki ilk resmi tören, Cumhuriyetin ilanının 99'uncu yıldönümü dolayısıyla 28 Ekim günü gerçekleştirilen çelenk sunma töreni oldu.

ATATÜRK ANITININ KOMPOZİSYONU ATANIN MALATYA ZİYARETİNDEN..
Cumhuriyet Meydanı'nında yer alan Atatürk Anıtı İnönü Üniversitesi öğretim görevlisi Heykeltraş Mutluhan Taş tarafından yapıldı.

Anıtın kompozisyonu Atatürk'ün Kasım 1937'deki Malatya ziyaretinden 

Anıttaki Atatürk kompozisyonu için, Atatürk'ün 14 Kasım 1937'de dönemin Başvekili Celal Bayar'la birlikte gerçekleştirdiği ikinci Malatya ziyareti sırasında çekilen bir fotoğraftan esinlenildi.

Anıtın arka bölümünde, kuzey kesiminde yer alan rölyefler İnönü Üniversitesi öğretim görevlisi Seramik Sanatçısı Fazlı Ercan tarafından yapıldı.

ANIT VE MEYDANIN ÖZELLİKLERİ..
Cumhuriyet Meydanı, yer altı sığınağı ve otopark olarak tasarlandı. Toplam 6.500 metrekare alana sahip olan meydanda, arka fon olarak kullanılan 55 metre uzunluğunda 4 metre 20 santim yüksekliğinde bir duvar yer alıyor. Malatya’nın 7 bin yıllık kültürel, arkeolojik ve etnografik varlıklarının seramik ve polyester rölyeflerle işlendiği duvarda, Arslantepe, Selçuklu, Osmanlılar ve Cumhuriyet dönemlerine ait kabartmalar ve anlatılar bulunuyor.

Battalgazi ve atı Aşkar, Kurtuluş Savaşı, Malatyalı olan iki cumhurbaşkanı İsmet İnönü ve Turgut Özal’ın rölyeflerinin işlendiği duvarda Selçuklu’nun dünya mimarisine kazandırdığı ve devletin devamlılığını simgeleyen geometrik motifler dikkat çekiyor. Duvarın ve alanın merkez noktasında yer alan üst kısımda hilal şeklindeki ay en üst noktayı oluştururken, bu kısımda 16 Türk Devletinin sembolleri yer alıyor.

Resmi törenlerde çelenk sunma ve anma programları için kullanılacak Atatürk Heykeli ise üzerinde yer aldığı kaide ile birlikte 5 metre 50 santim yüksekliğe sahip. Arka fondaki duvarın üstünde yer alan ay motifi ile birlikte toplam 7 metre 20 santimlik bir görüntüye kavuşan Atatürk Anıtının arkasındaki duvarda yer alan sanatsal yapılar ve tarihi anlatılar, kaide altındaki 150 metrekare büyüklüğündeki siyah mermerden yapılan çelenk sunma alanı ile bütünleşiyor.

9 metre uzunluğundaki bayrak gönderinin yer aldığı Cumhuriyet Meydanı; açık hava gösterileri ve sergi alanı olarak da kullanılabilecek. Yeşil alan, süs bitkileri ve oturma gruplarıyla aynı zamanda bir dinlenme alanı olarak da değerlendirilebilecek alan, Cumhuriyet Bayramı Anıta Çelenk Sunma Töreni ile resmen faaliyete geçmiş oldu.

Resmi törenlerde 8 yolun trafiğe kapanmaması ve şehrin bir tören alanına kavuşması için inşa edilen Cumhuriyet Meydanı  25 milyon Türk Lirası maliyetiyle hayata geçirildi. 

Yeni tören meydanının yapılmasına karşın, tescilli kültürel eser olan eski Atatürk Anıtı ve çevresi mevcut haliyle muhafaza edilecek.

Levent BARIŞ,GÖRÜŞ Gazetesi- malatyahaber.com

FOTOĞRAFLAR: Malatya'nın yeni tören alanı Cumhuriyet Meydanı, anıt ve rölyefler, anıtta yapılan ilk tören olan Cumhuriyetin 99. yılı töreninden.. 

ARŞİV FOTOĞRAFLAR: Nezir KIZILKAYA

Haberle İlgili Diğer Fotoğraflar
UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

26 yorum yapılmış

  • jale3 (10 ay önce)
    Gelen milyarlar nerde 1 milion kisiye her yer yesilik her yer park her yer ouurma banklari catli günes yagmur koruyan olmali otobüsler minik yakis.az büyük sehire hizli tren metro tranvay 100 yildir malatya sahipsiz icrat sifir denecek kadar yüz yildir
    %100
    %0
    Yanıtla
  • jale 2 (11 ay önce)
    Oturma gruplar nerde 1 milon kisi hic mi 5 daka otrup dinlenemeyecek masali catili banklar günes yagmurdan koruyan 1 milyon kisiye yakisacak yeterli kadar her yerde ve fazla mevcüt olmali kac kere duydum adi büyük sehir sadece icrat sifir diye yaziklar olsun simdiye dek geken oaralar nerde sadece orasi degil zaten depremden her yer yikildi her yer park yesillik catili outurma banklar olmali binlerce miliiolarca metrekarelik büyük sehir malatyaya destanlar sehiri ne bence
    %100
    %0
    Yanıtla
  • jale (11 ay önce)
    Oturma gruplar nerde 1 milon kisi hic mi 5 daka otrup dinlenemeyecek masali catili banklar günes yagmurdan koruyan 1 milyon kisiye yakisacak kadar her yerde ve fazla mevcüt olmali kac kere duydum adi büyük sehir sadece icrat sifir diye yaziklar olsun
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Zurna 44 (1 yıl önce)
    Büyük şehirler meydanlarıyla tanınır. Meydan ve oto park kıtlığı olan bir şehre yapılan isabetli bir hizmet olmuş Neyini beğenmiyorlar anlamadım.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Veysel (1 yıl önce)
    Bazı yorumcular Selçuklu yıldızı diye bildiğimiz ve neredeyse tüm Selçuklu eserlerinde yer alan sembolü İsrail bayrağındaki şekle benzetmiş. Ancak ayrıntılara dikkat edilmiyor demek ki İsrail bayrağından Süleyman Mührü diye bilinen iç içe geçmiş iki üçgen vardır yani toplamda 6 köşelidir. Oysa Selçuklu yıldızı 8 köşelidir ve iç içe geçmiş iki dörtgen vardır.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Abdullah (1 yıl önce)
    Meydanın bitişiğinde bulunan Hüseyin Kölük Ticaret Meslek Lisesi de başka yere taşınıp yıkılır ve meydana katılırsa çok daha iyi olacak. Okul meydanın kompozisyonunu bozuyor. Bir yorumcunun belirttiği gibi PTT'nin önündeki taksi durağı acilen kaldırılmalıdır. Hem kötü bir görüntü hem de yoğun insan kalabalığının olduğu yerde yayalar için tehlike arz ediyor. Yoksa belediye başkanının gücü bunlara yetmiyor mu?
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Cengiz (1 yıl önce)
    Meydana Cumhuriyet meydanı denilmesi güzel olmuş.Ancak Cumhuriyetimizin kurucusu olan Atatürkün heykeli meydana ve adına yakışmayacak şekilde çok ama çook küçük olmuş.Tıpkı Battalgazi kavşağındaki Battalgazinin heykelinin çok küçük kalması nedeniyle değiştirildiği gibi Atatürk heykelide biran önce büyütülerek değiştirlmeli...
    %42
    %58
    Yanıtla
  • Vatandaş (1 yıl önce)
    Başka zaman olsa ortalığı ayağa kaldırırsınız okul yıkıldı merkez betonlaştırıldı diye şimdi bakıyorum övgü üzerine övgü madem böyle bir niyetiniz vardı 2 nci kanal boyundaki meslek lisesi yıkıldı Oraya yapsaydın ya otopark sorunuda olmazdı…
    %50
    %50
    Yanıtla
  • paşa44 (1 yıl önce)
    Çok güzel olmuş umarım diğer meydanlardaki gibi işportacı ve büfeler olmaz. Bir de ptt'nin önü ve Kışla Caddesi Akpınar girişindeki önündeki taksi durağı ucubesi nedir Allah aşkına? Oradaki taksi acilen durakları kaldırılmalıdır.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Cengiz (1 yıl önce)
    Güzel bir meydan olmuş emek veren herkese teşekkürler.Ancak umarım diğer meydanlarda olduğu gibi üstü bankamatik, konteyner, taksi durağı vs ile işgal edilmez.
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Kamile Kaya (1 yıl önce)
    Çok güzel oldu bence. Adıda çok yakıştı bence.
    %73
    %27
    Yanıtla
  • orduzu (1 yıl önce)
    Merhaba Admin, Battalgazi Orduzu Leylekpınarı mahallesinde 4 5 ay önce su ve doğalgaz çalışması yapıldı. Asfalt yol tamamen tahrip edildi. Gerekli hat çalışmaları vs tamamlandıktan sonra yasal olarak zorunlu olan kazının düzgün şekilde kapatılması için gerekli mucur ve dolgu işlemi yapılmadı. Sadece çıkarılan toprak tekrardan yerine koyuldu. Bu durumda da yol ile arasında 10-20 cmlik çukurlar hat şeklinde devam etti. Hiç bir şekilde düzeltilme veya dolgu yapılmadı. Aylardır insanlar belediyeyi arıyorlar hiç bir dönüş yok. En ücra köy yolu bile böyle değildir. Birilerinin cebi dolacak diye; dolgu ve düzeltme işlemi yapılmıyor. Bunu kontrol eden belediye veya kontrol mühendisleri ihalenin tüm adımları düzgün şekilde ilerlediğini gösteriyor ve milyonlar yine işini yapmayanların cebine kalıyor. Lütfen bu mahallenin durumunu haber yapın. Merkezden sadece 8 km uzaklıkta. Lütfen fotoğraflayın ve haber yapın. Şimdiden teşekkürler.
    %46
    %54
    Yanıtla
  • Murat Bilmez (1 yıl önce)
    Çok güzel olmuş. Emeğine sağlık yapanların. Böylece o eski meydandaki heykel tartışması bir nebze unutulmuş olur. Malatyalının aklını bulandırmamak lazım.
    %63
    %37
    Yanıtla
  • ali (1 yıl önce)
    Çok güzel bir meydan oldu.Büyükşehir belediye başkanımız Selahattin Gürkan a ve emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum.
    %47
    %53
    Yanıtla
  • orhan tuğrulca (1 yıl önce)
    Emeği geçenlerin eline sağlık, isabetli figürlerle kapsamlı kompozisyonlar ortaya çıkmış. Bazı eleştirilere de açık: örneğin platformun sağ tarafında bulunan Turgut Özal ve İsmet İnönü portresi keşke Aslantepenin Aslan figüründen ayrı bir çerçevede olsaydı. İnsan figürü ile hayvan figürünün aynı karade olması kompozisyonun izahını zorlaştırmış. Emek verenlerin ellerine sağlık...
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Ahmet (1 yıl önce)
    Meydanın tam ortasındaki şekil İsrail devletinin bayrağındaki şekil ile aynı olmuş, Acilen değiştirilmesi gerekiyor
    %20
    %80
    Yanıtla
  • O işaret oğuz yıldızını temsil ediyor
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Murat Bilmez (1 yıl önce)Fatih isimli kullanıcı yorumuna
    Selçuklu yıldızı.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ramazan (1 yıl önce)Ahmet isimli kullanıcı yorumuna
    ahmet bey katılıyorum ortadaki sekıl ısraılın bayragının ıcındekı sekılın aynısı bence kaldırılmalı
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Bu sembolin İslamiyetteki ve Türklerdeki anlamını bilmiyorsun ama emir verebiliyorsun.Allahın peygamberi Hz. Süleymanın (a.s)mührüdür davut yıldızı.Hun ve uygurların mührüdür,Karamanoğulları,Germiyanoğulları,Candaroğullarının sancağında bulunurdu.Artukoğulları,ilhanlılar bu davut yıldızını camilerde kullandılar.Selahattin eyyübinin bastırdığı paralarda davut yıldızı var.Osmanlı da Davut yıldızına Hatem-i süleyman derdi.Yani süleyman mührü!Senin mantığına göre Sakallı , kara çarşaflı herkes müslüman.Oysa yahudiler de sakalda bırakır, yahudi kadınlar kara çarşaf da giyer.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • malatyalı (1 yıl önce)
    malatya için son yıllarda yapılan en güzel çalışma.bu yerin eski haline dönüştürülmesi çok güzel olmuş.malatyanın ihtiyacı olan bir alandı.tebrik ediyorum.cumhuriyet değerlerimizin her zaman canlı kalması lazım.en küçük bir zaafiyet ortadoğu müslüman ülkelerin karanlığa gömülmesine sebep olur.
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Mustafa (1 yıl önce)
    Genel olarak güzel olmuş ancak; 1- Atatürk heykeli kaideye göre küçük yapılmış 2- Bir kaç ay sonra bank da yerleştirirlerse emekliler parkına dönme riski mevcut.
    %36
    %64
    Yanıtla
  • Hasan (1 yıl önce)
    Yapanların eline emeğine sağlık.çok güzel olmuş .Trafik rahatlar
    %70
    %30
    Yanıtla
  • zeki (1 yıl önce)
    Anıtın arkasındaki apartman silüeti bence görüntüyü çirkinleştiriyor. Acaba anıt, meydanın doğu yönüne yani Atatürk Evi tarafına mı konumlandırılsaydı, hem arka görsel daha anlamlı olurdu gibi.
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Nazan (1 yıl önce)
    Meydana ilk girdiğinizde heykeli arıyor gözleriniz.o kadar büyük bir meydana yapılan heykelin boyutu komik derecede küçük kalmis.zemin siyah.kaide siyah.heykel siyah.uzaktan hiç belli bile olmuyor.oyuncak gibi bir heykel yapilmış.yahu yapınca hiç mi karşısına geçip bakmadiniz bu küçük oldu die.o alanın heykeli kesinlikle bu değil...
    %58
    %42
    Yanıtla
  • Musa (1 yıl önce)
    iyi hoş olmuş da anıt kaidesi çevresindeki siyah platformların parlatılması iyi olmamış. Yarın buzlu, karlı ve yağışlı havalarda bu platform buz pistine döner ve sayın yetkililerimiz tehlikeli kırıklarla sonuçlanacak kazalarla karşılaşırlar. Kaldırımlara süs amaçlı döşenen beyaz- sarı parlak taşların yarattığı tehlike ortada ve bu halen giderilmemişken, yeni tören alanındaki bu bölüm büyük tehlike oluşturuyor. Bugüne kadar duymadığımız tören kazaları yaşanabilir. Benden uyarması. Bu sorunu, yüzeyi matlaştırarak, tırtırlayarak ya da taşları değiştirerek acele çözmeleri lazım.
    %80
    %20
    Yanıtla