Malatya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Mustafa Bahadır Altaş, Asgari Geçim İndirimi uygulamasının, kısmen de olsa gelir vergisi teşviği konusunda mükellefi olumsuz etkileyeceğini söyledi.
Altaş, konuya ilişkin olarak şu bilgileri verdi:
"..1.)01.01.1984 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 2978 sayılı kanunla yürürlüğe giren ve ücretlilere yönelik olarak uygulanmakta olan Vergi iadesi uygulaması 01.01.2007 tarihinden geçerli olmak üzere 5615 sayılı kanunla kaldırılmıştır.5615 sayılı Kanunla 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununda yapılan değişiklikle Gelir Vergisi Kanununun 32 nci maddesi 01.01.2008 tarihinden geçerli olmak üzere değiştirilerek "Asgari geçim indirimi uygulamaya konulmuştur. Asgari geçim indirimi uygulamasından ücretleri gerçek usulde vergilendirilen (net ücret sözleşmesi ile çalışanlar dahil) gerçek kişiler yararlanabilecektir.Asgarî geçim indirimi; ücretleri gerçek usulde vergilendirilen hizmet erbabının elde ettiği ücret gelirinden takvim yılı başında belirlenen 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan asgari ücretin yıllık brüt tutarına ; Mükellefin kendisi için % 50 si Çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eşi için % 10'u Çocukların her biri için ayrı ayrı olmak üzere ilk iki çocuk için % 7,5'i Diğer çocuklar için % 5'i olmak üzere uygulanacaktır.Uygulanacak asgari geçim indiriminin asgari ücretlinin bordrosuna uygulanması halinde gelir vergisi matrahı aşağıdaki şekilde hesaplanacaktır:
Gelir Vergisi Matrahı = Brüt Ücret (SSK İşçi Primi + İşsizlik Primi + AGİ)
Gelir Vergisi Matrahı = 608,40 (85,18 + 6,08 + 517,14)
Gelir Vergisi Matrahı = 0
Asgari geçim indirimi tutarı her ücretli için asgarî ücret üzerinden hesaplanan yıllık vergi tutarını aşamayacak ve takvim yılı içinde asgari ücrette meydana gelen değişiklikler asgari geçim indirimi uygulamasında dikkate alınmayacaktır. Asgari geçim indirimi tutarının hesaplanmasında yararlanılacak tutar (Asgari Ücret Yıllık Brüt Tutarı x Asgari Geçim İndirim Oranı) x %15 /12 şeklinde hesaplanacaktır.
Buna göre Asgari geçim indirimine geçilerek brüt asgari ücretin azami %85i gelir vergisinden istisna edilmiştir. Gelir vergisi matrahından düşülen sosyal sigortalar ve işsizlik sigortası işçi hissesi toplamı %15 (14+1) tutarda göz önüne alındığında asgari ücret 01.Ocak.2008 tarihinden itibaren vergi dışı kalmaktadır. Yürürlükte bulunan 608,40 YTL asgari ücrete göre ücretlinin net eline geçen tutarda eş ve çocuk durumuna göre en fazla 77,57 YTL.lık bir artış söz konusu olacaktır.
2.) 06.Şubat.2004 tarihinde 25365 sayılı Resmi gazetede yayınlanan 5084 sayılı kanunun 3. maddesi gelir vergisi stopajı teşviki de en az on işçi çalıştırmaları koşuluyla gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, bu iş yerlerinde çalıştırdıkları işçilerin, Ücretleri üzerinden hesaplanan gelir vergisinin; organize sanayi veya endüstri bölgelerinde kurulu iş yerleri için tamamı, diğer yerlerdeki iş yerleri için yüzde sekseni, verilecek muhtasar beyanname üzerinden tahakkuk eden vergiden terkin edilir. Terkin edilecek tutar, işçi sayısı ile asgari ücret üzerinden ödenmesi gereken gelir vergisinin çarpımı sonucu bulunacak değer üzerinden yukarıda belirtilen oranlara göre saptanan tutarı aşamaz şeklinde bir uygulama yapılmaktadır. 5615 sayılı yasa ile uygulamaya giren asgari geçim indirimi uygulaması ile 49 ilde uygulanmakta olan 5084 sayılı yasa kapsamındaki işyerleri 01.Ocak.2008 tarihinden itibaren asgari geçim indirimi uygulaması ile asgari ücret vergi dışı kaldığından (muhtasar beyannamede ödenecek vergi çıkmaması nedeni ile) kısmen de olsa 5084 sayılı yasanın 3. maddesinde belirtilen Gelir Vergisi Teşvikinden yararlanamayacaklardır.
3.) 01.Ocak.2008 tarihinden itibaren 49 ilde 5084 sayılı yasa kapsamındaki işyerleri açısından ilk bakışta muhtasar beyannamede ödenecek vergi çıkmaması işveren adına olumsuz bir durum görünmese de çalıştırılan işçi maliyeti açısından bir fark oluşmaktadır. Çünkü bugün yürürlükte bulunan 608,40 YTL asgari ücrete göre normal bir işçinin işverene maliyeti 739,21 YTL iken,5084 sayılı yasa uygulamaları ile bir işçinin işverene maliyeti teşvikler düşüldükten sonra 543,00 YTL dir. Asgari geçim indirimi uygulaması ile teşvik kapsamında çalışan bir işçinin (evli dört çocuklu) işverene maliyeti ise 620,57 YTL olmaktadır.
5084 Sayılı Yasaya göre yatırım yaparak gelecek beş yıllık maliyet ve vergi yükümlülükleri planlaması yapan işyerleri için olumsuzluk teşkil etmektedir. Asgari geçim indirimi uygulaması ile meydana gelen bu işçilik maliyet artışının Maliye Bakanlığınca yapılacak bir düzenleme ile telafi edilmesi gerekmektedir.
* NOT: Hesaplamalar 01.01.2008 tarihinde yürürlüğe giren 608,40 YTL/AY Asgari ücret ve evli dört çocuklu işçi dikkate alınarak yapılmıştır."