SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Mecliste Soruldu.. "O Binanın Otoparkına Nasıl İşyeri Ruhsatı Verildi?"

Mecliste Soruldu..
A- A+ PAYLAŞ

Yeşilyurt Belediye Meclisi'nin Mehmet Çınar başkanlığında yapılan Temmuz ayı ilk toplantısında, Fahri Kayahan Bulvarı'nda bir binanın otoparkının işyerine dönüştürülmesi konusu gündeme geldi. Bu konudaki soruları yanıtlayan belediye yetkilisi, kendilerinin bu binaya yapı ruhsatı veya yapı kullanma belgesi vermediklerini, bunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı üzerinden yapılmış olabileceğini, bu nedenle kendilerinin bir işlem yapamadıklarını öne sürdü.

ÇINAR BAŞKANLIĞINDA TOPLANDI..
Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar Başkanlığında Temmuz Ayı 1.Birleşim Toplantısını gerçekleştiren Yeşilyurt Belediye Meclisi, gündemde ki komisyon raporlarını ve teklifleri karar bağladı.

Yeşilyurt Belediyesi Gedik Kültür Merkezi Toplantı Salonunda saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan toplantıda açılış ve yoklamanın ardından 01 Haziran 2022 Tarihli Haziran Ayı Toplantısının karar özeti oy birliğiyle kabul edildi.

Gündem maddelerinin görüşülmesine geçmeden önce 27.Yeşilyurt Kültür, Spor ve Kiraz Festivali ve Kurban Bayramıyla ilgili konuşan Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, “Pandemi süreci nedeniyle iki yıldır düzenleyemediğimiz festivalimizi bu yıl dev konserler, açılışlar, sosyal, sanatsal, kültürel ve sportif etkinlikler, ödül törenleri ve farklı aktivitelerle büyük bir coşku altında gerçekleştirdik. Her günü ayrı bir renk ve heyecana sahne olan festivalimize katkı sunan herkese bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum. Önümüzdeki cumartesi günü başlayacak olan Kurban Bayramına ise bir kez daha erişmenin huzurunu ve mutluluğunu yaşamaktayız.  Bayram dostluğu, sevgiyi ve geleceği paylaşmaktır. Aşımızı, ekmeğimizi, soframızı paylaşmaktır. Birlik ve beraberliğimizi, kardeşlik ve dostluğumuzu en sıcak şekilde hissedeceğimiz bir bayram temenni ediyorum.  Kurban Bayramını ilçemizde en iyi şekilde değerlendirmek için Yeşilyurt Belediyesi olarak her zaman olduğu gibi 7/24 hemşerilerimizin hizmetinde olacağız. Bayrama erişmemiz vesilesiyle, başta Yeşilyurt’lu hemşerilerim olmak üzere tüm İslam Âleminin Kurban Bayramını en kalbi duygularımla kutluyor, bu mübarek günlerin ülkemize ve milletimize hayırlar getirmesini Cenabı Allah’tan niyaz ediyorum.” diye konuştu.

FAHRİ KAYAHAN'DAKİ BİNANIN OTOPARKI NASIL İŞYERİ OLDU?
Gündem maddelerine geçilmeden önce CHP Grubu adına Günnur Tabel, Fahri Kayahan Bulvarı üzerinde bulunan ve imar planında otopark fonksiyonunda olan binanım işyeri fonksiyonuna dönüşmesi ve Yakınca Bölgesinde bulunan ağaçlandırılacak alana yapılan binanın yapılış gerekçesini konu alan 2 adet yazılı soru önergesini sundu.

Otaparktan ticari alana dönüşen binayla ilgili Tabel'in yönelttiği sorular şöyle:  

“Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde Fahri Kayhan Caddesi’nde zemin otopark olmak şartı ile zamanında bir kat fazla alınan, binanın şimdi otoparkı dükkân olmuştur. Hatırlarsanız imar barışı çıktığında biz grup olarak bu olayın yanlış olduğunu dile getirdik ve bu binayı size sormuştuk ve siz kesinlikle ruhsat verilmeyeceğini söylediniz Ayrıca imar barışında her başvurana ruhsatın verilmediğini, uygun olmayan yerlerin imar affından yaralanamayacağı bilinmektedir. Şimdi soruyorum:

1 - Zemin ortak alan olan otoparka nasıl işyeri ruhsatı verildi?  

2 - Bu dükkâna tapuda nasıl işlem yapıldı?  

3- Aynı cadde üzerinde aynı konumda olan binalarda emsal gösterip aynı işlemi yapabilirler mi?” soruları yer aldı.  

"KÖTÜ EMSAL.."
Müslüm Okuşluk adlı şahsın, binanın  otopark alanını işyerine çevirmesiyle ilgili CHP'li sözcünün sorularını, Yeşilyurt Belediyesi İmar Müdürü Rıfat Dağdelen şöyle yanıtladı:

“Söz konusu binada belediyemiz tarafından yapı ruhsatı ve yapı kullanma belgesi verilmemiştir. Yapı kayıt belgesinin verilmesindeki usul ve esaslarda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı üzerinden alınmış olabilir. Ayrıca burada inşaat alanı artmadığı için herhangi bir işlem yapamıyoruz"

İnşaat Alanının arttığı ve yasal olarak ruhsat alma şansının olmadığını belirten CHP’li üye Tabel, “Burada nşaat alanı arttı ve otoparkta onların tapusu üzerine geçti. İmar barışından yapı kayıt alan herkesin ruhsat alma şansı yok. Burası kötü bir örnek olacak.”  diyerek, fonsiyon değişikliğinin kötü emsal teşkil edeceğini ifade etti.  

"NEYE GÖRE YAPTINIZ?" 
Tabel, ayrıca Beylerderesi'nde silah müzesi olarak ayrılan yerle ilgili işlemi de “Malatya merkez Yeşilyurt ilçesinde Uçak Müzesi olarak bilinen yerin yanında bulunan ağaçlandırılacak alana yaklaşık 160 metrekare bir bina Yeşilyurt belediyesi tarafından yapılmış. Öncelikle imar yasasına ve tüm kurallara öncellikle belediyeler ve kamu kurumları uymalıdır ki, vatandaşlara örnek olsun. Bu bağlamda:  

1 - Ağaçlandırılacak alana hiçbir bina yapılamaz, neye göre yaptınız?

2- Buraya nasıl ruhsat düzenlediniz, ruhsatı var mı?

3- Ağaçlandırılacak alanın mülkiyeti kime ait?

4 - Mülkiyet sahibinden izin aldınız mı?”sorularıyla gündeme getirdi.

CHP’li Tabel’in bu konudaki önergesi Başkan Çınar tarafından yanıtlandı. 

Başkan Çınar; “Biz, Beylerderesi Şehir Parkı üzerinde yıllardır çalışma yapıyoruz. Orası da halkımızın bitmeden aktif olarak kullandığı, gerçekten çok beğendiği güzel bir yer oldu. Burayla alakalı Bakanlıkla ilgili yazışmalarımız devam ediyor. Orayı Millet Bahçesi olarak tanzim edeceğimiz için buraya büyük yatırımlar yapılıyor. Savaş hikâyeleri ile ilgili ciddi bir emek verdik. Beylerderesi Şehir Parkı ve Millet Bahçesi olarak düşünüldüğü için Millet Bahçesi’nin içerisinde sosyal donatı ve ticari alanlar yapılıyor. Bakanlıkla ilgili de yazışmalarımız devam ediyor” sözleriyle CHP’li üyeyi yanıtladı.  

Tekrar söz alan CHP’li üye Tabel, “Başkanım haklısınız, yatırım yapıyorsunuz ama önce imar durumu düzeltilip, plan tadilatı yapılsa suçlu duruma düşülmezdi. Planda burası sadece ağaçlandırılacak alan olarak gösterilmiş. Hep tersten geliyoruz ya o nedenle diyorum” dedi.

Soru önergelerinin tamamlanmasından sonra gündem maddelerine geçildi. Oylanarak karara bağlanan gündem maddeleri şöyle:  

-Yeşilyurt Belediyesi Teftiş Kurulu Müdürlüğü çalışma usul ve esaslarını düzenleyen yönetmeliğin güncellenmesi, 
-Birimler arası ödenek aktarılması, 
-Kendirli, Samanköy, Suluköy, Topraktepe, Tepeköy, Bindal ve Cihadiye (Özal) Mahallelerini kapsayan ve belirlenen sokaklara (Yaklaşık 60 sokak )doğalgaz şebekesinin yapılması,  
-Tecde-Çilesiz Mahalleleri 9. etap Revizyon Uygulama İmar Planı  
-Karakavak Mahallesi 23. etap Revizyon Uygulama İmar Planı  
-Dilek Mahallesi 18. etap  Revizyon Uygulama İmar Plan tadilatları ayrı ayrı oylanarak kabul edildi.  
-Geri gönderme merkezi olarak fonksiyon verilen Fatih Mahallesi 173 ada 5 nolu parsele emsal 0.50, yükseklik ise 12.50 (4 Kat)metre olarak yapılaşma izni verilmesi, 
-Karakavak –Tecde Mahalleleri Revizyon İmar Planlarının gelişen ihtiyaçlara göre güncellenmesi  maddeleri oylanarak karara bağlandıktan ve bir sonraki oturumun 7 Temmuz günü yapılması kararlaştırıldıktan sonra meclisin 1. Oturumu sona erdi. 

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

16 yorum yapılmış

  • Komikmis (1 yıl önce)
    Mudur bey hikaye anlatma lütfen... Cevre sehircilige yaz yazini yapi kayıt belgesi iptal ediliyor mu edilmiyor mu? Suçu oraya atıp isin icinden cikamazsiniz..
    %50
    %50
    Yanıtla
  • murat (1 yıl önce)
    Adını Millet bahçesi koy, kılıfını böyle uydur. Sonra istediğin gibi rantiye alanı haline dönüştür.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • turan (1 yıl önce)
    Bunlar hep alicengiz oyunları. Neyse bir seneleri kaldı.
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Evet bir seneleri kaldı bir sene sonra başka bir akp li aday seçecez yeni başkan eski başkanın bıraktıgı yerden devam edecek yani bu olaylar bitmeyecek bitecek diye hiç umutlanmayin
    %73
    %27
    Yanıtla
  • Vatandaş (1 yıl önce)
    Yandaşlara villa projesinde sorun.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Sanki bi baskan yardimcim 3 tanemi almıştı ne ikisini sattı diye biliyorum buna da bi bak cinar başkan
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Artık biraz dürüst olun (1 yıl önce)
    Başkanın herşeyden haberi var, sadece gol yememek için korner çizgisinde top çeviyor. Geçmiş zaman belediye şirketinde yeğenim yok demişti, oysaki 2 gün önce yeğeni genel müdür yarsımcısı olarak amcasını karşılamıştı. Ah başkan ah Almanya meselesinden de haberin var, yeşilyurt belediyespordan da haberin var sosyal villalardan da haberin var. Var da varrrrrrr
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Muhatap mudur mu mudur bey cvplandiriyor. Imardan sorumlu başkan yardımcın nerde cinar başkan
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ali (1 yıl önce)
    Almanya ya gidenler mercedesleri altına çekti başkanı tebrik ederim...biz de Almanya ya gitmek isteriz teşekkürler
    %97
    %3
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)Ali isimli kullanıcı yorumuna
    Giden seferde çevre eğitimine civar bir ilimizden insanlar gitmişti bu sefer sıra biz malatyalilarda biz gerçekten çevre eğitimi almak sonrada çok sevdiğimiz vatanımıza dönmek istiyoruz.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Cengiz (1 yıl önce)
    Günnur Hanım ı tanımam bilmem.Siyasi görüşüne katılmam ancak yerel basindan takip ettigim kadariyla özellikle bu imar konularında şehir menfaatlerini gözeten kararlı tutumunu takdir ediyorum...
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Malatya'da Malatyalı (1 yıl önce)
    İmara bakın aynı mahallede hatta yan yana bir apartmana 12 kat izni hemen yanına 6,8 kat izinli apartmanlar daire alırken imara bakıyorsunuz yan tarafınız yeşil alan görünüyor veya apartman yeri görünmüyor daireyi alıp taşınıyorsunuz 3 yıl sonra o imara kapalı alanlarda mantar gibi apartmanlar yükseliyor güneş gören hava sirkülasyonu olan dairenizde balkona çıkamaz oluyorsunuz gezin Malatya'yi ne demek istediğimi anlarsınız.
    %97
    %3
    Yanıtla
  • Almanya44 (1 yıl önce)
    Belki baskanın haberi yoktur alınan Meclis kararından gunnur hanım
    %39
    %61
    Yanıtla
  • Başkan Külyutmaz (1 yıl önce)Almanya44 isimli kullanıcı yorumuna
    Ne yani? Başkanı ayakta mı uyutmuşlar demek istiyorsunuz?
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Hocanin bir fikrasi var parayi veren ruhsatta alir dudukte calar
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Sağır sultan duydu da başkan bey mi duymadı almanyalı....
    %93
    %7
    Yanıtla