SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Mevlit Kandili Malatya'da da İdrak Edildi.. 'Peygamberi Hatırlamalıyız'

Mevlit Kandili Malatya'da da İdrak Edildi.. 'Peygamberi Hatırlamalıyız'
A- A+ PAYLAŞ

Peygamberimiz Hazreti Muhammed'in doğum günü olan Mevlit Kandili, 14 Eylül Cumartesi gecesi Malatya'da da idrak edildi. Kernek'teki Karagözlüler Camisi'nde mevlit okutuldu, cami önünde şeker dağıtıldı.

Hazreti Muhammed'in dünyaya gelişi dolayısıyla hicri takvime göre rebiülevvel ayının 12'nci günü idrak edilen Mevlit Kandili, İslam toplumlarında asırlardır kutlanıyor.

Sözlükte "doğum yeri ve zamanı" anlamına gelen mevlit, İslam kültüründe özellikle Hazreti Muhammed'in doğumunu, bu kapsamda yapılan törenleri ve yazılan eserleri ifade etmek için kullanılıyor.

Osmanlı, Memlük, Eyyubi ve Fatimi devletleri döneminde Hazreti Muhammed'in doğum gününün resmi törenlerle kutlanılmasının yanı sıra Türk ve Arap edebiyatında peygamber sevgisinin işlendiği eserler kaleme alındı.

Özellikle İslam toplumlarının büyük bir kısmında yoğun rağbet gören Süleyman Çelebi'nin "Vesiletü'n Necat (Kurtuluş Vesilesi)" adlı mesnevisi, besteli veya kendine has bir şekilde irticalen mevlit merasimlerinde okundu.

"Mevlit Kandili'nde peygamberi hatırlamalıyız"
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Mehmet Kapukaya, AA muhabirine, peygamberin pazartesi günü doğduğuna ilişkin rivayetlerin daha sahih olduğunu söyledi.

Hazreti Muhammed'in kendi doğum gününü kutlamadığını, sahabe döneminde de böyle bir uygulamanın olmadığını aktaran Kapukaya, Mevlit Kandili'nin özellikle Osmanlı devleti tarafından resmi olarak kutlandığını ifade etti.

Kapukaya, Diyanet İşleri Başkanlığınca 1989'da kutlanmaya başlanan Kutlu Doğum Haftası'nın 2017'de Mevlid-i Nebi Haftası olarak değiştirildiğini bildirdi.

Kandillerin manevi bir huzur sağladığını dile getiren Kapukaya, "Mevlit Kandilinde amaç peygamberimizi hatırlamak, onu anmak ve kendimize rehber edinmektir. Peygamberimize gelen kitap Kur'an-ı Kerim'dir. 'Kur'an-ı Kerim'e karşı sorumluluğumuzu yerine getiriyor muyuz, Peygamber Efendimizi yeterince tanıyabiliyor muyuz?' diye düşünmeliyiz." ifadelerini kullandı.

Kandil gecesinde Hazreti Muhammed'in sözlerinden oluşan hadisleri okumak gerektiğini dile getiren Kapukaya, bu gece aynı zamanda tevbe ve istiğfar ederek günahların affedilmesi için dua etmek gerektiği tavsiyesinde bulundu.

"Kız çocuklarının vahşice katledilmelerinin önüne geçen ayetleri beyan etti"
Hazreti Muhammed'in alemlere bir rahmet olarak gönderildiğini belirten Kapukaya, şunları kaydetti:

"Hazreti Muhammed, kız çocuklarının diri diri toprağa gömülmek suretiyle vahşice katledilmelerinin önüne geçen ayetleri beyan etmiştir. Peygamber Efendimiz bizim için bir şahit, cennet ve cennet nimetleriyle bizleri müjdeleyen bir müjdeci, ahiretle ilgili hususlar konusunda ve cehennem ateşi konusunda bizi uyaran bir uyarıcı ve bizi iyiliğe güzelliğe ve hayra çağıran bir davetçi olarak gönderilmiştir. O, yolumuzu aydınlatan bir kandildir. Her kim o ışıktan giderse selamete gider. Işıklı yoldan gitmeyip karanlık yolu tercih ederse uçuruma yuvarlanması kaçınılmazdır."

MESAJLAR..

Malatya Valisi Seddar Yavuz
"Âlemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v.)’in doğum yıldönümünü idrak etmenin huzurunu ve manevi coşkusunu yaşıyoruz. O’nun dünyaya gelişi, insanlık için en önemli hadiselerden biridir. Sevgili Peygamberimiz, insanlara huzur, barış, adalet ve güzel ahlakı tebliğ etmiş; tüm insanlığa rehberlik eden bir hayat yaşamıştır.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.), sadece ümmeti için değil, tüm insanlık için de mükemmel bir örnek olmuştur. O’nun sünnetini ve öğütlerini takip etmek, İslam dininin esaslarını doğru anlamak ve yaşamak için büyük önem taşımaktadır. Bugün, O’nun evrensel mesajlarını hatırlamak ve hayatımıza uygulamak, toplum olarak huzur, kardeşlik ve barışa ulaşmamız için en önemli adımlardan biridir.

Mevlid Kandili, sevgi, saygı, hoşgörü ve dayanışma gibi insani değerleri pekiştirmek için bir vesile olmalıdır. Bu mübarek gece vesilesiyle Peygamberimizin yüksek ahlakını örnek alarak, birlik ve beraberlik içinde yaşamaya daha fazla gayret göstermeliyiz.

Bu duygu ve düşüncelerle, başta hemşehrilerim olmak üzere, tüm İslam âleminin Mevlid Kandili’ni tebrik ediyor; bu mübarek gecenin milletimize, İslam dünyasına ve tüm insanlığa hayırlara vesile olmasını, barış, huzur ve kardeşlik getirmesini Yüce Allah’tan niyaz ediyorum."

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er
Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAV) 'in dünyaya teşriflerinin yıl dönümünü idrak etmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirten Başkan Er, Mevlid Kandili'nin tüm insanlık için sağlık ve esenlik getirmesini diledi.

Başkan Er mesajında şunları dile getirdi:

"Bizim dinimiz kötülüklerden, zulümden, zararlı her şeyden uzak durmamızı; iyilik ve ihsana yönelmemizi emretmektedir. Bunun en güzel yolu ise, bizler için en güzel örnek olan ve âlemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimiz (SAV)’in hayatını örnek almamızdır.

Maalesef üzülerek belirtmek isterim ki; Bugün İslam Coğrafyası kanla, gözyaşıyla, akla hayale gelmeyecek zulümlerle inim inim inlemektedir. Bu zulüm arş-ı alâyı titretmektedir. Kelimelerin anlatmaya kifayet edemeyeceği bu acının, gözyaşının, zulmün dinmesi ancak ve ancak Peygamber Efendimizin bizlere getirmiş olduğu o kutlu mesajlara sahip çıkmakla mümkündür.

Bu duygu ve düşüncelerle, Mevlid Kandili’nin İslam Coğrafyasında akan kanın, zulmün ve gözyaşının biran önce dinmesine, birlik ve beraberliğimizin güçlendirmesine vesile olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyor, tüm müslümanların Mevlid Kandilini tebrik ediyorum.”

Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof.Dr. İlhan Geçit
Başkan Geçit, yazılı mesajında; Âlemlere rahmet olarak gönderilen Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (S.A.V) dünyayı teşrifini müjdeleyen Mevlid Kandiline ulaşmanın huzuru ve mutluluğu içerisinde olduklarını ifade ederken, “Bütün insanlığa rahmet elçisi olarak gönderilen ve insanların en hayırlısı olan Peygamber Efendimizin yeryüzünü şereflendirmeleri insanlık tarihinin en müstesna, en önemli hadiselerinden biridir. Resul-i Ekrem Efendimiz beşeriyeti, tüm mahlukatı fazilet ve hidayet nuruyla aydınlatmış, doğru ve adaletli olmanın güzelliklerini öğretmiştir. Peygamberimizin hayatını, mesajlarını yeniden hatırlayacağımız, düşüneceğimiz ve insanlığa getirdiği bütün değerleri anlayıp, hayatımızı O'nun güzel ahlakıyla güzelleştirebileceğimiz manevi yenilenme fırsatını en iyi şekilde değerlendirmeliyiz.

Mevlid Kandili, Peygamber Efendimizin bütün zamanlara hitap eden ve tüm insanlığa hayat iksiri sunan evrensel mesajlarını değerlendirmemiz bakımından bizlere bir hatırlatma olmalıdır. Bu nedenle, toplumsal huzurun, barışın, birlik ve beraberliğin tesisini sağlayan böyle eşsiz fırsatlar, insanlık âlemi için çok kıymetlidir.

Mevlid Kandilimizin milletimizin birlik ve beraberliğine, vatanımızın huzur ve mutluluğuna, kalplerimizin merhamet, hoşgörü, şefkat ve muhabbetle süslenmesine ve bütün İslam Âleminin huzuruna vesile olmasını Cenab-ı Haktan niyaz ediyorum. “ dedi.

Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın
Belediye Başkanı Bayram Taşkın, Mevlid Kandili vesilesiyle bir mesaj yayımladı. Başkan Taşkın, mesajında Peygamberimiz Hz. Muhammed'in (SAV) doğumunun insanlık için rahmet ve huzur vesilesi olduğunu dile getirerek, "Bu mübarek geceyi vesile kılarak hem kendimizi hem de toplumsal bağlarımızı güçlendirmeliyiz" dedi.

Başkan Taşkın, Mevlid Kandili'nin İslam âlemi için büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak, "Bu tür manevi günler, aramızdaki sevgi, saygı ve kardeşlik duygularını pekiştirmek adına kıymetli fırsatlardır. Özellikle bu zor zamanlarda bir araya gelmek, dayanışma içinde olmak, geleceğimizi daha güçlü kılacaktır" ifadelerini kullandı.

Taşkın, mesajının sonunda tüm İslam âleminin Mevlid Kandili'ni tebrik ederek, "Bu gece vesilesiyle dualarımızın kabul olmasını, ülkemize ve tüm insanlığa barış, huzur ve refah getirmesini diliyorum" dedi.

malatyahaber.com-AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız