İstanbul'da suikast sonucu öldürülen Hrant Dink (fotoğrafta sağdan 2.), Nisan ayında MİAD'ın "Malatya Üzerine Konuşmalar" toplantısına katılmıştı.
Dink'in de konuğu olduğu, Nisan 2006'da yapılan toplantıya ilişkin olarak malatyahaber.com'da yer alan haber şöyleydi:
..
Malatyalı İşadamları Derneği (MİAD) tarafından MİAD Genel Merkezi'nde düzenlenen, "Malatya Üzerine Konuşmalar" içerikli 3. Fikir Platformu toplantısında Malatya ile ilgili çeşitli değerlendirmeler yapıldı.
İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak, 500 yıl önce Musevi toplumunu hiçbir koşul öngörmeden bağrına basan Osmanlı'nın, Ermeniler ve diğer azınlıklarla hiçbir sorunu bulunmadığını belirtti. Bu ulusun geleneklerini AB'nin hiçe saymaya çalıştığını, bu nedenle AB sürecinin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini belirten Parlak, "GAP, Alanya, Antalya, Bodrum Araplara satılıyor. Konut satışına evet diyorum ama toprak satışına karşıyım. Biz Arap değil, Türküz. Bunu asla unutmamalıyız" diye konuştu.
Sadece Ermeniler'in değil Malatyalılar'ın da Malatya'yı terk ettiğini rakamların gösterdiğini söyleyen Malatyalı oyuncu-sunucu Kenan Işık, bir zamanlar 7 dil konuşan insanların yaşadığı, 1955'lerde kızlarını Hukuk Fakültesi'nde okutan ailelerin bulunduğu Malatya'nın yeniden ele alınması gerektiğini söyledi. Özellikle eski Malatya evlerine değinen Işık, bu evlerin, bu değerlerin korunması gerektiğine dikkat çekti.
3. MİAD Fikir Platformu toplantısına katılan Gazeteci-Şair Cumali Ünaldı, Türkiye de işsizlerin oranının yüzde 12 olmasına karşın Malatya'da bu oranın yüzde 18'lere ulaştığını belirterek, "Malatya 'ben bitiyorum' diyor. Malatya'ya müdahale etmek lazım" diye konuştu.
Toplantıya katılan Agos Gazetesi Yazarı Hrant Dink, "Bugün yaşananlara baktığımızda geçmişte yaşanan bir filmin tekrarını izliyoruz. Bu tuzaktan kurtulmamız gerekiyor" dedi.
Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Akdaş'ın başkanlık ettiği sohbet toplantısında, katıldığı her platformda Kürtleri defalarca uyardığını belirten Dink, "Bu gidişin gidiş olmadığını onlara da söylüyorum. Bu topraklar üzerinde asırlardır oynanan oyunlar var. İngiliz, Fransız, Alman veya Amerikan değişmiyor. 1914'lerde oynanan oyun neyse şimdi de oynanan oyun o. Sonuçta olan bize oluyor. Hesabı cari yapmamızda yarar var. Neler kazandığımıza değil neler kaybettiğimize bakmak lazım. Kuzey Irak bir ümit mi oldu? Birileri orayı işaret ederek düğmeye mi bastı? O çok tehlikeli. Siyasi tercihlerimizi, fikir ayrılıklarımızı bir kenara bırakıp yüreğimizi konuşturup bu tuzaktan kurtulmamız lazım" dedi.
Aslen Malatya doğumlu olan ve 7 yaşında babasının ölümüyle İstanbul'a göç ettiklerini belirten Hrant Dink, halen Malatya'da akrabaları bulunduğunu belirtti. Dink, Malatya'da kapalı olan Ermeni kilisesinin onarılarak orada yaşayan ailelerin ibadeti için açılması çağrısında da bulundu.
MİAD Başkanı Yunus Akdaş ise, Malatya'nın tüm değerlerini bir araya getirmekten mutluluk duyduklarını, üye sayılarının 400'ü aştığını ve bu birlikteliğin Malatya'da ve Türkiye'de etkilerinin önümüzdeki dönemlerde daha net görüleceğini söyledi.
FOTOĞRAF: (Soldan Sağa) Sanatçı Kenan Işık, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mesut Parlak, MİAD Başkanı Yunus Akdaş, Yazar Hrant Dink, Yazar Cumali Ünaldı..