SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Minibüs ve Okul Servis Ücretlerine Zam

0
Güncellendi - 2019-09-01 03:27:23
Minibüs ve Okul Servis Ücretlerine Zam
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Minibüs ve Umum Servis Araçları Odası Başkanı Mesut İnce, Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından alınan karar ile birlikte şehiriçi minibüs ve okul servis ücretlerinin yeni tarife üzerinden yolcu taşıyacağını söyledi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Malatya Minibüs ve Umum Servis Araçları Odası Başkanı Mesut İnce, Malatya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından alınan karar ile birlikte okul servis ücretlerinde zam yapıldığını dile getirdi. Şehiriçi servislerde 0-5 kilometreye kadar olan mesafelerde fiyatın 180 TL’ye çıktığını belirten İnce, 10 kilometreye kadar olan mesafelerde 190 TL, 20 kilometre olan mesafelerde ise fiyatın 200 TL olarak açıklandığını dile getirdi.

UKOME tarafından alınan bu karardaki ücretlerin ilkokul öğrencilerine ait olduğunu belirten İnce, “Bu açıklanan fiyat içerisinde hostes parası dahildir. Lise ve dengi okullarda ise bu ücretler 0-5 Km’ye kadar olan mesafe 175 TL, 5 ve 10 Km‘ ye kadar olan mesafe 180 TL, 10 Km’den 20 Km’ye kadar olan mesafelerde ise 190 TL olarak belirlenmiştir” dedi.

Okul servisçi esnafının iki yıla yakın bir süredir fiyatları arttırmadığını dile getiren İnce, “Ayrıca bu belirlenen fiyatlar içerisinde hostes parası da şehirlerarası olduğu için fiyatların makul olduğunu ve vatandaşlarımızda bunu iyi karşılayacağına ben inanıyorum. Çünkü örnek verecek gibi olursak İzmir’de 0-6 Km arası mesafelerde 277 TL öğrencilerden fiyat alınırken bunun üzerine 60-70 TL hostes parası eklenmektedir. Antalya’da 0-3 Km olan mesafede 190 TL alınırken, 60 TL hostes parası alınıyor. Malatya’da 0-5 Km mesafedeki öğrencimiz ise 180 TL’ye taşınacaktır. Biz iller bazında baktığımız zaman en ucuz iller mesafesi arasındayız. 5362 yasanın bize vermiş olduğu yetki ile minibüs ve servis odalarında zam yapma kararı esnaf odaları birliği başkanımızın yürürlüğe girmektedir. Bu konu bu zam kaçınılmazdır.” İfadelerine yer verdi.

Ucuz taşıma ile kalitenin olmayacağını ifade eden İnce, “Araçlarımızın bakımlı ve temiz olmasını şoförlerimizin tertipli olmasını ve kaliteli hizmetin daha önemli olduğunu ben velilerimize söylemek istiyorum. Özellikle ben velilere şunu iletmek istiyorum. Hizmeti kimden alıyorsanız ona ücreti vermelisiniz. Çünkü bazı özel okullarda UKOME’ de belirtmiş olduğumuz fiyatın çok üzerinde 250 ve üzeri fiyat alındığı öğrencilerimizden ve velilerimizden ihbarlar almaktayız ve bu alınan paralar bizim servisçi esnafımıza verilmemektedir.” şeklinde konuştu.

Malatya’daki servisçi esnafın plaka tefecilerine de dikkat etmesi gerektiğini dile getiren İnce, “Bir takım plaka tefecileri büyükşehir belediyesinin S plaka verecek gibi bir algı oluşturarak esnafın elindeki S plakasını alması için bir girişim yapmaktadır. Bu konuda bir kez daha servisçi esnafımıza seslenmek istiyorum Malatya’da kesinlikle S plaka ihtiyacı yoktur. S plaka fazlalığı vardır bu konuda esnaflarımızın bilmesini ve bunun gibi konulara dikkat etmesini isterim” ifadelerini kullandı.

Minibüs ücretlerinde artış

İnce, aynı şekilde UKOME tarafından şehir içi minibüs ücretlerinde de artış yapıldığını ifade ederek, “Malatya’da M plakalı araçların ücreti öğrenci 1,75 TL, sivil 2,50 olarak belirlenmiştir.” dedi.

Şehir içi M plaka hatlı minibüslerde yaklaşık 2016 yılından bugüne kadar bir zam uygulanmadığını dile getiren İnce, “Şimdiye kadar zam yapmamızın sebebi 15 Temmuz hain darbe girişiminin arkasından dolara karşı dik durmak için şoför camiası olarak vatandaşlarımıza kaliteli ve ucuz taşımacılık yapma sözünü verdik. Yaklaşık 3 yıldır zam yapmadık ve giderlerimize bakıldığı zaman maliyetlerimiz SGK masraflarımız arttı, şoförlerdeki asgari ücretlerimiz arttı, yedek parça ve lastik maliyetlerimiz arttı. Biz 2016’da bu zammı yaptığımızda mazot 4 TL iken şuan 6 TL arasındadır. Bu zam kaçınılmaz bir zamdı ve bunu minibüsçü arkadaşlarımızın kaldırması zordu. Biz öğrenciler için 1,75 TL sivilde 2,50 olarak zam kararı alınmıştır. Ayrıca Çarmuzu, Kiltepe, Melekbaba, Başharık, Taştepe gibi mahallelerde yaşayan vatandaşlarımızın ve maddi durumu zayıf bölgelerde ise sivil ücreti 2,25 olarak belirleyerek oradaki vatandaşlarımızın mağdur olmaması gerektiği için bizler bu tarifeyi yaptık” dedi.

Malatya’nın çevre illere bakıldığında ucuz taşımacılık yapılan iller arasında olduğunu ifade eden İnce, “Malatya’da giderlerimizin artması yüzünden zam kaçınılmaz olmuştur. Ayrıca bu konu hakkında büyükşehir belediye başkanımıza yönelik algıların yanlış olduğunu belirtmek istiyorum” şeklinde konuştu.

İnce, ayrıca 65 yaş vatandaşlara da özel halk otobüslerinde aylık 70 binişlik sınırlaması getirildiğini ifade ederek “Çünkü sınırsızca binmenin bir anlamı yoktur. Ben bu konu hakkında 65 yaş üstü vatandaşlarımızın bunu güzellikle karşılayacağına inanıyorum ve odamızı da bu konu hakkında çok teşekkür aldığımızı belirtmek istiyorum.” diye konuştu.

İha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

27 yorum yapılmış

  • aslan (5 yıl önce)
    Bana bi söyler misiniz hangi okul servisinde hostes var milleti kandırmayın.Koltuk sayısından fazla öğrenci alınıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • ramazan (5 yıl önce)
    istanbulda 1.25 öğrenci 2.0 tl is sivil vay be. münübüscülerin sucu yok ama belediye aç gözlülük yaparsa çalınan paraları toplamaya böyle çalışırsa iştirakcilerde yerinde durmazalar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mlty44Mlty (5 yıl önce)
    65 yaş hakkini 3 tane minibüsçü, 5 tane özel halk otobüsü şoförü kimsenin elinden alamaz.. Devletin verdiği hakki devlet alır sadece... Verilen haklar doğrultusunda istedikleri kadar biner, istedikleri kadar gezerler... Haaa ben devletin diyorsan o başka..
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakan (5 yıl önce)
    Devlet zayıf bı konuda okul evin tam yanindaki olacak şartı olacak ve kalifiye öğretmen olacak serviscilerde azdı Ece Allah çıkarsın aldillari zamlı parayi
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (5 yıl önce)
    Mesut bey özel okullari herhalde baglamiyor.Buradan soyleyeyim.200 tl.den asagi fiyat yok.Duyduysanizmudahale edin.Çinar,mercan...vb
    0
    0
    Yanıtla
  • başkan (5 yıl önce)
    Şehir içi M plaka hatlı minibüslerde yaklaşık 2016 yılından bugüne kadar bir zam uygulanmadığını dile getiren İnce, “Şimdiye kadar zam yapmamızın sebebi 15 Temmuz hain darbe girişiminin arkasından dolara karşı dik durmak için şoför camiası olarak vatandaşlarımıza kaliteli ve ucuz taşımacılık yapma sözünü verdik. Yaklaşık 3 yıldır zam yapmadık ve giderlerimize bakıldığı zaman maliyetlerimiz SGK masraflarımız arttı, şoförlerdeki asgari ücretlerimiz arttı, yedek parça ve lastik maliyetlerimiz arttı. Biz 2016’da bu zammı yaptığımızda mazot 4 TL iken şuan 6 TL arasındadır. Bu zam kaçınılmaz bir zamdı :))))
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (5 yıl önce)
    2 kişşlik koltuğa 5 öğrenci oturtuyorsunuz memura %3 zam gelirken herşeye yüzde 25 zam geliyor vicdansızlık diz boyu yazıklar olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Öğrenci (5 yıl önce)
    Kimse kusura bakmasında siz emekli maaşınızı alıp heryere bedava bineceksiniz biz öğrenciler paramız olmadığı halde ücret ödeyeceğiz. Oda yetmezmiş gibi yer isteyeceksiniz. Yeride verdikten sonrada bir teşekkür bile etmeyeceksiniz. Kusura bakmayın artık yeter. Sırtımızda çanta 8-10 saat ayakta kalalım sonra yer verelim oda yetmezmiş gibi ayda 70 binişlik karta itiraz edin. Az elinizi vicdanınıza koyun yeter ya
    0
    0
    Yanıtla
  • Teşekkürler etmeyenin kendi ayıbı... Ama teşekkür etsin etmesin büyüklere yer vermek lazım. Sen de birgün yaşlanacaksın... Ozaman da bu söylediğinin arkasında duracak mısın göreceğiz..
    0
    0
    Yanıtla
  • Niye yer vermek lazım kardes yok yaslanirsin maslanirsan göreceğiz vermesin Nasıl cevap bu ya Biz gunun 12 saatini hem işte hem okulda geçirelim üniversite otobüsünde zorla bir yer bulalım 1.75 tl vererek o otobüse bin elim fakat bedava binen bir amcamız gelsin bizi kaldırsın öyle mi yok öyle yağma kusura bakma
    0
    0
    Yanıtla
  • Saygısız kimsenin kimseye saygısı sevgisi kalmamış herkes herşeyi kendi nefsine çekiyor yazıklar olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Bırak Allah aşkına sırtında cantaymis ben hiç görmedim çantayla dolaşan öğrenci hem mecbursun yer vermeye bide sekiz on saat ayakta nerde ders görüyorsun sen. Öğrenci olduğundan bile şüpheliyim senin
    0
    0
    Yanıtla
  • itiraz44 (5 yıl önce)
    Minübüscüleri kutlarım .motaştan daha ucuz hizmet veriyorlar. UTAN MOTAŞ.
    0
    0
    Yanıtla
  • motaş tan ucuz yapmazsa kimse binmez de ondan ucuz yapıyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (5 yıl önce)
    Vadandasin çocuğunu evine yaya gidip geleceği okullarda okutmamiz lazım iki çocuğunu servise veren bir aile birde öğle yemeği kendiside işine toplu taşımayla gidiyorsa Allah yardımcısı olsun düşünün değerli dostlar Battalgazi ve hanımın çiftliği bölgesinde oturuyorsanız öğrencinizi servise vermeden göndereceğiniz bir tane lise yoktur.surekli Yimpaş bölgesine ve eski tarım meslek lisesi alanına okullar yapılıyor o bölgeler yerleşim yerlerine ne kadar uzaklıkta yazık vatandaşa diyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyasporlu (5 yıl önce)
    Gecikmiştiniz
    0
    0
    Yanıtla
  • M.Sinan ÖZTAN (5 yıl önce)
    65 VE ÜSTÜ VATANDAŞLARA 2013 YILINDA 4736 SAYILI YASA İLE ÜCRETSİZ BİNİŞ HAKKI VERİLMİŞTİR.NASIL OLSA ÜCRETSİZ DİYE İSTİSMAR ETMEKTE DOĞRU DEĞİL AYLIK 70 BİNİŞ ŞEKLİNDE SINIRLAMA GETİRİLEMEZ.AKSİ TAKDİRDE YASA HÜKÜMLERİNİ TANIMAMAK OLUR.
    0
    0
    Yanıtla
  • Aspava 44 (5 yıl önce)
    Çilesiz minibüslerini Allah için takip edin. Küçücük minibüslere 50 kişiyi dolduruyorlar. Fiat artışından geçtik ama bu kadarda tıka basa dondurmalarına bari engel olun.birde ışıklarda bekleme yok müşterilere bağırmaları. Dernek başkanı o koltukta oturupta sadece reklam amaçlı çıkma haberlere çalış
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı mağdur (5 yıl önce)Aspava 44 isimli kullanıcı yorumuna
    Çok haklısın aspava 44 müşteriyi dovmedikleri kalmış araba durmadan acele acele edin diyorlar, yaşlı ve çocuklu bayanları almıyorlar bazı dolmuşlarına bindiğim zaman kendimi rezil ve aşağılanmış gibi hissediyorum
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (5 yıl önce)
    Battalgazi Anadolu lisesine servis çeken bir kac minibüs pislik icinde bir yil boyunca çalıştı lütfen denetimler arttirılsın bir cok servis minibüs gibi ağzina kadar dolu bir çlok cocuk ayakta yolculuk yapıyor denetim yapilcagi minibüsculerce haberdar ediliyor kontrol den gecip fazla yolcularini aliyorlarr
    0
    0
    Yanıtla
  • Syd (5 yıl önce)
    Münibüs ler hiç hijyenik değil tecde hattındaki minübüs ler ise ışık bilmezler
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyali vatandas (5 yıl önce)
    Sayın başkan çalışmalarinizda başarılar dilerim şehir içi minibüs hatları nda çalışan her bir hattın değeri ortalama 3 trilyon fakat vatandaşın bindiği aracın değeri 5- 10 bin tl yani külüstür ve dökülüyor her renkten modelden şekilden araç var şoför lerin bir kısmı hariç çoğu vatandaşa karşı kaba üslubu sert bunların değişmesi gerekir birde bu devirde simsara gerek varmı hergün bindiğimiz aracın başında bekleyip bağırması nın hiç gereği yok vatandaş rahatsız bu görüntüden dökük minibüs-harabe durak-simsar tamamen değişmesi gerekir saygılar
    0
    0
    Yanıtla
  • KIL BAYRO (5 yıl önce)
    Başkan sadece zam yapıldığı zaman ortaya çıkma, trafikte terör estiren , kural tanımaz her yeri babasının tapulu malı gibi gören müşterisine kaba davranan bazı minibüscü esnafı için de iki kelam et, düzeltmek için en azından çaba sarfet
    0
    0
    Yanıtla
  • Memet can (5 yıl önce)
    Ekonomik koşullardan dolayı zam yapmak zorunda olduğunuzu söyleyin çıkın hemen 15 temmuza sarmaniza ne gerek var azıcık dik durun bu zammı her sene yapıyorsun yok 15 temmuz muş musda bırakın bunları milletin aklıyla dalga gecmeyin
    0
    0
    Yanıtla
  • fevzi (5 yıl önce)
    65 yaş doldurulduğuna dair bi kimlik göstererek ücretsiz şehir içi taşıma yasa ile verilmiş bir haktır.bu hakkı TBM M başka kimse alamaz değiştiremez
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatandaş (5 yıl önce)fevzi isimli kullanıcı yorumuna
    Niye zoruna gitti 65 yaşındasın evinde otur dolanmayın işi olana engel oluyorsunuz
    0
    0
    Yanıtla
  • BÜLENT (5 yıl önce)
    Nasıl olsa alıştık.
    0
    0
    Yanıtla