SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bu Gecede Namazla Miraç Bütünleşmiştir"

0
Güncellendi - 2020-03-22 22:36:47
A- A+ PAYLAŞ

Miraç Kandili bu gece (21 Mart Cumartesi) idrak ediliyor. Kandil dolayısıyla, siyasiler ve yerel yöneticiler mesajlar yayınladılar.

İslam inancına göre, Hazreti Muhammed, Miraç gecesi, Allah’ın daveti üzerine Cebrail Aleyhisselam’ın rehberliğinde Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksa’ya, oradan semaya, yüce alemlere ve ilahi huzura yükseldi. Hazreti Muhammed, yolculuğunda ”Burak” adlı binekle seyahat etti.

Beş vakit namaz miraç gecesinde farz kılındı, Allah’a şirk koşmayanların cennete gireceği müjdesi verildi ve Miraç gecesinde “Amenerrasulü” diye başlayan Bakara Suresi’nin son iki ayeti indirildi.

Ayrıca bu gece Allah, Hazreti Muhammed’e insanın yaşama hakkını, şeref ve haysiyetini korumayı, toplumun huzur ve güvenini sağlamayı amaçlayan on iki emir vahyetti.

"BU GECEDE NAMAZLA MİRAÇ BÜTÜNLEŞMİŞTİR"

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, AA muhabirine Cumartesi akşam idrak edilecek Miraç Kandili'nin Müslümanlar için önemli olduğunu söyledi.

Recep ayının 27. gününün Miraç Kandili'ne denk geldiğini belirten Yılmaz, miracın Kur'an-ı Kerim'de adı anılan ve işaret edilen bir gece olduğunu vurguladı.

Yılmaz, İsra suresinin ilk ayetlerinde miraç olayının geçtiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Peygamberimiz bir gecede Mekke'den Kudüs'e gidiyor. Bu olay bir an içerisinde gerçekleşiyor. Daha sonra Kudüs'ten Cebrail'in rehberliğinde sema katlarına uruc ediyor, Efendimiz Allah'ın huzuruna erişiyor. Olayın bu safhası miraçtır. İsra olayı Kur'an-ı Kerim'de, miraç olayı ise hadislerde yer almaktadır. İsra ve miraç mucizesinin Peygamber Efendimizin hayatında ve İslam’ın ilk döneminde çok önemli bir mesaj değeri var. İsra mucizesi Peygamberimizin 'Hüzün Senesi' diye bilinen amcası Ebu Talib'in ve Hatice validemizi vefat ettiği ve Mekkeli müşriklerin kendisine sosyal ve ekonomik ambargo uyguladığı bunalımlı bir senedir. Allah böyle bir dönemde efendimizin kalbini teselli etmek ve gönlündeki darlığı azaltmak için onu bir İsra ve miraç mucizesiyle taltif etmiştir. Böyle önemli bir olayda, miraçtan getirilen ve ümmete hediye edilen 5 vakit namaz ibadetidir. Önceleri Efendimiz gece namazları kılardı ama namazın bütün ümmete 5 vakit farz kılınması bu gecenin bereketidir. Bu gecede namazla miraç bütünleşmiştir. Miraç hadisesi bize birtakım hediye ve atiyelerin Allah'ın katından getirildiği ve bizim hayatımızda önemli değişikliklere vesile olan mühim bir gecedir."

Miraç Kandili'nin ramazanın müjdeleyicisi olan recep ayının artık sona erip ve şaban ayının geldiğini gösteren bir dönem olduğunu anlatan Yılmaz, "Miracın bizi safha safha, adım adım ramazana hazırlayan, ramazana hazırlıksız 'küt' gibi düşmeyelim diye önemli bir uyarıcı mesaj değeri bulunmaktadır." dedi.

Yılmaz, Miraç Kandili gecesinde Müslümanların kaza namazları varsa onları kılmalarını gerektiğinin altını çizerek, "Kandil gecesinde nafile ve teheccüd namazı kılınmalı. İnsanlar bu gecede bol bol dua edip günahlarına af dilesinler. Kandil gününü de oruçlu geçirsinler." değerlendirmesinde bulundu.

MESAJLAR..

AKP MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık

Çalık mesajında şu ifadeler yer verdi:

"Üç ayların müjdeleyicisi Regaip Kandili’nin ardından bir kez daha bereketini, sevincini ve mutluluğunu yaşadığımız Miraç Kandili’ne ulaşmış bulunmaktayız.

Yüce Rabbimizin alemlere rahmet olarak gönderdiği Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V), yine O’nun kudretiyle Mescid-i Aksa’ya yürütülmüş ve daha sonra yedi kat göğü geçerek Sidretü’l Münteha’ya yükseltilmiştir. Makamların en yücesinde sonsuz kudret sahibi Rabbimiz ile aracısız bir şekilde buluşmasını ifade eden Miraç, en mübarek gecelerin başında gelmektedir. Bizler de bu vesileyle Miraç Kandili’nin anlamını iyi idrak etmeli, kalplerdeki zenginliği arttırmak için bol bol dua etmeli, hatalarımızın affı için tövbe etmeliyiz. Miraç, ümmetimiz için ilahi bir rahmet, nefisleri terbiye etmek, misafir olarak bulunduğumuz bu fani hayatta ifa ettiğimiz yaşamımızın muhasebesini yapmak, elleri semaya, kalpleri Allah’a açmak adına önemli ve müstesna bir gecedir.

Dünya genelinde yaşanan koronavirüs salgınına karşı Sağlık Bakanlığımız başta olmak üzere Devletimiz tüm kurumlarıyla büyük bir mücadele göstermektedir. Bizler de bu mücadelede üzerimize düşeni yapmalı, uyarıları dikkate almalı, sürekli ifade edildiği gibi evlerimizde kalmaya devam etmeliyiz. Bununla birlikte Miraç Kandili’nin anlamını iyi idrak ederek bol bol dua ve tevbe etmeliyiz.

Bu duygu ve düşüncelerimle; aziz milletimizin, ve tüm İslam aleminin Miraç Kandili’ni en kalbi duygularımla tebrik eder, bu gecede gönül bağlarımızı, muhabbetimizi, kardeşliğimizi her zamankinden daha sağlam ve sıkı bir şekilde güçlendirmesini Cenab-ı Allah’tan niyaz ederim."

AKP Malatya Milletvekili Ahmet Çakır

"Bir Miraç Kandilini daha idrak etmenin mutluluğu ve manevi huzuru içerisindeyiz.

Mübarek Üç Aylar'ın içinde yer alan Miraç Kandili, Müslümanların inanç ve kültür dünyasında vazgeçilmez bir öneme sahiptir.

Miraç, bir yükseliştir. Miraç, Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (SAV)’in mukaddes ve manevi yolculuğudur. Miraç her şeyden önce başta Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (SAV) olmak üzere her mümin için manevi terfi, Allah ile buluşma ve insani sorumluluk üstlenmektir.

Bu anlamda Kandil geceleri, insanın gönlünü aydınlatan, toplumun manevi değerlerinin güç kazandığı, birlik ve beraberliğin pekiştiği, paylaşmanın, komşuluk ve akrabalık hukukunun arttığı çok özel gecelerdir.

Bu mübarek gecede yapılacak duaların, edilecek ibadetlerin Hak katında makbul olmasını temenni ediyorum. Rabbimden İslam dünyasının birliğini, beraberliğini, dayanışmasını güçlendirmesini; tüm insanlığın yürek acılarını ve gözyaşlarını dindirmesini niyaz ediyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle; bu gecenin, tüm İslam Alemine , Ülkemize, Milletimize ve hemşerilerimize hayırlar getirmesini Yüce Mevla’dan niyaz ederim. Selam, sevgi ve saygılarımla."

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan

Başkan Gürkan mesajında; “Miraç Kandilinin Allah’ın insanlara lütuf ve inayetinin bol bol ihsan edildiği özel bir gece olduğunu belirten Başkan Gürkan, “Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V.) için büyük şan ve şerefle dolu olan Miraç mucizesi, biz Müslümanlar için de ilahi rahmet ve lütuflarla doludur. Miraç gecesi, Kadir gecesinden sonra İslam âleminin en değerli gecesi olarak kabul edilmektedir. Miraç, Peygamber Efendimizin şahsında insanlığın önüne açılan sınırsız bir yükseliş ufkudur. Çünkü miracın özünde kötülüklerden temizlenme, insanlığın yararına değerler üretme, paylaşma, sorumluluk ve ilahi emirlere teslimiyet göstererek ali mertebelere ulaşmak vardır.

Miraç, Sevgili Peygamberimizin yaptığı mukaddes ve manevi bir yolculuktur. Miraç, varlığın özüne ve anlamına bir yolculuktur. Efendimiz’in kutlu yolculuğunun anlamının kavrandığı, gönüllerimizin müstesna bir coşku yaşadığı bu mübarek gece, inancımızda rahmet ve mağfiret mevsimi olarak tarif edilen mübarek üç aylar içerisinde çok özel bir yere sahiptir. Bu geceyi Müslümanlar olarak çok iyi değerlendirmeliyiz.

Ayrıca tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaşanan korona virüsüne karşı sağlığımız için tedbirli olmak, uymamız gereken bütün kurallara uymanın da bir gereklilik olduğunu bilerek bu geceyi en iyi şekilde değerlendirmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder

Başkan Güder, "Üç ayların başlangıcında idrak ettiğimiz Regaip Kandilinin ardından feyiz ve bereketin arttığı bir başka mübarek gece olan Miraç Kandiline erişmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, “Miraç Kandili'ne erişmenin sevinç ve mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz. Bir Miraç Kandilini daha idrak etmenin mutluluğu ve manevi huzuru içerisindeyiz. Dualarınız kabul, kandiliniz mübarek olsun. Miraç, Rahmet Peygamberi Allah’ın sonsuzluğu, yüceliği ve O’nun nihayetsiz kudretine yaptığı en görkemli şahitliktir. Rabbimiz, bu şahitlikte gerçek yüceliğin yalnızca kendisine ait olduğunu Efendimizin şahsında beşeriyete bir kez daha göstermiştir. Miraç, bir yönüyle Rabbe vuslat, bir yönüyle de Rabbin nehyettiklerini terk ediştir. Biz müminler için müjdedir. Rabbimiz, kendisine ortak koşmayanların büyük günahlarının bağışlanacağını bu kutlu gecede müjdelemiştir.

Miraç değerleri, bizlere yüce ve anlamlı ufuklar açan kutsal değerlerdir. Bu ulvi değerler, bizleri ebediyen huzur içinde kalınacak cennete götürür. Yeter ki bizleri yükseltecek bu değerlere sımsıkı sarılalım ve bunları hayatımıza yansıtmakta kararlı olalım. Yeter ki İmanımız, ibadetlerimiz, salih amellerimiz ve güzel ahlakımız olsun. Böyle olduğu takdirde hayatımızın her anı bizim için miraç olacaktır. Miraç Kandili vesilesiyle Rabbimize, kendimize ve çevremize karşı sorumluluklarımızı bir kez daha hatırlayalım.

Unutmayalım ki, bugün biz müminlere düşen, miracı Peygamberimiz (s.a.s)’in bir hatıratı, bir tarih olarak okumak değildir. Bize düşen, Ebu Bekir Efendimiz misali, Allah’ın emir ve yasakları karşısında her daim sadakatle, teslimiyetle bir duruş sergilemektir.

Bu sadakat ve teslimiyeti gösteremeyenler, miracın anlamı, ruhu ve kazanımlarından mahrum kalacaklardır. Miraç gecesi zihinlerimizde berraklığa, kalplerimizde ferahlığa, hayatımızda huzura vesile olsun. Bu duygu ve düşüncelerle tüm İslam aleminin ve hemşehrilerimizin Miraç Kandilini tebrik ediyorum. Bu mübarek gecede Yüce Rabbimize açılan ellerin ve yakaran dillerin, bütün İslam Aleminin birlik, dirlik ve beraberliğine, insanlığın hidayetine, dünyada adalet, huzur ve barışın teminine vesile olmasını Cenab-ı Hak’tan diliyorum” dedi.

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar

Mehmet Çınar, “ Allah’ın lütuf ve inayetinin daha fazla hissedildiği Miraç’ın özünde, her türlü kötülükten arınma, insanlığın yararına değerler üretme, fedakârlık, paylaşma, sorumluluk, ilahi emirlere teslimiyet gösterme ve yüce mertebelere erişme vardır. “ dedi.

Miraç Kandili dolayısıyla bir mesaj yayımlayan Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, “Miraç bir yükseliştir, bir hedeftir, hem maddi hem manevi alanda yükselmek çalışmak ve ilerlemektir. Miraç ilimde, ahlakta, sanatta, hukukta, iktisatta, medeni olmada kısacası insanlığa faydalı her alanda başarılı olmaktır. Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed’in (SAV) Allah’ın huzuruna yükseldiği gece olarak kabul edilen Miraç Kandili’ne kavuşmanın ve kutlamanın büyük heyecan ve mutluluğu içindeyiz. Bu mübarek geceyi iyi değerlendirmeli, yapılacak ibadet ve dualar; başta ülkemizde ve bütün dünyada refahın artması, dünyada barışın sağlanması, manevi ve kültürel değerlerimizin muhafazası, bütün insanlığın selameti, iyiliğin, kardeşliğin ve merhametin artması için olmalıdır.

Bu vesileyle pek çok mucizeyi bünyesinde barındıran bu kutlu gecenin, ülkemiz ve dünyaya barış getirmesini Cenab-ı Allah’tan niyaz eder, vatandaşlarımızın ve tüm İslam Âleminin mübarek Miraç Kandili’ni en içten duygularımla tebrik ederim.” ifadelerine yer verdi.

malatyahaber.com- Bülten- AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • Malatyalı (4 yıl önce)
    Şeker camiisinin emekli imam hatibi celal tilgen hocamızı saygı ve sevgiyle anıyorum.celal hocam bir gün dediki devletin dini eğitime verdiği önemi ayırdığı kaynağı başkasına verseler o toplum değişirdi eğer bugün toplum İslami ve İslami davranış ve ahlâkî öğrenmemis ogrensede davranıslarina yansitmamis ise bunun tek sorumlusu biz din gorevlileridir demişti.bende uzun ömürler dilediğim değerli hocama katılıyorum sekilcilige verdigimiz önemin çok küçük bir kısmını İslam hangi davranışlara sahip insan istiyor diye kafa yorup hayatimizda uygulasa idik ne kadar iyi olurdu ama sekilcilik kolay davranışlar nefse dokunduğu için insana zor gelmektedir.bazen oturup hayal kuruyorum peygamberimizin yaşadığı dönemi gorsemde gerçek dini anlasam veya peygamber gelsede ümmetine bir baksa bize İslami yeniden ogretse diye.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (4 yıl önce)
    Kurani kerim okunsun ve anlaşılsın diye gönderilmiştir kuranı kerimi anlamak için mutlaka kuranı kerim meali veya tefsirini okuyup elimizde kalem defter kuranı kerim bizden hangi davranışları yapıp hangi davranışlardan kacinmamizi istiyor Kuran'da anlatılan peygamber hayatları ve kissalardan neler çıkarabiliriz bunları tespit etmemiz gerekir bakınız kıskançlık Yusuf peygamberi kardeşlerine kuyuya attırıyor Yusuf peygamber hapse düşüyor ama haramdan uzak duruyor kendisini kuyuya atan kardeşlerini af ediyor kin tutmuyor 6666 ayeti kafa yorarak okumalıyız yasayisimizla davranışlarımızda topluma örnek olmalıyız .
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (4 yıl önce)
    Dinimizin ilk emri oku ondan sonraki gelen ayet ise temizlikle ilgilidir kuranı kerim aklı kullanmayı düşünmeyi bilmediğimiz konularda bilenlere sormamizi ve kendi irademizle karar vermemizi emreder peygamberimizin ilk yaptirdigi mescidin etrafına hemen okul yaptırması Bedir savaşındaki esirlerin okuma yazma bilmeyen on müslümana okuma yazma karşılığı serbest bırakması ve bu konulardaki ayet ve hadisler bilimi okumayı öğrenmeyi aklı kullanmayi bütün önlemlerden sonra Allah'a tevekkül edip Allah'a dua etmeliyiz yoksa hiç bir şey yapmadan olanları kadere yüklemek doğru değildir.Allah insanlara cüzi irade vermiştir onun içinde yaptıklarımızın sorumluyuz Allah hiç bir kimseyi bir işi yapmaya zorlamaz .
    0
    0
    Yanıtla