SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Mübarek Miraç Kandili Kutlandı

0
Güncellendi - 2019-04-03 01:30:43
Mübarek Miraç Kandili Kutlandı
A- A+ PAYLAŞ

İslam aleminde "Allah'a yükseliş ve arınma" olarak kabul edilen Miraç Kandili, Salı'yı Çarşamba'ya bağlayan gece idrak edildi.. Kandil dolayısıyla, yerel yöneticiler ve siyasiler mesajlar yayınladılar.

Malatya kent merkezindeki tarihi  Yeni Camide (Hacı Yusuf Taş Camii) İl Müftülüğünce düzenlenen programda, Kuran-ı Kerim tilaveti sunulmasının ardından mevlit okundu.

Miraç Kandili, 8 Mart'ta başlayan "üç aylar"ın ilki olan recep ayının 27'nci gecesine denk geliyor.

İslam inancına göre, Hazreti Muhammed, Miraç gecesi, Allah'ın daveti üzerine Cebrail Aleyhisselam'ın rehberliğinde Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya, oradan semaya, yüce alemlere ve ilahi huzura yükseldi. Hazreti Muhammed, yolculuğunda "Burak" adlı binekle seyahat etti.

Beş vakit namaz, miraç gecesinde farz kılındı, Allah'a şirk koşmayanların cennete gireceği müjdesi verildi ve Miraç gecesinde "Amenerrasulü" diye başlayan Bakara Suresi'nin son iki ayeti indirildi.

Ayrıca bu gece Allah, Hazreti Muhammed'e insanın yaşama hakkını, şeref ve haysiyetini korumayı, toplumun huzur ve güvenini sağlamayı amaçlayan on iki emir vahyetti.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğünce Miraç Kandili dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenlenecek.

Erbaş'tan Miraç Kandili mesajı

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ise Miraç Kandili dolayısıyla yayımladığı mesajda, 2 Nisan salıyı 3 Nisan çarşambaya bağlayan gece, içinde birçok ilahi hikmeti, sırrı ve bereketi barındıran Miraç Gecesi'nin idrak edileceğini kaydetti.

Miracın, Mekke'de, risaletin zor zamanlarında, Peygamber'in bir gece Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya, oradan da semaya yaptığı ve Allah'ın sonsuz kudretinin eserlerini temaşa ettiği hikmet yüklü yolculuğu ifade ettiğini belirten Erbaş, "Miraç, Peygamber Efendimizin şahsında tevhit, kulluk, sabır ve güzel ahlak üzere sebat edenlerin önüne açılan bir hakikat ve yükseliş ufkudur. Allah'ın birliğine, büyüklüğüne ve kudretine görkemli bir şahitlik, varlığın özüne ve anlamına yapılan olağanüstü bir yolculuktur." ifadelerini kullandı.

Miracın, huzur ve güven içinde bir hayatın, kan, gözyaşı, işgal, yoksulluk ve sefaletin bulunmadığı bir dünyanın inşası için çalışanlara Allah'ın yardım müjdesi olduğuna işaret eden Erbaş, miracın ayrıca "günde 5 vakit namazla yükselişin manasını ve hikmetini tefekkür ederek alemlerin Rabb'inin sonsuz rahmet ve merhametine ulaşmak", "merhameti azalan kalplerin, eşref-i mahlukat olma bilinci zayıflayan insanlığın yeniden dirilişi için en büyük imkan" anlamına geldiğini vurguladı.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, mesajını şöyle sürdürdü:

"Elbette Miraç, Mescid-i Aksa'yı peygamberlerin bir emaneti, kulluk ve insanlık sınavının bir gereği olarak sahiplenmektir. Bugün, işgalci zorbalar tarafından harim-i ismeti çiğnenen, gözü dönmüş zalimlerce masuniyeti ihlal edilen Mescid-i Aksa özgür kalmadan Miraç hakiki manada yaşanamaz. Dolayısıyla Mescid-i Aksa'nın selameti, işgal ve zulmün bertaraf edilmesi için birlik, beraberlik içinde çalışmak bütün müminlere Rabb'imizin yüklediği en büyük sorumluluktur.

Mümin yüreklerin manevi duygu ve hislerle coştuğu bu geceler, dua, ibadet ve tefekkürle Rabb'imize olan imanımızı, Peygamberimize olan bağlılığımızı, namaza olan muhabbetimizi tazelemek ve güçlendirmek için büyük bir fırsattır."

Kullukta ve insani değerlerde en yüce mertebelere yükselişi simgeleyen Miraç Gecesi'nin Müslümanların birlik ve beraberliğine, insanlığın barış ve hidayetine vesile olmasını dileyen Erbaş, milletin ve bütün İslam aleminin Miraç Gecesi'ni kutladı.

MESAJLAR

Malatya Valisi Aydın Baruş

"Cenâb-ı Hakk’ın lütuf ve inayetinin tüm insanlığı kuşattığı mukaddes vakitlerden birisi de mübarek İsrâ-Miraç Gecesidir.

İnsanlığın kurtuluşu için âlemlere rahmet olarak gönderilen Sevgili Peygamberimiz (S.A.V.)’in Yüce Allah’ın İzn-i Keremi ile Mekke’den Mescid-i Aksa’ya intikali demek olan İsrâ ve oradan Huzur-u İlâhi’ye yükselişi olan Miraç, Efendimiz (S.A.V.)’in o mübarek gecede gerçekleşen mucizevi yolculuğunu bizlere hatırlatan eşsiz bir hadisedir.

Miraç, aynı zamanda her bir Müslüman için manevi bir terfi, Yüce Rabbimizle buluşma ve selamlaşma, O’nun İlahî teveccühüne mazhar olabilme anlamlarını içeren müstesna bir gecedir.

Müminlerin miracı olan beş vakit namaz da bu ulvi gecede farz kılınmış ve Rabbimiz, biz kullarına namaz vesilesi ile miracın manevi nimetlerine vasıl olma imkânını lütfetmiştir.

Bu kutlu gece, her türlü kötülükten arınmak, insanlığın yararına değerler üretmek, fedakârlık, paylaşma, sorumluluk, ilahi emirlere teslimiyet göstermek ve manevi mertebelere erişebilmek için bütün inananlara engin fırsatlar sunmaktadır.

Bu manada her Müslümanın üzerine düşen, Miracın ruhu, manası, hikmeti ve cihanşümul mesajları üzerinde yeniden düşünmek ve hayatına çekidüzen vermektir.

Bu duygu ve düşüncelerle muhterem Malatya halkının, Aziz Milletimizin ve bütün İslâm Âleminin Miraç Gecesini tebrik ediyor, bu kutlu gecenin tüm insanlığın kurtuluş, huzur ve barışına vesile olmasını dua ve niyaz ediyorum."

AKP Malatya Milletvekili Ahmet Çakır

"Bir Miraç Kandilini daha idrak etmenin mutluluğu ve manevi huzuru içerisindeyiz.

Mübarek Üç Aylar'ın içinde yer alan Miraç Kandili, Müslümanların inanç ve kültür dünyasında vazgeçilmez bir öneme sahiptir.

Miraç, bir yükseliştir. Miraç, Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (SAV)’in mukaddes ve manevi yolculuğudur. Miraç her şeyden önce başta Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (SAV) olmak üzere her mümin için manevi terfi, Allah ile buluşma ve insani sorumluluk üstlenmektir.

Bu anlamda Kandil geceleri, insanın gönlünü aydınlatan, toplumun manevi değerlerinin güç kazandığı, birlik ve beraberliğin pekiştiği, paylaşmanın, komşuluk ve akrabalık hukukunun arttığı çok özel gecelerdir.

Bu mübarek gecede yapılacak duaların, edilecek ibadetlerin Hak katında makbul olmasını temenni ediyorum. Rabbimden İslam dünyasının birliğini, beraberliğini, dayanışmasını güçlendirmesini; tüm insanlığın yürek acılarını ve gözyaşlarını dindirmesini niyaz ediyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle; bu gecenin, tüm İslam Alemine , Ülkemize, Milletimize ve hemşerilerimize hayırlar getirmesini Yüce Mevla’dan niyaz ederim."

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar

Miraç Kandili dolayıyla yazılı bir mesaj yayımlayan Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, " Sevgili Peygamberimizin Yüce Allah'ın huzuruna yükseldiği gün olan Miraç Kandili'nde hayatımızın ve geçmişin muhasebesini yapmak çok iyi bir fırsattır Miraç; birçok ilahi hikmeti, sırrı ve bereketi içinde barındıran mübarek gecelerimizden birisidir.”dedi.

Yazılı mesajında Miraç Kandilini idrak edecek olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Başkan Çınar, “Yüce dinimiz İslâm’ın en önemli gecelerinden biri olan ve Peygamber Efendimizin Allah’ın huzuruna çıktığı gece olarak kutlanan Miraç’ın, insanlık âlemi için birçok mesaj ve mucizelerle doludur. Semanın kapılarının ardına kadar açıldığı, rahmetin, merhametin ve mağfiretin bol bol yağdığı böyle bir gecede Yüce Mevla'dan bağışlanma dilemeli, küsler barışmalı, kırgınlıklar giderilmelidir.

Böylesine önemli günler maddi ve manevi kirlerden arınma, ruhumuzu karartan kötü duygu ve düşünceleri kalplerimizden atarak üstümüze düşen sorumlulukları yeniden gözden geçirmek için birer fırsattır. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (S.A.V.) miraca çıkışının anlamını kavramalı ve insan olarak vazifelerimizi hakkıyla yerine getirmeye çalışmalı, bu gece vesilesiyle insanları birbirine yakınlaştıracak, sevgi ve kardeşlik iklimini sağlayacak işler yapmanın yollarını aramalıyız.

Bu duygu ve düşüncelerle; başta tüm Müslüman Âlemi olmak üzere aziz milletimizin ve hemşerilerimizin Miraç Kandilini en kalbi duygularımla tebrik ediyor, ülkemize, bütün insanlığa huzur, barış, kardeşlik, birlik ve dirlik getirmesini Yüce Allah’tan niyaz ediyorum” dedi.

Milliyetçi Hareket Partisi Malatya İl Başkanı Bülent Avşar

MHP (Milliyetçi Hareket Partisi) Malatya İl Başkanı R.Bülent Avşar, Miraç Kandili dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Başkan Avşar, mesajında şu görüşlere yer verdi:

“Miraç; beşeri hislerden, tertemiz bir kulluğa geçiştir. Miraç; Cenab-ı Hakk’ın daveti üzerine Cebrail’in (A.S.) rehberliğinde Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed’in (S.A.V.) Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksa’ya, oradan da ilahi huzura yükselmesidir. Miraç mucizesi, Kur’an-ı Kerim’de ayetlerle anlatılmış, varlığı inkâr edilemeyecek bir şekilde ortaya konmuştur. İsra Suresi’nin birinci ayeti kerimesinde Yüce Allah; ‘Kendisine âyetlerimizden bir kısmını gösterelim diye kulunu (Muhammed’i), bir gece Mescid-i Haram’dan, çevresini bereketlendirdiğimiz Mescid-i Aksa’ya götüren Allah’ın şanı yücedir. Hiç şüphesiz o, hakkıyla işitendir, hakkıyla görendir’ diye buyurmaktadır. Miraç; Allah’ın gücü karşısında insan gücünün yetersiz olduğuna, ancak iman ve ibadetle müminin yüksek makamlar elde edebileceğine işaret eden olağanüstü bir hadisedir. Bu mübarek geceyi gaflet içerisinde geçirmemeli, Allah’a karşı şükran borçlarımızı ödemeliyiz. Namaz kılmalı, Kur’an okumalı ve Allah’tan af ve bağış dilemeliyiz. Bu duygu ve düşüncelerle dindaşlarımızın, soydaşlarımızın ve hemşerilerimizin Miraç Kandili’ni tebrik ediyor, bu gecede yapılan duaların; İslam dünyasının ve ülkemizin birlik, dirlik ve beraberliğine, kardeşliğimizin güçlenmesine, insanlığın huzur ve saadetine vesile olmasını Yüce Allah’tan niyaz ediyorum..”

malatyahaber.com- AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • mete kara (5 yıl önce)
    MESCİD-İ AKSA DÜŞMANLARIMIZIN ELİNDE ....NEYİN KUTLAMASI BU....KUTLARKEN UTANMAYACAKMIYIZ
    0
    0
    Yanıtla