SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Miraç Kandili Pazar Akşamı İdrak Edildi

Miraç Kandili Pazar Akşamı İdrak Edildi
A- A+ PAYLAŞ

Hazreti Muhammed'in, Allah'ın daveti üzerine Cebrail Aleyhisselam'ın rehberliğinde Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya, oradan semaya, yüce alemlere ve ilahi huzura yükseldiği gece olarak kabul edilen Miraç Kandili Pazar akşamı idrak edilecek.

Miraç Kandili, 2 Şubat'ta başlayan "üç aylar"ın ilki olan Recep ayının 27'nci gecesine denk geliyor. İslam inancına göre, Hazreti Muhammed, 27 Recep 621 hicri tarihinde gece Allah'ın daveti üzerine Cebrail Aleyhisselam'ın rehberliğinde Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya, oradan semaya, yüce alemlere ve ilahi huzura yükseldi.

"İsra ve Miraç mucizesi" ismiyle anılan bu olay, Kur'an-ı Kerim'de İsra ve Necm surelerinde ifade ediliyor. "İsra olayı", Hazreti Muhammed'in bir gece Mekke'den Kudüs'e, "Miraç olayı" ise gökler ötesine yaptığı yolculuğa deniliyor.

Allah, Hazreti Muhammed'e ahlak ve fazilet düsturlarını bildirdi
İslam kaynaklarına göre, Mekke'den Medine'ye hicretten bir sene önce yaşanan "İsra ve Miraç" olayı Allah'ın, Hazreti Muhammed'in Mekke'de gördüğü eziyetlere karşı bir tesellisi olarak kabul ediliyor.

Miraç gecesinde beş vakit namaz farz kılındı, Allah'a şirk koşmayanların bağışlanacağı müjdesi verildi ve "Amenerrasulü" diye başlayan Bakara Suresi'nin son iki ayeti vahyolundu.

Ayrıca bu gece Allah, Hazreti Muhammed'e İsra Suresi'nde de yer alan insanın yaşama hakkını, şeref ve haysiyetini korumayı, toplumun huzur ve güvenini sağlamayı amaçlayan ahlak ve fazilet düsturlarını bildirdi.

Müslümanlara Miraç Kandili'nde, namaz borcu olanların kılabildiklerince namaz kılması, namaz borcu olmayanların ise nafile namaz kılması, Kur'an-ı Kerim okuması, istiğfar ve dua etmesi tavsiye ediliyor.

"Miraç hadisenin en büyük hediyesi beş vakit namazdır"
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi İdris Bozkurt, AA muhabirine, Miraç hadisesinin Hazreti Muhammed'in en büyük mucizelerinden biri olduğunu söyledi.

Hazreti Muhammed'in Mekke'de sıkıntılar yaşaması ve amcası Ebu Talip ile eşi Hazreti Hatice'yi kaybetmesinden sonra Allah'ın bir bakıma onun gönlünü ferahlatırcasına Miraç mucizesini gerçekleştirdiğini ifade eden Bozkurt, İsra'nın ayetlere, Miraç'ın ise sahih hadislere dayandığını bildirdi.

Peygamberin Mekke'den Kudüs'e gitme hadisesinin İsra, göğe yükselerek Allah ile görüşmesinin ise Miraç olduğunu anımsatan Bozkurt, "Miraç hadisenin bizler için en büyük hediyesi beş vakit namazdır. Beş vakit namaz Miraç hadisesiyle farz kılınıyor. Tabi ki Miraç'tan önce de namaz vardı. Günün evvelinde ve sonunda namaz kılınırdı ama Miraç'la birlikte beş vakit namaz farz kılındı." dedi.

Bakara Suresi'nin "Amenerrasulü" diye başlayan son iki ayetinin de Miraç hadisesinde inzal olduğunu belirten Bozkurt, "Miraç hadisesinde peygamberimize cennet, cehennem ve oradaki insanları halleri arz olunuyor. Kimin neyle karşılaşacağını peygamberimiz orada müşahede ediyor." diye konuştu.

Hazreti Muhammed'in Miraç hadisesinde zerre kadar inancı olan Müslüman'ın en sonunda cennete gireceği müjdesini de aldığını dile getiren Bozkurt, "Beş vakit namazın farz kılındığı bu mübarek gecede peygamberimizin bize gösterdiği şekilde kendimizi muhasebeye çekmeli, her şeyden önce namazlarımızı bırakmamalıyız." tavsiyesinde bulundu.

MESAJLAR..

Malatya Valisi Aydın Baruş
"Âlemlere rahmet olarak gönderilen Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V.)’ in Yüce Allah’ın sonsuz kudreti ile bir gecede önce Mescid-i Aksa’ya oradan da Sidretü’l Münteha’ya yükseltilişini ifade eden ‘Miraç’ Hz. Peygamberin şahsında insanlığa sunulmuş ulvi bir yükselişin sembolüdür.

Kul olarak sıkıntıya duçar olduğumuz zamanlarda mutlaka bir çıkış yolunun olabileceğini ve Yüce Allah’ın yardımını esirgemeyeceğini gösteren Miraç’tan, beş vakit namaz, Bakara Suresi’nin son iki ayeti ve ümmetinden Allah’a ortak koşmadan ölen kimselerin affedileceği müjdeleriyle dönen Peygamber Efendimiz (S.A.V), iman edenlere verilebilecek olan en kıymetli hediyeleri getirmiştir.  

Manevi duygularımızı canlandıran, iç dünyamıza doğru yolculuk yaparak nefsimizi sorgulamamızı sağlayan kutsal gün ve geceler aynı zamanda bizlere hatalarımızı düzeltme ve kendimizi yenileme fırsatları da sunmaktadır.

Rabbü-l Alemin’e samimi hislerle sığınma fırsatını bizlere sunan Miraç Kandili’ni manasına uygun olarak idrak etmek, dua ve tövbede kalplerimizi Yüce Yaradana hep birlikte yöneltmek, bizlere kardeşlik ve samimiyet duyguları içerisinde bir ve beraber olmanın mutluluğunu da yaşatacaktır.

Bu vesileyle, muhterem Malatya halkının, Aziz Milletimizin ve bütün İslâm Âleminin Miraç Gecesini tebrik ediyor, bu kutlu gecenin tüm insanlığın huzur ve mutluluğuna vesile olmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum."

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan
Başkan Gürkan, Miraç’ın Peygamberimiz Hz. Muhammet (SAV)’in şahsında, insanlığın önüne açılan sınırsız bir yükseliş ufku olduğunu belirterek, “Mübarek üç ayları idrak ettiğimiz bu günlerde, içinde barındırdığı mübarek gecelerden olan 
Miraç Kandiline erişmenin mutluluğu içerisindeyiz.

Miraç, Sevgili Peygamberimizin yaptığı mukaddes ve manevi bir yolculuktur. Miraç, varlığın özüne ve anlamına bir yolculuktur. Efendimiz’in kutlu yolculuğunun anlamının kavrandığı, gönüllerimizin müstesna bir coşku yaşadığı bu mübarek gece, inancımızda rahmet ve mağfiret mevsimi olarak tarif edilen mübarek üç aylar içerisinde çok özel bir yere sahiptir.

Bu mübarek gecede açılan ellerin ve edilen duaların memleketimizin ve ülkemizin birliğine, beraberliğine, kardeşliğine, huzuruna, bereketine vesile olmasını Cenab-ı Hakk’tan dilerim.

İnsanlığın ve dünyanın ortak huzurunu bozan, birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularımızı tehdit eden terör, şiddet, ve özellikle savaş ve düşmanlığın yerini barış ve huzur ortamına bırakmasını yüce Allah’tan niyaz ediyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle başta Malatyalı hemşerilerim olmak üzere, tüm ülkemizin ve İslam âleminin Miraç Kandilini tebrik eder, hayırlara vesile olmasını dilerim.”dedi.

Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder
Miraç Kandilini idrak edecek olmanın sevinç ve mutluluğu içerisinde olduklarını belirten Başkan Güder, tüm İslam âleminin Kandilini tebrik ettiği mesajında, “Miraç; beşeri hislerden, tertemiz bir kulluğa geçiştir. Miraç; Cenab-ı Hakk’ın daveti üzerine Cebrail’in (A.S.) rehberliğinde Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed’in (S.A.V.) Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksa’ya, oradan da ilahi huzura yükselmesidir. Miraç mucizesi, Kur’an-ı Kerim’de ayetlerle anlatılmış, varlığı inkâr edilemeyecek bir şekilde ortaya konmuştur. İsra Suresi’nin birinci ayeti kerimesinde Yüce Allah; ‘Kendisine ayetlerimizden bir kısmını gösterelim diye kulunu (Muhammed’i), bir gece Mescid-i Haram’dan, çevresini bereketlendirdiğimiz Mescid-i Aksa’ya götüren Allah’ın şanı yücedir. Hiç şüphesiz o, hakkıyla işitendir, hakkıyla görendir’ diye buyurmaktadır. Miraç; Allah’ın gücü karşısında insan gücünün yetersiz olduğuna, ancak iman ve ibadetle müminin yüksek makamlar elde edebileceğine işaret eden olağanüstü bir hadisedir. Bu mübarek geceyi gaflet içerisinde geçirmemeli, Allah’a karşı şükran borçlarımızı ödemeliyiz. Peygamber Efendimizin şahsında tecelli eden Miracın tüm müminler nezdinde ki karşılığı namazdır. Zira Miraç mucizesinin en önemli sonuçlarından biri olan günde beş vakit namaz, ruhumuzu daraltan dünyevî ve süflî arzulardan arınarak ulvî duygulara yükselmenin yegâne yoludur. Namaz, fiziki âlemin sınırlarını aşarak Allah’ın sonsuz rahmet ve mağfiretine ulaşmaktır. Kısacası Miraç, Allah’a iman emniyetinde huzurlu bir gönül, Resulullah’a sadakat çizgisinde dosdoğru bir hayat ve namaza muhabbet neşesinde aydınlık bir geleceğin müjdesidir. O halde sınırlı ömrümüzün önemli duraklarından biri olan Miraç Gecesi’nde Rabbimize olan imanımızı, Peygamberimize olan sadakatimizi, namaza olan muhabbetimizi daha da pekiştirmeliyiz. Miraç, fani olandan vazgeçip baki olana yönelmektir. Bu faziletli gecede gönülden edilen tüm güzel duaların kabul olmasını dilerim. Bu duygu ve düşünceler ile içinde bulunduğumuz mübarek ayların ve Miraç Kandilinin tüm insanlığa rahmet, sağlık ve huzur getirmesini niyaz ediyor, bütün hemşerilerimizin ve İslam aleminin mübarek Miraç Kandilini en içten duygularımla tebrik ediyorum” dedi.

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar
Mehmet Çınar, “ Mukaddes geceler zincirinin halkalarından biri olan mübârek Miraç Kandil’ine bir kere daha kavuşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Miraç gecesi; İlâhi lütuf ve ikramlarla dolu olan bir gecedir.” dedi.

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Miraç Kandili münasebetiyle yayımladığı kutlama mesajında; “ Mübarek Üç Ayları idrak ettiğimiz bu günlerde, içinde barındırdığı mübarek gecelerden olan Miraç Kandiline erişmenin mutluluğu içerisindeyiz. Miraç Kandili; Peygamber Efendimiz (S.A.V.) gece Allah’ın emriyle Cebrail (A.S.) vasıtasıyla Mekke’deki Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksa’ya, oradan da yedi kat semayı aşıp yüce âlemlerin Rabbi olan Allah’ın huzuruna yükselmesidir.

Bu gecenin özünde her türlü kötülükten arınma insanlığın yararına değerler üretme, fedakârlık, paylaşma, sorumluluk ve ilahi emirlere teslimiyet göstererek yüce mertebelere erişmek vardır. Miraç bir yükseliş, bir hedeftir.

Gönüllerimizin müstesna bir coşku yaşadığı bu mübarek gecede, Efendimizin kutlu yolculuğunun anlamını kavramaya, insan olarak vazifelerimizi yerine getirmeye çalışarak, bu gece vesilesiyle, insanları birbirine yaklaştıracak, sevgi ve kardeşlik iklimini sağlayacak tavırlar sergilemenin yollarını aramalıyız.

Bu duygularla tüm İslâm Âleminin Miraç Kandilini kutluyor, bütün insanlığın yüksek değerlerle yücelmesine vesile olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum.” ifadelerine yer verdi.

Bülten- Ankara, AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız