Tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Sanatçı Müslüm Gürses, İstanbul'da törenle toprağa verildi.
Geçirdiği by-pass ameliyatının ardından 4 ay yoğun bakımda tedavi gördüğü hastanede dün hayatını kaybeden sanatçı Müslüm Gürses (60), son yolculuğuna uğurlandı.
Gürses için ilk tören Cemal Reşit Rey konser salonunda yapıldı. Törenin yapıldığı salona, ayakta durmakta güçlük çektiği için iki kişinin yardımıyla giren Gürses'in eşi Muhterem Nur'un göz yaşlarını tutamadığı görüldü.
Muhterem Nur, sanatçının tüm sevenlerine teşekkür ederek, ''Dünyanın en iyi insanını kaybettiğim için çok üzgünüm. Onun gibi bir insan bir daha gelmeyecek'' diye konuştu.
Sesi hep kulağımızda olacak
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Müslüm Gürses'e Allah'tan rahmet, sevenlerine başsağlığı diledi. Çelik, ''Sade bir hayata sahip olmak ama aynı zamanda güçlü bir sese de sahip olmak her kula nasip olmaz. Anadolu şunu biliyor ki her sözünde, şarkısında bu millete dua etti. O sebeple de bu millet de ona dua ediyor. Bu günden itibaren Anadolu'nun sesinin biraz saha eksik olduğunu biliyoruz'' diye konuştu.
Orhan Gencebay, Müslüm Gürses ile çok eski bir dostluklarının olduğunu belirterek, Gürses ile ilgili anılarını paylaştı.
Selami Şahin de Gürses ile 40 yıla yakın bir dostluklarının bulunduğunu dile getirdi ve ''Onu anlatmak için kelimeler yetersiz. Yüreğim yanıyor, Erken ayrıldı. Rahmet diliyorum'' diye konuştu.
Nuri Sesigüzel, sahnede Gürses için Fatiha okuttu. Nuri Sesigüzel, Gürses'in değerli bir sanatçı olduğunu dile getirerek, ''Kimseyi kırmazdı. Ha var ha yok, ama sanatta, sözde, yürekte var'' dedi.
Konuşmaların ardından sahneye çıkan sanatçı dostları Gürses'in tabutu başında dua etti. Bu sırada salondaki bazı hayranları da ''Müslüm Baba'' şeklinde slogan attı.
Törenden notlar
Törene katılan Müslüm Gürses'in üvey annesi Emine Akbaş, rahatsızlanınca ambulansa götürüldü. Kısa süreli tedavinin ardından tekrar salona dönen Akbaş, uzun süre Gürses'in tabutuna sarılarak ağladı.
Tören öncesi erken saatlerde Cemal Reşit Rey konser salonu önünde toplanan Gürses'in bazı hayranlarının üzerinde sanatçının resminin bulunduğu, ''Seni Unutmayacağız. Alem biter, ortam biter, hayat biter, Müslüm Baba sevgisi bitmez'' yazılı beyaz atkı taktığı görüldü. Törene katılan Baki Çiçek de Müslüm Gürses'e benzerliğiyle dikkati çekti.
Binlerce kişi Teşvikiye Camisi'nden uğurladı
Gürses'in cenazesi, Cemal Reşit Rey konser salonunda yapılan törenin ardından Teşvikiye Camisi'ne getirildi.
Müslüm Gürses için burada düzenlenen cenaze töreninde eşi Muhterem Nur ve yakınları taziyeleri kabul etti. Ayakta durmakta güçlük çeken Muhterem Nur, daha sonra koluna giren iki kişinin yardımıyla cami avlusunun dışına çıkarıldı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, bazı milletvekilleri, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Gökhan Güney, Selami Şahin, Nuri Sesigüzel, Orhan Gencebay, Adnan Şenses, Ajda Pekkan, Burak Kut, Emrah, Alişan, Ümit Besen, Ebru Yaşar, Kubat, Gülben Ergen, Sezen Aksu'nun da aralarında bulunduğu çok sayıda sanatçı ile vatandaşın katıldığı törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de çelenk gönderdi.
Bir halk adamıydı
Gürses'in toplumun ortak değeri olduğunu söyleyen Kemal Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:
''Onu ilk kez 1979'lu yıllarda Adana bir minibüste duyduk. Farklı bir sesi ve yorumu vardı. Zamanla kendini geliştirdi. Bir halk adamıydı. Yüreğinde insan sevgisi vardı. Mütevazi bir kişiliği vardı. Toplumun her kesimi ona saygı gösterirdi. Mazlum ve mağdurdan yanaydı. Zaten bütün söylemleri ve şarkıları da bunun üzerineydi...''
Dualarla toprağa verildi
Gürses'in cenazesi, Teşvikiye Camisi'nde öğle vakti kılınan namazın ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait araçla Zincirlikuyu Mezarlığı'na getirildi. Yaşanan izdihamdan dolayı cenaze, ikindi vakti mezarlığı getirilebildi.
Mezarlık önünde uzun süre bekleyen hayranları cenazenin gelmesiyle tekbir getirdi ve ''Müslüm Baba'' sloganları attı. Gürses'in cenazesi, omuzlanarak mezara kadar taşındı.
Cenazenin toprağa verilmesi sırasında da izdiham yaşandı. Mezara toprak atmak isteyenler arasında zaman zaman tartışmalar çıktı.
Sanatçının cenazesi dualar eşliğinde toprağa verildi.