Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde Hematoloji Bölümü'ne bağlı Kemik İliği Nakli Merkezi'yle ilgili basın mensuplarına bilgiler verildi.
Başhekimlikte gerçekleştirilen toplantıda Turgut Özal Tıp Merkezi Hematoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. İrfan Kuku yaptığı konuşmada, "2000 yılının başlarında kemik iliği nakli yapılıyordu ama son dönemde tekrar yenilendi.
Ruhsatla ilgili problemler giderildi ve aktif olarak kemik iliği nakline başlamış bulunuyoruz. Bildiğimiz kadarıyla Doğu Anadolu Bölgesi'nde nakil yapan tek merkez konumundayız. Her türlü kemik iliği nakli yapılmaya başlandı ve başarılı bir şekilde yapılıyor" dedi.
Kuku, Ağustos ayı başında son ruhsatlarını aldıklarını ifade ederek, "Son ruhsatımızı aldıktan sonra şuanda dördüncü nakil serviste yapılacak. İlik nakli hemen hastaya teşhisi koyup, yapılan bir işlem değil, hastayı ilik nakline hazırlayana kadar belirli bir süre geçmektedir. Yaklaşık 1,5 aydan 4 aya kadar bu süre geçmektedir. Belki az nakil yapmış gibi görünüyoruz ama bundan sonra nakillerimiz artarak devam edecektir" diye konuştu.
Kemik iliği hastalığının tek kişinin hastalığı olmadığını belirten Kuku, "Kemik iliği yaptığımız hastalar; kan kanseri, ya da lenfomalar ana grubu oluşturmaktadır. Böyle bir hastasının olduğu aile, tümü bu hastalıkla uğraşıyor. Yani bu tek kişinin hastalığı değil, ailenin hatta akrabaların hastalığı. Dolayısıyla bu insanların büyük merkezlere gitmesi hem hasta hem de aile için sıkıntılı bir durum. Çünkü bunlara her türlü kan, kan ürünleri, ilaç lazım olmakta. Bunu da ancak hasta ve hasta yakınları temin
edebilir. Dolayısıyla Malatya'da biz bu işi hallediyoruz. Hem kan bankamızın güçlü olması hem de hastalarımızın bu bölgeden olması bu işi kolaylaştırıyor" ifadelerini kullandı.
Hematoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Emin Kaya ise, kemik iliği nakline talip olduklarını kaydederek, "Nakil her yerde sık olarak yapılan bir olay değil. Türkiye'de bugün belirli merkezler ön planda yer almaktadır. Bu merkezlerde yığılma olduğu için çoğu hasta sıra beklemek zorunda kalıyor. 3-4 aydan 6 aya kadar uzayan süreler var. Bazı hastalarda sıraları gelmeden yaşamını yitirebiliyor. Dolayısıyla nakil ihtiyacı Türkiye'nin dört bir yanında artmış durumda. Doğu Anadolu'da bizim gibi olan bir merkez yok.
Burada en az 3 tane Hematolog var. Alt yapı olarak ta müsaidiz. Bununla ilgili herkes gerekli hazırlıkları da yaptı. Ekip olarak ta hazırız ve bütün hastalara talibiz. Naklin her türünü yapabilecek kapasitedeyiz" dedi.
FOTO: TURGUT ÖZAL TIP MERKEZİ HEMATOLOJİ ANA BİLİM DALI BAŞKANI DOÇ. DR. İRFAN KUKU