Suikast iddialarını araştıran savcılığın talimatıyla 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın kabrinin açılması ve naaşının kısmen bozulmaması kafalarda soru işareti bırakırken İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Celbiş, Malatya Türkiyem TV'den Serdar Karakuş’un sorularını yanıtlayarak çarpıcı açıklamalarda bulundu.
“Striknin Kreatin” maddesi nedir ?
Turgut Özal Tıp Merkezi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Celbiş gazetelerin iddia ettiği “Striknin Kreatin” maddesi için bir açıklama getirerek şunları söyledi:
“Striknin Kreatin diye bir madde yok. Adli Tıp Kurumu Başkanı da açıklama yaptı, böyle bir madde bulduk diye bir açıklaması da yok. Dönüp tekrardan biz bulduk diyeceklerini de düşünmüyorum. Biz bildiğimiz şeyleri söyleriz. Gazete bunu nerden çıkardı pek de bilmiyorum.”
“Rapor nasıl oluşacak ve ilk ağızdan açıklama ne zaman gelecek”
“Öncelikle Adli Tıp Kurumunun Raporunu beklemek lazım. Rapor hazırlandıktan sonra ilgili Cumhuriyet Savcılığına gönderilecektir. Toksikolojik analizi yapıldıktan sonra Adli Tıp Kurumu Birinci İstatistik Kurulu kesin raporunu sunacak ve bunun üzerine savcılığa gönderilecektir. Ya savcılık yapacaktır açıklamayı ya da ilgili birimler kesin açıklamayı yapacaktır.”
Merhum Özal’ın naaşı çürümedi mi?
“Tamamen 19 yıl önce kalması gibi bir durum söz konusu değil. Adli tıpta bildiğimiz bir durum var çürüme normal koşullarda gerçekleşir. Çürümenin bazen istisnası vardır. Bazı durumlar vardır. Bunlardan bazıları sabunlaşmadır. Turgut Özal’da belli kısımlarda özellikle kafatası ve beyni, saç derisi değil göğsün sabunlaştığı görülmekte.”
Devlet Büyüklerinde cenazeler için farklı bir uygulama yapılır mı?
“Eski tarihlerde devlet büyüklerine Selçuklularda olsun Osmanlıda olsun Mevlana içinde aynı şey söylenir. Cenazelerde mumyalama işlerimi var olduğu bilinmekte. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde son tarihlerinde yoktur. Devlet büyüklerinde cenazeler eğer geç defnedilecekse bu süreç içerisinde bozulmasını önlemek için bu süreç içerisinde tahnit işlemi yapılır. Bu bazen kısa bir süre için yapılır. Bazen de Atatürk’e de yapılan uzun süreli tahnit işlemleri yapılır. Turgut Özal’da da aileden ve ilgili hekimlerden öğrendiğimiz kadarıyla kısmi bir tahnit işlemi uygulanmış.”
19 yıl geçmesi otopsiyi etkiler mi?
“19 yıl geçmesi elimizdeki imkanları sınırlandırdı. Yeni bir vaka olsaydı var mıydı yok muydu kesin bir şey söylenirdi. Ancak 19 yıl olması zehirlerin ve diğer maddelerin tespitini büyük oranda güçleştiriyor. Bu araştırma büyük bir nimet. Özal’ın cesedinin sabunlaşması bazı imkanları sağladığı bir gerçek. Bulduğumuz bulguları şüpheye mahal bırakmadan objektif bir şekilde yapılan uygulamalar net bir şekilde açıklanmalı. 8. Cumhurbaşkanımız Turgut Özal’ın son zamanlarda ne yaptığı, günlük fonksiyonlarında nasıl işler yaptığı. Öyküler içerir bilgilerle beraber bulgular bulunursa bulgularla değerlendirilmesi gerekir. Bilgi olmadan yoruma gitmek hataları getirir. Adli Tıp’ın nasıl bir inceleme yaptığı çok önemli.”